Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Ekonomia, gospodarka i takie tam...

Zaczęty przez Skorupion, 14-03-2020, 16:28

Skorupion

Ciekawa sytuacja na wykresach. Wiele z nich pokazuje flagę, z której wybicie jest przeważnie kontynuacją wcześniejszego ruchu czyli teraz góra. Ale S&P stuka do dołu w 200 SMA. Co wygra?

Piotr

Cytat: Skorupion w 19-05-2020, 14:29
A teraz napiszę jeszcze więcej na temat okoliczności. W moim głupim łbie roi się spadek w ciągu kilkunastu dni, bardzo możliwe, że trafią się znowu sesje po 10% i więcej zmienności.

Kilkanaście dni wprawdzie nie minęło jeszcze ale na razie lipa, zmienność spadła, a spadku jak nie było, tak nie ma.

Skorupion

No właśnie, minęło pięć. Bez sensu wpis. Po za tym przewidzieć przyszłość jest trudno, bo się jeszcze nie wydarzyła, a ja nie jestem prorokiem. Ale poczekamy, zobaczymy.

Skorupion

Na kilku giełdach widać flagi, na S&P idealnie wyrysowaną formację megafonu. Cena dotyka górnego ograniczenia, jest blisko do 3000 i średniej, którą kowboje często respektują. Po wybiciu w jedną lub drugą stronę powinien być swing. Otoczenie czyli okoliczności przyrody mówią, prawie krzyczą, że góra, pewne wskaźniki, na których się opieram, że dół.

Skorupion

Cytat: Skorupion w 19-05-2020, 08:26
Przełamanie nastąpiło w czwartek, ale okazało się pułapką na misie. Cena po zejściu pod 50% zniesienia fb gwałtownie wróciła. Pułapki powodują często impulsy, więc z ręki reszta pozycji poszła po 2820.... Czekam na kolejny moment do zagrania na krótko.

No i mieliśmy ten impuls, dziś, jutro szukamy formacji do sprzedania na grajdołku.

Skorupion

Trwa właśnie mordercza walka na oporach. Niech się leją, na razie z boku postoimy.

A tu ciekawostka:

Kto się zna to wie o co chodzi. Świry i tyle.

Skorupion

Połamali, set up na cofnięcie na razie się nie pojawił. Nie to nie, zaczekamy.
Giełdy w tej chwili to ćpun na potężnym głodzie. Potrzebuje coraz większych dawek narkotyków. No i je dostaje, aż do chwili, kiedy przyjdzie złoty strzał.

Skorupion

Trochę dłużej się zeszło, ale mamy zapowiadaną sesję. RobinHoody zaczną robić w gacie. Przygłupy kupowały nawet spółkę, która złożyła wniosek o upadłość hehehe. W 1993 roku w Polsce, kiedy spółka ogłaszała split akcji to rosła minimum 100%, teraz dzieje się podobnie. Reasumujac - najłagodniejszy, uczciwy wymiar kary to powinien być powrót do dołka, a nawet jego przebicie. Nie wiem czy tak będzie, prawdopodobieństwo duże.

Skorupion

Giełdy stały się ogólnoświatową szulernią, a głównym szulerem jest FED. Mały zjazd w dól i natychmiastowa interwencja.

Cytat: Skorupion w 19-03-2020, 09:14
Jak to było z tymi cyklami? Jest ich mnóstwo, ogólnie liczby i matematyka rządzą światem. Ostatnią ciekawostką jest jak S&P spada w rytm Fibonacciego. Ale my o Kondratiewie. No więc w tym roku pańskim 2020 wypada jakieś przesilenie. Duże, olbrzymie. A dokładniej kiedy? Może w momencie przesilenia?
A kiedy mamy przesilenie? No, niedługo zaczyna się przełom wiosenno letni, potrwa kilka dni. Sam jestem ciekaw co się wydarzy, o ile cokolwiek. Na giełdach w tym czasie rolowanie, są wysoko. Zobaczymy.

Skorupion

I z przesileniem zaczęły się spadki, ciekawe jak długo fedowska szulernia wytrzyma.

Piotr321

Wystarczyło, że Długopis pojechał do stanów i zwalił kursy na Wall Street,
Czego się nie dotknie to spier....
Taka to już jego uroda.

Nie kończ zdań przecinkami i ostrożnie z tym kropkowaniem.

Gibbon

Cytat: Piotr321 w 25-06-2020, 09:35
Taka to już jego uroda.

Masz działanie wybitnie alergiczne. W każdym względzie.

Piotr321

Cytat: Gibbon w 25-06-2020, 10:51
Cytat: Piotr321 w 25-06-2020, 09:35
Taka to już jego uroda.

Masz działanie wybitnie alergiczne. W każdym względzie.
Nie podlizuj się.

Gibbon

Zakompleksiony, książkowy lewaczek. Tęczę dołóż do tych ślicznych kwiatuszków.

Cytat: Piotr321 w 25-06-2020, 11:14

Nie podlizuj się.

Rozwiń swą "myśl" lewaku, gdyż nie mam pojęcia jakimi szlakami przebiegają procesy myślowe lewaków: tobie (lewaku) czy komuś?

Piotr321

3 razy lewak w 1 zdaniu to chyba rekord. Rozwiń swoją myśl najpierw i nie zaczynaj od obrażania innych. Nie sądź, żebyś nie był tak samo sądzony.

P.S. Najpierw musiałbym wiedzieć co znaczy lewak. Bez jaj, nie wiem, jestem zwykłym samozatrudnionym robolem i nie interesuje się tym.

Skorupion

Lewak to ktoś dyszący nienawiścią jak ty. Trzy możliwości widzę. Oderwali cię od koryta, gdzie bez większego wysiłku goliłeś współobywateli, pochodzisz z rodziny, gdzie samego jeszcze znali Stalina, masz chorą głowę.

Piotr321

Dwa pierwsze nie, może trzecie, ale chyba każdy trafia na to forum bo ma jakiś defekt, i szuka rozwiązania. Dawno temu trafiłem i sobie chwalę. Wiele lat robiłem z pisiorami i nikt mnie nie powie że to normalni ludzie, ale nienawiścią nie zieję.

Skorupion

Też bym stawiał na trzecie.

Piotr321

Odkryłem, że jedyny kandydat który obiecał likwidację podatku Belki jest Krzysztof Bosak.
Gdyby Andrzej Duda obiecał taki ruch to bym na niego zagłosował, kupiłby mnie tym.

Skorupion

Zapomnij, żadna siła polityczna w Polsce nie obniży podatków. Trump musiałby rządzić. Na tej kasie żerują politycy, ich rodziny i ich znajomi. Oprócz tego mają władze dzieląc i przekupując wyborców.