Niemedyczne forum zdrowia
21-10-2020, 23:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pizza bezglutenowa  (Przeczytany 9590 razy)
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« : 23-11-2016, 18:54 »

Zakładam nowy wątek, z racji tego, że pod hasłem "bezglutenowa pizza" nie ma na forum nic. Zaczęłam eksperymentować z przepisami, poniżej link i zdjęcia do jednej z prób:

http://puszka.pl/przepis/7324-bezglutenowa_pizza_z_kaszy_kukurydzianej.html

Ciasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte.

Poszukuję przepisu na sprawdzone już ciasto bądź proszę Was o pomoc w jego stworzeniu.
« Ostatnia zmiana: 07-12-2017, 20:44 wysłane przez Poziomek » Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 478

« Odpowiedz #1 : 24-11-2016, 17:49 »

Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego. Spróbuj z mąki gryczanej i drożdzy.
Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« Odpowiedz #2 : 26-11-2016, 23:25 »

Dziś kolejna próba. Tym razem używałam jedynie mąki ryżowej i gryczanej (tę z ciecierzycy zastąpiłam również ryżową, bo chwilowo się skończyła). Ciasto było stabilne, świeże, soczyste, przypominające konsystencją i smakiem pewien chleb bezglutenowy z Naszego Forum. Ogólnie nam smakowało, zjedliśmy całą - to było coś jakby większa zapiekanka. Ale to nie koniec. Ciasto powinno być cieńsze, bardziej delikatne w smaku, więc będę szukać dalej.

Oryginalny przepis: http://durszlak.pl/przepis/pizza-bezglutenowa--2?c=tag&t=bezglutenowa-pizza

« Ostatnia zmiana: 26-11-2016, 23:30 wysłane przez Poziomek » Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #3 : 28-11-2016, 22:51 »

Ja robię pizzę na spodzie z kalafiora lub selera. Unikam produktów mącznych, więc mąki żadnej nie dodaję. W necie jest dużo przepisów na taką pizzę - aby spód się nie rozwalał istotne jest dokładne odcedzenie kalafiora. Posiłkowałam się poniższymi przepisami, ale składniki na górę dodałam według własnej woli i uznania:
http://poprostupycha.com.pl/fit-pizza-zkalafiora/
http://bakeandtaste.blogspot.com/2014/02/pizza-na-spodzie-z-kalafiora-bez-maki-bezglutenowa.html
Są też prostsze wersje bez zabawy w gotowanie kalafiora, ale tamtych jeszcze nie próbowałam.
Zapisane
Goździk
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: czerwiec 2014, KB 06.2014, DPII (MO przerwa od marca 2016)
Wiadomości: 41

« Odpowiedz #4 : 30-11-2016, 14:59 »

Ja robiłam z kalafiora surowego. Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką. Spód się nie trzymał. Wydaje mi się, że dałam za dużo kalafiora. Ogólnie warte uwagi i próbowania.
Zapisane
Krzysztov
***


Offline Offline

MO: 2014.01.06
Wiadomości: 15

« Odpowiedz #5 : 01-12-2016, 17:26 »

Najlepsze jest pizza klasyczna z przepisu http://www.przepis-kulinarny.pl/pizza-klasyczna-id202.html długi opis krok po kroku nawet amator zrobi prawdziwą włoską pizzę. Do tego około 200 komentarzy życzę miłej lektury.
Zapisane
ArtComp
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 54
MO: 23.01.2017
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 153

« Odpowiedz #6 : 01-12-2016, 18:57 »

Najlepsze jest pizza klasyczna
Czy czytałeś post autorki, która założyła wątek? Czy tylko tak "palnąłeś" sobie post, żeby był kolejny?
Yuppie zależało na pizzie bezglutenowej, a ten przepis, który tak zachwalasz ma:

Cytat
Składniki ciasta:
- mąka tortowa - dobrej jakości (2,5 szklanki + łyżka)

Bądź więc tak miły i znajdź coś równie ciekawego, ale tym razem już bez glutenu.
Zapisane

| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB
Krzysztov
***


Offline Offline

MO: 2014.01.06
Wiadomości: 15

« Odpowiedz #7 : 02-12-2016, 07:51 »

Tak czytałem post autorki a także:
"Ciasto upiekło się jedynie na zewnątrz i jest niezbyt zwarte."
"Można to danie zaliczyć do bezglutenowych, ale z pizzą ma niewiele wspólnego"
"Pizza wyszła smaczna, a nawet bardzo dobra. Tylko była bardziej zapiekanką."

Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że z dietą bezglutenową jest podobnie jak z dietą Dukana. Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne.
Chcesz zjeść pizzę to zjedz prawdziwą pizzę, chcesz jeść bezglutenowo to nie jedz potraw, gdzie podstawa to mąką i jakiekolwiek jej zastępowanie przyniesie efekt jak w cytowanych wypowiedziach z tego wątku.
 
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 13:09 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 30
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 554

« Odpowiedz #8 : 02-12-2016, 09:35 »

Ja nigdy nie próbuję żadnych kombinacji i zastępowania produktów zakazanych tymi dozwolonymi, bo jem raczej prosto aż do bólu, ale czemu krytykujesz takie zastępowanie u innych, skoro w wielu przypadkach to się sprawdza? Jak np. zastąpienie panierki zmielonymi nasionami z KB. Bez mąki piecze się trochę inaczej i trzeba się przestawić więc na początku nie zawsze wychodzi, ale uwierz mi, nawet chleb można upiec samemu bez glutenu i będzie bardzo dobry. Pizze też się da, kwestia zdolności kulinarnych a nie samej mąki.
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 13:10 wysłane przez ArtComp » Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #9 : 02-12-2016, 10:46 »

Soję z gnatami też nazywają kiełbasą. Pizza to pizza, a nie wyrób pizzopodobny. Jak ktoś musi udziwniać jedzenie, bo inaczej nie smakuje, to niech udziwnia, ale po co bełtać nazewnictwo?
Zapisane
Krzysztov
***


Offline Offline

MO: 2014.01.06
Wiadomości: 15

« Odpowiedz #10 : 02-12-2016, 14:04 »

Scorupion - kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza. Shadow - ja nie krytykuję wszelkich urozmaiceń w kuchni, ale nie marudźmy, że kiełbasa bez mięsa nie smakuje jak kiełbasa, że pizza bez glutenu i "ciasto nie jest niezbyt zwarte" albo pizza "była bardziej zapiekanką".
Nazewnictwo na portalach wprowadza w błąd, a potem ludzie są zawiedzeni. Na stronach bezglutenowych powinni pisać "pizzopodobna" i nikt by nie miał pretensji, że smakuje jak kalafior.


Pisz po polsku!!!
Nie będę wciąż poprawiać Twoich postów - kolejne takie niechlujnie napisane będą lądować w dziale do poprawek albo w koszu.
//ArtComp
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 15:50 wysłane przez ArtComp » Zapisane
Luciano
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 31
MO: Listopad 2013
Wiedza:
Wiadomości: 756

« Odpowiedz #11 : 02-12-2016, 14:25 »

I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie? Jak nie macie pomysłu i chęci na zrobienie pizzy bez glutenu to po co pisać w tym wątku? Dla nas jest to pizza i tyle, a że z innej mąki to co z tego? Żona taką zrobiła i mi smakowała bardziej niż ten badziew co się teraz robi w lokalach.
Zapisane

Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
Shadow
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 30
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Skąd: Wrocław/Radomsko
Wiadomości: 554

« Odpowiedz #12 : 02-12-2016, 14:54 »

Mi nie chodziło w ogóle o nazewnictwo tylko samo zastępowanie tego typu produktów i cytowane przez Ciebie wypowiedzi, że gdzieś tam komuś nie wyszło albo mu nie smakowało to jest to zło i tyle. Nazewnictwo to kwestia zmiany tytułu na "Pizza bezglutenowa" i tyle. Do tego stwierdzenie: "Ładnie opisane, ładne zdjęcia potraw a opinie niejadalne." to bardzo subiektywna ocena, bo jedni jedzą ślimaki, inni robaki i mówią, że im smakuje wiec jak to się ma do podstawy ciasta z kalafiora. To co komuś smakuje a co nie, to tylko jego własny, wyrobiony smak. Sam tego nie robię i nie popieram, jeśli ktoś do zdrowia dopiero dąży, bo takie kombinacje to rzecz zbędna dla organizmu w czasie zdrowienia, ale uważam, że jak ktoś chce tak robić i będzie mu to smakować, to niech sobie robi.
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #13 : 02-12-2016, 14:57 »

I to było tak ważne, że musiałeś się tym z nami podzielić, Scorupionie?
Musiałem się podzielić, bo wszędzie następuje degrengolada pojęć.

Scorupion kiełbasa to kiełbasa a pizza to pizza.
Spotkałeś się kiedyś z taką figurą stylistyczną jak porównanie?

A jeszcze memento dla osób chorych - szybciej można wyzdrowieć, kiedy nie urozmaicamy zanadto jedzenia.
« Ostatnia zmiana: 02-12-2016, 15:25 wysłane przez Scorupion » Zapisane
Bachna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.2010
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #14 : 02-12-2016, 22:58 »

Zrobiłam parę razy pizzę na cieście biszkoptowym z mąki gryczanej.

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, połączyłam z pianą. Delikatnie wymieszałam z mąką gryczaną (mąki trochę więcej niż na tradycyjny biszkopt).
Ciasto rozprowadzam dość cienko. Podpiekam chwilę. Potem nakładam sos pomidorowy (cebula, czosnek podsmażone, do tego obrane i pokrojone drobno pomidory, zioła prowansalskie; to razem chwilę smażone). Na sos dodatki jakie kto lubi i ser żółty. Zapiekam to wszystko kolejną chwilę i gotowe.

Moim domownikom smakowała, zwłaszcza dzieciom.
Chleb piekę gryczany. I tylko z takim bierzemy kanapki do pracy i szkoły.
Zapisane
Yuppie
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 35
MO: 15.04.2016
Wiedza:
Skąd: Mazowieckie
Wiadomości: 199

« Odpowiedz #15 : 05-12-2016, 18:10 »

Zrobiłam parę razy pizzę na cieście biszkoptowym z mąki gryczanej.

Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam żółtka, połączyłam z pianą. Delikatnie wymieszałam z mąką gryczaną (mąki trochę więcej niż na tradycyjny biszkopt).
Ciasto rozprowadzam dość cienko. Podpiekam chwilę. Potem nakładam sos pomidorowy (cebula, czosnek podsmażone, do tego obrane i pokrojone drobno pomidory, zioła prowansalskie; to razem chwilę smażone). Na sos dodatki jakie kto lubi i ser żółty. Zapiekam to wszystko kolejną chwilę i gotowe.

Moim domownikom smakowała, zwłaszcza dzieciom.
Chleb piekę gryczany. I tylko z takim bierzemy kanapki do pracy i szkoły.


Poproszę o dokładne proporcje na tortownicę lub blachę do piekarnika.
Zapisane

''A we mnie samym wilki dwa,
Oblicze dobra, oblicze zła
Walczą ze sobą nieustannie
Wygrywa ten którego karmię.''
Bachna
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 09.2010
Wiadomości: 107

« Odpowiedz #16 : 10-12-2016, 22:26 »

Na dużą blachę do piekarnika: 3 jaka - oddzielnie białka i żółtka, szczypta soli, powiedzmy 4 - 5 łyżek mąki gryczanej. Mąkę dodaję na oko wg gęstości.

Jeśli chodzi o chleb to mielę na mąkę ok. 50g siemienia i 450g kaszy gryczanej. Do tego 1,5 łyżeczki soli. Jeśli mam to dodaję do tego ok. 100g zakwasu gryczanego. Jeśli nie to dodaję trochę (powiedzmy 3/4 szklanki kwasu z ogórków kiszonych), 1 saszetkę drożdży (warto je trochę rozpuścić w ciepłej wodzie). Można dodać różne dodatki np. 2 łyżki czarnuszki. Dodaję tyle wody, aby ciasto było gęste, ale dawało się mieszać łyżką.
Po wymieszaniu wkładam do blaszki i do piekarnika na ok. 20 min w temp. 60st. Gdy urośnie zwiększam temp. do 220st. na ok. 20min, po czym zmniejszam temp. do 190st. i piekę jeszcze 50min.
W wersji z samym zakwasem i bez drożdży chlebek musi leżakować przez cały dzień lub noc w cieple. I dopiero potem go pieczemy. Jest bardziej zbity niż z drożdżami, ale ja taki bardzo lubię.
Przepis na zakwas gryczany wyszukałam w internecie i dlatego nie piszę.
Zapisane
Anndrzej
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 10

« Odpowiedz #17 : 30-12-2016, 18:41 »

Ostatnio żona zrobiła pizzę bezglutenową na spodzie z ciecierzycy http://www.ewa-wachowicz.pl/bezglutenowa-pizza-na-spodzie-z-ciecierzycy-id629.html.  Polecam, wypróbowana, chrupiąca. Gdybym nie wiedział, to bym nie powiedział, że jest bezglutenowa.
« Ostatnia zmiana: 31-12-2016, 10:01 wysłane przez Gloria » Zapisane
Cykoria
***

Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: X 2010 - VI 2014; X 2019 -?
Wiadomości: 17

« Odpowiedz #18 : 08-10-2020, 09:11 »

A ja polecam pizzę z tego przepisu: https://m.youtube.com/watch?v=sKXiqZLhWMw
W smaku i fakturze bardzo podobna do tradycyjnej. Robiłam wielokrotnie i mam kilka uwag. Na podane proporcje dodaję płaską łyżeczkę soli. Używam ziemniaków, które nie są bogate w skrobię, więc daję ich trochę mniej niż autorka i dosypuję w zamian łyżkę mąki ziemniaczanej. Im dłużej się wyrabia to ciasto, tym bardziej lepkie się staje i trudniej się z nim pracuje, więc polecam wyrabiać tylko do połączenia składników. Jeśli jednak komuś wyjdzie klejące to nadal uda się smaczna pizza, bez obaw. Zazwyczaj robię z 1,5 podanej w przepisie porcji. Wychodzi z tego 8 pizz o średnicy ok 15cm, które piekę na dwóch blachach o wymiarach 33x37cm jednocześnie (w połowie czasu pieczenia zamieniam blachy miejscami). Łatwiej pracuje się z taką małą pizzą niż dużą. Formując pizzę pracuję bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier posypuję mąką ryżową, wcieram mąkę w ręce, robię kulkę z ciasta, kładę ją na papierze w miejscu gdzie docelowo będzie się piekła. Ciasto spłaszczam i delikatnie rozgniatam palcami na boki tak, aby uzyskać kształt okrągły. Jak wyczuwam pod palcami że ciasto w danym miejscu jest lepkie to zatapiam palce w mące, trzeba tę czynność powtarzać wielokrotnie. Nie polecam wałkować ciasta. Piekę w 250st 8min, potem zamiana blach i znów 8min pieczenia.
Zapisane

"Szlachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz." JK
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!