Niemedyczne forum zdrowia
28-03-2024, 18:38 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sałatka z mlecza  (Przeczytany 16338 razy)
Loret
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 2007-2008. Obecnie nie stosuję.
Wiadomości: 415

« : 12-05-2008, 10:51 »

Najlepsze są listki zebrane przed kwitnieniem. Pokrojone dodajemy do sałaty z dodatkiem szczypioru, rzodkiewki oraz jajek i polewamy sosem winegret. Listki mlecza można też dusić z dymką i marchewką na jarzynkę. Z kolei ususzone, rozdrobnione płatki można dodawać do ciast zamiast szafranu, by nabrały pięknego złocistego koloru. Zarówno liście jak i korzeń mlecza od dawna wykorzystywane były w medycynie ludowej jako sposób na wiosenne oczyszczenie organizmu. Napary i odwary z ziela działają dobroczynnie na wątrobę, pobudzają wydzielanie żółci. Pomocne są także w leczeniu wyprysków i trądziku. Roślinka ta bogata jest w potas.
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 07:57 wysłane przez Anna » Zapisane

Zdrowie to nie egoizm, tylko mądrość.
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 12-05-2008, 10:59 »

Jedynymi dziko rosnącymi na naszym terenie warzywami jadalnymi są pokrzywa i lebioda. Mlecz (Mniszek lekarski) jest rośliną leczniczą, w związku z czym należy zapoznać się ze stosowną literaturą i stosować go wg zasad opisanych przez fachowców, by nie przedawkować tego w gruncie rzeczy leku.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
fiona50
cd
« Odpowiedz #2 : 12-05-2008, 11:31 »

Lebioda, czyli komosa pospolita jest po przyrządzeniu wspaniała. Blanszuje się jej liście, a potem wrzuca na tłuszcz, na patelnię. Doprawiamy tak jak szpinak, ale lebioda jest o niebo lepsza, bo ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku.
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 08:31 wysłane przez Anna » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #3 : 13-05-2008, 21:03 »

Cytat od: "fiona50"
Doprawiamy tak jak szpinak ale lebioda jest o niebo lepsza, bo ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku .
I nawet dzieci chętnie ją jedzą, w przeciwieństwie do szpinaku, którego na ogół nie cierpią.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kati81
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 19-05-2008
Skąd: Lublin,
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #4 : 19-06-2008, 10:06 »

Wszystko fajnie, tylko czy ja się tą komosą czasem nie podtruję?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Komosa_bia%C5%82a
Cytat
Pędy nadziemne i nasiona zawierają saponiny, kwas szczawiowy, alkaloidy (betacyna, betaksantyna), kwas oleanolowy. Roślina rosnąca na przeazotowanych glebach łatwo kumuluje azotany. U ludzi, którzy spożyli komosę i przebywali na słońcu pojawiało się uczulenie słoneczne, objawiające się obrzękiem skóry i zmianą jej barwy, biegunką i silnym podnieceniem. Zwierzęta zwykle omijają komosę, jednak stwierdzono przypadki zatruć. U koni następowały drgawki, niemożność przełykania, zaburzenia koordynacji ruchów, spadek ciśnienia krwi i zapaść. U bydła i owiec zatrucie objawiało się brakiem koordynacji ruchów, krwawieniem z pyska, nozdrzy i odbytu.

...nasiona i młode liście są jadalne, liście bywają stosowane zamiast szpinaku. Mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. Z nasion można przyrządzać mąkę i kasze.

A co jak tej wody po gotowaniu się całkowicie nie odleję? Coś tam zawsze raczej zostaje.
Skoro szczególnie nasiona i starsze liście są trujące, to co z tą mąką i kaszą?
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 08:12 wysłane przez Anna » Zapisane

Z pozdrowieniami msn-wink
ღ♥ღKatjaღ♥ღ
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #5 : 19-06-2008, 10:11 »

Do spożycia nadają się wyłącznie młode pędy. Nietrudno je rozróżnić, ponieważ są posypane srebronobiałym pyłkiem. Innych nie należy zrywać.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kati81
Częsty gość
**


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 19-05-2008
Skąd: Lublin,
Wiadomości: 81

« Odpowiedz #6 : 19-06-2008, 10:15 »

Dziękuję serdecznie za informację smile Właśnie się zastanawiałam nad tym, jak odróżnić stare liście od młodych.
Zapisane

Z pozdrowieniami msn-wink
ღ♥ღKatjaღ♥ღ
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #7 : 19-06-2008, 10:39 »

Starych liści nie przegryziesz. Młode są delikatniejsze. Pyszna sałatka z mlecza: dodać cebulkę pokrojoną i ugotowane jajko (pokrojone), szczypta soli i oliwkę. Jeśli ktoś lubi, to troszkę octu. Pychota, ale niestety sezon już minął.
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 08:15 wysłane przez Anna » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #8 : 19-06-2008, 11:07 »

Cytat od: "Emisia"
niestety sezon juz minal
Ale to było o lebiodzie, na którą sezon akurat.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #9 : 19-06-2008, 12:19 »

Bardzo przepraszam, ale ja coś wyczytałam o mleczu i chyba za bardzo sie zagoniłam.  Jeszcze raz przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 07-06-2013, 08:16 wysłane przez Anna » Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #10 : 29-03-2015, 11:47 »

Dzisiaj zebrałam garść mniszka, wycisnęłam sok i dodałam do KB, uzyskałam ok. 0,25 szklanki soku. Przy obiedzie stwierdziłam, że nie jestem w ogóle głodna, zjadłam bez szczególnego apetytu. Czy to możliwe, że taka mała ilość, tak skutecznie nakarmiła moje głodne komórki. I czy w sezonie taka ilość dodawana do koktailu będzie odpowiednia? Czy może to jest za dużo, skoro ma działanie lecznicze, to ile?
Zapisane
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #11 : 08-04-2015, 11:57 »

Mlecz ma dużo hormonów kobiecych - fitoestrogenów. Może ta sytość stąd się wzięła.
Wydaje mi się, że garść dziennie w sezonie wystarczy. Nie przedobrzysz a odmłodzisz się trochę. Ja zamierzam się tak odnowić po ostatnich przejściach z klimakterium.
« Ostatnia zmiana: 08-04-2015, 12:38 wysłane przez Agusia » Zapisane

Agata
Kiciorniczka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: maj 2013
Wiadomości: 40

« Odpowiedz #12 : 08-04-2015, 12:29 »

We Francji salatka z mlecza jest tak popularna jak zwykla salata. Jedza ja z gotowanymi jajkami, usmazonym boczkiem. Pychotka. Wczoraj zrobilam tarte z pokrzywy i cebuli, polecam.
Zapisane
Antaress
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 06.2013
Wiedza:
Skąd: Skoczów
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #13 : 25-04-2018, 20:21 »

Przypominam, że trwa sezon zbierania kwiatów mniszka lekarskiego. Zachęcam was do zrobienia syropu, który posłuży do sporządzenia np. lemoniady lub dodania do herbaty.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 476

« Odpowiedz #14 : 26-04-2018, 07:05 »

Zbieram garść mniszka, garść pokrzywy, 1/2 pomarańczy, parę truskawek, miksuję, i tak powstaje pyszny zielony koktail. Piję go od tygodnia i nie mogę się nazachwycać przypływem energii jaka mnie dopadła.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!