Polemiki i antybiotyki - luźne uwagi na temat boreliozy

Zaczęty przez scorupion, 26-01-2018, 10:40

Skorupion

Kurkiewicza i indyjskiego mistrza też uspokoili. Kurkiewicz, sam ciężko chorujący na neuroboreliozę, dostał sporą karę, chociaż on wyraźnie przestrzegał, że jeśli antybiotyki nie przynoszą poprawy po 6 miesiącach to trzeba szukać czegoś innego. Koniec ILADSA w Polsce. Kleszczobiorcy leczą się ziołami, ale tu też trzeba wiedzieć co się robi, bo zioła mogą naszkodzić równie dobrze co antybiotyki.
Na przykładzie boreliozy tak mnie zastanowił dualizm medycyny akademickiej. Z jednej strony potrafią pomóc, uratować w ciężkich sytuacjach. Z drugiej trują przewlekle i bez potrzeby, a leczenie to głównie procedury zamiast myślenia. No cóż, takie życie, zobaczymy jak sytuacja z boreliozą i chorobami z autoagresji się rozwinie w kolejnych latach.

Skorupion

Ta kobitka ma przewalone, być może do końca życia, bo to dopiero początek atrakcji. I nie dostanie pomocy.
W tym roku złapałam trzy kleszcze. W odstępach kilkutygodniowych. Ostatni na klatce piersiowej.
Po kilku tygodniach ból kolana,  nie mogłam wyprostować nogi, rezonans nic nie pokazał. Od prawie dwóch miesięcy paskudne bóle pleców w odcinku piersiowym. Do tego doszły bóle łokci. Rtg kręgosłupa,  płuc,  tomografia klatki piersiowej...wszystko ok. Ból nie ma związku z poruszaniem się czy oddychaniem, boli cały czas tak samo, nawet w nocy. Na przeciwbólowe prawie nie reaguje.  Lekarze odsyłają mnie jeden do drugiego a ja już zaczynam wierzyć że to coś z głową mi się porobiło no bo skoro wszyscy mówią że jestem zdrowa a mnie ból wykańcza...
Czy ktoś z Was miał podobne objawy przy boleriozie?
I jeszcze jedno pytanie, czy rumień może pojawić się cztery miesiące po ugryzieniu i to w innym miejscu niż ugryzienie?

Oczywiście, że może i często tak bywa.

Dla zainteresowanych stanowisko Parlamentu Europejskiego w sprawie boreliozy, generalnie pokrywa się z tym co piszę, a znacznie różni od naszych orłów, sokołów, bażantów i ekspertów, którzy uwalili ILADS, a chorych mają w ciemniej dziurze, że tak powiem.
https://lymecare.org/pl/post/lymeeupl/