Niemedyczne forum zdrowia
15-12-2019, 11:22 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mleko  (Przeczytany 40654 razy)
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 375

« : 04-04-2008, 22:28 »

Mistrzu jak to jest z tym mlekiem czy Pan uważa ,że można spożywać czy nie?Pytam,bo już się zagubiłam confused Kiedyś ludzie szczególnie na wsi pili dużo mleka ,gotowanego też ,jedli zacierki na mleku,byli zdrowi i długo żyli.
Zapisane

pozdrawiam Ania
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.099

« Odpowiedz #1 : 04-04-2008, 22:47 »

Witaj Lady, na str.82 "Oświecenia" znajdziesz takie słowa Mistrza:
".... dla dorosłego ssaka mleko nie jest produktem niezbędnym do życia ...
Nie ma wątpliwości, że spożywanie mleka jest zdrowe, ale pod warunkiem, że nie jest ono zbytnio przetworzone..."
i dalej do 92 str. na ten temat dalsze informacje.

Myślę, że kiedyś mleko nie szkodziło, bo ludzie mieli "nienadżartą" śluzówkę przewodu pokarmowego, a co za tym idzie mniej występowało alergii,  smile   nie "topili się" w chemii ...
Pozdrawianki,
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #2 : 04-04-2008, 22:51 »

Dziękuję za odpowiedź jestem na etapie pierwszego tomu Oczyszczanie ,ale muszę nabyć kolejne.Zresztą chyba muszę wszystkie kupić ,bo te co miałam poszły w świat. msn-wink
Zapisane

pozdrawiam Ania
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.099

« Odpowiedz #3 : 04-04-2008, 23:02 »

Oby wiedza w nich zawarta "zaszczepiła przeciwko głupocie" i przyjęła się,  biggrin  wtedy powiesz, że było warto,  
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Zibi
« Odpowiedz #4 : 05-04-2008, 10:50 »

Cytat od: kazof
Myślę, że kiedyś mleko nie szkodziło, bo ludzie mieli "nienadżartą" śluzówkę przewodu
... i nie  mieli "alaktazji" jako noworodki.
« Ostatnia zmiana: 02-12-2009, 13:31 wysłane przez Zibi » Zapisane
Maja
« Odpowiedz #5 : 05-04-2008, 14:47 »

A propos mleka - myślę, że warto zapoznać się z tekstem pt:" Pij mleko bedziesz kaleką" (wystarczy wrzucić w  wyszukiwarkę)
Zapisane
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #6 : 05-04-2008, 15:38 »

O mleku z kartonu to ja wiem ,ale chodzi mi o wiejskie.
Zapisane

pozdrawiam Ania
hajdi
« Odpowiedz #7 : 05-04-2008, 16:14 »

Cytat od: "Lady"
O mleku z kartonu to ja wiem ,ale chodzi mi o wiejskie.

Ludzie mieszkający na wsi i pijący mleko krowie od dzieciństwa mogą je pić nadal. Jeżeli jednak mieszkasz w mieście i jesteś którymś tam pokoleniem mieszczuchów (tak jak ja) to niestety mleko nie jest dla Ciebie. Po prostu Twój organizm nie umie go strawić Smutny
Możesz jednak kupować wiejskie mleko i robić samemu jogurty i takie tam smile
Zapisane
Lady
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 12-12-2007
Skąd: mazowieckie
Wiadomości: 375

« Odpowiedz #8 : 05-04-2008, 16:34 »

Ja mieszkam na wsi od 15 lat i produkuję mleko,moje dzieci piją surowe mleko od początku tzn.od odstawienia od piersi.Mnie surowe nie szkodziło.a zsiadłe to poezja smaku. smile Teraz na Salvi wyszło najstarszemu ,że ma alergię na nabiał  zaczął pić miksturę,ale mleko też pije.Bo się na tym wychował.Te z kartonika ze szkoły ląduje w koszu confused świat przewrócony do góry nogami.
Zapisane

pozdrawiam Ania
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 414

« Odpowiedz #9 : 05-04-2008, 17:29 »

20 lat temu jak synek mój był malutki to kupowałam mleko w sklepie w szklanej butelce robiłam z niego ser i stawiałam na kwaśne, kiedy pokazało się mleko w kartonie próbowałam to samo zrobić, ale po dwóch dniach był taki odór, że trzeba to było wyrzucić. Nie twierdzę, że mleko ze sklepu było idealne, ale to w kartonie to jest szajs!
Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
hajdi
« Odpowiedz #10 : 05-04-2008, 17:41 »

Cytat od: "Loret"
kiedy pokazało się mleko w kartonie próbowałam to samo zrobić, ale po dwóch dniach był taki odór, że trzeba to było wyrzucić.

Nie może być inaczej. Proces pasteryzacji (UHT ultra high temperature czyli bardzo wysoka temperatura) zabija bakterie. Ponieważ takie mleko jest od razu pakowane do hermetycznych kartonów więc proces rozkładu zwłok (trupów bakterii) jest zatrzymany. Jednak natychmiast po otwarciu kartona rozpoczyna sie na nowo. I ludzie to piją. Brr  :zalamany:
Zapisane
Grażyna
« Odpowiedz #11 : 09-04-2008, 10:30 »

Cytat od: "hajdi"
takie mleko jest od razu pakowane do hermetycznych kartonów więc proces rozkładu zwłok (trupów bakterii) jest zatrzymany. Jednak natychmiast po otwarciu kartona rozpoczyna sie na nowo.

Temat mleka może się rozwijać bez przeszkód. Posty o maślance i domowym wyrobie masła przeniosłam do działa kulinarnego.  msn-wink
Zapisane
Gimley
« Odpowiedz #12 : 30-05-2009, 23:39 »

Ja piję od dłuższego czasu mleko Robico, wydaje się, że wyróżnia się ono pozytywnie wśród innych. Jest sprzedawane w szklanych butelkach i ma przydatność do spożycia kilka dni (!) a nie pół roku jak ten szajs w kartonie. Czy może ktoś z Was pije te mleko ?
Zapisane
Laokoon
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510

« Odpowiedz #13 : 31-05-2009, 00:52 »

Tak ja również uważam że z dostępnych Robico jest najlepsze. Nie wiem jak jego wartości odżywcze i ile w nim substancji szkodliwych ale moim zdaniem w smaku jest najlepsze, przyrównałbym do tego z czasów komuny także w butelce.

Ale czy ono normalnie kwaśnieje?
Zapisane
Laokoon
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510

« Odpowiedz #14 : 31-05-2009, 00:53 »

I już jest jasne, jest to oczywiście mleko pasteryzowane smile

Mikrofiltracja

Schemat produkcji mleka ESL z zastosowaniem mikrofiltracji:

ZIMNE MLEKO Czyste Filtrowane to pierwsze w Polsce mleko ESL z zastosowaniem mikrofiltracji. To najbardziej innowacyjna i nowoczesna technologia produkcji mleka na rynku polskim.
ESL - (Extendet Shelf Life - Wydłużony Okres Trwałości) - to metoda produkcji polegająca na wydłużeniu terminu przydatności produktu ponad okres, jaki gwarantuje tradycyjna pasteryzacja tego typu produktów dostępnych w sprzedaży. W przypadku ZIMNEGO MLEKA dzieje się to poprzez poddanie mleka procesowi mikrofiltracji - całkowicie naturalnej (mechanicznej) metodzie oczyszczania przy zastosowaniu membran ceramicznych typu GP a następnie działaniu najniższej dopuszczalnej temperatury pasteryzacji 72oC. Zastosowanie obu tych procesów łącznie (w systemie ESL) gwarantuje ilość mikroorganizmów pozostałych w mleku na znacznie niższym poziomie niż wyłącznie po pasteryzacji tradycyjnej, co pozwala na osiągnięcie 2-tygodniowej trwałości podczas przechowywania w temp. 10oC oraz 5 tygodni przy zachowaniu temperatury 6oC.

Opis procesu mikrofiltracji:
Zastosowanie mikrofiltracji, przy użyciu membran o wielkości porów poniżej 5 mikrometrów, pozwala na usunięcie z mleka bakterii oraz innych mikroorganizmów, przetrwalników, martwych komórek i innych zanieczyszczeń na poziomie 99,5% - 99,99% wszystkich bakterii. Gwarantuje to mniejszą liczebność drobnoustrojów i przetrwalników bakteryjnych już na początku procesu termicznego.
"Mikrofiltracja daje możliwość obniżenia temperatury pasteryzacji i zachowanie aktywności naturalnych substancji bakteriostatycznych mleka.
Zastosowanie samej mikrofiltracji do utrwalenia surowego mleka odtłuszczonego daje efekt w postaci redukcji ogólnej liczby bakterii o 99,91%, bakterii z grupy coli o 4 cykle logarytmiczne, enterokoków o 3 cykle logarytmiczne oraz całkowitą eliminację przetrwalników redukujących siarczyny. Obróbka w wysokiej temperaturze retentatu (5-10% całości mleka) i śmietanki pozwala zmniejszyć w skali przemysłowej liczbę przetrwalników B. cereus aż o 99,95%. Permeat MF musi być jednak łagodnie pasteryzowany, aby zapobiec ryzyku przedostania się bakterii chorobotwórczych do mleka przefiltrowanego. Istotnym celem tej obróbki termicznej jest również inaktywacja naturalnych enzymów występujących w mleku, skracających jego trwałość.
Efektem zastosowania procesu pasteryzacji po mikrofiltracji jest zwiększenie redukcji ogólnej liczby drobnoustrojów o 99,99% oraz obniżenie zawartości bakterii z grupy coli o 6 cykli logarytmicznych jak i otrzymanie mleka pasteryzowanego o składzie, właściwościach i cechach organoleptycznych nieznacznie różniących się od mleka surowego."
« Ostatnia zmiana: 31-05-2009, 17:56 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Gimley
« Odpowiedz #15 : 31-05-2009, 17:12 »

Laokoon, raz została mi jedna butelka ponad termin przydatności do spożycia, postanowiłem je przetestować jak się zachowa i dość szybko zrobiło się z niego mleko zsiadłe. NIe piłem go jednak, zaznaczam.

Rzeczywiście jest pasteryzowane w niższych temperaturach, niestety, w sklepach nie sprzedają mleka prosto od krowy z czyściutkich ekologicznie Alp, więc wyboru za bardzo nie ma smile Jak sie nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.
Fajnie byłoby gdyby może MIstrz zechciał się na temat tego mleka wypowiedzieć, chociażby na podstwie wyżej wklejonych przez Laokoona informacji.

Pozdrowienia
Gimley
Zapisane
fiona50
« Odpowiedz #16 : 31-05-2009, 18:20 »

Mistrz zadnego mleka nie zaleca , a juz szczegolnie pasteryzowanego i UHT.
Jedyne mleko dopuszczalne wsrod naszego forum to zsiadle z wiejskiego mleka prosto od krowy.

Wrzuc temat mleka do wyszukiwarki to sie sam przekonasz....
Zapisane
Laokoon
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510

« Odpowiedz #17 : 31-05-2009, 20:19 »

Zdrowy organizm może sobie pozwolić na szklaneczkę zimnego mleka dla smaku smile

Myślę też że w postaci przetworzonej np. budyń, naleśniki czy ciasto też jest normalne żeby spożywać.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.557

WWW
« Odpowiedz #18 : 31-05-2009, 20:21 »

Raz w tygodniu dla zdrowego nie powinno to przynieść uszczerbku na zdrowiu.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #19 : 31-05-2009, 20:48 »

Tylko kto jest zdrowy, oto jest pytanie?
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!