Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Sposób przyrządzania KB

Zaczęty przez Marengeus, 04-10-2014, 15:05

Marengeus

Często przygotowuję KB bez użycia blendera, zwłaszcza dlatego, że często nie mam innej możliwości.
Otóż do zmielonych nasion dodaję jogurt, mieszam to łyżeczką (często niezbyt dokładnie) i w takiej postaci to piję/jem.
I moje pytanie:
- Czy tak "niedokładnie" przyrządzony KB ma dużo mniejsze działanie?
- I czy gęstość przyrządzonego koktajlu ma duże znaczenie, bo czasami go bardziej jem niż piję?
Pomijam fakt, że dodawany jogurt nie jest też najzdrowszy.

Udana

KB ma swoją odpowiednią technikę wytwarzania i lepiej się jej trzymać:
CytatPo zmieleniu i rozdrobnieniu, zawarte w koktajlu czynne związki organiczne zostają gwałtownie uaktywnione. Ponieważ w naszym interesie jest, by to uaktywnienie wykorzystać w przewodzie pokarmowym i organizmie (nie w mikserze czy innym naczyniu), to koktajl należy wypić stosunkowo szybko ? w ciągu powiedzmy kwadransa od jego przyrządzenia.

A o jogurcie to już sam sobie odpowiedziałeś, ale możesz poczytać:

http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleczne-napoje-fermentowane
http://portal.bioslone.pl/obalanie-mitow/nabijani-w-probiotyki
http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/mleko/mleko-mleczarskie

Zamień jogurt na dobrą śmietanę.
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Marengeus

Tak, wiem, młynek do mielenia nasionek mam zawsze przy sobie, nasionka także, bezpośrednio przed sporządzeniem KB je mielę, chodziło mi o to czy dokładne wymieszanie ich np. z jogurtem za pomocą blendera jest tak ważne? (być może podczas takiego miksowania coś istotnego się uwalnia, czy może te substancje lepiej łączą się ze sobą i ma to duże znaczenie? - nie wiem, więc pytam). Czy wystarczy tak jak ja to robię - wymieszać łyżeczką.
Dzisiaj np. wypiłem KB z sokiem "kubuś", po prostu dolałem kubusia, wymieszałem i wypiłem.

I wiem, że taki "sok" nie jest najlepszy, ale jak już powiedziałem nie mam innej możliwości.

Mistrz

Znam takich, co dodają mielone nasiona do zupy.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Zebbra

Myślę, że najważniejsze jest zmielenie nasion bezpośrednio przed spożyciem a czy wymieszasz blenderem czy łyżką to już szczegół. Blender ma znaczenie jak chcesz dodać owoce czy warzywa i musisz je rozdrobnić.

Mistrz

Tak jest. Istotą jest wydobycie z nasion wszystkich wartościowych substancji dzięki temu, że są zakonserwowane w sposób naturalny, czyli z żywych ziaren. Zastosowanie ich do koktajlu ma znaczenie wyłącznie smakowe.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Grawo

Niekiedy nie chce mi się robić koktajlu, wtedy zmielone nasiona mieszam z jogurtem greckim i jagodami, które mam w zamrażarce, i mam pyszny deser, często też dodaję do zupy.

Wira66

Czy można dodawać od czasu do czasu do KB suszone śliwki, morele, rodzynki?

Shadow

Cykoria

Ja piję koktajl w formie zmielonych nasion z wodą. Wcześniej robiłam z różnymi wariantami owoców lub warzyw i nigdy mi nie smakował. Dla mnie to jak picie trocin i żadne dodatki tego nie zmienią. Także wolę wypić taki "goły" koktajl i potem ewentualnie zjeść jakiś owoc.
"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz." JK