Ten wątek wstawiam do działu ?Szczepienia?, mimo że ze szczepieniami nie ma nic wspólnego, chyba żeby chodziło o zaszczepienie lekarzy przeciwko ignorancji i głupocie, ale jeśli to cecha wrodzona, to wątpię, czy by to coś dało. Więc tuszę, że pozostanie tak jak jest.
Przeszukując Google za materiałem o tasiemcach, o których akurat piszę artykuł, za jakimś wiarygodnym materiałem pomiędzy internetowymi pierdołami, natknąłem się na artykuł p. dr med. wet. Marty Bogdanowicz-Kamirskiej, w którym autorka obnaża totalną głupotę i nieskrępowaną ignorancję eksperta występującego w pewnym programie telewizyjnym. Pisze Ona tak:
Włos mi się zjeżył dopiero, gdy Pan Ekspert zaczął komentować. (...) Następnie usłyszałam alternatywną, nieznaną dotąd nauce wersję cyklu życiowego tasiemca uzbrojonego i nieuzbrojonego.
Dowiedziałam się mianowicie, że zarażenie tymi tasiemcami następuje poprzez kontakt z odchodami zarażonego tasiemczycą człowieka. Ponadto Pan Ekspert, którego nazwiska szczęśliwie nie pomnę, powiedział, że człony tasiemca są niewidoczne gołym okiem. I że zarażony człowiek stanowi bezpośrednie źródło tasiemczycy dla innych ludzi. Prowadzące, które skądinąd bardzo lubię i cenię, słuchały, wierząc w każde słowo. W końcu komentował Ekspert. Lekarz. Pediatra.
Doczytałem do końca ciekawy wywód Pani Doktor i już miałem zamknąć stronę, ale coś mnie tknęło. Wszak ów ekspert, którego nazwiska szczęśliwie Pani Doktor zapomniała, pieprzy tak samo głupio, jak ów dobrze nam znany ekspert od wciskania ciemnoty o szczepieniach, przyszło mi na myśl.
Kliknąłem zapodany link:
http://player.pl/programy-online/miasto-kobiet-odcinki,33/odcinek-9,S11E09,16100.html (czego nigdy nie robię), zainstalowałem jakąś wtyczkę (czego też nigdy nie robię, ale zawziąłem się) i... jakoś specjalnie nie zdziwiła mnie prezentacja gości:
Są z nami: Magda, Paweł i doktor Paweł Grzesiowski, który reprezentuje głos nauki w tej dyskusji. To, co ów
głos nauki w tej dyskusji wygaduje, to po prostu stek bzdur, więc litościwie dla Was nie skomentuję nawet tego, że radzi odrobaczać wszystkich, nawet psa, żeby, jak powiada, wzajemnie się tasiemcem nie zarażać...