Niemedyczne forum zdrowia
26-04-2024, 08:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Naleśniki z kaszą  (Przeczytany 35359 razy)
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« : 17-02-2008, 12:23 »

Smażę naleśniki z mąki orkiszowej:
-szklanka mleka,
- szklanka gazowanej wody mineralnej,
-1 jajko
Wszystko dobrze roztrzepać, dodać przesianą mąkę trochę posolić, wymieszać ( ciasto musi być dość rzadkie). Przykryć, pozostawić na
min. 1/2 godz ( ja szykuję rano).
Farsz:
ugotować kaszę gryczaną, usmażyś całą cebulę(na oleju lub na smalcu)na złoty kolor, do cebuli wsypać kaszę, dodać pokrojony ser feta. Podczas smażenia dobrze wszystko popieprzyć, posolić. Nakładać na naleśniki i lekko podsmażyć, aby były chrupiące. Cudowne dla podniebienia. Smacznego
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Novalijka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #1 : 18-02-2008, 23:19 »

No fajne, ja uwielbiam naleśniki z różnymi farszami, tylko bardzo żałuję że synkowi nie mogę upiec naleśników bo on nie może jajek, ale sama chyba spróbuję smile
Zapisane

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć smile
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #2 : 19-02-2008, 19:53 »

Naleśniki możesz zrobić bez jajka, też są pyszne.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Novalijka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #3 : 19-02-2008, 23:31 »

A ja robiłam bez jajka i nie wyszły:(
Hm.....no może spróbuję jeszcze raz bo z orkiszem nie robiłam tylko z amarantusem i  w środku było surowe ciasto...
Zapisane

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć smile
fidlerka
« Odpowiedz #4 : 20-02-2008, 07:05 »

A ja robie BEZ MLEKA! I wychodzą świetne:
mąka orkiszowa, jajko, oliwa z oliwek, woda, kurkuma, imbir.
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #5 : 20-02-2008, 17:13 »

Novalijko, może smażyłaś tzw. "grzybek".
Cały dowcip polega na tym, aby ciasto było rzadkie(lejące). Jeśli wlejesz cienką warstwę ciasta  na rozgrzaną patelnię, usmażysz z obu stron, to  naleśnik nie ma prawa być surowy w środku.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Novalijka
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 05-01-2008
Wiedza:
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 371

« Odpowiedz #6 : 13-03-2008, 15:27 »

Niestety znów mi nie wyszły te nalesniki, no bez jajka to mi nie wychodzą i koniec.Robiłam cieniutkie na parę milimetrów i wyszła tak guma z obu stron mocno spieczona a w środku surowe ciasto! Tzn dałam mąkę żytnią i może to też powód klapy? U synka tylko żytnia przechodzi po innych ma wysypki.
Zapisane

Wczoraj to już historia, jutro to tajemnica, a dziś to dar losu, z darów należy się cieszyć smile
kaja1982
« Odpowiedz #7 : 09-01-2009, 11:52 »

A ja zrobiłam naleśniki bez mleka i mi nie wyszły:(
Nie dały się zawinąć, bo się kruszyły. Może ciasto było za rzadkie?
Mąka orkiszowa ma być drobno czy grubo mielona?
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #8 : 09-01-2009, 13:56 »

Mąka musi być drobna. Istotnie, kupiłam kiedyś grubomieloną i naleśniki się rozpadały.
Aby uratować resztę ciasta, dodałam wtedy zwykłej mąki pszennej.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
kaja1982
« Odpowiedz #9 : 09-01-2009, 14:25 »

Jeszcze jedno pytanie: czy mąka może być razowa (np. typ 1400) czy musi być zwykła (np. typ 700)?
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #10 : 09-01-2009, 16:02 »

Tak oczywiście, razowa.
 Mąka razowa to mąka o typie 1400,2000.  Produkowana jest z większej 'części' ziarna niż tzw biała. Biała produkowana jest z samego środeczka ziarna. Mąka razowa ma w swoim składzie też osłonkę tego ziarna. Jako że gluten zawiera się w środeczku ziarna, to mąka razowa ma mniejszą zawartość glutenu.
Typ mąki zależy od zawartości w niej popiołu. Im więcej popiołu tym wyższy numer mąki. Z kolei im więcej popiołu w mące, tym więcej w niej otrąb i zarodków.
Jednocześnie im wyższy typ mąki (im wyższy numerek) tym mniej w mące glutenu.
Do naleśników typ 1400


Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #11 : 10-01-2009, 22:09 »

A gdzie Wy kupujecie taką mąkę o tak wysokim typie, 1400 itp. ?
Zapisane
Gunia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 24-05-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #12 : 11-01-2009, 01:59 »

Ja na targu. Jeżdżę po nią kilka km.

Dodano
Można popytać też w pobliskiej piekarni.
Zapisane
Misia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01.02.2007
Wiadomości: 115

« Odpowiedz #13 : 11-01-2009, 18:33 »

Dzięki. To jest myśl...Muszę się tam przejść.
Zapisane
kaja1982
« Odpowiedz #14 : 13-01-2009, 15:21 »

Ja kupuję przez Internet, od razu 10 kg różnych mąk smile
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #15 : 26-10-2010, 08:45 »

Ja robię naleśniki z kaszy jaglanej, są super. To moje najlepsze śniadanie. Ile można jeść jajka na twardo czy jajecznicę. Dla zainteresowanych: mielę kaszę w młynku, dodaję do ubitych jaj z wodą, trochę soli, ewentalnie innych przypraw jeśli chcę zrobić na ostro (np.oregano czy kminek). Smażę na maśle. Zastanawiam się, czy mogę je słodzić. Szczerze mówiąc, myślę że pół łyżeczki czy cała cukru trzcinowego nie zaszkodzi. Generalnie rzadko jadam 1 śniadanie z apetytem (jedynie w weekend tak), a jeśli chodzi o te naleśniki, jest to prawdziwa gratka smile 
Zapisane
darek
« Odpowiedz #16 : 14-04-2011, 20:34 »

Ja robię naleśniki z kaszy jaglanej, są super. To moje najlepsze śniadanie. Ile można jeść jajka na twardo czy jajecznicę. Dla zainteresowanych: mielę kaszę w młynku, dodaję do ubitych jaj z wodą, trochę soli, ewentalnie innych przypraw jeśli chcę zrobić na ostro (np.oregano czy kminek). Smażę na maśle. Zastanawiam się, czy mogę je słodzić. Szczerze mówiąc, myślę że pół łyżeczki czy cała cukru trzcinowego nie zaszkodzi. Generalnie rzadko jadam 1 śniadanie z apetytem (jedynie w weekend tak), a jeśli chodzi o te naleśniki, jest to prawdziwa gratka smile 

A jak będą wyglądały proporcje? Kupiłem kaszę gryczaną i teraz nie wiem ile łyżek zmielić, ile do tego dodać cukru, jajek i wody (może śmietanę zamiast wody?). Czy jest coś czy można zastąpić dżem, jednocześnie żeby nie było zbyt pracochłonne?
Zapisane
Anastazja_Aga
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 01-01-2010
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 15

« Odpowiedz #17 : 15-04-2011, 12:05 »

Ja robiłam naleśniki ze zmielonej kaszy gryczanej. Jako farszu, użyłam pieczarek. Były pyszne. Oczywiście nieco się kruszą, ale nie trzeba ich zwijać, można złożyć w trójkąty. Nie podam receptury, bo zawsze robię na oko (jajka, woda, mąka z kaszy gryczanej, sól). Można też zrobić wersję na słodko. Polecam też kluseczki kładzione na mące gryczanej (mąka + jajka, gotować w osolonej wodzie). Można ugotować zamiast ziemniaków. Smacznego!
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #18 : 15-04-2011, 12:24 »

Tak, Anastazja już ci odpowiedziała Darku - proporcje na oko - musisz otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Mnie przeważnie z 2 jajek wychodzą 2 naleśniki. Nie zrażaj się, że się rozwalają. Ostatnio smażę z kaszki kukurydzianej, chyba są najlepsze smile
« Ostatnia zmiana: 15-04-2011, 13:34 wysłane przez Iza38K » Zapisane
darek
« Odpowiedz #19 : 15-04-2011, 12:50 »

Czy mogę dodać śmietany zamiast wody (czy śmietana i woda)? To naleśniki dla mojego synka, więc nie chcę żeby się zraził, dlatego chcę zrobić wersję na słodko.
Np 300ml śmietany 30%, do tego ile jaj i cukru czy ewentualnie wody - tak na oko? A farsz to chyba zrobię z mrożonych truskawek smile

« Ostatnia zmiana: 15-04-2011, 13:37 wysłane przez Iza38K » Zapisane
Strony: [1] 2 3   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!