Niemedyczne forum zdrowia
28-04-2024, 23:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chleb pełnoziarnisty na zakwasie  (Przeczytany 24670 razy)
Saxt
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109

« Odpowiedz #20 : 07-05-2011, 10:25 »

Ja chleba też już jakiś czas nie jem, ale jeszcze tęsknię smile. Miałem nadzieję, że może z mąki kukurydzianej coś się uda upiec.

Jak robisz mąkę gryczaną i do czego jeszcze można jej użyć? Mnie wielu rzeczy nie wolno jeść - szukam czegoś nowego.


« Ostatnia zmiana: 07-05-2011, 10:57 wysłane przez Lilijka » Zapisane

Tomasz
KaZof
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096

« Odpowiedz #21 : 07-05-2011, 15:41 »

Jak robisz mąkę gryczaną i do czego jeszcze można jej użyć? Mnie wielu rzeczy nie wolno jeść - szukam czegoś nowego.
Do urządzenia mielącego nasiona do KB, wsypuję potrzebną w łyżkach ilość kaszy gryczanej niepalonej lub krakowskiej i mielę  smile
Taka mąka zastępuje z powodzeniem pszenną.
Osobiście "wyrosłam" z zapychaczy wszelkich i wybrałam konkrety: jaja w nieskończoność i mięso z surówkami. Je się mniej, a organizm (głównie wątroba) jest mi za to wdzięczny.
Omlety, o których wspomniałam wcześniej, piekę na całej patelni jeden z 5 ubitych całych jaj z łyżką mąki gryczanej. Takim plackiem można zastąpić spód do pizzy; można dodać łyżkę twarogu i później zjeść z bitą śmietaną, posypaną zmielonym ostropestem i orzechami włoskimi, polaną miodem lub koglem moglem ze śladową ilością cukru i opruszone mieloną gorzką czekoladą.
Jak wystygnie taki omlet, to kroję go na 8 trójkątów i zastępuję kromki chleba: z wędliną, pasztetem, pieczonym mięsem, serem, twarogiem, smalcem, powidłami, masłem orzechowym (zmielone orzechy włoskie z odrobiną soli i dowolnego neutralnego w smaku oleju, w takiej ilości, aby uzyskać smarowną pastę. Można dodać ciut miodu i będzie wersja "na słodko"). Takie masło orzechowe rewelacyjnie smakuje także z żółtym serem.
« Ostatnia zmiana: 07-05-2011, 15:43 wysłane przez KaZof » Zapisane

KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!