Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Ekonomia, gospodarka i takie tam...

Zaczęty przez Skorupion, 14-03-2020, 16:28

Skorupion

Dziś na otwarciu małą pozycją, większa dopiero pięćset punktów niżej od teraz. Kto wie co im do głupiego łba strzeli.

Piotr

Pięćset punktów niżej, czy wyżej?

Gibbon

Piotr

Przeczytałem, ale są różne strategie inwestycyjne, dlatego wolę się upewnić.

Skorupion

To spekulacja, nie inwestycja. Dla mnie trend wzrostowy zostanie złamany poniżej dolnego knota świecy dziennej z 24-05, ale nie radziłbym naśladować.

Mbogdan

Od 7-miu lat nie zajmuję się giełdą, ale tam rządzą spekulanci. Ten wątek to gospodarka i ekonomia, a wbrew pozorom w tym temacie w Polsce jest dobrze. Nie mówię, że jest dobrze zarządzana, bo rządzą dyletanci, ale wskaźniki są dobre. Taka informacja, że przed kryzysem w 2008 r WIG-20 w czasie sesji giełdowej przekroczył 4000. Może ta informacja będzie pomocna.

Brer

Jak położyć kres zamieszkom we Francji? Korwin-Mikke proponuje prosty i skuteczny sposób

Poseł Konfederacji i jeden z założycieli tej formacji, Janusz Korwin-Mikke, skomentował nagranie z tej rozmowy. Zdaniem polityka ?biali heteroseksualni? mężczyźni nie są problemem w kwestii multi-kulti, tylko rozwiązaniem.

?Nie rozumiem problemu Francuzów z imigrantami? Należy białym heteroseksualnym Francuzom rozdać broń ? i uchwalić amnestię oraz premię dla każdego, kto zastrzeli na gorącym uczynku bandytę, rabusia, złodzieja lub gwałciciela. I ogłosić to też po arabsku. Po godzinie będzie spokój? ? stwierdził Janusz Korwin-Mikke w poście udostępnionym na swoim Twitterze.

https://nczas.com/2023/07/03/jak-polozyc-kres-zamieszkom-we-francji-korwin-mikke-proponuje-prosty-i-skuteczny-sposob/

Gibbon

Nawet w sąsiedztwie broni ludzie jacyś tacy mniej awanturujący, choć bez krawatów:

https://streamable.com/iiaemp

Skorupion

Grzeczni, dobrze ułożeni młodzi ludzie hehehe.

Skorupion

Zająć krótką pozycję na naszym bananie czy nie zająć? Oto jest pytanie. Chyba jednak trzeba, bo coś mi paskudnie śmierdzi. Dla malkontentów i nienawistników, których wszędzie pełno - stop ustawiony, bo może akurat pachnie tylko nos pocovidowy.

Skorupion

Jest git, ale co dalej?

A kto to wie, zależy czy nasi dzielni politycy ruszą na Moskwę albo czy Moskwa ruszy na nich.

Piotr

Ciekawe co jest przyczyną takiej słabości GPW w porównaniu z innymi rynkami. Nawet analitycy są tym zdumieni.

Skorupion

Smród.

Cytatbo coś mi paskudnie śmierdzi.

Skorupion

Szykujemy się powoli na krach krachów albo matkę wszystkich krachów jak ktoś woli?

Gibbon

Coś śmierdzi i nie mówię o polityce.

Piotr

Zaszorciliście się i nie macie obiektywnego spojrzenia. Od połowy listopada nasza giełda zachowuje się bardzo dobrze. DAX również rośnie jak na drożdżach. Do końca roku nie widzę żadnych zagrożeń.

Skorupion

Nie wiem kto się zszorcił i mam na myśli znacznie więcej rynków i aktywów łącznie z bitcoinem i złotem, o ile zabraknie płynności. Nic nie pisałem o terminie do końca roku. Reszta się zgadza. Niebawem wrócę do tego, bo temat ciekawy.
A w ramach ciekawostki WIG20 jest na tym samym poziomie co 25 lat temu.

Skorupion

Na przykład taki bitcoin, moim skromnym zdaniem spadnie do zera. Co nie przeszkadza, że na razie może jeszcze z 50% iść w górę. Pojawiło się kilka znaków na niebie i ziemi i są na tyle poważne, że trzeba brać pod uwagę załamanie i depresję gospodarczą, jakiej w nowożytnej historii nie było. Należy się ludziom, a szczególnie zdegenerowanym, powalonym ciężko w rozum (o ile w ogóle go mają) białasom, jak psu buda. Póki co bal na Titanicu trwa i pewnie kilka miesięcy jeszcze potrwa.

Piotr

Moim zdaniem, cena Bitcoina mogłaby spaść do zera tylko w dwóch przypadkach. Jego kod do szyfrowania musiałby zostać złamany. To jest niemożliwe. Wszystkie kraje na świecie wprowadziłby zakaz jego handlu. To też jest niemożliwe.

Gibbon

CytatNobody can ban Bitcoin
: Vladimir Putin