Niemedyczne forum zdrowia
15-08-2022, 17:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Tłuszcze  (Przeczytany 25189 razy)
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« : 12-10-2014, 16:40 »


Typowy smalec to 0,05% wolnych kwasów tłuszczowych (FFA).

Cytat
Freshly pressed oil, made carefully, without the use of excessive heat, from sound, healthy, freshly picked olives, normally has a pretty low "acidity", well under 0.5% FFA. Extra virgin olive oils have less than 0.8% FFA.

Cytat
Tłuszcze (lipidy) to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.
Cytat od:   wiki
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów(glicerolu i kwasów tłuszczowych), głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Tłuszcze nie są kwaśne bo są estrami, gdzie "zasadowa" gliceryna łączy się z "kwaśnymi" kwasami tłuszczowymi w obojętną cząsteczkę.

No sorry, ale piszę jak jest.


EDIT: Jest kwestią sporną i nomenklatury czy kwas octowy  jest kwasem tłuszczowym (10% roztwór wodny to ocet spirytusowy znany ze spożywczego). Czy tylko "dłuższe" kwasy karboksylowe zwie się kwasami tłuszczowy.

Cytat od:  wiki Kwasy karboksylowe
Kwasy monokarboksylowe zawierające 4–28 atomów węgla o prostym łańcuchu noszą nazwę kwasów tłuszczowych (czasem pojęcie kwasów tłuszczowych rozszerza się na wszystkie alifatyczne niecykliczne kwasy karboksylowe)
« Ostatnia zmiana: 26-06-2016, 15:49 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #1 : 14-10-2014, 11:10 »

Cytat
Typowy smalec to 0,05% wolnych kwasów tłuszczowych (FFA).

Możliwe, nie sprawdzałem, ale jakie ma to znaczenie?

Cytat
Tłuszcze nie są kwaśne bo są estrami, gdzie "zasadowa" gliceryna łączy się z "kwaśnymi" kwasami tłuszczowymi w obojętną cząsteczkę.

Możliwe. Nie jestem chemikiem, ale ten rozdział konsultowałem z dwoma chemikami, którzy tego typu zastrzeżeń nie mieli. Jeden z nich podpowiedział mi to:

Cytat
Atom wodoru w tej grupie może się odszczepić w formie jonu wodorowego, co zgodnie z teorią Arrheniusa** nadaje tym związkom charakter kwasowy.

Cytat
Jest kwestią sporną i nomenklatury czy kwas octowy  jest kwasem tłuszczowym (10% roztwór wodny to ocet spirytusowy znany ze spożywczego). Czy tylko "dłuższe" kwasy karboksylowe zwie się kwasami tłuszczowymi.

To fakt, że każdy chemik rzeczy proste stara się zagmatwać tak, żeby nikt nie wiedział o co chodzi.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #2 : 14-10-2014, 12:34 »

Skoro skonsultował Pan się z chemikami,
to ja tylko alegorycznie objaśnię,
dlaczego napisałem, co napisałem.

H2O

H-O-H
Woda to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionego w naturze nieorganicznego związku chemicznego, zbudowanego z wodoru.

http://s29.postimg.org/b1cis34g7/image.gif

Tłuszcze to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.

Jak powstaje tłuszcz, pokazuje słownie 6-sekundowy film:
https://youtube.com/watch?v=to_5ZsU6ftw

« Ostatnia zmiana: 14-10-2014, 13:03 wysłane przez VVV » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #3 : 14-10-2014, 12:55 »

Cytat
to ja tylko alegorycznie objaśnię

Jakoś wolę objaśnienia konkretne, bo w alegoriach raczej kiepski jestem.

Co do tłuszczu, to nadal nie rozumiem, o co chodzi. Czy o to, że tłuszcze to nie lipidy?

http://www.biologia.net.pl/biochemia/tluszczowce-lipidy.html
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #4 : 14-10-2014, 12:59 »

W uproszczeniu:

Smalec w 99,95% zbudowany jest z tłuszczu, w 0,05% z (wolnych) kwasów tłuszczowych.
Tłuszcz zbudowany jest z kwasów tłuszczowych i gliceryny.

Tak jak woda nie jest zbudowana z wodoru, tylko jest zbudowana z wodoru i tlenu.

Choć mówi się, że dom zbudowany jest z cegieł, pomijając zaprawę, stropy, tynki, fundamenty i dach, więc można też pewnie powiedzieć, że

tłuszcze zbudowane są z kwasów tłuszczowych,

człowiek zbudowany jest z wody.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2014, 13:11 wysłane przez VVV » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #5 : 14-10-2014, 13:11 »

Jakoś to do mnie nie przemawia, ten szczegół, ale mogę zmienić, tylko czy aby na pewno tak jest, bo jakoś nie mogę znaleźć źródła.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #6 : 14-10-2014, 13:14 »

Cytat od:  wiki tłuszcze
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.

Tłuszcze są estrami.

Estry to związki alkoholi z kwasami.

Gliceryna jest alkoholem,
kwasy tłuszczowe są kwasami.

Lipidy to pojęcie szersze niż tłuszcze, każdy tłuszcz jest lipidem, nie każdy lipid jest tłuszczem.

Nie mamy tu nadwornego chemika czy biochemika, bo ja nim nie jestem. Ja jestem elektronikiem.
Aczkolwiek chemia się przydaje w zrozumieniu technologii produkcji urządzeń elektronicznych.
Że o farmacji i dietetyce nie wspomnę.


Tłuszcze są estrami gliceryny i wyższych kwasów tłuszczowych.

w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów. Są wśród nich kwasy nasycone – masłowy, palmitynowy, stearynowy i inne- oraz nienasycone, z jednym lub wieloma wiązaniami podwójnymi, np.: oleinowy, linolowy, linolenowy. Tłuszcze naturalne najczęściej zawierają reszty trzech różnych kwasów.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2014, 13:22 wysłane przez VVV » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #7 : 14-10-2014, 13:22 »

Ja piszę, że tak powiem, strategicznie, a więc po coś i do (dala) kogoś. Jeśli decyduję się umieścić w moim tekście jakieś słowa, to ma ono czemuś służyć. W omawianym przypadku ma zwrócić uwagę że tzw. kwasy tłuszczowe omega to po prostu tłuszcze, tylko tak durnowato nazwane.

Cytat
w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów. Są wśród nich kwasy nasycone – masłowy, palmitynowy, stearynowy i inne- oraz nienasycone, z jednym lub wieloma wiązaniami podwójnymi, np.: oleinowy, linolowy, linolenowy.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #8 : 14-10-2014, 13:27 »

http://www.eufic.org/upl/1/default/img/Omega%20fatty%20acids%20PL.jpg

Kwasy tłuszczowe nie są tłuszczami. Kwasy tłuszczowe w połączeniu z gliceryną tworzą tłuszcz.

Cytat
w skład tłuszczów wchodzi kilkadziesiąt różnych kwasów.
Tłuszcze w swoim składzie, jako składową cząsteczki, mogą zawierać różnorodne kombinacje kilkudziesięciu różnych kwasów tłuszczowych.
« Ostatnia zmiana: 14-10-2014, 13:35 wysłane przez VVV » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #9 : 14-10-2014, 13:30 »

No a powyższy zacytowany przeze mnie cytat?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #10 : 14-10-2014, 13:35 »

A konkretnie, to jak wg Pana powinno brzmieć poniższe zdanie?

Cytat
Tłuszcze (lipidy) to zwyczajowa nazwa szeroko rozpowszechnionych w naturze organicznych związków chemicznych, zbudowanych z kwasów tłuszczowych.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #11 : 14-10-2014, 13:55 »

Cytat od:  wiki
Tłuszcze – zwyczajowa nazwa grupy lipidów, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, głównie triacylogliceroli. Reszty kwasowe występujące w cząsteczkach tłuszczów zawierają zwykle od 12 do 18 atomów węgla.
I dalej może Pan pisać o kwasach tłuszczowych, mając cały czas w pamięci, że powstają one / są uwalniane z cząsteczki tłuszczu dopiero po jej rozpadzie.

Lepiej by ktoś czytający nie zrozumiał niż źle zrozumiał, jak zechce to sobie doczyta, jak ma smykałkę do chemii, jeśli nie to niech się skupi na praktyce i wnioskach, a nie na teorii.

W pewnym sensie tłuszcz jest jak lody w wafelku, kwasy tłuszczowe to lody, a glicerol to wafelek.
Jeszcze lepiej mieć przed oczami trzy gałki lodów w wafelku.

Analogicznie białka to nie są aminokwasy.
IMHO
« Ostatnia zmiana: 14-10-2014, 14:22 wysłane przez VVV » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.604

WWW
« Odpowiedz #12 : 14-10-2014, 16:44 »

Chyba raczej pozostawię jak jest, bo inaczej sam przestanę rozumieć co napisałem.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #13 : 15-10-2014, 09:10 »

Znalazłem taką przeglądową tabelkę o tłuszczach.
Odrobina angielszczyzny się każdemu może przydać,
choćby do czytania w sklepie składu produktów.

Niektóre proporcje nienasycone/nasycone mogą się wydać zaskakujące.

http://s28.postimg.org/72tiafbkd/image.png

Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 61
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.362

« Odpowiedz #14 : 15-10-2014, 13:51 »

Dobra tabela. Wypadałoby ją przetłumaczyć, aby wszyscy mogli skorzystać.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 648

« Odpowiedz #15 : 15-10-2014, 16:59 »

http://s30.postimg.org/6kmnaplc1/image.png
Zapisane
Bonio
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 11.07.2015
Wiadomości: 8

« Odpowiedz #16 : 12-07-2015, 11:51 »

Wątek nieco przycichł, ale temat niezwykle mnie nurtuje. Ciekawa jestem, co Mistrz myśli o tym artykule i dyskusji pod nim: http://paleosmak.pl/tluszcze-omega-3-6-9/  w kontekście stosunku kwasów omega 6 do 3, i jak to się ma do zalecanych w KB nasion słonecznika. Chciałabym zacząć stosować KB, ale z racji mojej choroby autoimmunologicznej oraz nietolerancji m.in. zbóż i orzechów, boję się wszelkich błędów i potrzebuję dodatkowych wyjaśnień.
Będę wdzięczna za wyrozumiałość, bo od roku, odkąd padła diagnoza, codziennie czytam i poszerzam wiedzę na temat chorób, a mimo to nie potrafię do końca odróżnić informacji rzetelnych od błędnych.
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 33
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 768

« Odpowiedz #17 : 12-07-2015, 12:20 »

Nie zawracamy sobie głowy głupotami. Jedząc zgodnie z ZZO dostarczasz wszystko, czego organizm potrzebuje. No, może poza jodem. Wyjaśnień szukaj w książkach oraz w artykułach na portalu.
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Kalina
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08.03.2009
Wiedza:
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 970

« Odpowiedz #18 : 12-07-2015, 12:30 »

Źle zaczęłaś, należy zacząć od czytania o zdrowiu, i wiary, że nie zostaliśmy stworzeni jako taki bubel, który należy wiecznie wzmacniać, uodparniać, badać.

Proporcje najbardziej potrzebne są dla działów marketingu, świetnie się tym straszy i wywołuje sztuczny popyt.

Biosłone stawia na własne zapotrzebowanie organizmu, dla każdego jest ono inne, zależne od wielu czynników.
Zapisane
Bonio
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 11.07.2015
Wiadomości: 8

« Odpowiedz #19 : 12-07-2015, 20:57 »

Kalina, z tego, co wiem, zostaliśmy stworzeni w nieco innych okolicznościach przyrody. Zdaje się, że człowiek nie był wówczas narażony na ekspozycję na np. substancje chemiczne pochodzące z przemysłu, które nieustannie zaburzają naszą hemostazę. Podobnie nie sądzę, żeby człowiek paleolityczny konsumował KB, czy przyjmował Kelp. Dlaczego więc Mistrz zaleca np. stosowanie MO także profilaktycznie skoro nie wymagamy ciągłej dbałości o nasze zdrowie? Skąd więc wiedza o zdrowiu i jak o nie dbać, jeśli nie z badań? Wiadomo, różne badania mają różną wartość, ale trzeba dociekać prawdy - co innego niż poszukiwanie prawdy stanowi o rozwoju człowieka. Ja rozumiem, że jest Biosłone: książki i artykuły, ale po co w takim razie jest to forum?
A co do proporcji, o które pytałam - te akurat wspierają Was. NIe jest więc prawdą, że są tylko wymysłem marketingowców, no chyba, że tych od smalcu i masła.
Zapisane
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!