Jaskrawo czerwony kolor mięsa, barwienie na truskawkowo jogurtów czy ładny kolor kremu do twarzy to koszenila, czyli wytłoki z czerwców kaktusowych.
Od marca 2023 roku do obrotu w Europie w spożywce wchodzi larwa pleśniakowca lśniącego, w formie mrożonej, pasty, suszonej i sproszkowanej. Odchody czerwców używane są do nadawania połysku produktom spożywczym, takim jak np. pewne lśniące i kolorowe okrągłe czekoladki.
Jak to znaleźć, jeśli nie chce się tego jeść? No, to już teraz spora przygoda. Ponieważ ludzie już rozpoznają koszenilę, to nazwało się ją karmin. Trzeba też zwracać uwagę na kody: E-120 to koszenila, E-904 odchody owadów.
W celach ułatwienia identyfikacji przedstawiam wstępną listę produktów z zaznaczeniem w jakim artykule i jakiego producenta znajdują się produkty owadzie.