Niemedyczne forum zdrowia
29-04-2024, 04:07 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koktajl błonnikowy  (Przeczytany 597127 razy)
Melinda
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 76
MO: 16.11.2008 zakończyłam 12.2012
Skąd: Pomorze
Wiadomości: 376

« Odpowiedz #240 : 09-08-2009, 17:45 »

Źle! Zobacz przepis. Jak zmielesz ziarna, to tylko trochę wody się dodaje aby ziarna zmielone zalać i dodaje się pozostałe składniki i miele jeszcze ok.2 min., potem dodasz wody i tylko zamieszać.
« Ostatnia zmiana: 09-08-2009, 18:39 wysłane przez Grażyna » Zapisane

Przyjmuj z godnością co ci lata doradzają, z wdziękiem wyrzekając się przymiotów młodości.
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #241 : 09-08-2009, 17:49 »

Melindo, właśnie tak zrobiłam i nie wiem czemu mam smak wody. Może za dużo jej dolałam.
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #242 : 09-08-2009, 18:44 »

W moim blenderze są dwa rodzaje noży. Jeden płaski - do mielenia ziaren, a drugi podwójny - do bełtania całości.
    
Najpierw mielę ziarno na proszek, około 0,5 minuty, a następnie dodaję owoce, przykrywam wodą lub śmietaną i bełtam około 1 minuty lub trochę dłużej. Ważne jest, abyś zmieliła dobrze na mączkę ziarno i orzechy, ale w ten sposób, aby nie spalić szczotek przy silniku, a po drugie, aby kwasy tłuszczowe nie przeszły ze zdrowej formy "cis" w toksyczną "trans" (chodzi o temp. powyżej 38 stopni C; powyżej 132 stopni C - "transy" są już rakogenne).
    
Jeśli staramy się mielić w sposób pulsacyjny lub/i do ścianek naczynia przylepia się ta mielonka, to darujemy sobie dalszy przemiał. Oczywiście, konsystencję regulujemy sobie ilością dodanej wody czy śmietany.
    
« Ostatnia zmiana: 03-12-2011, 17:41 wysłane przez Zibi » Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #243 : 10-08-2009, 10:33 »

Zibi, a skąd mam wiedzieć jaką temperaturę osiągam?
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #244 : 10-08-2009, 11:08 »

Jak się osadza ta mączka na ściankach naczynia, to już wystarczy tego mielenia. Sprawdzając ostrze ustami, przypuszczam, że w tej fazie mielonka może mieć temp. około 20-30 stopni C.
« Ostatnia zmiana: 03-12-2011, 17:15 wysłane przez Zibi » Zapisane
kroko
« Odpowiedz #245 : 10-08-2009, 14:03 »

Ja to robie tak. Po zmieleniu ziaren przykładam to metalowe ostrze do skóry i jeśli jest ciepłe ale nie parzy - to w porządku, jeśli jest parzące - to znaczy, że za długo mieliłem. Tak doszedłem do odpowiedniego czasu przy którym temperatura ostrza sie nie przegrzewa. Można też zrobić przerwe podczas mielenia i schłodzić czymś ostrze.
Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #246 : 12-08-2009, 17:48 »

Ja mielę w młynku do kawy. Sprawdzałam ostrze, niestety palcami, bo u mnie się nie wyjmują i były tylko lekko ciepłe. Czyli dobrze?
Zapisane
Pistacja
« Odpowiedz #247 : 13-08-2009, 10:32 »

Jeju, te tłuszcze trans to nawet w koktajlu straszą?? Ja mam mini Philipsa i mielę ziarna pulsacyjnie, co jakiś czas potrząsając. Potem przekładam do blendera (nie są zmielone na proszek, częściowo są włókienka ze skorupek), zalewam odrobiną wody i dokładam owoce (warzywnych jeszcze nie robiłam). Mielę przez chwilę i z reguły to wystarcza, aby pozbyć się  włókienek), dolewam mleka zsiadłego lub śmietany i symbolicznie "domielam". Wychodzi smaczne.
Zapisane
Pistacja
« Odpowiedz #248 : 13-08-2009, 10:37 »

Rozumiem, że jak na opakowaniu śmietany nie pisze 'homogenizowana' to na 100% nie jest homogenizowana ? Czy może nie pisać ? Znalazłem w końcu w jakimś sklepie śmietane na której pisze 'pasteryzowana'.

Wydaje się, że jedyną śmietaną niehomogenizowaną jest śmietana 30% w folii (nie ma jej we wszystkich sklepach, np w Auchan nie znalałam). Śmietana w opakowaniach plastikowych z reguły jest homogenizowana i ma dość długi okres przydatności. Jeśli nie jest to napisane, to sprawdź po kilku dniach jak śmietana się zachowuje. Jeśli jest nadal zbita i nierozwarstwiona to na pewno jest homogenizowana.
Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #249 : 13-08-2009, 11:06 »

Czy dobrze rozumiem? do koktajlu można użyć tylko śmietany niehomogenizowanej?
Zapisane
Pistacja
« Odpowiedz #250 : 13-08-2009, 11:23 »

Śmietany niehomogenizowanej możesz używać do wszystkiego, a homogenizowanej w ogóle nie jeść! Poczytaj o homogenizacji i jej szkodliwości dla zdrowia
Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #251 : 13-08-2009, 11:27 »

Pistacjo, a czy rozumiesz o co chodzi z tą temperaturą ziaren? Czy dopiero jak nagrzeją się ostrze powyżej tych 120 stopni to są rakotwórcze?
Zapisane
Pistacja
« Odpowiedz #252 : 13-08-2009, 14:27 »

Ha ha, to ja kilkudniowy ekspert  smile. Z tego co tu wyczytałam przez te kilka dni, przywiązywanie wagi do aż takich szczegółów jak dokładna temperatura ostrzy przy mieleniu ziaren, to raczej przesada.
Na mój zdrowy rozum, jeśli ostrza są ciepławe i nie przegrzewasz blendera, to po pierwsze nie spalisz silnika (dlatego ja mielę pulsacyjnie) po drugie nie ma możliwości, żeby lekko ciepłe ostrza zmieniły tłuszcze zawarte w ziarnach w tłuszcze trans. Także bez obaw, ale proszę Cię unikaj homogenizowanej śmietany.

Poczytaj o tłuszczach. Dużo sie rozjaśnia.
Zapisane
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #253 : 13-08-2009, 15:38 »

Dzięki Pistacjo. Czytałam o tłuszczach i wszystko już zmieniłam co było u mnie złe ale ta śmietana jakoś mi umknęła.
Zapisane
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #254 : 15-08-2009, 18:32 »

W przypadku używanego przeze mnie blendera philipsa zbyt długie mielenie ziaren (oczywiście wielokrotne) prowadzi nadmiernego zwiększenia luzu łożyskowania osi ostrza młynka - w konsekwencji  jego uszkodzenia. W taki sposób wykończyłem młynek do ziaren suchych w ok. 2 miesiące. Aktualnie miele je w młynku do mokrych (mimo że są suche) przez ok 10s i ostrza tylko ciepłe (ok 30stopni).
Zapisane
Marcin
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 10-03-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 578

« Odpowiedz #255 : 16-08-2009, 21:03 »

To co, oni te młynki produkują do mielenia czy mieszania ?
Zapisane

arrow  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
Magmar
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 43
MO: 05.08.2009
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 228

« Odpowiedz #256 : 21-08-2009, 10:27 »

W jednym z postów przeczytałam, że siemie lniane zawiera gluten. W takim razie co osoby na niego uczulone mają dodawać do koktajlu zamiast niego?
Zapisane
franky
« Odpowiedz #257 : 21-08-2009, 10:50 »


Właśnie wybrałem nasiona z 5 słoneczników. Czy jak jest słońce to można syszyć nasiona na słońcu dla szybszego suszenia?  Nie wysuszą się za bardzo lub nagrzeją za bardzo na słońcu i stracą swoje właściwości? Pytam bo już raz mi spleśniały podczas suszenia, mimo że rozłożyłem je. 

I drugie pytanko. Pamiętam, że była na forum informacja z kalkulacjami Grażyny ile trzeba kupić dyń aby starczyło nasion na cały rok (chyba 12 z tego co pamiętam). A była taka kalkulacja dotycząca słoneczników?
Zapisane
Pewu
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 39
MO: 21.9.2007
Skąd: Katowice
Wiadomości: 141

« Odpowiedz #258 : 21-08-2009, 17:51 »

Ja chciałem się dowiedzieć gdzie teraz zaopatrujecie się w nasiona dyni?
Bo na żadnym targu nie znalazłem, a obskoczyłem już kilka w Katowicach!
A nie jestem zbytnio przekonany do paczkowanych w markecie, i jakościowo i cenowo!
Zapisane
Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.359

« Odpowiedz #259 : 21-08-2009, 21:26 »

Nasion dyni w tej chwili jeszcze nie dodaję, bo mi się skończyły. Trzeba poczekać.
Słonecznika jednak lepiej nie suszyć bezpośrednio na słońcu, bo to może być za wysoka temperatura. Najlepiej w przewiewnym i ciepłym miejscu i dobrze rozłożyć na papierze (nie na foli).
Zapisane
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 40   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!