KaZof
|
|
« Odpowiedz #40 : 22-04-2008, 18:40 » |
|
No te gumowe, które stykają się w środku z częścią główną tego MAGICA po dociśnięciu. A zapomniałam po pierwszym zmieleniu migdałów poszła uszczelka zamontowana wokół obudowy młyneczka od wewnątrz.... mam nerwa. Słoneczko, "cóś" mi wygląda, że chciałaś ostatnie poty z niego wycisnąć! Podstawowa zasada: przy mieleniu suchych, twardych nasion to trzymać się pierwszej "magicznej" lini w pojemnikach (tej najniższej) i włączać pulsująco co jakieś max.10 sek., aż do całkowitego zmielenia - nie na maxa za jednym włączeniem "ustrojstwa" - z wyczuciem go, z wyczuciem proszę i na "słuch" jak samochód np. Między "odpaleniami" ściągam pojemnik i "szejkeruję" zawartością, aby równomiernie była rozłożona na nożach po ponownym podłączeniu do "pracy" - tłuste nasiona lubią zbierać się na ściankach, a w środku powstaje "dziura" i wtedy może się coś "zatrzeć". Natomiast jeśli chodzi o uszczelkę, to czy nie myłaś magika w zmywarce do naczyń? Po takim zabiegu należy obowiązkowo palcem przeciągnąć po uszczelce i sprawdzić czy się nie "wymsnęła"... i tu mam podejrzenie, że skoro uszczelka była naruszona, to mogło się coś płynnego wylać na podstawę ... a to już naprawdę "nieszczęście". Mój pierwszy magik służył mi ponad 2 lata i codziennie po parę razy go "brałam w obroty" - zarżnęłam przy robieniu masła, bo miałam końcówkę śmietany i nie chciałam jej zostawiać na dnie - wlałam więc ponad "magiczny" górny pasek w pojemniku i wykończyłam gościa ... Teraz mam drugiego "pomagiera" i jakoś się dogadujemy,
|
|
|
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Evaa8
Miejsce pobytu: S.W.
|
|
« Odpowiedz #41 : 22-04-2008, 21:16 » |
|
Polecam - Fenomen, Zelmera- sprawdził się, ma wiele funkcji, ale jest droższy, niestety.
|
|
|
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Chamomillka
Miejsce pobytu: Śląsk
|
|
« Odpowiedz #42 : 23-04-2008, 10:07 » |
|
Edith, ja zrobiłam tak : kupiłam blender Braun w Makro i porządny młynek do kawy Machina na allegro, i wszystko gra .
|
|
|
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Editho
Miejsce pobytu: Kraków
|
|
« Odpowiedz #43 : 23-04-2008, 12:08 » |
|
No i ja teraz tak zrobię .Już sobie to obmyśliłam .A jaki masz młynek?...Fajnie jakby blender miał ten filtr w środku.
|
|
|
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Chamomillka
|
|
« Odpowiedz #44 : 23-04-2008, 12:25 » |
|
|
|
|
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Editho
|
|
« Odpowiedz #45 : 23-04-2008, 12:40 » |
|
Dobrze to brzmi , niedługo wypłata. Magica zareklamuję...od przybytku głowa nie boli. Dziękuję Ci bardzo
|
|
|
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
lightrules
|
|
« Odpowiedz #46 : 23-04-2008, 12:59 » |
|
Używam juz dłuższy czas ten sam blender co Chamomillka - jest naprawę świetny!
|
|
|
|
|
|
|
Editho
|
|
« Odpowiedz #47 : 23-04-2008, 14:00 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Chamomillka
|
|
« Odpowiedz #48 : 25-04-2008, 06:54 » |
|
Biedroneczko, ziarna mielę w młynku do kawy, wyżej masz link , na jakim .
|
|
|
|
|
|
|
Biedrona
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
|
|
« Odpowiedz #49 : 25-04-2008, 08:48 » |
|
tak, wlasnie sie dopytuje bo w tym blenderze niby tez ziarna mozna mielic dlatego sie ciezko zastanawiam po co dodatkowo młynek
Dodano
no tak... lepiej aby sie sfajczyło coś za 50 zł niż a 100 czy 150 a ten Braun - hmmm- nie wiem czy Makro nie jest taniej...
|
|
|
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Chamomillka
|
|
« Odpowiedz #50 : 25-04-2008, 09:58 » |
|
W moim Braunie ziaren na pewno nie zmielisz, można w nim zmielić orzechy, pamiętaj, że ziarenka powinny być zmielone drobniutko. Nie wiem o jakie Ci Makro chodzi, w sieci Makro to ja ten blender kupowałam, a Ty, co masz na myśli ? Nie nastawiam się, że ma mi się coś sfajczyć , dlatego kupiłam produkty dobrych firm.
|
|
|
|
|
|
|
Biedrona
|
|
« Odpowiedz #51 : 25-04-2008, 10:41 » |
|
ach.... no tak....! ciekawa jestem jak młynek poradziłby sobie z orzechami gdyby je pokroić.
pewnie, ze to samo makro mam na mysli. wydawalo mi sie, ze tam bylo taniej, dlatego o tym mowie
|
|
|
|
|
|
|
Chamomillka
|
|
« Odpowiedz #52 : 25-04-2008, 10:59 » |
|
Z orzechami eksperymentów w młynku nie robiłam.
|
|
|
|
|
|
|
aleksa
|
|
« Odpowiedz #53 : 25-04-2008, 16:29 » |
|
To proszę mi podeslać kilka przepisow na priv. Z gory dziękuję.
|
|
|
|
|
|
|
Biedrona
|
|
« Odpowiedz #54 : 26-04-2008, 16:59 » |
|
Aleksa to było do mnie? A ja nie mowilam, ze jakieś mam Ja mowilam, ze lepiej jakby ktos przesyłał, to aby tu..
|
|
|
|
|
|
|
aleksa
|
|
« Odpowiedz #55 : 26-04-2008, 18:15 » |
|
OK - kto ma jakieś fajne przepisy to PROSZĘ założyć nowy post - kilku chętnych na nie się znajdzie.
|
|
|
|
|
|
|
Biedrona
|
|
« Odpowiedz #56 : 29-04-2008, 18:22 » |
|
Millka A czy czy mozna w Braunie zrobić po prostu surówkę? ( poszatkować)
|
|
|
|
|
|
|
Chamomillka
|
|
« Odpowiedz #57 : 30-04-2008, 07:10 » |
|
Biedrona, można zrobić surówkę z marchewki, selera itp., ale mi bardziej smakuje taka surówka, gdy po prostu utrę te warzywa na tarce, są bardziej soczyste,a z blendera takie bardziej wiórkowate wychodzą . Braun doskonale posieka cebulę, czosnek, pietruszkę, koperek, sprawdza się też w robieniu past, zup-kremów, mieleniu mięsa, utarciu ziemniaków na placki ziemniaczane.
|
|
|
|
|
|
|
Pewu
MO: 21.9.2007
Miejsce pobytu: Katowice
|
|
« Odpowiedz #58 : 28-05-2008, 17:02 » |
|
Chciałem spytać użytkowników Magica Maxxa czy daje on radę zemleć ziarenka? Np sezamu, albo wiórki kokosowe? bo przymierzam się do zakupu
|
|
|
|
|
|
|
aleksa
|
|
« Odpowiedz #59 : 28-05-2008, 18:44 » |
|
Ja wrzucam wszystkie ziarenka hurtem i mielę- te drobniejsze np. len są zmielone na proch, dynia - czasem jakis większy wiór się ostania, podobnie z migdalami, slonecznik - bez zapachu - generalnie wszytsko jest niemal idealnie zmielone. Ja Magika Maxxa polecam.
|
|
|
|
|
|
|
|