Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #20 : 31-05-2009, 21:15 » |
|
Ten kto ma wydolny organizm.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #21 : 01-06-2009, 11:18 » |
|
Tylko kto jest zdrowy, oto jest pytanie?
Ten kto się czuje zdrowym i jednocześnie nie blokuje oczyszczania.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Aggula
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28-05-2009
Wiadomości: 465
|
|
« Odpowiedz #22 : 02-06-2009, 11:40 » |
|
A ja mam pytanie. Co zrobić jeśli uwielbiam mleko i jego przetwory - jogurty, kefir, śmietankę ( do kawy muszę mieć ) ale nie ma dostępu do mleka wiejskiego? Czy od czasu do czasu taki wyrób ( przetworzony ) można, czy absolutnie nie!? Dodam, że od niecałego tygodnia przyjmuję MO i staram się trzymać dietę dla początkujących ( choć i tu mam mnóstwo pytań )
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Iza38K
|
|
« Odpowiedz #23 : 02-06-2009, 12:22 » |
|
Ja ze śmietanki do kawy zrezygnowałam. Piję czarną. Kwestia przyzwyczajenia. Można spożywać śmietanę czy kefir. Trzeba zwracać uwagę czy nie są produkowane metodą UHT lub też czy śmietana nie jest homogenizowana bo to produkty szkodliwe dla zdrowia. Można spożywać przetwory mleczne pateryzowane. Jogurty to nie wiem bo nie lubię ale chyba na forum spotkałam się z opiniami negatywnymi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« Odpowiedz #24 : 02-06-2009, 12:29 » |
|
Slowa Mistrza! Raz w tygodniu zdrowemu nie zaszkodzi! Ale czy ty jestes zdrowa Aggula? Od niedawna zaczelas Mo i na pewno mleko nie pomoze Ci w drodze do zdrowia! Kefir i smietana ok, ale reszte daruj sobie. To dla zdrowia!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
aga-stachu
|
|
« Odpowiedz #25 : 02-06-2009, 12:53 » |
|
Do wyboru dla tych co koniecznie do kawy potrzebuja mleka sa mleczka: ryzowe, sojowe/raczej nie polecane/, migdalowe i ostatnio mleczko z platkow owsianych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #26 : 02-06-2009, 12:56 » |
|
Kwaśne mleko jest lepsze od kefiru, ze zdrowotnego punktu widzenia. Jeśli kupimy mleko i ono się skwasi, to przynajmniej wiemy, że to w miarę normalne mleko, bo się skwasiło, a kefir to cholera wie, jak jest wytwarzany. Tyle jest teraz nowoczesnych sposobów produkcji, a nowoczesność jest dobra w przemyśle sprzętu, zaś pożywienie powinno być jak najbardziej tradycyjne, bo tylko wtedy jest normalne.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #27 : 02-06-2009, 13:04 » |
|
Nie można nie zgodzić się z Mistrzem, większość Kefirów to takie "niewiadomoco". Jednakowoż są i dobre kefiry ale to wyjątek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Aggula
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28-05-2009
Wiadomości: 465
|
|
« Odpowiedz #28 : 02-06-2009, 14:19 » |
|
Dziękuję bardzo za informacje, w takim razie spróbuje się rozejrzeć za mleczkami alternatywnymi, ryżowe, migdałowe i z płatków, jak mówi Aga-Stachu. A póki co zgodnie z radami postaram się obyć... ;]
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-06-2009, 14:25 wysłane przez Aggula »
|
Zapisane
|
|
|
|
Sonia
|
|
« Odpowiedz #29 : 02-06-2009, 15:11 » |
|
Ja jakoś nie mogę się odzwyczaić od kawy z mlekiem, ale od prawie roku kupuję sobie do kawy śmietanę kremówkę pasteryzowaną. Ostała się w naszej okolicy mleczarnia, która swoje produkty jedynie pasteryzuje. Faktem jest, że nie każdy sklep ma te produkty w swojej ofercie. Mają one krótszy termin ważności a teraz to wszystko musi stać na półce tygodniami, jakby nie można było normalnie
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Laokoon
Offline
Płeć:
Wiek: 44
MO: 01-08-2008, z przerwami
Wiedza:
Skąd: pomorskie
Wiadomości: 2.510
|
|
« Odpowiedz #30 : 02-06-2009, 15:53 » |
|
Jak widać nie ma nic za darmo. Albo się walczy i płaci o normalność albo nie walczy się a i tak się płaci.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #31 : 25-07-2009, 21:58 » |
|
Dlaczego produkty mleczne takie jak sery i twarogi (załóżmy, że wyprodukowane tradycyjnie oraz "zdrowo" ) są "dozwolone" do jedzenia sporadycznie a śmietanę można jadać na codzień dodając ją nawet do koktajlu? Przecież zawiera kazeinę zalegającą w przewodzie pokarmowym i wapń nieorganiczny przyczyniający się do utraty między innymi tego wartościowego wapnia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #32 : 25-07-2009, 22:10 » |
|
Śmietana to tłuszcz więc zawiera tylko znikoma ilości białka. Wapnia także śmietana nie zawiera.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #33 : 25-07-2009, 22:43 » |
|
A jeśli nawet jest pasteryzowana i ma niewielką ilość wapnia nieorganicznego, to nic to; tę jej niewielką toksyczność neutralizują substancje odżywcze w koktajlu, a fakt, że posiada źródło dobrego tłuszczu, to całość koktajlu ze śmietaną ma działanie wybitnie prozdrowotne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #34 : 25-07-2009, 23:02 » |
|
Dziękuję Panom za rozjaśnienie zagadnienia . Wiadomo, że trzeba osobiście przetestować ale teoretycznie może być tak, że osoba uczulona na mleko nie będzie miała problemu z tolerancją śmietany ze względu właśnie na znikomą ilość białka mlecznego który jest alergenem , prawda ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #35 : 26-07-2009, 09:52 » |
|
Prawda, ale może być uczulona na laktozę i znów problem...
Lepiej będzie tolerowana przez organizm kwaśna, tłusta śmietana, podobnie jak kwaśne mleko.
|
|
« Ostatnia zmiana: 30-11-2011, 12:13 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #36 : 26-07-2009, 13:03 » |
|
Jeśli chodzi o kawę z mlekiem, to naprawdę można się odzwyczaić. Kiedyś nie było mowy, żebym wypiła czarną kawę, a teraz piję czarną i w dodatku słodzę jedną płaską łyżeczką cukru i taka już mi po prostu smakuje. Gdy spróbuję nieraz męża kawę z mlekiem i większą ilością cukru to jest dla mnie za słodka i mdła od tego mleka. U mnie to naprawdę duży krok, biorąc pod uwagę, że kiedyś sypałam dwie czubate łyżeczki. W mojej okolicy znalazłam tylko jedną śmietanę pasteryzowaną - z Włoszczowej. Jakiś czas temu była to czysta śmietana, teraz niestety w jej składzie jest już skrobia modyfikowana kukurydziana i pektyna. W porównaniu z innymi śmietanami jest to chyba mniejsze zło i gdy czasami brakuje mi domowej śmietany to kupuję właśnie tą.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #37 : 26-07-2009, 13:47 » |
|
W mojej okolicy znalazłam tylko jedną śmietanę pasteryzowaną Chyba niepasteryzowaną. Jeśli chodzi o śmietanę, to pasteryzacja nie szkodzi jej tak, jak inny sposób konserwacji - homogenizacja, która czyni z produktu jej poddanego prawdziwa truciznę. Homogenizacja, której poddawane są obecnie prawie wszystkie mleczne produkty, jest zabiegiem typowo handlowym służącym polepszeniu wyglądu produktu, aby śmietana czy serek nie rozwarstwiały się, nie podchodziły wodą, a na wierzchu nie zbierał się żółty kożuch. W czasie tego zabiegu zostają rozerwane struktury cząsteczkowe, a te drobniutkie cząstki przenikają niestrawione do krwiobiegu. Nie mogą być jednak obrobione przez nasze soki trawienne, bo za krótko znajdują się w jelitach. Z tego powodu nie zostają zneutralizowane pewne enzymy zawarte w mleku, które to w mleku niepoddawanym homogenizacji są zupełnie niegroźne, bowiem zostają unieszkodliwione w trakcie trawienia. Jednym z takich enzymów nabierających złowieszczego znaczenia jest oxydaza ksantowa, która z mleka homogenizowanego bardzo szybko przedostaje się do krwiobiegu i uszkadza naczynia krwionośne. Wówczas organizm, żeby "załatać" uszkodzenia wdraża mechanizmy ratujące uszkodzone naczynka. Taką "łatą" jest cholesterol. Tak więc, podwyższony cholesterol, który jest coraz częściej diagnozowany, nawet u młodych ludzi, nie jest sam w sobie czymś złym, z czym mamy walczyć, co mamy obniżać używając leków za wszelką cenę, tylko jest odpowiedzią organizmu na daną sytuację. Źródło: http://www.dieta-trening.eu/main/index.php?option=com_content&view=article&id=32:o-mleku-uht-homogenizacji-i-kwasku-cytrynowym&catid=2:prawidowe-odywianie&Itemid=9I jeszcze ciekawe, aczkolwiek retoryczne pytanie z tegoż artykułu, dotyczące nieco innej kwestii - kwasku cytrynowego: Kto i dlaczego przekonał producentów, a zrobił to skutecznie, aby niemal wszystkie produkty "uszlachetniał" dodając kwasek cytrynowy? Nie można oprzeć się wrażeniu, że owi przekonujący mają interes w tym, aby pospólstwu lasował się mózg.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-07-2009, 13:56 wysłane przez Mistrz »
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Zuza
Offline
Płeć:
MO: 01-07-2008
Wiedza:
Skąd: Podkarpacie
Wiadomości: 683
|
|
« Odpowiedz #38 : 26-07-2009, 14:44 » |
|
Chyba niepasteryzowaną. Dlaczego niepasteryzowaną? Właśnie pasteryzowaną a nie, jak pozostałe inne, homogenizowane. Innych (homogenizowanych) nie kupuję ze względu właśnie na ten tekst, który Pan przytoczył. Skład śmietany , którą kupuję: śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii mlekowych. Składniki dodatkowe - zagęstniki: skrobia modyfikowana kukurydziana, pektyna.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-07-2009, 14:45 wysłane przez Zuza »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #39 : 26-07-2009, 16:31 » |
|
Czy te najpopularniejsze śmietany ze sklepów spożywczych są zawsze homogenizowane ? Które nadają się do spożycia ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|