Bronia82
|
|
« : 19-02-2008, 19:00 » |
|
Mieszkając w UAE(DUBAJ), zasmakował mi bardzo jeden z posiłków, a raczej dodatek do niego, mianowicie humus. Ciecierzyce np. pół kilo namoczyć na dzień lub dwa, po tym ugotować na wolnym ogniu (nie dodajemy soli). Po dokładnym rozgnieceniu, naljepiej w mikserze, dodac tachine, która homusowi nadaje smak, czyli wszystko zależy od podniebienia. Na pół kilo może być 200 ml płynnej T., w zależności jak kto lubi. Na koniec dadać troche soku z cytryny i soli, po czym ponownie wymieszać.Konsystencja homusu nie jest płynna. Przełożyć do pojemnika czy słoika. Można przechowywać do tygodnia w lodówce, ale tylko wtedy kiedy po spróbowaniu homusu nie włożymy do niego powtórnie łyżki( rozwijaja się bakterie i szybko się psuje).Kiedy chcemy go podać, przekładamy na talerz czy jakieś inne naczynie i polewamy na wierzch oliwą z pierwszego tłoczenia. Życzę smacznego
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 13:30 wysłane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #1 : 12-03-2008, 14:07 » |
|
Broniu82, czy ciecierzycę miksuje się zupełnie odcedzoną? Tak zrobiłam i wyszedł mi humus pyszny, ale dosyć suchy. Zastanawiam się więc czy czegoś źle nie zrozumiałam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #2 : 13-03-2008, 09:20 » |
|
Tak hummus jest pycha! w UK, w sieci Sainsburego maja rozne wersje tego "sosu" i co najwazniejsze: zawsze jest swiezy, bez konserwantow. Uwielbiam go! Robie z nim surowki: np. dodaje do tartej marchwii i pietruszki i wrzucam rozne nasionka, orzechy... niebo w gebie! A Ty Bronia, jak jadasz ten hummus? z czym?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bronia82
|
|
« Odpowiedz #3 : 15-03-2008, 03:16 » |
|
Matylda, ja odlewam wodé z ciecierzycy, moe ta suchość wynika z niedostatecznej ilosći dodanej przez Ciebie Tahiny ?. No i cytryna. Oryginał jest dość suchy, dlatego zawszę polewa się przed jedzeniem oliwą z oliwek. Elowen, jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne . Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ?. DodanoElowen, pamiętam ten homus, ja kupowałam go z Tesco.... Tez mają tam różne. DodanoWydawało mi się, że zamiesczałam przepis na felafyl, jest tez z ciecierzycy, z mnóstwem pietruszki, papryki....Przemielony, aby uzyskać konsystencje na kotlety.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #4 : 15-03-2008, 07:16 » |
|
jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne . Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ? O, a ja dodawalam tez rzezuche :] . Na chlebie mi nie smakuje, a z pomidorami sie ciapie... ale sprobowalabym z tymi kotlecikami z ciecierzycy. Bronia, moglabys podac przepis? Nie znalazlam go na forum A moze znasz jeszcze jakies ciekawe przepisy z kuchni arabskiej nadajace sie dla grzybiarzy? Tak jest opcja powidamiania na skrzynke. Musisz zajrzec w ustawienia swego konta na forum. Pozdrowka :]
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Magda
|
|
« Odpowiedz #5 : 15-03-2008, 17:06 » |
|
co to jest tahina ? gdzie ją kupić?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elowen
|
|
« Odpowiedz #6 : 15-03-2008, 17:47 » |
|
co to jest tahina ? gdzie ją kupić? "Maslo" z ziaren sezamu. W sklepach ze zdrowa zywnoscia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matylda
Offline
Płeć:
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #7 : 15-03-2008, 19:09 » |
|
Bardzo dobra jest też w Tesco.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Magda
|
|
« Odpowiedz #8 : 17-03-2008, 21:24 » |
|
dzięki, ale za czym się rozglądać ? W butelce?, w kostce jak chałwa, jak masło?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Franka
|
|
« Odpowiedz #9 : 17-03-2008, 21:50 » |
|
W słoiczku z kremową zakrętką. Słoik wielkości mniej więcej takiej, jak sprzedawany jest dżem (300g). Napis:TAHINI miazga sezamowa. Wyraźnie odzielony jest olej od miazgi. Przed użyciem należy produkt dokładnie wymieszać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pewu
Offline
Płeć:
Wiek: 39
MO: 21.9.2007
Skąd: Katowice
Wiadomości: 141
|
|
« Odpowiedz #10 : 01-05-2008, 08:36 » |
|
Witam, w Bill'a jest miazga sezamowa ale nie pod nazwą TAHINI, tylko jakaś inna (42% miazgi to sezam), wyrób grecki, zawiera między innymi cukier, czy dla nas candidowcow jest to wskazane?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #11 : 01-05-2008, 10:12 » |
|
Ja jeszcze się nie zetknęłam z masłem sezamowym bez dodatków.Albo jest opis jakie to dodatki albo zima opisowa. Za to sama robię w domu i mogę go udziwniać jak mi się podoba.
Masło sezamowe Zmielić sezam, dodać oliwę, przyprawy, sól, wymieszać. Jest tez inna opcja. Podprażyć na sucho sezam na patelni , zmielić i dopiero dodać oliwy i przypraw
Najprostsza rzecz na świecie i przynajmniej wiadomo z czego.
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Asicyna
|
|
« Odpowiedz #12 : 05-05-2008, 13:38 » |
|
Bronia, zrobiłam ostatnio hummus. Wyszedł pyszny. Ponieważ moje kochanie uwielbia ziemniaki, a ja twierdzę już od paru ładnych lat, że ziemniaki nie są zbyt zdrowe - taki zapychacz bez sensu, podałam hummus zamiast ziemniaczków do pieczonego mięska. Bardzo mu smakował i nawet nie odczuł braku tych swoich ziemniaków :]
Mi smakuje sam z siebie baaardzo. Na pewno jeszcze będę robiła.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Boja
|
|
« Odpowiedz #13 : 05-05-2008, 21:13 » |
|
Editho mam pytanie co do proporcji Twojego masła sezamowego tak mniej więcej, bo brzmi bardzo zachęcajaco!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #14 : 06-05-2008, 08:02 » |
|
I tu mamy problem bo ja w większosci potrawy robię na tak zwane oko . Szklanka sezamu do zmielenia i oliwy tyle żeby konsystencja była masłowa.Ostatnio robiłam ze sklarowanym masłem ...jest o wiele lepsze niż z oliwą. Takie masełko sklarowane trzeba najpierw wystawić z lodówki ,żebu było masłowate i poddatne, a później dodajesz go ucierając do podprażonego i zmielonego sezamu i patrzysz jak wygląda.Jak całość tworzy spójną pastę to znaczy ,że koniec. U mnie w kuchni jak i w głowie...czyli nieco artystycznie
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Boja
|
|
« Odpowiedz #15 : 06-05-2008, 09:25 » |
|
Editho dzięki, wiesz, to ci początkujący (we wszystkich dziadzinach) tak mają, że czepiają się szczegółów. A potem "ćwiczenia czyni mistrza". Powodzenia w Twojej dziedzinie! (To już było, czy będzie, bo uciekł mi Twój termin)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Franka
|
|
« Odpowiedz #16 : 19-05-2008, 17:40 » |
|
Do miksowanej ciecierzycy (załóżmy 20 dag przed moczeniem) dodać:
2 łyżki świeżego soku z cytryny 1 średniej wielkości posiekaną cebulę 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżke zmielonego kminku 1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki 1/2 łyzeczki soli 1/2 szklanki tahini
Przepis wzięłam z książki "Dieta south beach" Do sporządzenia humusu wg powyższego przepisu długo się przymierzałam. Ale jest świetny. Godny polecenia.
W tabeli IG zamieszczonej przez dra Janusa, humus ma IG 6. Aż nie chce się wierzyć, że taki niski. To super!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #17 : 19-05-2008, 21:50 » |
|
Ma niski . !!!I wszystko super by było gdyby tej wspaniałej cieciorki nie poddawano napromieniowaniom. Ja już dostałam od Mistrza za cieciorke po uszach...
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #18 : 19-05-2008, 22:57 » |
|
Ciekawe czy owy humus wyszedłby równie pyszny z grochu.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Chamomillka
Offline
Płeć:
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691
|
|
« Odpowiedz #19 : 20-05-2008, 07:10 » |
|
Biedrona, ja właśnie dzisiaj chcę go robić z grochu. Nie mam zdolności kulinarnych, ale może wyjdzie coś jadalnego .
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
|