Fundacja Biosłone
Portal wiedzy o zdrowiu
Radiobiosłone
Książki
Sklep
Niemedyczne forum zdrowia
30-09-2023, 10:23
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
:
Wesprzyj Fundację Biosłone -->
kliknij
Strona główna
Pomoc
Regulamin
Szukaj
Zaloguj się
Rejestracja
Niemedyczne forum zdrowia
>
BLOK OGÓLNY
>
Dyskusje o artykułach z Portalu wiedzy o zdrowiu
>
Przetwarzanie żywności
Strony: [
1
]
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Przetwarzanie żywności (Przeczytany 8776 razy)
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.603
Przetwarzanie żywności
«
:
18-10-2014, 10:55 »
Na portalu ukazał się nowy artykuł:
http://portal.bioslone.pl/przetwarzanie_zywnosci
Zapisane
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Zosia_
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049
Odp: Przetwarzanie żywności
«
Odpowiedz #1 :
18-10-2014, 22:27 »
Brakuje mi jeszcze produktów z kategorii takich, które udają naturalne, wypierając je. Np żywność GMO.
I całkiem sztucznych, udających naturalne, np celuloza zabarwiona i sztucznie dosmaczona, aromatyzowana, udająca poziomki czy inne owoce w jogurtach, deserach.
Nie wiem tez do jakiej kategorii wrzucić produkty, które nie sa naturalne, nawet naturalnych nie udają i nie są żywnością, ale często ją zastępują. Np cola, wszelkie power drinki, napoje "izotoniczne" itp.
Chyba wszystko to wrzuciłabym do kategorii "śmieci i oszustwa".
Zapisane
VVV
Offline
Płeć:
Wiadomości: 648
Odp: Przetwarzanie żywności
«
Odpowiedz #2 :
18-10-2014, 23:35 »
Pasteryzacja, suszenie, mrożenie, liofilizacja.
Promieniowanie nadfioletowe, promieniowanie jonizujące.
Marynowanie, peklowanie, cukrzenie, solenie.
Kwaszenie (kiszenie).
Mam przykrą świadomość, że np. brokuły mrożone są mniej schemizowane niż te świeże leżące na stoisku w supermarkecie.
Analogicznie koncentrat pomidorowy może zawierać mniej chemii niż upiększane i konserwowane do leżakowania całe pomidory.
Rozumiem, że (domowego) kiszenia kapusty i solonych śledzi nie potępiamy, gotowe śledzie w kwaśnej zalewie, można (lub nie) przeczytać na słoiku, zawierają aspartam.
Luźne myśli, istotne lub nie.
Zapisane
Darko
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiadomości: 227
Odp: Przetwarzanie żywności
«
Odpowiedz #3 :
19-10-2020, 07:18 »
Jak zakonserwować żywność?
1. Skoro pasteryzacja jest szkodliwa to może użyć takich samych środków konserwujących co są w soku z aloesu? Benzoesan sodu i sorbinian potasu w ilości 0,2% na kg, zalewa+warzywa/owoce (tylko w jakich proporcjach)?
2. Mięso można tyndalizować?
3. Kasze można wsypać do pojemnika i wpuścić CO2? Czy może zrobić się kwaśne?
Zapisane
Skorupion
Offline
MO: nie stosuję
Wiadomości: 1.058
Odp: Przetwarzanie żywności
«
Odpowiedz #4 :
19-10-2020, 07:52 »
Rozsądny chłop jesteś, dobrze kombinujesz, bo prawdopodobieństwo zawieruchy rośnie. Niby nadal jest małe, ale sytuacja zmienia się dynamicznie.
Zapisane
Strony: [
1
]
Do góry
Drukuj
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
PRZEWODNIK DLA POCZĄTKUJĄCYCH
-----------------------------
=> E-booki: „Zdrowie na własne życzenie” tomy 1-4 + Health at Your Request volume 1
=> Mapa Forum Biosłone - dla początkujących i nie tylko
=> Lektura podstawowa
=> Często zadawane pytania
=> Dlaczego warto pisać poprawnie
=> Wątki dla początkujących
-----------------------------
BLOK OGÓLNY
-----------------------------
=> Informacje organizacyjne
=> Nasze gabinety
=> Fundacja Biosłone
=> Forum ogólne
=> Dyskusje o artykułach z Portalu wiedzy o zdrowiu
=> Korzyści stosowania metod prozdrowotnych
=> Zasady zdrowego stylu życia
=> Dział zdrowego rozsądku
=> Ciekawostki z mediów - linkownia
=> The cleansing mixture
-----------------------------
BLOK KULINARNY I KOSMETYCZNY
-----------------------------
=> Dział kulinarny
=> Diety i kuracje wg Biosłone
=> Inne diety i kuracje
=> Efekt odchudzający diety prozdrowotnej
=> Ocet jabłkowy
=> Dział kosmetyczny
=> Ogródek warzywny
=> Wykaz zdrowych i niezdrowych produktów żywnościowych
=> Adresy polecanych sklepów z artykułami żywnościowymi
-----------------------------
RODZICE, DZIECI, RODZINA
-----------------------------
=> Planowanie ciąży
=> Ciąża
=> Poród
=> Poród domowy
=> Połóg
=> Opieka nad wcześniakiem
=> Karmienie naturalne
=> Noworodek, niemowlę - zdrowie, pielęgnacja
=> Okres poniemowlęcy
=> Przedszkolaki
=> Dziecko w wieku szkolnym
=> Młodzież - problemy okresu dojrzewania
=> Prozdrowotna rola chorób wieku dziecięcego
=> Objawy oczyszczania organizmu dziecka z toksyn
=> Pielęgnacja skóry
=> MO - zastosowanie u dzieci
=> KB - jak i kiedy wprowadzać
=> DP - mali smakosze
=> Szczepienia
=> Oświadczenie świadomej odmowy szczepienia ochronnego
-----------------------------
BLOK PORAD, POMOCY I WYMIANY DOŚWIADCZEŃ
-----------------------------
=> Wziąłem zdrowie w swoje ręce
=> Zdrowie psychiczne na własne życzenie
=> W drodze do zdrowia - pytania, wątpliwości
=> Borelioza i inne choroby odkleszczowe
=> Przypadki zdrowotne forumowiczów
=> Alergie
=> Analizy prozdrowotnych procesów chorobowych
=> Zwierzęta domowe
-----------------------------
BLOK INFORMACYJNY
-----------------------------
=> Radiobiosłone
=> Artykuły, wywiady, nagrania
=> Hurtownie, księgarnie i sklepy sprzedające książki Wydawnictwa Biosłone
=> Sprawy techniczne forum, portalu, sklepu i książek
=> Zloty i spotkania czytelników Wydawnictwa Biosłone
-----------------------------
TEMATY NIEZWIĄZANE Z NURTEM BIOSŁONE
-----------------------------
=> Modne zdrowotne głupawki
=> Dział pacjentów
=> Przypadki szczególne
=> Hyde Park
-----------------------------
BLOK REDAKCYJNY
-----------------------------
===> NIA - kontrolowana rana wg dra Ashkara
===> Podwójna moralność
Ładowanie...