Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 13:39 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przetwarzanie żywności  (Przeczytany 10456 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« : 18-10-2014, 10:55 »

Na portalu ukazał się nowy artykuł: http://portal.bioslone.pl/przetwarzanie_zywnosci
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #1 : 18-10-2014, 22:27 »

Brakuje mi jeszcze produktów z kategorii takich, które udają naturalne, wypierając je. Np żywność GMO.
I całkiem sztucznych, udających naturalne, np celuloza zabarwiona i sztucznie dosmaczona, aromatyzowana, udająca poziomki czy inne owoce w jogurtach, deserach.
Nie wiem tez do jakiej kategorii wrzucić produkty, które nie sa naturalne, nawet naturalnych nie udają i nie są żywnością, ale często ją zastępują. Np cola, wszelkie power drinki, napoje "izotoniczne" itp.
Chyba wszystko to wrzuciłabym do kategorii "śmieci i oszustwa".
Zapisane
VVV
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiadomości: 645

« Odpowiedz #2 : 18-10-2014, 23:35 »

Pasteryzacja, suszenie, mrożenie, liofilizacja.

Promieniowanie nadfioletowe, promieniowanie jonizujące.

Marynowanie, peklowanie, cukrzenie, solenie.

Kwaszenie (kiszenie).

Mam przykrą świadomość, że np. brokuły mrożone są mniej schemizowane niż te świeże leżące na stoisku w supermarkecie.

Analogicznie koncentrat pomidorowy może zawierać mniej chemii niż upiększane i konserwowane do leżakowania całe pomidory.

Rozumiem, że (domowego) kiszenia kapusty i solonych śledzi nie potępiamy, gotowe śledzie w kwaśnej zalewie, można (lub nie) przeczytać na słoiku, zawierają aspartam.

Luźne myśli, istotne lub nie.
Zapisane
Darko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #3 : 19-10-2020, 07:18 »

Jak zakonserwować żywność?

1. Skoro pasteryzacja jest szkodliwa to może użyć takich samych środków konserwujących co są w soku z aloesu? Benzoesan sodu i sorbinian potasu w ilości 0,2% na kg, zalewa+warzywa/owoce (tylko w jakich proporcjach)?

2. Mięso można tyndalizować?

3. Kasze można wsypać do pojemnika i wpuścić CO2? Czy może zrobić się kwaśne?
Zapisane
Skorupion
*


Offline Offline

MO: nie stosuję
Wiadomości: 1.086

« Odpowiedz #4 : 19-10-2020, 07:52 »

Rozsądny chłop jesteś, dobrze kombinujesz, bo prawdopodobieństwo zawieruchy rośnie. Niby nadal jest małe, ale sytuacja zmienia się dynamicznie.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!