Andrzejkowy
Offline
P³eæ:
Wiek: 84
MO: 01.03.2006
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 257
|
|
« Odpowiedz #420 : 14-04-2010, 23:10 » |
|
Nied³ugo doskona³ym pomys³em do koktajlu bêdzie pokrzywa. Tej nic nie przebije!
A do cytrynowego koktajlu te¿ jest wskazane dodawanie pokrzywy?
|
|
|
Zapisane
|
pozdrowienia andrzejkowy
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #421 : 20-04-2010, 10:23 » |
|
W przepisach KB czêsto pojawia siê ¶mietana. Je¶li mleko jest szkodliwe, to co ze ¶mietan±, zw³aszcza t± ze sklepu? Ja w sklepach omijam w³a¶ciwie wszystkie pó³ki z nabia³em, a teraz ju¿ nie jestem pewien.
Bardzo proszê o wyja¶nienie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
P³eæ:
MO: 31-05-2008
Sk±d: St±d
Wiadomo¶ci: 1.810
|
|
« Odpowiedz #422 : 20-04-2010, 10:39 » |
|
¦mietana to t³uszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, mo¿na j± ¶mia³o spo¿ywaæ, podobnie jak mas³o. Mo¿esz nawet u¿ywaæ ¶mietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikaæ ¶mietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wygl±du.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #423 : 20-04-2010, 11:09 » |
|
¦mietana to t³uszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, mo¿na j± ¶mia³o spo¿ywaæ, podobnie jak mas³o. Mo¿esz nawet u¿ywaæ ¶mietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikaæ ¶mietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wygl±du.
¦mietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagêszczenia produktu. Dostêpna komercyjnie ¶mietana mo¿e zawieraæ dodatkowe substancje zagêszczaj±ce jak ¿elatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwa¶nym smaku. Umieszczanie sk³adu ¶mietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostêpne odmiany ¶mietany o mniejszej zawarto¶ci t³uszczu mog± byæ wytwarzane przez po³±czenie ¶mietany i mleka.Sk±d wiêc wiadomo co dok³adnie zawiera skoro producent tego nie musi podawaæ. No i trudno mi uwierzyæ, jak z czego¶ niezdrowego mo¿na zrobiæ co¶ zdrowego ? A jak to wygl±da z ma¶lank±?
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-04-2010, 22:54 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Rysiek
Offline
P³eæ:
MO: 31-05-2008
Sk±d: St±d
Wiadomo¶ci: 1.810
|
|
« Odpowiedz #424 : 20-04-2010, 11:32 » |
|
Skąd więc wiadomo co dokładnie zawiera skoro producent tego nie musi podawać. Nie wiadomo. Ale kupując produkt z małej, lokalnej mleczarni jest większe prawdopodobieństwo, że nie będzie on zawierał dodatkowych bonusów niż produkt z dużego koncernu mleczarskiego. W przypadku mleka chodzi głównie o laktozę, w śmietanie ona nie występuje lub występuje w niewielkiej ilości. Podczas ukwaszania mleka, laktoza zostaje przerobiona przez bakterie na kwas mlekowy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-04-2010, 11:41 wys³ane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #425 : 19-05-2010, 22:07 » |
|
Czy mo¿na piæ wiêcej ni¿ jeden koktajl dziennie? Chcê przestaæ je¶æ chleb, a ¿e zdolno¶ci kulinarnych i czasu mi ci±gle brakuje wiêc szukam jakiego¶ szybkiego zamiennika.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
ixnay
|
|
« Odpowiedz #426 : 20-05-2010, 04:00 » |
|
Nie tylko mo¿na, powinno siê. W ksi±¿ce zalecana ilo¶æ to 1-3 KB dziennie. Przy okazji, mo¿e kto¶ mi odpowie na pytanie. Jak nie mam czasu na wiêcej ni¿ jeden KB dziennie robie sobie podwójny. Czy to nie za du¿o na raz ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewa³a (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #427 : 20-05-2010, 08:50 » |
|
Je¶li masz smakê...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marcin
Offline
P³eæ:
Wiek: 46
MO: 10-03-2007
Sk±d: Kraków
Wiadomo¶ci: 578
|
|
« Odpowiedz #428 : 20-05-2010, 10:16 » |
|
I nie pêkasz w szwach....
|
|
|
Zapisane
|
"Dziewiêæ dziesi±tych naszego ¿ycia polega na zdrowiu"
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #429 : 26-05-2010, 07:49 » |
|
¦mietana to t³uszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, mo¿na j± ¶mia³o spo¿ywaæ, podobnie jak mas³o. Mo¿esz nawet u¿ywaæ ¶mietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikaæ ¶mietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wygl±du.
A jakiej marki ¶mietany pasteryzowane s± dobre/najlepsze (oczywi¶cie poza wiejsk±)? Jest ich tyle, ¿e zg³upia³am. Czy Pi±tnica, Wiejska (OSM G³ubczyce), OSM Opole Lubelskie s± ok?
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 08:44 wys³ane przez Szpilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Kasial_70
|
|
« Odpowiedz #430 : 26-05-2010, 09:43 » |
|
¦mietany Pi±tnicy s± homogenizowane, nawet je¶li tej informacji nie ma na kubeczku. OSM G³ubczyce to samo. Opola Lubelskiego nie znam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
|
|
« Odpowiedz #431 : 26-05-2010, 09:59 » |
|
Najlepsze wyroby mleczarskie s± w Zak³adzie Mleczarskim LACPOL w P³oñsku, Zak³ad Mlecz. we W³oc³awku no i Klimeco.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #432 : 26-05-2010, 10:21 » |
|
Ile koktajlu mo¿e wypiæ dziennie 3 letnie dziecko?
A gdzie w Bydgoszczy mo¿na kupiæ dobr± ¶mietanê (zwyk³± jak równie¿ 30%)? Szukaj±c w oklicznych sklepach znalaz³em jedynie tê z Pi±tnicy (jak piszecie chocia¿ nie jest napisane to jest homogenizowana) oraz Zott (jako¶ wielkie firmy nie przekonuj± mnie - brak informacji o homogenizacji wiêc nie wiem czy jest dobra), reszta niestety z informacj± ¿e homogenizowana albo UHT.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Galapagos
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Sk±d: okolice £odzi
Wiadomo¶ci: 426
|
|
« Odpowiedz #433 : 26-05-2010, 10:45 » |
|
Racja, na wielu ¶mietanach nie jest napisane ¿e sa homogenizowane. Teraz tylko pytanie gdzie kupiæ te dobre....czyli poszukiwania po sklepach. Produkcja ¶mietany w Kujawskiej Spó³dzielni Mleczarskiej we W³oc³awku.mp4 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/section?category=wideo&id=gMSIvMlptXANie pisz, proszê, nowego postu pod poprzednim - dopóki masz ikonkê "Edycja" mo¿esz wej¶æ w swój post i dopisaæ.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 11:52 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
|
|
|
Andrzejkowy
Offline
P³eæ:
Wiek: 84
MO: 01.03.2006
Wiedza:
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 257
|
|
« Odpowiedz #434 : 26-05-2010, 12:48 » |
|
Czy to nie za du¿o na raz ?
To tak jakby¶ naraz zjad³ ¶niadanie, obiad i kolacjê. Umiar musi byæ zawsze, bo to podstawa zdrowia.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 21:28 wys³ane przez Lilijka »
|
Zapisane
|
pozdrowienia andrzejkowy
|
|
|
darek
|
|
« Odpowiedz #435 : 26-05-2010, 14:12 » |
|
Ile koktajlu mo¿e wypiæ dziennie 3 letnie dziecko?
Ile zechce, kilka ³y¿eczek, ale niektóre potrafi± wypiæ wiêcej. Mój maluszek pije prawie ca³y kubek i chce wiêcej - st±d moje pytanie. Mieszkam na Bartodziejach - na targowisku niestety ¶mietany nie widzia³em, a jedynie mleko i mas³o. Poszukam w Zetce.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Emma
|
|
« Odpowiedz #436 : 04-06-2010, 07:44 » |
|
Jak widaæ, temat jest do¶æ trudny, je¶li dotychczas nie ma ¿adnej wypowiedzi. Ale skoro tak, to chocia¿ mo¿e kto¶ podpowiedzia³by, jak przyrz±dzaæ KB w I etapie DP. Bo je¿eli nie mo¿na u¿ywaæ miodu i owoców (nie wiem w takim razie jak z cytryn±), a jedynie warzywa, ziarna s³onecznika, dyni, ostropestu i siemienia lnianego, to taki koktajl nie jest zbyt smaczny. Mo¿e macie jakie¶ do¶wiadczenia w tym wzglêdzie?
|
|
« Ostatnia zmiana: 19-07-2010, 11:14 wys³ane przez Solan »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #437 : 04-06-2010, 07:57 » |
|
Mo¿na dodaæ do KB s³odkich owoców, np. daktyli, rodzynek, fig.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Emma
|
|
« Odpowiedz #438 : 04-06-2010, 09:04 » |
|
Bardzo dziêkujê za odpowied¼. Rozumiem, ¿e suszone morele te¿ bêd± w porz±dku.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotrek123
|
|
« Odpowiedz #439 : 07-06-2010, 11:43 » |
|
Jeszcze koktajle marchewkowe z suszonymi owocami chyba by³yby smaczne, ale np taki z selerem czy burakami i rodzynki do tego hmm . Trzeba spróbowaæ, a nu¿.A widelec! Nie pisze siê "a nó¿" (nó¿ to ostre narzêdzie), pisze siê a nu¿ - po to s± s³owniki, ¿eby sprawdzaæ: http://sjp.pwn.pl/szukaj/nu%C5%BC
Do selera i buraka ogórek kiszony. //Gra¿yna
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-06-2010, 21:51 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
|
|
|
|