BaMa
Offline
P³eæ:
Wiek: 51
MO: 2015-09-05
Sk±d: Knurów
Wiadomo¶ci: 59
|
|
« Odpowiedz #20 : 06-05-2018, 13:25 » |
|
Moja teściowa od 17 lat nie ma woreczka żółciowego. Na początku naszej drogi z biosłone (2,5 roku temu) nie potrafiła jeść tłustych rzeczy. Odbijało się jej i źle się czuła po tłustym. Natomiast już po pół roku ZZO i MO przestało to być dla niej problemem i do teraz je razem z nami np. golonka razem ze skórą i inne tłuste potrawy. Organizm dopasował się do tego i znalazł rozwiązanie. Teraz mój wniosek po ostatnim badaniu rezonansem brzucha teściowej. Zostało stwierdzone że żyły żółciowe w wątrobie są powiększone. Wydaję mi się że powiększone żyły magazynują nadmiar żółci i zastępują usunięty woreczek. Jada też prawie codziennie na śniadanie jajko smażone na smalcu. Dodam że od 1,5 roku odstawiła tabletki na ciśnienie i serce i czuje się bardzo dobrze. Obecnie ma 77 lat. To chyba nie jajka i tłuszcz był przyczyną u Buni.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.357
|
|
« Odpowiedz #21 : 06-05-2018, 13:26 » |
|
Najlepiej niech Bunia siê sama wypowie ile jad³a jajek dziennie i w jakiej postaci. Jakie ilo¶ci t³uszczy, w tym smalcu jada³a dziennie. W tej chwili to dyskusja jest po pró¿nicy. Jada te¿ prawie codziennie na ¶niadanie jajko sma¿one na smalcu.
Jedno jajko to nie tak du¿o.
|
|
« Ostatnia zmiana: 06-05-2018, 13:31 wys³ane przez Piotr »
|
Zapisane
|
|
|
|
Grawo
Offline
P³eæ:
MO: 01-03-2009 do 16-12-2013.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 526
|
|
« Odpowiedz #22 : 07-05-2018, 11:53 » |
|
Moja dieta te¿ jest oparta na jajkach i miêsie plus warzywa, te¿ mam wyciêty woreczek, z tego te¿ powodu trafi³am na Bios³one, bra³am mnóstwo leków Dzi¶ czujê siê dobrze, jestem w lepszej kondycji ni¿ gdy mia³am 30 lat. W tym tygodniu mam kontrole w Ochojcu, ciekawa jestem jak wypadnie i jakie bêd± wyniki. Od roku dodatkowo stosuje protokó³ jodowy na moje wole tarczycy. Je¶li chodzi o jajka to ja raczej preferuje same ¿ó³tka na miêkko, mo¿e tu jest pies pogrzebany, dziennie zjadam 4 ,5 ¿ó³tek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #23 : 07-05-2018, 14:10 » |
|
Jajka jad³am w ka¿dej postaci, na smalcu i boczku równie¿. Prawd± jest, ¿e jad³am do¶æ t³usto, jednak nie topi³am jajek w smalcu. Nie przekracza³±m 2-3 jajek dziennie. Przysz³o mi kiedy¶ nawet do g³owy, ¿e brak pêcherzyka ¿ó³ciowego mo¿e w przysz³o¶ci skutkowaæ niepo¿±danymi konsekwencjami, jednak nie znalaz³am na ten temat informacji, a ju¿ zw³aszcza takich, ¿e mo¿e siê to skoñczyæ mia¿d¿yc±. Na pewno muszê zmodyfikowaæ od¿ywianie, wszak w chorobie jemy inaczej ni¿ w zdrowiu. Na razie jednak nie wiem nic.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Major
Offline
P³eæ:
MO: 2015-10-02 z przerwami
Sk±d: Karpackie Klimaty
Wiadomo¶ci: 29
|
|
« Odpowiedz #24 : 07-05-2018, 17:39 » |
|
To jest trudna sytuacja, nie mam kompetencji aby Ci doradzaæ, wiec nie traktuj powa¿nie moich przemy¶leñ.
Na twoim miejscu wyrzuci³bym z jad³ospisu wszystkie t³uszcze przetworzone: smalec, oleje (nawet te t³oczone na zimno lub olej kokosowy), t³uste miêsa (dopuszczalne na surowo), t³uste sery (chocia¿ nie jestem pewien co do procesu powstawania). Jad³bym t³uszcz, w rozs±dnych ilo¶ciach (tak, ¿eby zu¿ywaæ ¿ó³æ), regularnie, nie podgrzewaj±c (na surowo): mas³o, nasiona, orzechy, ewentualnie porz±dn± ¶mietanê. Reszta zosta³aby wed³ug Bios³one, jajka w rozs±dnych ilo¶ciach, na miêkko, albo surowo. Wyrzuci³bym z ¿ycia: alkohol, nikotynê, stres, chemie, intensywny wysi³ek fizyczny. Pewnie próbowa³bym koktajli cytrynowych, jad³ przewa¿nie surowiznê, uszczelni³ organizm, poszerza³ swoj± wiedzê i stara³ ¿yæ normalnie, ale to ju¿ musisz sama zdecydowaæ.
Teraz bêdzie Ci trudno znale¼æ przyczynê mia¿d¿ycy (du¿o zmiennych), ale mo¿esz siê zastanowiæ jak wygl±da³o twoje ¿ycie (nawyki ¿ywieniowe, od¿ywianie, praca, kontakt organizmu z ró¿n± chemi±/czynnikami chorobotwórczymi) przed przyj¶ciem na Bios³one, bo w koñcu jako¶ doprowadzi³a¶ siê do takiego stanu.
Z biologicznego punktu widzenia, mia¿d¿yce powoduje nadmiar wolnych rodników.
Brak pêcherzyka ¿ó³ciowego mo¿e powodowaæ przewlek³e problemy ze zdrowiem, to przecie¿ oczywiste, a ju¿ na pewno w jaki¶ sposób upo¶ledza trawienie, niekoniecznie musz± byæ objawy.
Pierwszy lepszy komentarz który znalaz³em w internecie:
"Ania • ponad 2 lata temu Hej. Mia³am usuniêty pêcherzyk ¿ó³ciowy rok temu. Po 4 miesi±cach zaczê³am bardzo ¼le siê czuæ, bóle rozpieraj±ce w klatce piersiowej, dziwny posmak w ustach, przelewanie w ¿o³±dku. Mia³am w marcu wykonan± gastroskopiê okaza³o siê, ¿e mam zarzucanie ¿ó³ci z dwunastnicy do ¿o³±dka , zapalenie ¿o³±dka i prze³yku z nad¿erk± oraz przepuklinê rozworu prze³ykowego przepony. To, co teraz przechodzê, to jest koszmar. Mam codziennie pal±cy ból w ¿o³±dku, md³o¶ci, t³usty, ostry posmak w ustach. Piecze mnie prze³yk, jêzyk, dzi±s³a, wargi, a nawet jama nosowa. Od marca za¿ywam ci±gle PPI, Ursofalk 500mg, Zirid 3Xdz, Sucralfate 4Xdz. I nic nie pomaga, jest coraz gorzej. Codziennie z bólu p³acze i nic nie mo¿na zrobiæ. Mam dopiero 33 lata, marzê o posiadaniu dziecka, moje wszystkie plany leg³y w gruzach z chwil± wyciêcia pêcherzyka. Z zawodu jestem fizjoterapeut± i musia³am zawiesiæ dzia³alno¶æ, bo nie jestem w stanie pracowaæ. Co za lekarz pisze takie bzdury, ¿e przewód ¿ó³ciowy wspólny przejmuje rolê usuniêtego pêcherzyka, a niby jakim cudem? Ductus choledochus mo¿e siê nieznacznie tylko poszerzyæ, jego zadaniem nie jest magazynowanie ¿ó³ci. W±troba dobowo wytwarza ok. 1l ¿ó³ci, prawie jej po³owa by³a magazynowana i zagêszczana w pêcherzyku. A teraz gdy zosta³ on usuniêty, trafia ona bezpo¶rednio do dwunastnicy. Jest jej tak du¿o, ¿e jelito nie jest w stanie jej szybko przemie¶ciæ w dalsze odcinki uk³. pokarmowego i dochodzi do jej wstecznego zarzucania do ¿o³±dka. Zwracam siê do osób, które maj± poddaæ siê operacji usuniêcia pêcherzyka ¿ó³ciowego, zastanówcie siê, czy jest taka konieczno¶æ. Je¶li nie wystêpuj± u Was czêsto dolegliwo¶ci bólowe, w USG, TK, czy MRI nie stwierdza siê pogrubienia ¶cianek pêcherzyka, wyniki morfologii nie ¶wiadcz± o cechach zastoju ¿ó³ci (próby w±trobowe: alat, aspat, ggtp, bilirubina, fofataza zasadowa oraz crp jest ok), to na waszym miejscu nie poddawa³abym siê zabiegowi. Warto zastosowaæ dietê oraz za¿ywaæ kwas ursodeoksycholowy (np. Ursocam, Ursofalk itp) na rozpuszczenie z³ogów. A je¶li kto¶ z lekarzy straszy Was, ¿e jak nie usuniecie pêcherzyka, to czeka Was ostre zapalenie trzustki, rozwój raka itp. To wiedzcie, ¿e po operacji nadal jest takie ryzyko . Ale nie tylko grozi zapalenie trzustki, ale te¿ ¿o³±dka i prze³yku, gard³a oraz jamy ustnej, a dalsze konsekwencje to rozwój nowotworu tych odcinków przewodu pokarmowego. Nie wspomnê o potwornych cierpieniach przez lata, bólach i wydanych ogromnych sum pieniêdzy na leki o dzia³aniu tylko objawowym. ¯a³ujê, ¿e podda³am siê operacji, jestem skazana na przewlek³e cierpienie i ¶wiadomo¶æ, ¿e to skróci moje ¿ycie."
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-05-2018, 18:37 wys³ane przez Major »
|
Zapisane
|
"Je¶li widzê dalej, to tylko dlatego, ¿e stojê na ramionach olbrzymów".
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #25 : 07-05-2018, 19:23 » |
|
Te¿ mia³am usuniêty pêcherzyk ¿ó³ciowy po trzydziestce. Nigdy nie mia³am ¿adnych dolegliwo¶ci ze strony przewodu pokarmowego, ¿adnego refluksu, pobolewañ, nic z tych rzeczy. Po operacji nie stosowa³am te¿ jakiej¶ specjalnej diety, wiêc moje do¶wiadczenia s± zgo³a inne od powy¿szego przypadku. Poza tym Majorze, tak, analiza, my¶lenie i wiedza ma przysz³o¶æ, wszak jak mówi staro Cholonkowa: "Z niczego nie ma nic"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #26 : 07-05-2018, 21:31 » |
|
Teraz bêdzie Ci trudno znale¼æ przyczynê mia¿d¿ycy (du¿o zmiennych), ale mo¿esz siê zastanowiæ jak wygl±da³o twoje ¿ycie (nawyki ¿ywieniowe, od¿ywianie, praca, kontakt organizmu z ró¿n± chemi±/czynnikami chorobotwórczymi) przed przyj¶ciem na Bios³one, bo w koñcu jako¶ doprowadzi³a¶ siê do takiego stanu.
Do jakiego stanu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Major
Offline
P³eæ:
MO: 2015-10-02 z przerwami
Sk±d: Karpackie Klimaty
Wiadomo¶ci: 29
|
|
« Odpowiedz #27 : 08-05-2018, 10:03 » |
|
Do z³ego stanu pêcherzyka ¿ó³ciowego, "alergii" na gluten i w jakim¶ stopniu pewnie by³a ju¿ mia¿d¿yca, ale tego nikt nie mo¿e potwierdziæ. Mog³y byæ te¿ inne problemy, nie koniecznie musz± byæ objawy. Nie chce nikogo oceniaæ, "doprowadzi³a¶" to z³e s³owo, niestety, nie mogê ju¿ edytowaæ.
|
|
|
Zapisane
|
"Je¶li widzê dalej, to tylko dlatego, ¿e stojê na ramionach olbrzymów".
|
|
|
Piotr
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.357
|
|
« Odpowiedz #28 : 08-05-2018, 11:03 » |
|
Przypuszczam, ¿e mia¿d¿ycy nabawi³a siê podczas pobytu na Bios³one, a Mistrz tyle razy przestrzega³ przed t³ustym jedzeniem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elizka
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 202
|
|
« Odpowiedz #29 : 08-05-2018, 11:32 » |
|
Piotr, ale bredzisz, od kiedy to t³uszcz zwierzêcy szkodzi? A gdzie Mistrz przestrzega³ przed t³uszczem?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #30 : 08-05-2018, 11:36 » |
|
Wci±¿ nic nie wiadomo o aktualnym stanie zdrowia Buni, wiêc dywagacje o przyczynie domniemanej mia¿d¿ycy s± bezprzedmiotowe.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Piotr
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.357
|
|
« Odpowiedz #31 : 08-05-2018, 13:30 » |
|
Piotr, ale bredzisz, od kiedy to t³uszcz zwierzêcy szkodzi? A gdzie Mistrz przestrzega³ przed t³uszczem?
A wszystkie badania wed³ug, których du¿e ilo¶ci t³uszczów zwierzêcych s± szkodliwe, to sobie naukowcy sami wymy¶lili?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Du¿agosia
Offline
P³eæ:
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Sk±d: Wroc³aw
Wiadomo¶ci: 476
|
|
« Odpowiedz #32 : 08-05-2018, 13:33 » |
|
Ale niech Piotr na prawde przestanie bredziæ, bo chyba zerwa³ siê z choinki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gibbon
Offline
P³eæ:
MO: Nie stosujê.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.370
|
|
« Odpowiedz #33 : 08-05-2018, 14:18 » |
|
Bezsens na bezsensie: A wszystkie badania wed³ug, których du¿e ilo¶ci t³uszczów zwierzêcych s± szkodliwe, to sobie naukowcy sami wymy¶lili?
Mistrz tyle razy przestrzega³ przed t³ustym jedzeniem.
A wszystkie badania wed³ug, których du¿e ilo¶ci t³uszczów zwierzêcych s± szkodliwe, to sobie naukowcy sami wymy¶lili?
Próbuj my¶leæ przed napisaniem czegokolwiek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Major
Offline
P³eæ:
MO: 2015-10-02 z przerwami
Sk±d: Karpackie Klimaty
Wiadomo¶ci: 29
|
|
« Odpowiedz #34 : 08-05-2018, 14:25 » |
|
Piotr, ale bredzisz, od kiedy to t³uszcz zwierzêcy szkodzi? A gdzie Mistrz przestrzega³ przed t³uszczem?
Od momentu podgrzania i nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Przypominam, ¿e smalec w po³owie swojej wagi, to s± t³uszcze nienasycone. Piotr, ale bredzisz, od kiedy to t³uszcz zwierzêcy szkodzi? A gdzie Mistrz przestrzega³ przed t³uszczem?
A wszystkie badania wed³ug, których du¿e ilo¶ci t³uszczów zwierzêcych s± szkodliwe, to sobie naukowcy sami wymy¶lili? Piotr, ty tutaj od 2007 roku jeste¶, a piszesz, jakby¶ do³±czy³ przed chwil±, wstydzi³by¶ siê... a Mistrz tyle razy przestrzega³ przed t³ustym jedzeniem. To by³a ironia, ale rêki sobie uci±æ nie dam.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-05-2018, 14:54 wys³ane przez Major »
|
Zapisane
|
"Je¶li widzê dalej, to tylko dlatego, ¿e stojê na ramionach olbrzymów".
|
|
|
Gibbon
Offline
P³eæ:
MO: Nie stosujê.
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.370
|
|
« Odpowiedz #35 : 08-05-2018, 16:14 » |
|
a Mistrz tyle razy przestrzega³ przed t³ustym jedzeniem. To by³a ironia, ale rêki sobie uci±æ nie dam. Normalnie tak bym pomy¶la³, ale nie w tym specyficznym przypadku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Elizka
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 202
|
|
« Odpowiedz #36 : 09-05-2018, 07:37 » |
|
Cytat od: Piotr Wczoraj o 14:30 A wszystkie badania wed³ug, których du¿e ilo¶ci t³uszczów zwierzêcych s± szkodliwe, to sobie naukowcy sami wymy¶lili? A kim s± ci naukowcy, którzy tak twierdz±? S± to niezale¿ni naukowcy, czy ci na zleceniu koncernu spo¿ywczego? Albo jeszcze ci którzy maj± sprane mózgi, bo inaczej siê tego nie da okre¶liæ. Czy ty nie wiesz, ¿e to co pisz± i emituj± w tv to k³amstwa?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #37 : 09-05-2018, 08:17 » |
|
W du¿ych ilo¶ciach to wszystko bêdzie szkodliwe, nie potrzeba ¿adnych badañ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
P³eæ:
MO: nie stosujê
Wiedza:
Wiadomo¶ci: 1.357
|
|
« Odpowiedz #38 : 09-05-2018, 13:41 » |
|
No w³a¶nie, wszystko zale¿y od ilo¶ci. W tym przypadku ten poziom szkodliwo¶ci na pewno zosta³ przekroczony. Prawdopodobnie brak pêcherzyka ¿ó³ciowego mia³ na to wp³yw, bo taka osoba nie trawi dobrze t³uszczu, choæ niekoniecznie zdaje sobie z tego sprawê.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Bunia
Offline
P³eæ:
MO: 1.01.2009 r.
Wiedza:
Sk±d: ¦l±sk
Wiadomo¶ci: 331
|
|
« Odpowiedz #39 : 11-05-2018, 12:54 » |
|
Nie bardzo wiem, co napisaæ o aktualnym stanie zdrowia. Mo¿e wiêc subiektywnie. Stupor ust±pi³, mózg jakby po pierwotnym oszo³omieniu odzyska³ jako tak± sprawno¶æ - ale to subiektywnie. Obiektywnie mo¿e dalej trwaæ stan bezmy¶lenia. Fizycznie - oprócz naturalnej dba³o¶ci o mostek, mam sporo si³. Nie odczuwam specjalnie jakich¶ dolegliwo¶ci - ale ca³e ¿ycie tak mia³am. Mój próg bólu jest na wysoko¶ci dachu ¶wiata. Je¿eli chodzi o lekarstwa, to zaordynowali mi naturalnie statyny, których nie ³ykam, ¿elazo, które biorê i pó³ tabletki na nadci¶nienie - zawsze mia³am niskie, oprócz dwóch incydentów tu¿ przed opoeracj±. Zmniejszy³am do 1/4 - i my¶lê, ¿e niebawem odstawiê. A no i accard 75. To tyle.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|