Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Wątrobianka

Zaczęty przez Skorupion, 14-12-2018, 10:08

Mistrz

Objawy niekoniecznie muszą być negatywne. Uczucie przyjemnej lekkości to także objaw.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Antaress

Oj działo się, działo... i to po pierwszej szklance wątrobianki!
U mnie niewiele - zimne poty po wypiciu, raz zakłuło po prawej, raz po lewej stronie, lekkie bóle kości wieczorem i zmęczenie, na tym koniec.
U męża - najpierw nic, następnie tego samego dnia rozbicie i osłabienie, a następnego dnia biegunka z coraz większą częstotliwością (co 0,5-0,45 godziny, w nocy też!), osłabienie, nudności, wieczorem gorączka 38,6, silne bóle głowy, wymioty, wzdęty, napięty brzuch i tak przez 24 godziny, po tym, nagle, dosłownie nagle, przypływ energii, dobre samopoczucie i śladu po tym wszystkim nie ma:) W nocy połknął łyżkę surowego ryżu i dziś przed południem Ibuprom 400 mg, bo bóle głowy stały się nie do wytrzymania.

Nie wiem jak go przekonam do kolejnej szklaneczki...

Poziomek

No proszę, wygląda obiecująco.

Udana

CytatNie wiem jak go przekonam do kolejnej szklaneczki...
haha chyba się nie uda! Jazda niesamowita.
A miał kiedyś coś zdiagnozowane w sensie kamyk, piasek, zgrubienie ścian? Czy miał jakieś inne dolegliwości wskazujące na problemy z tym układem?
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...

Antaress

Nie miał zdiagnozowane, ponieważ unika diagnoz. Jedyne co przeżył, to zabieg na przepuklinie brzusznej i wpustu żołądka (lata temu).
Dzisiaj czuł się znakomicie, lekko, jak to nazwał, tylko trochę na ból tyłka narzekał:)

Skorupion

A tymczasem...pewien bardzo dobry fachurka gastroenterolog, jeden z lepszych w Warszawie, zainteresował się wątrobianką i nawet pochwalił.

Antaress

Jesteśmy trzeci tydzień na wątrobiance. Oprócz jednorazowego przeczyszczenia, nic się więcej nie przydarza.

Udana

W sumie wypiłam 7 razy i teraz będę piła tylko raz na tydzień, profilaktycznie, przez pół roku. Bo uznałam, że nie muszę leczniczo. Kiedyś, miałam zdiagnozowany piasek i myślałam, że zastosuję leczniczo. Ale pewnie koktajle cytrynowe, które stosowałam wcześniej na stawy, załatwiły i piasek.
Ale lubię ten napój :) czuję się po nim bardzo dobrze, lekko.

Kalina

Cytat: Udana w 11-02-2019, 09:44
Ale lubię ten napój :) czuję się po nim bardzo dobrze, lekko.
Jak różne są organizmy, dla mnie wypicie wątrobianki jest gorsze od soku z czarnej rzepy.
Przy okazji picia wątrobianki dowiedziałam się jak bardzo obciążająca jest dla mnie kawusia. :)
Lekkość o której piszecie bardzo szybko mija po wypiciu kawy.

Luciano

Z kolei dla mnie wypicie kawy pomaga choć trochę pozbyć się nieprzyjemnego odczucia po wątrobiance. Śniadanie też ledwo wchodzi.
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.

Udana

To ja jestem jakaś dziwna, dla mnie to napój ożywczy. :) :) :)

Luciano

Po prostu układ pokarmowy każdego z nas jest w różnym stanie to i wątrobianka na każdego działa inaczej.
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.

Edwardo

Czy do Wątrobianki można stosować oprócz oliwy olej?

Bunia

Cytat: Udana w 11-02-2019, 09:44
Ale pewnie koktajle cytrynowe, które stosowałam wcześniej na stawy, załatwiły i piasek.

Mogłabyś napisać coś więcej? Na które stawy i w jakim były stanie przed kuracją i w jakim stanie są obecnie?

Udana

CytatCzy do Wątrobianki można stosować oprócz oliwy olej?
Ale po co?

CytatMogłabyś napisać coś więcej? Na które stawy i w jakim były stanie przed kuracją i w jakim stanie są obecnie?
Kolanowe. Jest lepiej ale jadłam też zupę kolagenową, galarety różne i miśki Haribo.

Dużagosia

Edwardo, chciał może zapytać: czy można używać olej zamiast oliwy.
Mnie po wątrobiance boli z prawej strony. To pozytywny objaw?

Udana

Nie mam doświadczenia, ale z opisu w książce bym wnioskowała tak:
- pozytywny - bo znaczy, że mikstura działa, coś udrażnia albo usiłuje.
- negatywny - bo znaczy, że masz jakąś przeszkodę i drogi żółciowe nie są drożne. :)

Piotr

Cytat: Dużagosia w 13-02-2019, 17:08
Mnie po wątrobiance boli z prawej strony. To pozytywny objaw?

Czy nie masz przypadkiem kamieni w pęcherzyku żółciowym?

Dużagosia

Czyli na dwoje babka wróżyła. Kamieni nie mam stwierdzonych. Ale wiadomo co tam mam. Jak zaczynałam 9 lat temu MO to też miałam taki ból ale minął, teraz chciałam profilaktycznie.

Piotr321

Czy stosowanie wątrobianki dzień po dniu w sobotę i niedzielę to bedzie dobrze?