Misia
|
 |
« : 02-04-2008, 21:26 » |
|
Wiem, że o tym była już na forum mowa, ale szukałam i jakoś nie mogę znaleźć. Chodzi mi o picie kawy. Ja piję codziennie jedną kawę. Na forum kiedyś czytałam, że z kawy należy zrezygnować i polecano jakąś kawę. Czy ktoś mógłby mi przypomnieć nazwę tej kawy? 
|
|
« Ostatnia zmiana: 15-05-2012, 15:55 wysłane przez Nieboraczek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Pablo
 
Offline
Płeć: 
Wiek: 45
MO: 21-08-2006
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 386
|
 |
« Odpowiedz #1 : 03-04-2008, 06:13 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 28-08-2013, 11:44 wysłane przez Kamil_Niemcewicz »
|
Zapisane
|
|
|
|
asik1
|
 |
« Odpowiedz #2 : 03-04-2008, 14:58 » |
|
Misia,spróbuj gotowana kawkę według przepisu Taszczyk.Kiedy jeszcze nękały mnie problemy żołądkowe i każda kawa mi szkodziła to po tej czułam sie wyśmienicie.No i jaki zapach wypełniał mieszkanie. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
 |
« Odpowiedz #3 : 03-04-2008, 20:30 » |
|
A jak się przyrządza wg Taszczyk? Nie słyszałam o niej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
asik1
|
 |
« Odpowiedz #4 : 03-04-2008, 20:57 » |
|
Ja ostatnio odkryłam kawę gotowaną. Na 2 szklanki wrzątku wsypuję łyżeczkę kawy, doprawiam szczyptą cynamonu i gotuję ok. minuty - jest rewelacyjna, nie pozostawia kwaśnego posmaku w ustach, jest łagodna dla żołądka.To przepis Taszczyk-naszej Biosłonki. Ja gotuje 2 minuty dłuzej ,dodaje jeszcze szczypte kardamonu i czasami imbiru(zimą),a na koniec łyżeczke miodu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amdea
Stały bywalec
 
Offline
Płeć: 
MO: 21-03-2008
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 217
|
 |
« Odpowiedz #5 : 03-04-2008, 22:31 » |
|
W książce "Leki z bożej apteki" znalazłam taki przepis: "Zamiast ulubionej kawy ziarnistej, której picia absolutnie się zabrania chorym na zrzeszotnienie kości, proponuje się kawę z żołędzi dębowych (Semen Quercus). Dojrzałe żołędzie obrać z łupin, pokroić i prażyć na kolor brązowawy, poruszając ciągle patelnią. Po prażeniu natychmiast utrzeć w moździeżu na proszek (potem są za twarde), 1 łyżkę tego proszku zalać l szklanką wody i gotować na małym ogniu 5-10 min., odcedzić, słodzić miodem, dodać mleko. Pić 2-3 razy w tygodniu. Jest to wspaniały trunek wzmacniający, zawierający sole mineralne, węglowodany, białko i tłuszcze." Dodam jeszcze, że taką kawę można kupić tu: http://www.darynatury.pl/darysklep/sklep.php?m=3&pg=4
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
 
Offline
Płeć: 
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 692
|
 |
« Odpowiedz #6 : 07-04-2008, 07:15 » |
|
Asik, dzięki za przypomnienie przepisu Taszczyk. Nie jestem kawoszem, raczej zielarzem  , ale ta kawa jest pyszna. Nie czuć jej na żołądku, smak delikatny, naprawdę nie wstyd nią poczęstować każdego gościa  .
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
asik1
|
 |
« Odpowiedz #7 : 07-04-2008, 11:04 » |
|
Chamomillka,cieszę się,że Ci smakowała.W sobote były urodzinki mojego synka i poczęstowałam kawką gosci.Wszyscy jednomyślnie stwierdzili-pychota! 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
fiona50
|
 |
« Odpowiedz #8 : 07-04-2008, 11:04 » |
|
Witajcie No to teraz wiem dlaczego dziki jedza zoledzie.... Bo lubia kawusie?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amdea
Stały bywalec
 
Offline
Płeć: 
MO: 21-03-2008
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 217
|
 |
« Odpowiedz #9 : 14-06-2008, 19:01 » |
|
Może wystarczy wam wąchanie kawy "Filiżanka, a czasem nawet łyk kawy pomaga zwalczyć senność. Czy jednak w podobny sposób może zadziałać wąchanie czarnego naparu? Wydaje się, że tak... Yoshinori Masuo i zespół z National Institute of Advanced Industrial Science and Technology w Tsubie przez dobę pozbawiali szczury snu. Kiedy zbadano ich mózgi, odnotowano zmniejszone stężenie mRNA 11 istotnych dla funkcjonowania tego organu genów (Journal of Agricultural and Food Chemistry). Po wystawieniu zwierząt na oddziaływanie aromatu kawy poziom matrycowego RNA 9 genów powrócił do normy, a dwóch pozostałych nawet ją przekroczył. Skok ponad normę odnotowano w przypadku genu GIR, zaangażowanego w kontrolę neuroendokrynną, oraz NFGR, który odpowiada za zarządzanie stresem oksydacyjnym. Naukowcy podkreślają, że nie wiedzą, czy te same geny są hamowane u ludzi pozbawionych snu ani czy przedstawiciele naszego gatunku czują się zmęczeni, gdy tak się dzieje. Wiadomo na pewno, że sporo tych genów ma swoje odpowiedniki u Homo sapiens. W przyszłości Japończycy zamierzają zidentyfikować w zapachu kawy substancję, która wpływa na ekspresję genów. Wymyślili już nawet, że można by ją, np. za pośrednictwem klimatyzacji lub przewodów wentylacyjnych, wpuszczać do biur czy hal produkcyjnych. Dzięki temu pracownicy, którzy nie mogą ze względu na rodzaj wykonywanej czynności pić prawdziwej kawy, stawaliby się mniej senni.." Przekopiowane ze strony http://kopalniawiedzy.pl/kawa-aromat-zapach-ekspresja-genow-mRNA-stezenie-5043.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Misia
|
 |
« Odpowiedz #10 : 14-06-2008, 21:34 » |
|
Ja kupiłam kawę z żołędzi. Zrobiłam... No i ...  wcale mi nie smakowała. Czytałam tu same pochwały, a tu ... :zalamany: Nie wiem, czy ja mam spaczony smak? Mnie nie smakuje
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Editho
 
Offline
Płeć: 
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
 |
« Odpowiedz #11 : 15-06-2008, 11:17 » |
|
Bez nerwów .Każdy ma inny smak. Ja poszłam za tymi co zachwalali koktajl z błonnikiem ze śmietaną .... Efekt był taki ,że go ze mnie wyszarpało. Pozostaje wiec przy wersjach podstawowych. Kawkę z żołędzi jednak kupię bo uwielbiam dęby i zapach palonych żołędzi....słodkie dzieciństwo.  :w8:
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Chamomillka
 
Offline
Płeć: 
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 692
|
 |
« Odpowiedz #12 : 15-06-2008, 14:45 » |
|
A mi bardzo smakuje Cykoria instant. Bardzo łatwo było zapomnieć o kawie (oprócz polecanej wyżej z cynamonem, ale w małych ilościach), która ewidentnie szkodzi mi na wątrobę i woreczek żółciowy, odkąd piję napój z cykorii. Polecam :ok: !
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Loret
|
 |
« Odpowiedz #13 : 15-06-2008, 15:00 » |
|
Chamomillka - jakiej firmy jest ta Cykoria instant? z góry dziękuję 
|
|
|
Zapisane
|
Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
|
|
|
Grażyna
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15-06-2008, 15:23 » |
|
Na temat tego napoju pisał Zibi prawie rok temu http://mikstura.kei.pl/forum/topics3/850.htmJa tylko chciałabym zwrócić uwagę na to, że wiele podobnych napojów instant na bazie kawy zbożowej zawiera dodatki słodu jęczmiennego lub podobnych - widziałam w składzie którejś z nich. Zawiera też gluten! “CYKORIA” WYSOKOBŁONNIKOWYNAPÓJ KAWOWY INSTANT Dietetyczny środek spożywczy wspomagający odchudzanie (-16% błonnika w tym 11% inuliny) 100g proszku zawiera przeciętnie: Wartość energetyczna 1380,0 kJ (330,0 kcal) Białko ok 2,0g Tłuszcz max 0,5g Węglowodany przyswajalne 76,0g Błonnik pokarmowy przeciętnie 16,0g - w tym inulina 11,0g Reklama krzyczy: "Naturalne źródło błonnika,- Reguluje procesy przemiany materii. Wspomaga odchudzanie. Zawarta w cykorii inulina zwiększa przyswajanie wapna. Chroni przed zaparciami. Obniża poziom triglicerydów i cholesterolu we krwi." Wszystkie napoje instant są sztucznie preparowane i wydaje się, że wartość nawet pierwotnie dobroczynnych składników w procesie technologicznym jest mocno zmieniona. Picie napojów instant to wygodnictwo nie poparte żadnymi zaletami. Spójrzcie na zawartość węglowodanów - prawie 80%. Kiedyś spróbowałam. Wybaczcie, dla mnie to jest słodka berbelucha i wolę ugotować sobie kawę zbożową bez dodatków, z przyprawami, które sama wybiorę. A błonnik dostarczam w koktajlu według Mistrza. To jest dopiero napój!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Amdea
Stały bywalec
 
Offline
Płeć: 
MO: 21-03-2008
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 217
|
 |
« Odpowiedz #15 : 15-06-2008, 17:02 » |
|
Wszystkie produkty przetworzone (np. produkty w słoikach, konserwy, kawy rozpuszczalne, wody butelkowane itp.) zawierają śladowe ilości rozpuszczalników, które pozostają po procesie produkcji. Są to minimalne ilości wprowadzane przez proces produkcji (np. dodawanie smaku i barwy) lub przez urządzenie sterylizujące linię produkcyjną. Przeważnie jest to alkohol metylowy lub propylowy stosowane często do mycia urządzeń wykorzystywanych w procesie produkcji. Dlatego najrozsądniej byłoby kupować kawę ziarnistą i mleć ją samemu. A potem zaparzyć i tylko powąchać - powinno wystarczyć. 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Chamomillka
 
Offline
Płeć: 
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 692
|
 |
« Odpowiedz #16 : 15-06-2008, 21:14 » |
|
Loret - piję cykorię firmy Coffee Promotion Waldemar Bojanowski, Kwidzyn.
Odkąd zaczęłam pić cykorię, przeszła mi ochota na kawę. A ostatnio to nawet cykorii nie muszę pić codziennie. Na opakowaniu pisze : produkt bezglutenowy, wykaz składników : cykoria instantyzowana i nic poza tym. Koktajl błonnikowy doskonale znam, tylko na razie piję go z siemieniem lnianym i sezamem, a nie z pestkami dyni lub słonecznika, ponieważ moje jelita jescze są zbyt wrażliwe akurat na nie. Cykorię piję nie po to, żeby dostarczyć błonnik, lecz jako zamiennik kawy, a tak jak pisałam, nie piję jej też zbyt często.
Amdea - dzięki za ciekawy pomysł, tylko u mnie zapach pobudza zmysły, a kawa świeżo zmielona pachnie cudnie :cool: .
|
|
|
Zapisane
|
"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym" Ks. Jan Twardowski
|
|
|
Zibi
|
 |
« Odpowiedz #17 : 16-06-2008, 10:13 » |
|
Popieram wypowiedź Grażyny. Instant stosowałem wraz z ziarnem i orzechami jako erzatz za prebiotyk Inumax, kiedy zażywałem niektóre probiotyki z apteki. Cykorię piję nie po to, żeby dostarczyć błonnik, lecz jako zamiennik kawy, a tak jak pisałam, nie piję jej też zbyt często. Również popieram. Ja piłem jak miałem głód słodyczy również, głodu kawowego nie miałem. Obecnie, koktajle z błonnikiem - zastępują mi te wszystkie zachcianki i są naturalnymi suplementami, i podłożem do hodowli bakterii probiotycznych.
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-10-2011, 16:39 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć: 
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
 |
« Odpowiedz #18 : 16-06-2008, 10:41 » |
|
Dobrze, że Poprzednicy wyrazili już swoje zdanie na temat produktu instant - mam podobne - jeśli coś już przetworzono w taki sposób, to "pachnie" podtruwaniem sie "na własne życzenie". Poszłam tym tropem i znalazłam pewną firmę, która od chwili powstania wyspecjalizowana była w produkcji dodatków do żywności typu instant. Z ich wstepu: "Od roku 2001 firma rozszerzyła swoją działalność o produkcję tzw. "Zdrowej żywności" i "Żywności funkcjonalnej", opartej na produktach zbożowych, sojowych, z roślin strączkowych i amaranthusa (pol. nazwa Szarłat". Z oferty: http://www.instant.pl/oferta.phpZaczynam szukać młyna (podobno jeszcze istnieją), aby zemleć ziarno na chleb, 
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Amdea
Stały bywalec
 
Offline
Płeć: 
MO: 21-03-2008
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 217
|
 |
« Odpowiedz #19 : 16-06-2008, 11:56 » |
|
Młyn z mąką orkiszową, amarantusem, kawą itp. - http://www.bogutynmlyn.pl/ 
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|