Jak robisz mąkę gryczaną i do czego jeszcze można jej użyć? Mnie wielu rzeczy nie wolno jeść - szukam czegoś nowego.
Do urządzenia mielącego nasiona do KB, wsypuję potrzebną w łyżkach ilość kaszy gryczanej niepalonej lub krakowskiej i mielę
Taka mąka zastępuje z powodzeniem pszenną.
Osobiście "wyrosłam" z zapychaczy wszelkich i wybrałam konkrety: jaja w nieskończoność i mięso z surówkami. Je się mniej, a organizm (głównie wątroba) jest mi za to wdzięczny.
Omlety, o których wspomniałam wcześniej, piekę na całej patelni jeden z 5 ubitych całych jaj z łyżką mąki gryczanej. Takim plackiem można zastąpić spód do pizzy; można dodać łyżkę twarogu i później zjeść z bitą śmietaną, posypaną zmielonym ostropestem i orzechami włoskimi, polaną miodem lub koglem moglem ze śladową ilością cukru i opruszone mieloną gorzką czekoladą.
Jak wystygnie taki omlet, to kroję go na 8 trójkątów i zastępuję kromki chleba: z wędliną, pasztetem, pieczonym mięsem, serem, twarogiem, smalcem, powidłami, masłem orzechowym (zmielone orzechy włoskie z odrobiną soli i dowolnego neutralnego w smaku oleju, w takiej ilości, aby uzyskać smarowną pastę. Można dodać ciut miodu i będzie wersja "na słodko"). Takie masło orzechowe rewelacyjnie smakuje także z żółtym serem.