Niemedyczne forum zdrowia
10-07-2020, 05:06 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Okłady z mąki żytniej  (Przeczytany 6368 razy)
Eva
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-06-2009r.
Wiadomości: 130

« : 06-02-2016, 16:13 »

Mam problemy z zatokami - konkretnie polipy w jamie nosowej. Dodatkowo pijawiło się lekko podwyższone TSH tarczycy. Od dwóch lat jestem na diecie bezglutenowej, piję MO oraz stosuję się do zasad Bioslone. Przeczytałam, że okłady z mąki żytniej zmieszanej z olejem rycynowym od dawna są stosowane w medycynie ludowej na różne schorzenia. Między innymi pomagają w "odpadnięciu" polipów i wyleczeniu stanu zapalnego zatok. Chciałabym takie okłady zastosować, tylko zastanawiam się, czy nie zaszkodzę sobie, bo mąka żytnia zawiera gluten, który prawdopodobnie przeniknie przez skórę do organizmu. Proszę o udzielenie rady w tej kwestii.  
« Ostatnia zmiana: 10-02-2016, 10:30 wysłane przez Gloria » Zapisane
Andrus
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10-02-2008
Wiadomości: 245

« Odpowiedz #1 : 06-02-2016, 16:41 »

Cytat
okłady z mąki żytniej zmieszanej z olejem rycynowym od dawna są stosowane w medycynie ludowej na różne schorzenia.
Stosowałem te okłady jak miałem różę na obu nogach (opisywałem na forum). Od początku okłady
z gorącego siemienia lnianego (6 miesięcy) - super wyropienie!, potem okłady z babki szerokolistnej. Na koniec właśnie ciasto z mąki żytniej z olejem rycynowym. Mogę śmiało stwierdzić, że właśnie mąka żytnia doprowadziła skórę do normalnego wyglądu.

Znajomy używał okładów z mąki właśnie na zatoki z dobrym skutkiem. Nie znam się i może gafę strzelę, ale czy gluten nie "wytrąca" się z mąki dopiero w procesie technologicznym pieczenia ciasta, może z zimnych okładów nie, z drugiej strony mamy tutaj działanie miejscowe.
 
« Ostatnia zmiana: 10-02-2016, 10:31 wysłane przez Gloria » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.606

WWW
« Odpowiedz #2 : 07-02-2016, 10:06 »

No, z tym przenikaniem glutenu przez skórę to przesadna obawa jest.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 59
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.358

« Odpowiedz #3 : 07-02-2016, 17:05 »

Gluten jest białkiem (właściwie zespołem białek), więc tak łatwo przez skórę do krwi się nie dostanie.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Andrus
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10-02-2008
Wiadomości: 245

« Odpowiedz #4 : 07-02-2016, 19:39 »

Cytat
Gluten jest białkiem (właściwie zespołem białek), więc tak łatwo przez skórę do krwi się nie dostanie.
O właśnie, jakoś tak podświadomie chodziło mi to po głowie.
« Ostatnia zmiana: 10-02-2016, 10:29 wysłane przez Gloria » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!