Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« : 27-04-2008, 21:41 » |
|
Szorba wegańska przepis na 4 osoby
1 duża cebula 4 pomidory obrane ze skórki 2 marchewki 1 cukinia 1 gałazka selera naciowego pół szklanki ciecierzycy pół szklanki makaronu pełnoziarnistego pęczek świeżej kolendry (można zastąpić suszoną) 1 łyżka koncentrtu pomidorowego ze sklepu ze zdrową żywnoscią 1 łyżeczka cynamonu sól, pieprz
Cebulę siekamy i podsmażamy na smalcu z solą, pieprzem i cynamonem. dodajemy koncentrat i pomidory. wrzucamy marchew, ziemniaki, seler naciowy - wszystko drobno pokrojone - i połowę posiekanej kolendry, zalewamy wodą i gotujemy przez 20min. Dodajmy drobno pokrojoną cukinię, ciecierzycę i resztę kolendry i gotujemy na małym ogniu około 45min. Gdy marchew jest miękka dolewamy wody i wrzucamy makaron i zostawiamy jeszcze na ogniu przez 10min. Już na talerzu dobrze jest dodać kilka kropel soku z cytryny do smaku. W oryginale przepis zawiera mięsko , i do mnie trafia właśnie opcja mięskowa. Natomiast w opcji z mięsem wyrzucamy makaron.
Brokułowa z migdałami
Gotujemy dużego brokuła podzielonego na cząstki, 2 wieksze ziemniaki, korzeń pietruszki. Żadnych warzyw w kolorze innym niż białe, żółte, zielone. Gdy warzywa są miękkie, miksujemy je na krem. Można zostawić trochę brokuła do dekoracji. Doprawiamy wg uznania, rozlewamy do miseczek, dekorujemy cząstkami brokuła, posypujemy płatkami migdałów, które fantastycznie komponują się ze smakiem brokuła. Można posypać również zmielonymi migdałami...Ta wersja jest dobra dla dzieciaczków
Krem z kalafiora z soczewicą.
Ugotować kalafior i soczewicę w osolonej wodzie.Wrzucić do miksera , doprawić czarnuszką, dosypać garść koperku , zmiksować .
Zupa z cukini i pomidorów
Skladniki : 1 duża cukinia pokrojona w kostke 3 pomidory w kostke 1 cebula posiekana 1 zabek czosnku zmiażdżony tymianek Sol, pieprz Bulion z warzyw ( litr lub półtora) smalec
Sposob: W dużym garnku, podsmażyć cebulę i czosnek na smalcu. Dodać pokrojone w kostke cukinie i pomidory. Podsmażyć z 2 min. Dodać bulion i gotować aż cukinia będzie miękka. Potem zmiksować całość i przyprawić. Brzmi smakowicie, gdyby nie dodać bulionu i zamienić tymianek na bazylię to wychodzi sos do spaghetti czy kaszy .
Zupa wiosenna soczewica zielona, czerwona, brazowa - ryż brązowy - pare rożyczek kalafiora - jedna kalarepa - łyżka siemienia lnianego zmielonego - koperek - 2 marchewki - seler - pietruszka (łodyga) Soczewice wszystkie ugotować. Tak samo ryż i. Dodać do tego pokrojoną w kostkę kalarepę, pietruszkę i selera oraz marchewke oraz rożyczki kalafiora.Na końcu gotowania dodać siemie lniane i koper.
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #1 : 28-04-2008, 19:12 » |
|
Nie chodzi editho o myślenie, raczej o wiedze, a nie każdy ma wystarczającą, wiesz. Szukam ale nie mogę znaleźć. Z czego się "składa" ciecierzyca?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Editho
Offline
Płeć:
MO: 01-12-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 454
|
|
« Odpowiedz #2 : 28-04-2008, 19:53 » |
|
A z czego składa się fasola? Nigdy tak nie myślałam Cieciorka (ciecierzyca) roślina strączkowa, której ziarna przypominają groch zarówno kształtem jak i smakiem. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, choć pochodzi z zachodniej Azji. W krajach arabskich robi się z niej mąkę i przyrządza mnóstwo potraw. Często dodaje sięją do kuskusu. Używa się jej również w wielu krajach europejskich, zwłaszcza we Włoszech i Hiszpanii. Stosowano ją też w kuchni staropolskiej. Być może, znów pojawi się na polskich stołach, ponieważ w naszych sklepach od pewnego czasu można kupić ciecierzycę konserwową Zawiera więcej żelaza niż inne warzywa strączkowe. Doskonałe źródło białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, potasu, wapnia i witamin z grupy B. W/g Montignac Ciecierzyca gotowana 30 IG Z puszki 35 Mąka z ciecierzycy 35
|
|
|
Zapisane
|
"Strach to grzech pierworodny i wszystko prawie zło na świecie wywodzi się z tego, że człowiek się czegoś boi,strach jest jak wąż, który oplata serce....."
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #3 : 29-04-2008, 08:08 » |
|
Z ciecierzycą byłbym ostrożny. Nie wiem, czy jest uprawiana w Polsce, bo jeśli jest sprowadzana z Bliskiego Wschodu, to, o ile wiem, wszelkie ziarno importowane podlega napromieniowaniu, co ma zapobiec migracji szkodników. Było to już przerabiane.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #4 : 05-05-2008, 21:21 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Evaa8
Offline
Płeć:
MO: 01-04-2004
Skąd: S.W.
Wiadomości: 315
|
|
« Odpowiedz #5 : 06-05-2008, 11:28 » |
|
Smaczny jest równiez seler podduszony lub ugotowany /bulwy/- jako zamiennik ziemniaków- z podduszoną cebulka, posypany zieleninką, ziołami.
|
|
|
Zapisane
|
evaa "Wiedza jest skarbem, który możemy wszędzie ze sobą zabrać".
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #6 : 06-05-2008, 13:51 » |
|
seler podduszony lub ugotowany /bulwy/- jako zamiennik ziemniaków Popieram. W wielu domach są urządzenia do robienia kanapek na ciepło - doskonale nadają się one do robienia czipsów z selera.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #7 : 06-05-2008, 14:02 » |
|
Można popróbować zastąpić ciecierzycę naszym, podkiełkowanym grochem, Popieram z całego serca! Zwłaszcza ten wywód ojca Grande podoba mi się bardzo! Groch żółty czasami, nie wiadomo dlaczego, na poligonach służy jako podstawowa potrawa. I okazuje się, że nawet ciamajdowaty chłopak, który poszedł do wojska, raptem nabiera tam energii życiowej. Wraca mu rozum do głowy, robi kilka dyplomów, a po powrocie do domu jest tak pełen siły, że dom by rozwalił. Niestety, po trzech miesiącach bez grochówki w domu, okazuje się, że robi się z niego znowu ciamajda życiowa.
Wróćmy znowu 100 lat wstecz do czasów, kiedy jeszcze nie było kombajnów, ani żadnych maszyn na polu pracujących i pradziadek z kosą wychodził o 3 rano na pole. A prababka nagotowała garnek grochu, drugi garnek kapusty, mięsa zmieszała to wszystko razem i zaniosła na pole. Wszyscy się najedli i kosili jak obecne kombajny.
Kto jada groch regularnie raz w tygodniu, to do 100 lat nic nie będzie wiedział o reumatyzmie. To już jest udowodnione. Ale znowu do grochu: kminek i masło i ma być tak ugotowany jak fasola stoi w garnku. Kiedy potrzeba dodać do ziemniaczanki z posiekaną chudą kiełbasą, jeszcze troszkę majeranku, tymianku i mamy łatwo strawną, wspaniałą grochówkę. Ale chodzi tutaj o normalny groch - moczony kilka godzin do skiełkowania, nie zaś łuskany, którego raczej należy unikać, bo to zwyczajne dziadostwo!
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #8 : 06-05-2008, 14:39 » |
|
Wiem, jestem okropna, ale jaki to jest "normalny groch". Chodzi o to, aby kupić w strąkach, samemu oskubać, wsadzić do kiełkowania czy jak? A co Pan sądzi o "słodkim" grochu?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #9 : 06-05-2008, 14:42 » |
|
ale jaki to jest "normalny groch". ja kupuję z wora jutowego na targowisku taki w łupinach. Po przepłukaniu moczę go w źródlanej wodzie, w pokojowej temperaturze z 2-3 dni - aż pojawią się kiełki do 3 mm.
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #10 : 06-05-2008, 14:46 » |
|
Normalny groch to taki, który w trakcie moczenia kiełkuje, jak to grochy mają w zwyczaju. Słodki groch jest idealny do zjadania w postaci zielonego groszku będącego źródłem dobrze przyswajalnego fosforu! Warto zaznaczyć, że fosfor jest lepiszczem wapnia w kościach i zębach i w związku z tym często niedobór fosforu bywa przyczyną osteoporozy i próchnicy zębów.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #11 : 06-05-2008, 15:10 » |
|
Kazof, dzięki. Jeśli chodzi zaś o kwestię słodkiego grochu, to chyba coś dla naszej Edith tzn jej dziecka.
Dodano
Ojciec Grande pisze o jedzeniu grochu 1 w tygodniu. Ale skąd go wytrzasnąć zimą? Jak go zachować ( zakonserwować). Przecież nie z puszki!!
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #12 : 06-05-2008, 15:36 » |
|
Jeśli chodzi zaś o kwestię słodkiego grochu, to chyba coś dla naszej Edith tzn jej dziecka.
I dla mnie, bo uwielbiam, i do dziś w moich zębach nie zagościła próchnica. A mam już kilka lat... DodanoOjciec Grande pisze o jedzeniu grochu 1 w tygodniu. Ale skąd go wytrzasnąć zimą? Jak go zachować ( zakonserwować). Przecież nie z puszki!! No nie! Teraz wszystkie ręce mi opadły, jak mawia doktor Janus. DodanoZ tym coś trzeba zrobić, bo inaczej ten naród znał będzie tylko soję, brązowy ryż, ciecierzycę, żurawinę i podobne bzdety sprowadzane z zagranicy.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Boja
|
|
« Odpowiedz #13 : 06-05-2008, 15:43 » |
|
Z tym podduszonym selerem, to ja jeszcze miksuje z przyprawami i wychodzi gęsty sos (można więcej wody) do polania ryżu, kaszy gryczanej i macie 2 w 1 (warzywo +sos)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #14 : 06-05-2008, 15:44 » |
|
Mistrzu groch pamiętam z wczesnego dzieciństwa, słodki, pamiętam jak go "pożerałam", potem skończyła się jego uprawa. Przez lata właściwie go nie jadłam, chyba że z puszki albo w grochówce gdzieś tam. Rok temu udało mi się mieć grządkę i tam zasadziłam słodki groch i też go starym zwyczajem "pożarłam". Żadnych łupinek sobie nie przypominam, jedynie strąki. Jak tak czytam o nim to mi głupio, bo stwierdzam, że ja po prostu go nie znam. Nie mam pojęcia jak wygląda bez łupinki lub z mimo iż mam swoje lata..
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Mistrz
Offline
Płeć:
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596
|
|
« Odpowiedz #15 : 06-05-2008, 15:49 » |
|
Nie wierzę. Chyba mnie Pani nabiera.
|
|
|
Zapisane
|
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #16 : 06-05-2008, 16:13 » |
|
No tak. Otrzymaliśmy ręce z wieloma funkcjami : drapaniem po nosie, chwytaniem, głaskaniem no i ich opadaniem. Teraz z kolei to ja wykorzystuję tą ostatnią funkcję.
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #17 : 06-05-2008, 16:39 » |
|
Mistrzu groch pamiętam z wczesnego dzieciństwa, słodki, pamiętam jak go "pożerałam", potem skończyła się jego uprawa. Przez lata właściwie go nie jadłam, chyba że z puszki albo w grochówce gdzieś tam Na ten, który pamiętasz z dzieciństwa nie mówi się "groch", tylko "groszek zielony", podobnie jak "fasolki szparagowej" nie nazywamy "fasolą". Wiosną zrywa się strączki, które naciska się, wyłuskując zielone groszki wprost do buzi albo do miski, jeśli ma być gotowany lub duszony. Taki świeży wprost z krzaka (lub straganu), bez obróbki cieplnej, jest najpyszniejszy. Obydwie części strąka można także spożytkować - od wewnętrznej strony odłamuje się soczystą blaszkę i pociągając równolegle do strąka, oddziela od zewnętrznej łuski. I zjada ze smakiem. Groszek zielony w puszce używa się do sałatek, do zup, na ciepło jako jarzynkę, często z marchewką jako "groszek z marchewką", nie: groch. Ale skąd go wytrzasnąć zimą? Jak go zachować (zakonserwować). Przecież nie z puszki!! Groch, który nie został zjedzony jako zielony groszek, dojrzewa, a następnie wysycha, podobnie jak fasola. Ani groch ani fasola nie psują się i można je przechowywać do następnych zbiorów. Aby można było jeść groch lub fasolę w postaci ugotowanej, należy je najpierw odpowiednio przygotować, o czym wcześniej była mowa. Oto przykładowe przepisy: http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/grochowka_chlopska_8915/http://www.pychotka.pl/przepisy-kulinarne/zupy/groch%F3wka-wojskowa.htmlhttp://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1290A tu groch z kapustą: http://www.kuradomowa.com/kuchnia/groch_z_kapusta.shtmlhttp://serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,58941,3078370.htmlhttp://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=8861Jeśli w przepisie jest mąka, można ten dodatek potraktować jako niepraktyczną ciekawostkę.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #18 : 06-05-2008, 19:16 » |
|
Dziękuję Ci bardzo! To teraz wiem, dlaczego taka cherlawa jestem. Nie piłam kakao, nie jadłam kaszy, jajek, a groszek przestałam jeść jak miałam z 7 lat. Jak rok temu pół grządki mi tego groszku zostało, to powiedzieli mi, że się zepsuł i już się do jedzenia nie nadaje. Powiedz mi jeszcze proszę na wszelki wypadek - rozumiem, że najpierw trzeba go zerwać z krzaczka, czy i tak nie psuje się na krzaczku?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #19 : 06-05-2008, 19:35 » |
|
trzeba go zerwać z krzaczka, czy i tak nie psuje się na krzaczku? lepiej posprzątać go, bo przy deszczowej pogodzie może pleśni podłapać,
|
|
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
|