|
Savage7
Offline
Płeć: 
Wiek: 45
MO: 01.01.2007
Wiedza: 
Skąd: Granica małopolski i śląska
Wiadomości: 948
|
 |
« Odpowiedz #1 : 31-07-2015, 21:41 » |
|
Tak to już jest, że przeciw jednym badaniom naukowym zaraz robione są inne badania naukowe. Te drugie oczywiście wykluczają te pierwsze. Cóż, my nie mamy możliwości przeprowadzania badań laboratoryjnych aby sprawdzić czy gluten obniża poziom trójglicerydów albo czy obniża markery uszkodzenia mięśni (być może tak jest). Mamy jednak swoje organizmy i kierujemy się własnymi doświadczeniami, które w wielu przypadkach są bardzo duże. Ja osobiście lepiej się czuję bez glutenu i to jest dla mnie wyznacznik.
|
|
|
Zapisane
|
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.
|
|
|
Dużagosia
Offline
Płeć: 
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza: 
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 478
|
 |
« Odpowiedz #2 : 01-08-2015, 17:09 » |
|
gluten obniża poziom trójglicerydów Jak jadłam gluten, trójglicerydy miałam w górnej granicy. Od kiedy nie jem glutenu, spadły do 90.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Filutek
 
Offline
Płeć: 
MO: 25.02.2005
Wiedza: 
Wiadomości: 262
|
 |
« Odpowiedz #3 : 03-08-2015, 15:48 » |
|
Trzeba wziąć pod uwagę, że mąki zbożowe to nie tylko gluten. To również obecność środka na chwasty, takiego jak Roundap. Powszechne w mojej okolicy jest spryskiwanie pszenicy i innych zbóż na tydzień przed zbiorem, aby kłosy równo dojrzały. O tym trzeba pamiętać kupując chleb.
|
|
« Ostatnia zmiana: 04-08-2015, 10:34 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kresu
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 42
MO: 1.07.2015
Wiadomości: 39
|
 |
« Odpowiedz #4 : 03-08-2015, 18:46 » |
|
Trzeba też pamiętać, że ziarna, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe nie wytwarzają lektyn ani innych substancji szkodzących ich zjadaczom, ot tak sobie, dla fantazji. One po prostu bronią się w ten sposób przed zjedzeniem, a więc przed wyginięciem, bo całe, nienaruszone ziarno wraz z zarodkiem (w przypadku traw) jest ich jedyną szansą na potomstwo. Więcej o takich substancjach np. tu: http://niebezpiecznezboza.com/lektyny-podstepne-bialka/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
 
Offline
Płeć: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Skąd: Żyrardów
Wiadomości: 97
|
 |
« Odpowiedz #5 : 12-09-2016, 19:58 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ArtComp
Offline
Płeć: 
Wiek: 54
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 152
|
 |
« Odpowiedz #6 : 12-09-2016, 20:03 » |
|
Znalazłam taki artykuł. Ciekawe czy to prawda. Zakładając nawet, że a i owszem, to masz tam stwierdzenie: Niestety, pigułki nie będą służyć wyleczeniu, a jedynie poprawie jakości życia osób chorych na celiakię. Czyli dokładnie to samo jak w przypadku innych "lekarstw"...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Angelika
 
Offline
Płeć: 
MO: 1.09.2012-1.06.2015; 29.11.2016 - z przerwami
Skąd: Żyrardów
Wiadomości: 97
|
 |
« Odpowiedz #7 : 12-09-2016, 20:55 » |
|
Niestety, pigułki nie będą służyć wyleczeniu, a jedynie poprawie jakości życia osób chorych na celiakię. Czyli dokładnie to samo jak w przypadku innych "lekarstw"... Zauważyłam to. Nie sądzę, żeby w ogóle wymyślili lek na celiakię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Kalina
Offline
Płeć: 
MO: 08.03.2009
Wiedza: 
Skąd: lubuskie
Wiadomości: 960
|
 |
« Odpowiedz #8 : 02-09-2019, 16:05 » |
|
Ostatnio oglądałam film o glutenie, i po raz pierwszy usłyszałam, że osoby z grupą krwi B i AB mają nietolerancję glutenu pszenicznego. Instrukcja Obsługi Organizmu odc. 13 - Gluten pszeniczny https://www.youtube.com/watch?v=iu46bqeBVE0Tak się składa, że mam grupę krwi B i w moim przypadku występuje nietolerancja glutenu, ale dała o sobie znać dopiero po całkowitym wykluczeniu glutenu. Już 5 rok w naszym domu nie ma produktów z glutenem. Pierwsze 3 lata były dość koszmarne, miałam wrażenie, że byłam utkana z glutenu i organizm wyrzuca go ze mnie, a nawet przypadkowy kontakt z glutenem(zapach pieczonego ciasta) powodował wysypkę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Skorupion
Offline
MO: nie stosuję
Wiadomości: 598
|
 |
« Odpowiedz #9 : 24-10-2019, 22:06 » |
|
Kliniczne testy potwierdziły skuteczność nowej metody oswajania organizmu chorych na celiakię z glutenem. W metodzie wykorzystano biodegradowalne nanocząstki CNP-101, które przenoszą gluten. Dzięki temu system immunologiczny nie atakuje alergenu i może się upewnić, że ten związek jest bezpieczny..........Po wstrzyknięciu takiej cząsteczki do krwiobiegu, jest ona ignorowana przez układ odpornościowy, a po wchłonięciu przez makrofagi, system odpornościowy uczy się, że przetransportowana substancja nie jest groźna.https://www.chip.pl/2019/10/wynaleziono-szczepionke-na-celiakie-ta-sama-metoda-mozna-leczyc-tez-alergie-i-stwardnienie-rozsiane/
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
 
Offline
Płeć: 
MO: nie stosuję
Wiedza: 
Wiadomości: 1.193
|
 |
« Odpowiedz #10 : 25-10-2019, 12:16 » |
|
Kliniczne testy potwierdziły skuteczność nowej metody oswajania organizmu chorych na celiakię z glutenem.
Będzie to zapewne kolejna sztuczka medyczna, żeby ogłupić organizm a wyhodować pacjenta.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|