Niemedyczne forum zdrowia
25-09-2021, 12:28 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Domowy wypiek chleba  (Przeczytany 19789 razy)
Tori75
« : 24-05-2007, 11:43 »

Zastanawiam się nad pieczeniem chleba w domu z użyciem specjalnej maszynki, zauważyłam jednak, że większość z nich jest wyłożona teflonem. To chyba niezbyt dobrze prawda? Jakich powinnam szukać ?
Zapisane
Marcin
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 10-03-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 578

« Odpowiedz #1 : 24-05-2007, 21:38 »

Witaj Tori75 jestem posiadaczem takiej maszyny do pieczenia chleba i mogę z czystym sumieniem każdemu z Was polecić to cudo. Kupiliśmy to urządzenie z wielu powodów takich jak: zawsze świeży pachnący chlebek i tyle ile potrzeba aby nie wyrzucać, oczywiście jego rodzaj to Twój wybór gdyż możesz upiec jaki tylko chcesz od razowego po jogurtowy ziołowy z marchewki, jajek, jasny ciemny, bezglutenowy mógłbym tu wymieniać w nieskończoność i to wszystko + Twoja wyobraźnia - dodatkowo można jeszcze wykonać w tym sprzęcie marmoladę, konfiturę. Kolejna sprawa to to że wiesz z czego robisz taki chleb (mówie o higienie i zdrowych produktach) – kolega pracował w piekarni i mówił co tam się dzieje – nie będę tu przytaczał jego słów bo byście już nigdy nie zjedli sklepowego chleba.  
Co do teflonu - u mnie pisze że forma jest wykonana z powłoki przeciwdziałającej przywieraniu ciasta – myślę że i tak o wiele zdrowszy taki chleb domowy niż kupny.  
Służę pomocą gdyby ktoś potrzebował rady w sprawie maszyny do pieczenia chleba.

A………. fajna jest funkcja opóźnienia czasowego – czyli nastawiamy aby w nocy zaczął piec i na rano mamy chlebek jak z piekarni a cały dom w zapachu pieczonego chleba………


Pozdrawiam!
Marcin
Zapisane

arrow  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
dorka
« Odpowiedz #2 : 25-05-2007, 07:59 »

Do Marcina.
Czy można wiedzieć gdzie taką maszynę można nabyć, jaka firma ją wyprodukowała i jaka jest jej orientacyjna cena?
Zapisane
Pablo
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 21-08-2006
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 386

« Odpowiedz #3 : 25-05-2007, 08:33 »

Poszukaj na allegro → tutaj znajdziesz ich całe mnóstwo smile  Sam tu zamówiłem i nie żałuję, mam automat firmy FIF, koszt - ok. 100 zł, co prawda z niemieckim menu, ale polską instrukcją msn-wink
Chwilowo chleba nie piekę, bo znalazłem fajny sklepik z chlebem żytnim na zakwasie i też mi smakuje :cool: Co do przepisów to polecam:
- http://www.chleb.info.pl/
- http://www.cincin.cc/index.php?s=c8595a46b38bf7e8a477f19a5b031013&showforum=7
Zapisane
Tori75
« Odpowiedz #4 : 25-05-2007, 10:44 »

dzięki Marcin  smile
Zapisane
Dziunia64
« Odpowiedz #5 : 25-05-2007, 18:59 »

Marcinie czy mógłbyś zdradzić jaki Ty masz ten piec? Pablo podał link na allegro ale tam
jest tyle ofert a dla laika to koszmar w tym się połapać.
Proszę bo Twój jest już przetestowany.
Pozdrawiam. Dziunia.
Zapisane
Marcin
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 10-03-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 578

« Odpowiedz #6 : 25-05-2007, 21:36 »

Oczywiście już podaje jaka to maszyna - tutaj jest link do aukcji takiej samej maszyny jak ja mam i do tego samego sprzedawcy

W razie pytan oczywiscie pytajcie - jestem czujny msn-wink

pozdrawiam
Marcin
Zapisane

arrow  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
Dziunia64
« Odpowiedz #7 : 30-05-2007, 20:48 »

Marcinie dziękuję serdecznie.
Dziunia.
Zapisane
Dusia53
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 73
MO: 01-04-2007
Skąd: lasy lubuskie
Wiadomości: 111

« Odpowiedz #8 : 09-06-2007, 20:34 »

Uwielbiam piec sama chleb , mam maszynkę już 2 lata . Gdybym miała jeszcze raz kupic to poszukałabym  z 2 mieszadłami .Forma jest bardziej podłużna i wygodnie wyjac nozyki przed pieczeniem . Mam tylko czasem kłopot , że chleb mi troche opada i to mnie zniechęca . Coś muszę robic żle  Marcin napisz jak Ci wychodzi  . zafascynował mnie orkisz i amarantus , będę dodawać do pieczenia chleba .Ukłony .
Zapisane

dusia53
Boże, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies.
Magda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: czerwiec 2005
Wiadomości: 65

« Odpowiedz #9 : 10-06-2007, 07:58 »

czasami chleb wcześniej wyrasta i czekanie aż program sam włączy funkcję pieczenia jest zbyt długie - wtedy chleb "siada". Ja obserwuję pod koniec rośnięcia, gdy stwierdzam ,że już jest odpowiednio wyrosnięty to wyłącam program automatyczny i sama włączam funkcję pieczenia. Od czasu jak na to wpadłam nigdy mi chleb nie opadł.
Zapisane
Marcin
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 44
MO: 10-03-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 578

« Odpowiedz #10 : 11-06-2007, 22:13 »

Jeśli chodzi o przyczyny jakie powodują że chleb nie wyrasta lub wyrasta za mało to są to zazwyczaj:
- zbyt mała ilość drożdży lub stare bądź przeleżane drożdże
- zbyt ciepły płyn lub nagrzana maszyna po poprzednim wypieku
- zła (typ) lub stara mąka
- za dużo lub za mało płynów
- brak soli

Niestety aby chleb wyszedł jak należy trzeba praktycznie „aptekarsko” wymierzać składniki i to ze sprawdzonego przepisu na dodatek dopasowanego do danej maszyny.
Metoda Madzi jest także dobra z tym że trzeba stać i obserwować wypiek a w tym wypadku pieczenie z opóźnieniem (chlebek na rano) - odpada

Jeśli chcesz taki wyrośnięty chlebek to trzeba mieć właśnie taki sprawdzony przepis  :cool:
 


Natomiast taki chlebek to u mnie standard  :cwaniak:

 

pozdrawiam
Marcin
Zapisane

arrow  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #11 : 23-10-2007, 00:26 »

Od lipca także piekę chlebuś w automacie do chleba ALASKA z dwoma mieszadłami.
Zakawas prowadzę od 02 lipca br., codziennie dokarmiając go po 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml. wody gazowanej jurajskiej. Chleb piekę średnio co drugi dzień.
Mąki Heliant 100% ziarniste Gdańskich Młynów i Spichlerzy Dr Cordesmeyer'a kupuję w Auchan żytnia i przenna po 2,79 zł/kg a orkiszowa po ok.7 zł./kg.
Przez te miesiące doszłam do swojego przepisu (wyciągu z różnych zasłyszanych i przeczytanych) i chciałabym się z Wami nim podzielić (proporcje na ok.kilogramowy chleb):
1. dwie łyżeczki soli ciechocińskiej panwiowej (po jednej na mieszadło i dalej inne składniki też tak rozdzielam na każde mieszadło);
2. dwie łyżeczki miodu grycznego;
3. dwie łyżeczki masła;
4. 250 ml. wody gazowanej jurajskiej;
5. 400g. swojego zakwasu;
6. 100g. mąki żytniej 100% ziarna;
7. 300g. mąki pszennej 100% lub orkiszowej, czasami 150/150;
W automacie mam gotowy program na chleb pełnoziarnisty (3 nr), ale przerywam ten program zanim zacznie się pieczenie (jakieś 55 min. przed końcem) i pozostawiam jeszcze w spokoju wszystko na jakieś 2 godziny. Póżniej uruchamiam program pieczenia (10 nr).

Otrzymuję (cały cykl trwa 6 h):

Pycha ze swojusim smaluszkiem z czosnkiem i ze świeżymi ziółkami: tymianek, majeranek, szałwia oraz kłącze świeżego imbiru.

Wadą automatu jest, że nie piecze z góry (brak chrupiącej od góry skórki, ale surowizny nie ma też) i pozostają w chlebie mieszadełka i wyjmując je pozostają od spodu dziurki:

Drożdży piekarniczych nie dodaję. Zrezygnowałam też z nasion, gdyż przeważnie w wysokiej temperaturze tracą one dobroczynne dla zdrowia składniki, a sporo za to dodaję ich do koktajli. Blonnik w chlebku mam ze 100% ziarna.
Na dniach poszukam jeszcze młyna i popróbuję z taką mąką.

Pozdrawianki i zachęcam do wypieku swojego pieczywka smile    smile
Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
martuszkakh
« Odpowiedz #12 : 08-11-2008, 01:23 »

Znow trafilam na stary watek  Smutny  ale sprobuje...
No wiec mam pytanie do Marcina - w zwiazku ztym, ze jestem laikiem jesli chodzi o chleby domowej roboty i maszyny do wypiekow, bardzo bym prosila o nazwe tej cudownej maszyny, ktorej uzywasz, bo ten link do aukcji allegro powyzej niestety juz jest przedawniony i strona jest w archiwum... Z gory dziekuje bardzo.
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #13 : 08-11-2008, 10:41 »

To było zapewne coś takiego http://allegro.pl/item476915792_automat_do_chleba_chrom_2_lata_gwarancji.html
Zapisane

KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #14 : 08-11-2008, 14:20 »

Nie koniecznie musi być ten drogi.
Pablo pisze o FIF, ja mam jego polską wersję ALASKA BM 2000, a obecnie na Allegro to wyglada mi, ze to jest to:
http://allegro.pl/item474937146_biffinet_najtaniej_iiigat_sprawny_w_100_gwarancja.html
(to cena za komplet).
Ja mam dokładnie taki i mogę go polecić - pieczone są w nim chleby pełnoziarniste co drugi dzień od 02 lipca zeszłego roku ... i (odpukać) ciągle jest sprawny:
http://allegro.pl/item471047762_przecena_automat_do_chleba_alaska_bm2000_gwarancja.html
ale tutaj "rozbity" został na części:
mieszadła:
http://allegro.pl/item468056792_mieszadelka_do_alaska_fif_moulinex_bifinet.html
foremka:
http://allegro.pl/item468109066_foremka_do_automatu_alaska_fif_mulinex_bifi.html
Możliwe, że można coś "utargować z tego, jeśli zakupione zostaną 3 części,  msn-wink
Jak skończy się ta aukcja, będzie pewnie kolejna tej samej osoby - musisz śledzić, powodzenia.
acha, nie wiem jak to dzisiaj wyglada, ale rok temu w GB nie były osiągalne automaty z dwoma mieszadłami (to ważne!), a u nas w Polsce tak i w dodatku były dużo tańsze,  smile
« Ostatnia zmiana: 08-11-2008, 14:30 wysłane przez kazof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
martuszkakh
« Odpowiedz #15 : 08-11-2008, 18:12 »

Dziekuje bardzo za linki. A czy w tych automatach mozna robic chleby na zakwasie, czy one wyjda? Ktos wie?
Zapisane
Castor
Początkujący
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 41
MO: 10-06-2008
Skąd: Dolny Śląsk
Wiadomości: 7

« Odpowiedz #16 : 13-11-2008, 21:33 »

Przecież Kazof pisze że piecze na zakwasie i mu wychodzą!
Zapisane
Boja
« Odpowiedz #17 : 13-11-2008, 21:41 »

Castor, co do Kazof, to nic mu "nie wychodzi", bo Kazof to dziewczynka!   lol
Zapisane
martuszkakh
« Odpowiedz #18 : 13-11-2008, 22:52 »

Dzieki za odpowiedz! Musialam jakos to przeoczyc... A tak na marginesie - to swietnie, lubie 'prawdziwy' chleb, wiec chyba sobie sprawie taki automat  msn-wink
Zapisane
Kati81
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 19-05-2008
Skąd: Lublin,
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #19 : 14-11-2008, 07:53 »

Jeśli ktoś jest zainteresowany automatem do pieczenia chleba, to polecam zajrzeć do Lidla, bo byłam przedwczoraj i widziałam, że akurat jest promocja na maszyny marki Bifinett w cenie ok. 160 (bodajże) złotych. Podobno są dobre - ja osobiście ich nie znam, ale widziałam pozytywne opinie na forum kulinarnym CinCin. W Tesco ostatnio też widziałam jakaś maszynę, ale małą, na jedno mieszadło za chyba 99 zł.
Sama mam maszynę Alaska BM 2000 i jestem z niej zadowolona smile Kupowałam ją na Allegro, chociaż podobno w Makro też są dostępne.
Zapisane

Z pozdrowieniami msn-wink
ღ♥ღKatjaღ♥ღ
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!