Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Kupno czy produkcja?

Zaczęty przez Xemonoj, 05-02-2017, 13:37

Xemonoj

Co wychodzi taniej - zakup gotowego w ilości kilku/kilkunastu sztuk (dla zredukowania ceny wysyłki), np.:
http://allegro.pl/ocet-jablkowy-prawdziwie-domowy-0-5l-i6704909254.html
czy domowa produkcja wg przepisu z Biosłone?

Czy różnica kosztów jest duża?

Czy sklep Biosłone myślał nad wprowadzeniem?

Opiotr

Zrób sam, obierki, cukier i woda nie kosztują majątku :). Najdroższy jest w tym wszystkim pewnie czasem brak czasu.
"Czerwone mięso Ci nie zaszkodzi. Na pewno zaszkodzi Ci niebiesko-zielone" - Tommy Smothers

ArtComp

CytatPrzedmiotem aukcji 0,5 litra octu jabłkowego

Za 1 litr wyjdzie Ci - bagatela - 17,20 zł. Wg mnie to bardzo dużo... nie mówiąc o tym, że robiąc samemu możesz użyć takiego gatunku jabłek, z których akurat Tobie smakowo będzie "podchodził" najbardziej.

CytatOd 15 lat według ściśle określonej, rodzinnej receptury.

Znając metodę jego wytwarzania, nawet dokładając wszelkie sugestie osób z Forum, które robią go od bardzo dawna, stwierdzenie "receptura" jest IMO użyte mocno na wyrost :P.
| ZZO | DP | MO | KB | OJ | SO | GBG | SB

BaMa

Domowy ocet to cena odrobiny cukru, bo obierki jabłka masz z KB. Masz też pewność składników i jakości produkcji (bez dodatków chemicznych). Czy za ocet jabłkowy z allegro masz taką pewność? Czy na pewno proponuje domowy produkt? Nie zastanawia Was zdjęcie oferty? Piękne tło sadu z jabłkami, a butelki: plastikowa i w przezroczystym szkle. :( A skórka chleba to już problem dla bezglutenowców.

Luciano

Ja bym zdecydowanie brał z allegro. Z żoną robiliśmy własny ocet i poszliśmy z torbami.
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.

Xemonoj

Czy to co sprzedawca napisał nie mija się z prawdą?
Cytat
Do produkcji mojego octu jabłkowego używane są CAŁE JABŁKA. Taki ocet zawiera o wiele więcej wapnia, fosforu, potasu oraz innych minerałów i leczniczych substancji organicznych. Do produkcji takiego octu używa się znacznie mniej cukru i wody niż w przypadku octu wyrabianego
z samych skórek. Ocet taki ma piękną jasnopomarańczową barwę i niezwykły bukiet, a kwasowość wynosi 2,5-4% w zależności od pory roku i gatunku jabłek.

Natomiast:

Cytat: http://portal.bioslone.pl/porady-medycyny-ludowej/nieoceniony_i_niedoceniony_ocet_jablkowy
Ocet z obierek jabłek nie jest zwykłym octem, a nawet octem jabłkowym wykonywanym z całych jabłek. Jest on maceratem obierek jabłek, czyli skórek jabłek, w których nagromadzone są wszystkie wartościowsze substancje zawarte w jabłku. Są tam przeciwutleniacze oraz inne substancje czynne, chroniące miąższ przed negatywnym wpływem środowiska, a także garbniki, mikro- i makroelementy, witaminy i substancje witaminopodobne oraz rozmaite, nie do końca zidentyfikowane związki chemiczne sprzyjające szybkiej regeneracji komórek. Inaczej mówiąc: octu jabłkowego z obierek jabłek nie można zastąpić czymkolwiek innym, a nawet porównać z czymkolwiek innym. Dlatego nie można nie mieć go w domowej apteczce jako środek pierwszej pomocy.

Xemonoj

Tutaj
Cytat: http://allegro.pl/ocet-jablkowy-0-5l-i6697992303.html
wyrabiany z obierek jabłkowych i gniazd nasiennych,

zakładając, że informacje są prawdziwe:

Cytat
Na zrobienie litra octu potrzeba obierek i gniazd z co najmniej 2kg jabłek.

Średnia cena 1kg jabłek to wg
http://www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/jablka-polskie-na-wage-1-kg,33.html
2.45 zł.

Czyli do produkcji 0.5L potrzeba jabłek za 2.45.

Natomiast ocet 8.75zł.

+ przy 6 sztukach 2.5 zł za wysyłkę.

Czyli 11.33zł.

Więc zakup wychodzi ponad 4 razy drożej niż produkcja.
Nie licząc cen butelek, szkła, pracy, czasu.

Shadow

Ten wątek to tak serio? Nawet gdyby gotowy ocet był 4x tańszy, to się nie opłaca, ze względu na jakość.

Savage7

Kolega Xemonoj mnie jednak zadziwia, znajduje temat do dyskusji tam gdzie ja bym się tego nie spodziewał. I w dodatku sam dochodzi do racjonalnych wniosków. Brawo, mózg wyglądem powinien przypominać orzecha włoskiego a nie piłeczkę pingpongową.
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa. Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego.

Udana

Jak Xemonoj zadaje pytanie, to naprawdę trzeba się głęboko zastanowić o co chodzi.
Na tym forum i na Portalu na temat octu jabłkowego było napisane już wszystko, więc po co dyskutować o oczywistych oczywistościach?
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Xemonoj

Nie mogłem znaleźć miejsca w którym byłoby porównanie kosztów między produkcją własną a kupnem domowego.

Shadow

Jak napisałem wcześniej, koszta nie mają znaczenia, gdyż jakość samodzielnie wykonanego octu jest 100x lepsza niż jakiegokolwiek kupnego.

Xemonoj

Shadow, ja wiem o tym, chciałem jedynie wiedzieć czy duża jest różnica w kosztach między wyprodukowaniem samemu, a kupnem wyprodukowanego w domowy sposób przez kogoś.
Bo od początku mówię o occie nie takim jaki przeznaczony jest do sprzedaży w sklepach, biofood, ekologiczny itp, tylko tak jak w linku na aukcji z pierwszego postu - ktoś produkuje domowy, samodzielnie i go sprzedaje.

Luciano

No i sobie sam policzyłeś jak wyglądają koszty, więc po co temat zakładać? Ten "domowy" sposób sprzedającego odbiega znacznie od naszego, sprawdzonego sposobu. Z tego powodu przedmówcy mają rację pisząc, że choćby kupny ocet był tańszy (a nie jest) to i tak nie warto go nabywać, lecz wyprodukować prawdziwy ocet samemu.
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.