Niemedyczne forum zdrowia
20-04-2024, 08:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kwasek cytrynowy  (Przeczytany 10742 razy)
Gocha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: grudzień 2010
Wiadomości: 65

« : 22-09-2015, 21:59 »

Czy kwasek cytrynowy rzeczywiście jest szkodliwy?

Krążą po internetach takie informacje, że "zakłóca przewodnictwo elektrochemiczne w naszych komórkach mózgowych", że jest rakotwórczy, że dodawanie go do potraw i napojów "zamienia nas w bezmyślne baranki".

Nie chcę potem beczeć, bo kwasku używam. Naprawdę to taka trucizna?
Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #1 : 23-09-2015, 14:00 »

Do czego można użyć kwasu cytrynowego? Używam go sporadycznie do odkamieniania... Innych zastosowań nie znam smile.
Zapisane

I'm going through changes
Gocha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: grudzień 2010
Wiadomości: 65

« Odpowiedz #2 : 23-09-2015, 15:52 »

Zwyczajnie - do zakwaszania (np. surówek, sałatek, zup).
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #3 : 23-09-2015, 17:08 »


Krążą po internetach takie informacje, że "zakłóca przewodnictwo elektrochemiczne w naszych komórkach mózgowych".
Wychodzi na to, że zakłóca i to porządnie.


Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #4 : 23-09-2015, 18:32 »

Czy cytryna, limonka, ocet nie zakwaszają lepiej? A taki ocet piwny? msn-wink



Ps. Nie wiem jak nie usuwać tematu wątku w tapatalku. Usuwa się on niepostrzeżenie.
Zapisane

I'm going through changes
Gocha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: grudzień 2010
Wiadomości: 65

« Odpowiedz #5 : 23-09-2015, 19:40 »

Wychodzi na to, że zakłóca i to porządnie.



[/quote]

Może daruj sobie dowcipkowanie (chyba że sam też używasz kwasku i mówisz z autopsji), bo ja serio pytam.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #6 : 23-09-2015, 20:28 »

Zupełnie serio odpowiedziałem.
Zapisane
Gocha
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: grudzień 2010
Wiadomości: 65

« Odpowiedz #7 : 24-09-2015, 07:08 »

Naprawdę można go pod względem szkodliwości postawić w jednym rzędzie z aspartamem i fluorem? Może ktoś wie?

Czym więc zakwaszacie zupy, galarety, sałatki, surówki? Ocet jabłkowy nie daje takiego smaku, jak kwasek czy cytryna. A o cytrynach czytam: "Owoce cytrusowe zrywane w stanie niedojrzałym już nie dojrzewają. Wówczas (...) rugują z organizmu pierwiastki alkaliczne o ogromnym znaczeniu dla zdrowia. Dotyczy to w szczególności wapnia."  Oprócz tego, podobno są spryskiwane różnymi chemikaliami, gazowane etylenem/acetylenem, żeby skórka nabrała żółtego koloru - krótko mówiąc - też nie służą zdrowiu.
(No i jak tu żyć, panie...)
Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 767

« Odpowiedz #8 : 24-09-2015, 08:25 »

Czyli co? Kwasek cytrynowy będzie zdrowszy niż sama cytryna, która jest spryskiwana?

Nie mam potrzeby zakwaszania posiłków, więc tego nie robię. Natomiast moja druga połowa oraz babcia często wyciskają trochę cytryny do surówek.

Cytat
Naprawdę można go pod względem szkodliwości postawić w jednym rzędzie z aspartamem i fluorem? Może ktoś wie?
Po co ci to wiedzieć? Jakieś zestawienie robisz?
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Udana
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251

« Odpowiedz #9 : 24-09-2015, 09:06 »

Co może być dobrego w produkcie tak wysoko przetworzonym?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_cytrynowy
Cytat
Otrzymywanie
W przemyśle kwas cytrynowy jest otrzymywany głównie przez fermentację cytrynową[2] na pożywce z oczyszczonego cukru lub hydrolizatu skrobi za pomocą kultur pleśni: kropidlaka czarnego Aspergillus niger hodowanego na podłożu o początkowym pH 2,5 – 3,5[6].
Może być otrzymywany syntetycznie[2].
Ja też kwasku używam do odkamieniania czajnika i żelazka.

Zrób sobie swój ocet jabłkowy, jak masz obiekcje do cytryn, jest super do sałatek i zakwaszania potraw. Bo ja w przeciwieństwie do Luciano zakwaszam i ogórki, i buraki, i sałatę, i kapustę i nawet jak robię majonez też zakwaszam...
Zapisane

Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
LaktozAnna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 34
MO: 02.2012-02.2014, 11.2015-teraz
Skąd: Chrzanów
Wiadomości: 96

« Odpowiedz #10 : 08-10-2015, 14:32 »

Kwas cytrynowy jest dodawany do aloesu, nie wiem czy to to samo.
Jeśli tak, to większość z nas go pije w jakimś tam nikłym stopniu.
Zapisane

Czasem trzeba spaść na sam dół, żeby móc się odbić.
Gerda
« Odpowiedz #11 : 12-10-2015, 10:11 »

Szczerze mówiąc, to używam go tylko do odkamieniania, więc chyba nie mam się czym przejmować prawda?smile
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!