Adenomioza

Zaczęty przez Beast, 26-01-2026, 09:50

Beast

Mam 27 lat i przy okazji badań krwi w pracy wyszła mi mocna anemia (nie robiłam badań od kilku lat). U ginekologa wyszła lekka adenomioza, która powoduje zbyt obfite i bolesne miesiączki (od wielu lat), przez które prawie nie mam żelaza we krwi. Właściwie odkąd miesiączkuję, mam takie objawy. Oczywiście przepisano mi progestyny dwa razy dziennie aż do menopauzy... Ewentualnie zaproponowano wkładkę domaciczną, którą rozważam, bo chociaż omija układ pokarmowy.
Poza tym wszystko w porządku, hormony tarczycy idealne, więc nie ma co szukać na siłę innej przyczyny.
Nie jestem zbyt pozytywnie nastawiona do brania tych hormonów, ale nie chcę już nigdy więcej żyć w anemii. Odkąd biorę żelazo, odkryłam, że można mieć energię do życia... Wiem już też, dlaczego mi siwiały włosy w tak młodym wieku. Zbyt wiele lat się męczyłam bez świadomości choroby. Pytanie, czy ktoś tutaj miał podobną przypadłość i udało mu się ją wyleczyć bez brania tabletek antykoncepcyjnych i im podobnych? MO piję od lat z przerwami, więc najwyraźniej to za mało.

Poziomek

Nie napisałaś nic o tym jak się odżywiasz.
Mikstura nie jest lekiem na anemię, więc przy niewłaściwym odżywianiu sama w sobie nie pomoże.
Mam sporo przypadków wyleczonej anemii po 2 butelkach floradixu i kilku sesjach bioenergoterapii.
Przy endometriozie wspomagam pacjentów balsamem ziołowym do tamponowania.

Beast

Przede wszystkim anemia jest wynikiem zbyt obfitych miesiączek, wręcz krwotocznych. Nieważne więc, ile bym żelaza nie wchłonęła z jedzenia, i tak stracę podczas okresu więcej. To jest problem zasadniczy.
Mój sposób odżywiania uległ nieco zmianie od pół roku, bo przeprowadziłam się do Japonii, więc jem więcej węglowodanów niż wcześniej. Anemia jest jednak wieloletnia. Moje śniadania to zawsze jajka, obiady to zazwyczaj mięso (najczęściej czerwone) z warzywami, teraz często z dodatkiem ryżu, a kolacje są różne.
Co to dokładnie za balsam? Czy jest możliwe jego odtworzenie za granicą? Na ile jest skuteczny i jak bardzo hamuje objawy endometriozy?

Poziomek

Nie wiem czy uda ci się odtworzyć skład w Japonii, z tego co widzę to mają kilka pokrewnych ziół, ale raczej z tych pospolitych.
Kolejną kwestią jest wyregulowanie hormonów, dzięki czemu jesteśmy w stanie uregulować okres.
W załączniku wrzucam ulotki obydwu preparatów.

Mbogdan

Bardzo przepraszam, że się wtrącam, bo w tym temacie nie mam merytorycznej wiedzy, ale może żurawina by mogła być pomocna.