Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 05:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oryginalny przepis na hummus  (Przeczytany 24647 razy)
Bronia82
« : 19-02-2008, 19:00 »

Mieszkając  w UAE(DUBAJ), zasmakował mi bardzo jeden z posiłków, a raczej dodatek do niego, mianowicie humus.
Ciecierzyce np. pół kilo namoczyć na dzień lub dwa, po tym ugotować na wolnym ogniu (nie dodajemy soli). Po dokładnym rozgnieceniu, naljepiej w mikserze, dodac tachine, która homusowi nadaje smak, czyli wszystko zależy od podniebienia. Na pół kilo może być 200 ml płynnej T., w zależności jak kto lubi. Na koniec dadać troche soku z cytryny i soli, po czym ponownie wymieszać.Konsystencja homusu nie jest płynna. Przełożyć do pojemnika czy słoika. Można przechowywać do tygodnia w lodówce, ale tylko wtedy kiedy po spróbowaniu homusu nie włożymy do niego powtórnie łyżki( rozwijaja się bakterie i szybko się psuje).Kiedy chcemy go podać, przekładamy na talerz czy jakieś inne naczynie i polewamy na wierzch oliwą z pierwszego tłoczenia.
Życzę smacznego  smile
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 13:30 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Matylda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #1 : 12-03-2008, 14:07 »

Broniu82, czy ciecierzycę miksuje się zupełnie odcedzoną? Tak zrobiłam i wyszedł mi humus pyszny, ale dosyć suchy. Zastanawiam się więc czy czegoś źle nie zrozumiałam.
Zapisane
Elowen
« Odpowiedz #2 : 13-03-2008, 09:20 »

Tak hummus jest pycha! w UK, w sieci Sainsburego maja rozne wersje tego "sosu" i co najwazniejsze: zawsze jest swiezy, bez konserwantow. Uwielbiam go! Robie z nim surowki: np. dodaje do tartej marchwii i pietruszki i wrzucam rozne nasionka, orzechy... niebo w gebie! A Ty Bronia, jak jadasz ten hummus? z czym?
Zapisane
Bronia82
« Odpowiedz #3 : 15-03-2008, 03:16 »

Matylda, ja odlewam wodé z ciecierzycy, moe ta suchość wynika z niedostatecznej ilosći dodanej przez Ciebie Tahiny ?. No i cytryna. Oryginał jest dość suchy, dlatego zawszę polewa się przed jedzeniem oliwą z oliwek.
 Elowen, jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne  smile .
Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ?.

Dodano

Elowen, pamiętam ten homus, ja kupowałam go z Tesco.... Tez mają tam różne.

Dodano

Wydawało mi się, że zamiesczałam przepis na felafyl, jest tez z ciecierzycy, z mnóstwem pietruszki, papryki....Przemielony, aby uzyskać konsystencje na kotlety.
Zapisane
Elowen
« Odpowiedz #4 : 15-03-2008, 07:16 »

Cytat od: "Bronia82"
jadam zazyczaj z oliwkami, kawałkiem razowego i surówkami.Pysznie się tu komponuje sporo posiekanej natki pietruszki z drobno posiekana cebulka, przyprawy jakie lubisz,sporo soku z cytryny i drobniutko posiekany pomidor. Jadam też z kotlecikami felafyl, któłre są pyszne  smile .
Czy jest na forum opcja powiadamiania o odpowiedziach na skrzynkę mailowa ?


O, a ja dodawalam tez rzezuche :] . Na chlebie mi nie smakuje, a z pomidorami sie ciapie... ale sprobowalabym z tymi kotlecikami z ciecierzycy. Bronia, moglabys podac przepis? Nie znalazlam go na forum
Smutny

A moze znasz jeszcze jakies ciekawe przepisy z kuchni arabskiej nadajace sie dla grzybiarzy?

Tak jest opcja powidamiania na skrzynke. Musisz zajrzec w ustawienia swego konta na forum. Pozdrowka :]
Zapisane
Magda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: czerwiec 2005
Wiadomości: 64

« Odpowiedz #5 : 15-03-2008, 17:06 »

co to jest tahina ? gdzie ją kupić?
Zapisane
Elowen
« Odpowiedz #6 : 15-03-2008, 17:47 »

Cytat od: "Magda"
co to jest tahina ? gdzie ją kupić?


"Maslo" z ziaren sezamu. W sklepach ze zdrowa zywnoscia.
Zapisane
Matylda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: maj 2007
Skąd: Poznań
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #7 : 15-03-2008, 19:09 »

Bardzo dobra jest też w Tesco.
Zapisane
Magda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: czerwiec 2005
Wiadomości: 64

« Odpowiedz #8 : 17-03-2008, 21:24 »

dzięki, ale za czym się rozglądać ? W butelce?, w kostce jak chałwa, jak masło?
Zapisane
Franka
« Odpowiedz #9 : 17-03-2008, 21:50 »

W słoiczku z kremową zakrętką. Słoik wielkości mniej więcej takiej, jak sprzedawany jest dżem (300g). Napis:TAHINI miazga sezamowa.
Wyraźnie odzielony jest olej od miazgi. Przed użyciem należy produkt dokładnie wymieszać. smile
Zapisane
Pewu
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 21.9.2007
Skąd: Katowice
Wiadomości: 141

« Odpowiedz #10 : 01-05-2008, 08:36 »

Witam, w Bill'a jest miazga sezamowa ale nie pod nazwą TAHINI, tylko jakaś inna (42% miazgi to sezam), wyrób grecki, zawiera między innymi cukier, czy dla nas candidowcow jest to wskazane?
Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #11 : 01-05-2008, 10:12 »

Ja jeszcze się nie zetknęłam z masłem sezamowym bez dodatków.Albo jest opis jakie to dodatki albo zima opisowa.
Za to sama robię w domu i mogę go udziwniać jak mi się podoba.

Masło sezamowe
Zmielić sezam, dodać oliwę, przyprawy, sól, wymieszać.
 Jest tez inna opcja.
Podprażyć na sucho sezam na patelni , zmielić i dopiero dodać oliwy i przypraw

Najprostsza rzecz na świecie i przynajmniej wiadomo z czego.
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Asicyna
« Odpowiedz #12 : 05-05-2008, 13:38 »

Bronia, zrobiłam ostatnio hummus. Wyszedł pyszny. Ponieważ moje kochanie uwielbia ziemniaki, a ja twierdzę już od paru ładnych lat, że ziemniaki nie są zbyt zdrowe - taki zapychacz bez sensu, podałam hummus zamiast ziemniaczków do pieczonego mięska. Bardzo mu smakował i nawet nie odczuł braku tych swoich ziemniaków  :]

Mi smakuje sam z siebie baaardzo. Na pewno jeszcze będę robiła.
Zapisane
Boja
« Odpowiedz #13 : 05-05-2008, 21:13 »

Editho mam pytanie co do proporcji Twojego masła sezamowego tak mniej więcej, bo brzmi bardzo zachęcajaco!
Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #14 : 06-05-2008, 08:02 »

I tu mamy problem bo ja w większosci potrawy robię na tak zwane oko msn-wink . Szklanka sezamu do zmielenia i oliwy tyle żeby konsystencja była masłowa.Ostatnio robiłam ze sklarowanym masłem ...jest o wiele lepsze niż z oliwą. Takie masełko sklarowane trzeba najpierw wystawić z lodówki ,żebu było masłowate i poddatne, a później dodajesz go ucierając do podprażonego i zmielonego sezamu i patrzysz jak wygląda.Jak całość tworzy spójną pastę to  znaczy ,że koniec.
U mnie w kuchni jak i w głowie...czyli nieco artystycznie  
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Boja
« Odpowiedz #15 : 06-05-2008, 09:25 »

Editho dzięki, wiesz, to ci początkujący (we wszystkich dziadzinach) tak mają, że czepiają się szczegółów. A potem "ćwiczenia czyni mistrza".
Powodzenia w Twojej dziedzinie! (To  już było, czy będzie, bo uciekł mi Twój termin)
Zapisane
Franka
« Odpowiedz #16 : 19-05-2008, 17:40 »

Do miksowanej ciecierzycy (załóżmy 20 dag przed moczeniem) dodać:

2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 średniej wielkości posiekaną cebulę
3 posiekane ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżke zmielonego kminku
1/8 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
1/2 łyzeczki soli
1/2 szklanki tahini

Przepis wzięłam z książki "Dieta south beach"
Do sporządzenia humusu wg powyższego przepisu długo się przymierzałam. Ale jest świetny. Godny polecenia.

W tabeli IG zamieszczonej przez dra Janusa, humus ma IG 6. Aż nie chce się wierzyć, że taki niski. To super!
Zapisane
Editho
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454

« Odpowiedz #17 : 19-05-2008, 21:50 »

Ma niski . !!!I wszystko super by było gdyby tej wspaniałej cieciorki nie poddawano napromieniowaniom.
Ja już dostałam od Mistrza za cieciorke  po uszach...
Zapisane

"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #18 : 19-05-2008, 22:57 »

Ciekawe czy owy humus wyszedłby równie pyszny z grochu.
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Chamomillka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691

« Odpowiedz #19 : 20-05-2008, 07:10 »

Biedrona, ja właśnie dzisiaj chcę go robić z grochu.
Nie mam zdolności kulinarnych, ale może wyjdzie coś jadalnego  msn-wink .
Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!