Aktualności:

Sklep Biosłone --> wejdź

Niedobór żelaza po porodzie

Zaczęty przez Editho, 23-04-2008, 10:15

Editho

Mistrzu, czytałam na forum posty o anemii. Natomiast mam pytanie, które dotyczy moich doświadczeń z anemią.
Kiedy urodziłam Syna, wypuszczono mnie ze szpitala w stanie, jako to określiła pani dochtór w przychodni, "galopującej anemii". Dała mi jakieś super wchłaniające się żelazo, po którym i ja, i Synek mieliśmy okropne objawy ze strony układu wydalniczego, a ja nadal chodziłam na rzęsach i miałam zawroty głowy oraz mdłości, jakich nigdy nie doświadczyłam. Pisałam kiedyś, że pomagała mi pani bioenergoterapeutka spod Kalisza. Tak więc w chwili rozpaczy zadzwoniłam do Niej i oto zalecenie:
Przez tydzień na czczo żółtko wiejskiego jajka z cukrem. Potem zrobić badania. Jeśli poziom żelaza się nie podniesie, to przerwa tygodniowa i znów kolejny tydzień tej kuracji.

Ja jadłam to żółtko tylko przez tydzień, a wyniki jakie miałam o mało nie wystrzeliły dochtórki z przychodni w kosmos.
Czytam, uczę się, ale nie mogę jednoznacznie dowiedzieć się w czym sukces.
Uprzejmie proszę o odpowiedź. :)
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."

Mistrz

Trudno jednoznacznie określić przyczynę takiego sukcesu, ale poszukałbym ją raczej we wchłanianiu żelaza, które jest niezwykle toksyczne dla organizmu. Z tego powodu ilość żelaza w organizmie jest ściśle "reglamentowana" i w normalnych warunkach organizm nie wchłania go tyle, ile jest w pożywieniu, lecz w postaci kompleksów z białkami wydzielanymi przez ścianę żołądka, zwanymi faktorami (pośrednikami), zaś ilość wydzielanych faktorów zależy od deficytu żelaza w organizmie. Zresztą wiele innych minerałów i witamin jest wchłanianych w ten sposób. W tej sytuacji problemy gastryczne mają zasadniczy wpływ na wchłanianie i być może żółtko jaj z cukrem pite na czczo ma jakiś wpływ na poprawę czy też normalizację wydzielania przez komórki okładzinowe żołądka faktorów wchłaniania żelaza, zwanych nie bez powodu czynnikiem wewnętrznym.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Editho

#2
Dziękuję uprzejmie za odpowiedź. :)
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."

Zibi

#3
Ja bym do wypowiedzi Mistrza dorzucił jeszcze to, że po porodzie przestałaś krwawić zapewne i organizm dość szybko się zregenerował. W normalnych warunkach raczej się nie poleca łączenia żółtka z cukrem. Ta pani Ci tak zaleciła, żeby Ci było smaczniej, bo chyba ucierałaś na krem to żółtko z cukrem? Ja uwielbiałem takie jedzonko, a teraz pewnie żółtko, albo dwa położyłbym na tatara.