Niemedyczne forum zdrowia
16-06-2019, 01:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Czwarty tom "Zdrowia na własne życzenie" --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Lista konserwantów i innych dodatków do żywności  (Przeczytany 29692 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.551

WWW
« : 16-05-2007, 17:50 »

Oto lista substancji dodawanych do naszej żywności → http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=35
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
maciej_k
« Odpowiedz #1 : 15-10-2010, 22:14 »

Czy Mistrz opinie o tych konserwantach (np. Uważane za nieszkodliwe. albo Odradza się częste spożywanie.) na zalinkowanej stronce podaje za wiarygodne?


Sprawdziłem szynkę od kumpla z lodówki...

"Mazury" Ełk, szynka bohuna. 5/7 E: Odradza się częste spożywanie; 2/5: Niemożliwe jest obecnie wydanie jednoznacznej opinii; 1/7: Podczas ogrzewania peklowanych przetworów mięsnych - w temperaturze powyżej 150°C - wchodzi w reakcje z cząsteczkami białka w wyniku czego mogą wytwarzać się rakotwórcze nitrozoaminy.

Jak wróci to zapytam go, czy smaczne.
« Ostatnia zmiana: 15-10-2010, 22:26 wysłane przez Maciej_k » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.551

WWW
« Odpowiedz #2 : 15-10-2010, 23:03 »

Oczywiście, że najlepsze są produkty niepoddane jakiemukolwiek przedłużeniu przydatności do spożycia, ale dla większości nie są one dostępne. W tej sytuacji najlepsze są jednak produkty zakonserwowane poprzez dodanie do produktów żywnościowych substancji zwanych konserwantami, a to z tego względu, że pozostałe metody wzdłużenia przydatności do spożycia są o stokroć groźniejsze dla zdrowia: http://www.bioslone.pl/obalanie-mitow/konserwowanie-zywnosci
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #3 : 06-02-2014, 00:22 »

Cholera! Jeszcze w grudniu ta strona z pierwszego postu działała!
Zapisane

Aniela
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 68
MO: 11-01-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 57

« Odpowiedz #4 : 06-02-2014, 00:48 »

Mam skopiowaną, jak chcesz to mogę Ci podesłać.
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #5 : 06-02-2014, 00:56 »

No faktycznie, szkoda że link już nie działa. Co do konserwantów to spotkałam się ze sprzecznymi informacjami odnośnie pewnych środków, które w niektórych źródłach uznane zostały za praktycznie nieszkodliwe, a w innych za podejrzane i budzące sporo wątpliwości.
Na co dzień korzystam z tej książeczki:
http://www.rm.com.pl/product-pol-335-E213-Tabele-dodatkow-i-skladnikow-chemicznych.html
Jeśli gdzieś indziej znajdę bardziej aktualną informację, że jakiś konserwant jest jeszcze bardziej szkodliwy niż opisuje to książka to nanoszę poprawki.
Charakterystykę wielu najczęściej stosowanych konserwantów znam już na pamięć i zawsze sugeruję się tymi informacjami gdy sięgam po sklepowe produkty (co na szczęście zdarza się bardzo rzadko).
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #6 : 06-02-2014, 12:15 »

Podeślij Aniela. Dobrze będzie załadować na nasz serwer i dodać tutaj.

Tashideley, niedługo to będziesz znawczynią wszelkiej chemii w pożywieniu biggrin. Dzięki za książkę, przyda się.
Znalazłem wiele takich "tabel" ale wiele jest kłamliwych. Bo nie uwierzę tabeli, w której jest wielkimi literami napisane "guma guar - nieszkodliwe"!
« Ostatnia zmiana: 08-02-2014, 14:50 wysłane przez Nieboraczek » Zapisane

Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #7 : 06-02-2014, 15:53 »

Akurat w tej książeczce guma guar jest oznaczona na zielono z oznaczeniem 'bezpieczny dla większości'. Jednak dodany opis wyraźnie informuje, że spożywana w nadmiarze może powodować skurcze jelit, mdłości, wzdęcia i biegunkę.
Tak więc różnie może być z tymi kategoriami szkodliwości, ale należy przyjąć, że jeśli coś jest oznaczone kolorem żółtym lub czerwonym to jest to mega trucizna, a jeśli zielonym to badania potwierdzające szkodliwość nie są wystarczające.
Innym kwiatkiem z tej książki jest oznaczenie emulgatora E476 (stosowanego w większości słodyczy i czekolad) jako nieszkodliwego. Wiadomo już, że odkłada się w nerkach i wątrobie i w efekcie może zakłócać pracę tych narządów.
Zapisane
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.435

« Odpowiedz #8 : 07-02-2014, 19:44 »

Pierwsza myśl, to kupić tę książkę, ale po co? Kupuję żywność nieprzetworzoną i bez jakichkolwiek dodatków i jak widzę jakiekolwiek E, to nie kupuję i nie potrzebuję pamiętać, które E jest nieszkodliwe.
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #9 : 07-02-2014, 19:54 »

Ja robię zakupy dla siebie i dla rodziny, tak więc wolę im kupować mniejsze zło. A niestety rodzina tkwi w sowich przekonaniach. Swoją drogą dobrze jest mieć taką tabelę dla innych niedowiarków - niech zobaczą co jedzą.
Zapisane

Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.435

« Odpowiedz #10 : 07-02-2014, 20:11 »

Kamil, masz rację - dla rodziny warto samodzielnie selekcjonować produkty jak jest taka możliwość, ponieważ sami pewnie nie interesują się tym. Ja w mojej rodzinie tyle nagadałam, że widzę małe sukcesy. Nawet sama zrobiłam dla nich swój pierwszy w życiu dżem i smakował im i czekają na więcej i nie chcą kupnego już. ;-) Obrzydziłam im też chleb i jedzą go trochę mniej...
Zapisane
Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #11 : 07-02-2014, 20:15 »

Domi5, ale dodatki do żywności to nie tylko wypisane na etykietach symbole E!
Często producenci podają ich niezbyt groźnie brzmiące nazwy jak choćby 'naturalny' bo produkowany z białek jaj kurzych lizozym. I dopiero dzięki książeczce dowiadujemy się, że jest to bardzo szkodliwy konserwant o symbolu E1105, powodujący chroniczne bóle głowy i reakcje alergiczne. To samo dotyczy wszechobecnego barwnika o ciekawej nazwie annato i wielu innych.
Ja też kupuję od czasu do czasu coś w sklepie - głównie w sytuacjach ekstremalnych, choć niekiedy też dla innych osób i wtedy wiedza o dodatkach jest bezcenna, bo dzięki niej wybiorę ser żółty nie z annato tylko z kurkuminą.
Zapisane
Misiek
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Wiadomości: 456

« Odpowiedz #12 : 07-02-2014, 20:30 »

Nie chce Was truć, ani podważać zasadności kupna wściekle zdrowej żywności, ale mam  mamę, która żywi się właściwie samą konserwowaną żywnością - typu zupki w proszku i gotowce.

 I wyobraźcie sobie, w marcu tego roku skończy 89 lat, jest w pełni sprawna intelektualnie i fizycznie. A na pytanie - jaka jest recepta na długowieczność twierdzi, że to właśnie konserwanty ją tak zakonserwowały.
I bądź tu mądry...smile
Zapisane

Szukaj wyjaśnienia w przyczynie, organizm sam jest najlepszym lekarzem - Platon
Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.435

« Odpowiedz #13 : 07-02-2014, 20:32 »

Można się nabrać - nie piszą E1105 tylko lizozym z białka jaj i czujność uśpiona. Czasami kupuję ser kozi z tym dodatkiem i uznałam, że nie jest taki zły skoro z jajka. To był jedyny dodatek w tym serze, więc może nie aż tak szkodliwy.

http://www.niam.pl/pl/produkty/3702-e1105_lizozym
Zapisane
Kamil
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.295

« Odpowiedz #14 : 07-02-2014, 20:35 »

Na długowieczność składa się wiele rzeczy, o czym w skrócie napisałem tu: http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=7431.msg200308#msg200308. Można by do tego dodać warunki w jakich żyjemy, powietrze, pracę, a wymieniać w sumie można w nieskończoność.


A co do tego E1105 - to jak widzicie. Gdzie nie spojrzeć to inne opinie.
Zapisane

Domi5
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 16-06-2011
NIA: 24-02-2013 - 20-08-2013
Wiedza:
Wiadomości: 1.435

« Odpowiedz #15 : 07-02-2014, 20:36 »

Do serów też często dodają chlorku wapnia, który wydaje się neutralny według tego opisu http://emuglatory.dlanas.info/?p=223.

E509 Chlorek wapnia Pochodzenie: 
Naturalnie sól, składnik soli morskiej i kamiennej. Funkcje i cechy charakterystyczne: Regulator kwasowości, poprawia zwięzłość struktury owoców i warzyw, wiąże metale. Produkty: Wiele produktów, również jako źródło wapnia w suplementach żywieniowych. Dopuszczalne dzienne spożycie: Nie określono. Efekty uboczne: Nie są znane. Ograniczenia żywieniowe: Brak. E509 mogą spożywać wszystkie grupy religijne oraz weganie i wegetarianie.  
Zapisane
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 721

« Odpowiedz #16 : 08-02-2014, 14:58 »

Akurat w tej książeczce guma guar jest oznaczona na zielono z oznaczeniem 'bezpieczny dla większości'. Jednak dodany opis wyraźnie informuje, że spożywana w nadmiarze może powodować skurcze jelit, mdłości, wzdęcia i biegunkę.


To enigmatyczne sfrmułowanie też rodzi nieporozumienia. Jedni nie solą i nie słodzą w ogóle, bo sól i cukier w nadmiarze szkodzą. Inni solą i słodzą bardzo dużo, bo przecież nie wiadomo ile to jest "nadmiar". Dla każdego inna ilość.
« Ostatnia zmiana: 08-02-2014, 15:24 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Tashideley
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15.03.2013 z przerwami, DP 2.04.2013, KB 15.04.2013
Wiedza:
Wiadomości: 583

« Odpowiedz #17 : 08-02-2014, 19:01 »

Dlatego jestem zdania, że każdy konserwant jest z założenia potencjalnie szkodliwy, o ile nie udowodniono inaczej.
Chlorek wapnia nieszkodliwy? Oto co może powodować:
- podrażnienia skóry i błon śluzowych
- dolegliwości żołądkowe
- zaburzenia rytmu serca
Jeśli więc ktoś pisze, że efekty uboczne nie są znane to oznacza to, że o nich po prostu nie doczytał.

Albo nie chciał doczytać... //Kamil
« Ostatnia zmiana: 08-02-2014, 19:18 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.152

« Odpowiedz #18 : 04-01-2019, 17:56 »

NIK się obudził i coś bredzi:

 - https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

Gdzie byli tyle lat? Szumu narobią i znowu kilka lat będzie cisza.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!