Udana
Offline
Płeć:
Wiek: 58
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 1.251
|
|
« Odpowiedz #60 : 07-12-2015, 14:27 » |
|
Ha! Teraz wszyscy mądrzy, bo Mistrz podważył, ale jak Shadow napisał ten post 04.12. 2015 r. to nikt nie prostował. To może konkretnie, co jest niedorzecznością?
|
|
|
Zapisane
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #61 : 07-12-2015, 14:54 » |
|
Nie jest letko być Ekspertem Biosłone...
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #62 : 07-12-2015, 16:02 » |
|
Sens tam ma tylko jedno zdanie - "Umiar we wszystkim."
Ja dopatrzyłem się dwóch. To drugie zresztą najbardziej mi się spodobało: Zresztą, zawsze warto mieć pod ręką smalec
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #63 : 07-12-2015, 17:29 » |
|
Widzę, że odpowiedź stwarza problemy. To może naprowadzę nieco: nadmiar tłuszczu jest po prostu spalany, bo przecież tłuszcz się nigdzie nie odkłada tak jak węglowodany a jego nadmiar jest spalany na energię, dzięki czemu czujemy ciepło. Gdyby tak było w rzeczywistości, to jedzący tłuszcze w nadmiarze dawno by się przegrzali, a Optymalni ani chybi zapłonęliby żywym ogniem. Stąd kolejne mordercze pytanie w morderczym egzaminie na Eksperta Biosłone: Co się dzieje z nadmiarem tłuszczu pokarmowego?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2016, 21:31 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Spokoadam
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 07-04-2011 do 01-06-2013
Wiedza:
Skąd: Świat
Wiadomości: 960
|
|
« Odpowiedz #64 : 07-12-2015, 19:28 » |
|
Leci na południe nie zemulgowany przez żółć.
|
|
|
Zapisane
|
Dopadło mnie zdrowie.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #65 : 07-12-2015, 22:01 » |
|
No tak, powinienem doprecyzować pytanie: Co się dzieje z nadmiarowym tłuszczem, jeśli zostanie wchłonięty w nadmiarze?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2016, 21:32 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
VVV
|
|
« Odpowiedz #66 : 08-12-2015, 00:11 » |
|
Teoretycznie nadmiar nie powinien być wchłonięty, świadczy to o za szybkim wchłanianiu w jelicie, a jeśli już to wędruje do wątroby, a dalej ... http://www.drmichalak.pl/cholesterol_frakcje_lipidowe_krwi.htmJa to w zasadzie rozumiem, ale na pamięć się tego nie uczę, nie wiem czy nie warto tego jakoś hasłowo uprościć.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gloria
Offline
Płeć:
MO: luty 2012
Wiedza:
Wiadomości: 394
|
|
« Odpowiedz #67 : 09-12-2015, 20:15 » |
|
No tak, powinienem doprecyzować pytanie: Co się dzieje z nadmiarowym tłuszczem, jeśli zostanie wchłonięty w nadmiarze?
Wyszło mi na to, że nadmiar wchłoniętego tłuszczu – po różnych procesach, które zachodzą po drodze – rozkładanie i składanie itp. czary-mary (a których nie rozumiem, bo nie znam się na chemii) – jest magazynowany w tkance tłuszczowej jako rezerwa energetyczna. Chociaż z drugiej strony wiem, że „tłuszcz gromadzony w tkance tłuszczowej powstaje z jednocukru glukozy, po uprzednim przetworzeniu jej na wielocukier glikogen.” Sama już nie wiem, jak to jest… Nadmiarowe tłuszcze mogą również być przerabiane w wątrobie na ciała ketonowe, które są zużywane przez organizm jako źródło energii alternatywne dla glukozy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 29-01-2016, 23:06 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
|
|
|
VVV
|
|
« Odpowiedz #68 : 09-12-2015, 22:30 » |
|
Może takie proste "makro" spojrzenie: Powstaje pytanie czy jeśli organizm zdołał coś zmagazynować i wykorzystać to jest to nadmiar. Można przyjąć, że nadmiar jest wtedy gdy się przelało, czyli puściły zawory bezpieczeństwa, kiedy wchłonięte wartości zostały utracone. Tak jak w przypadku węglowodanów jest to wystąpienie glukozy w moczu, tak w przypadku tłuszczów jest to wystąpienie ciał ketonowych w moczu. Inna sprawa, że nie warto, nawet bez przelewania, mechanizmów gromadzenia nadużywać i funkcjonować w górnych obszarach zdolności magazynowych, skoro posiłki jada się często. IMHO
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gloria
Offline
Płeć:
MO: luty 2012
Wiedza:
Wiadomości: 394
|
|
« Odpowiedz #69 : 10-12-2015, 18:03 » |
|
gorąca kąpiel niszczy naszą florę bakteryjną jelit. Kolejne pytanie w ramach morderczego egzaminu: Czy to prawda?. I znowu - jeśli tak, to dlaczego, jeśli nie, to dlaczego. To nieprawda, ponieważ organizm posiada mechanizmy termoregulacji (sterowane przez ośrodek termoregulacji w podwzgórzu w mózgu), które nie dopuszczają do nadmiernego wzrostu (oraz spadku) temperatury ciała i pozwalają przez pewien czas skutecznie bronić się przed nadmiarem (albo niedoborem) ciepła. Dlatego gorąca kąpiel nie jest w stanie ogrzać jelit do tego stopnia, żeby mogło to zniszczyć florę bakteryjną. Bardzo gorąca i długa kąpiel mogłaby zaburzyć funkcjonowanie termoregulacji i doprowadzić do hipertermii – ale prędzej byśmy poparzyli sobie skórę gorącą wodą niż zniszczyli florę bakteryjną. Można jeszcze wykąpać się w zupie na kuchence – wtedy bakterie ugotowałyby się razem z nami.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2016, 13:27 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #70 : 10-12-2015, 18:13 » |
|
Nadmiarowe tłuszcze mogą również być przerabiane w wątrobie na ciała ketonowe, które są zużywane przez organizm jako źródło energii alternatywne dla glukozy. I to jest prawidłowa odpowiedź. Tak więc Shadow po części miał racje, gdyż nadmiarowe tłuszcze w ostateczności zostają spalone, tyle że nie po to, żeby je tylko spalić. To są oczywiście tylko szczegółowe szczegóły, w które nie ma sensu się bawić, tym niemniej Ekspert Biosłone takie rzeczy powinien wiedzieć, ale dla siebie albo na egzamin, w żadnym wypadku nie powinien się nimi popisywać, udając mądrego jak stu głupich, jak ten tutaj: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=29952.msg221753#msg221753Teraz kolejne mordercze pytanie w morderczym egzaminie na Eksperta Biosłone: Czy tłuszcz pokarmowy wchłonięty w nadmiernej ilości ma wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej? Jeśli tak, to w jaki sposób?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2016, 21:32 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Gloria
Offline
Płeć:
MO: luty 2012
Wiedza:
Wiadomości: 394
|
|
« Odpowiedz #71 : 11-12-2015, 09:40 » |
|
Teraz kolejne mordercze pytanie w morderczym egzaminie na Eksperta Biosłone: Czy tłuszcz pokarmowy wchłonięty w nadmiernej ilości ma wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Skoro ciała ketonowe są zużywane jako alternatywa dla glukozy, to wtedy glukozy jest za dużo i jest przerabiana na glikogen, potem na glicerydy, których nadmiar jest ostatecznie magazynowany w tkance tłuszczowej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2016, 13:27 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #72 : 11-12-2015, 19:43 » |
|
Mordercze pytania się posypały... nie nadążam z odpowiedziami. Teraz kolejne mordercze pytanie w morderczym egzaminie na Eksperta Biosłone: Czy tłuszcz pokarmowy wchłonięty w nadmiernej ilości ma wpływ na przyrost tkanki tłuszczowej? Jeśli tak, to w jaki sposób?
Skoro ciała ketonowe są zużywane jako alternatywa dla glukozy, to wtedy glukozy jest za dużo i jest przerabiana na glikogen, potem na glicerydy, których nadmiar jest ostatecznie magazynowany w tkance tłuszczowej. Ciała ketonowe produkowane są w odpowiedzi na brak albo zbyt małą ilość glukozy, więc skąd organizm ma wziąć ją do produkcji glikogenu, by upchnąć go w tkance tłuszczowej? Kiedy ktoś stosuje dietę ubogą w węglowodany a bogatą w tłuszcz i białka, organizmowi brakuje glukozy, więc w tym przypadku produkcja glikogenu, zresztą odpowiedzialnego za otyłość i odkładanie go w tkance tłuszczowej odpada. W chorobie cukrzycowej przy oporności komórek na nadmierną ilość glukozy i insuliny rzeczywiście tak jest, że organizm ratuje się wówczas produkcją ciał ketonowych, a insulina wycofuje cukier do tkanki tłuszczowej. Tłuszcz gromadzony w tkance tłuszczowej powstaje z jednocukru glukozy, po uprzednim przetworzeniu jej na wielocukier glikogen, więc kwasy tłuszczowe zjedzone wcześniej w nadmiarze w postaci masła, czy smalcu, nie są odpowiedzialne za przyrost tkanki tłuszczowej. W artykule "Otyłość i cukrzyca" znajdujemy, że tłuszcz pokarmowy jest niezbędnym czynnikiem tycia, ale chodzi o dużą ilość węglowodanów z małą ilością zjedzonego tłuszczu, by organizm zabrał się za odkładanie zapasów nadmiernej ilości energii. W artykule Mistrz napisał, że "ludzki metabolizm magazynowania tłuszczu pokarmowego po prostu nie przewiduje", więc wynika z tego, że pozostaje tylko czynnik niewielkiej ilości zjedzonego tłuszczu przy dużych ilościach zjedzonych węglowodanów. Nadwyżka energii w takiej postaci skłania organizm do produkcji glikogenu odkładanego w tkance tłuszczowej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-12-2015, 19:56 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #73 : 11-12-2015, 23:46 » |
|
Nic, Machosiu, nie zrozumiałem.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Gloria
Offline
Płeć:
MO: luty 2012
Wiedza:
Wiadomości: 394
|
|
« Odpowiedz #74 : 12-12-2015, 00:02 » |
|
Jak dieta jest nie niskowęglowodanowa i jednocześnie wysokotłuszczowa - nie brakuje glukozy i jest nadmiar tłuszczu - to produkowane są ciała ketonowe, które są w pierwszej kolejności wykorzystywane, zamiast glukozy i glukoza wtedy wędruje do tkanki tłuszczowej. Czyli jak ktoś je za dużo - to tyje. I nieważne, czy je za dużo tłuszczu czy cukru - jeśli jednego jest w sam raz, a drugiego za dużo, to się tyje.
|
|
|
Zapisane
|
takie mam konie narowiste, jakie sam wybrałem...
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #75 : 12-12-2015, 00:18 » |
|
I to jest konkretna odpowiedź, która rodzi kolejne mordercze pytanie w morderczym egzaminie na Eksperta Biosłone: Dlaczego na diecie wysokotłuszczowej ludzie chudną?
|
|
« Ostatnia zmiana: 10-01-2016, 21:36 wysłane przez Gloria »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #76 : 12-12-2015, 01:32 » |
|
Skoro ciała ketonowe są zużywane jako alternatywa dla glukozy, to wtedy glukozy jest za dużo Chodziło mi o to, że ciała ketonowe są zużywane, kiedy jest za mało glukozy dostarczanej do komórek. Jedną z przyczyn jest zbyt mało węglowodanów w jedzeniu. Drugą z przyczyn o którą mi chodziło, jest oporność komórek na nadmiar insuliny spowodowanej nadmiarem glukozy w krwi w chorobie zwanej cukrzycą. Pomimo dużej ilości glukozy w krwi, w komórkach też brakuje dostarczanej przez insulinę glukozy, a skoro glukozy brak, komórki wykorzystują inne źródła do pozyskania energii. Faktem jest, że za dużo glukozy niewykorzystanej na bieżące potrzeby komórek, organizm wycofuje do tkanek tłuszczowych.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-12-2015, 01:49 wysłane przez Machos »
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #77 : 12-12-2015, 02:13 » |
|
Dyskutujemy na temat: Co się dzieje z nadmiarem tłuszczu? Nie ma tutaj mowy o insulinooporności, cukrzycy tudzież innych chorobach. Chodziło mi o to, że ciała ketonowe są zużywane, kiedy jest za mało glukozy dostarczanej do komórek. Niekoniecznie. Wątroba wciąż wytwarza pewną ilość ciał ketonowych, tak że w normalnej diecie ich stężenie w surowicy nie przekracza 3,6 mg/dl, co świadczy, że są one zużywane na bieżąco.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-12-2015, 02:25 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Machos
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2007
Skąd: Skierniewice
Wiadomości: 2.302
|
|
« Odpowiedz #78 : 12-12-2015, 02:19 » |
|
Dyskutujemy na temat: Co się dzieje z nadmiarem tłuszczu? Nie ma tutaj mowy o insulinooporności, cukrzycy tudzież innych chorobach. Ok. Dlaczego na diecie wysokotłuszczowej ludzie chudną? Jeżeli do spalenia jednej cząsteczki tłuszczu potrzebna jest jedna cząsteczka glukozy, a na diecie wysokotłuszczowej węglowodanów brak albo jest ich po prostu mało, to organizm sięga po rezerwowy materiał energetyczny. Pozbywamy się tkanki tłuszczowej. Jeżeli brakuje zapasów w tkance tłuszczowej, to organizm sięga po własne białka i scukrza je do zainicjowania spalania tłuszczu. Chudniemy jeszcze bardziej.
|
|
|
Zapisane
|
Zamiast się badać, lepiej wypić miksturę oczyszczającą, najlepsze świadectwo badania organizmu, które w przypadku istniejących chorób widać po objawach. Machos.
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #79 : 12-12-2015, 02:31 » |
|
Jeżeli brakuje zapasów w tkance tłuszczowej, to organizm sięga po własne białka i scukrza je do zainicjowania spalania tłuszczu. Chudniemy jeszcze bardziej. To jedna z tych głupawek, powielanych przez domorosłych alchemików-majsterkowiczów, jak ten tutaj: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=29952.msg221864#msg221864. Skoro organizm scukrza białka, to siłą rzeczy redukuje mięśnie, które są głównymi spalaczami tłuszczu.
|
|
« Ostatnia zmiana: 12-12-2015, 02:40 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
|