Niemedyczne forum zdrowia
19-04-2024, 17:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koktajl błonnikowy  (Przeczytany 589418 razy)
Andrzejkowy
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 84
MO: 01.03.2006
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 257

« Odpowiedz #420 : 14-04-2010, 23:10 »

Niedługo doskonałym pomysłem do koktajlu będzie pokrzywa. Tej nic nie przebije!

A do cytrynowego koktajlu też jest wskazane dodawanie pokrzywy?
Zapisane

pozdrowienia andrzejkowy
darek
« Odpowiedz #421 : 20-04-2010, 10:23 »

W przepisach KB często pojawia się śmietana. Jeśli mleko jest szkodliwe, to co ze śmietaną, zwłaszcza tą ze sklepu?
Ja w sklepach omijam właściwie wszystkie półki z nabiałem, a teraz już nie jestem pewien.

Bardzo proszę o wyjaśnienie.
Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #422 : 20-04-2010, 10:39 »

Śmietana to tłuszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, można ją śmiało spożywać, podobnie jak masło. Możesz nawet używać śmietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikać śmietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wyglądu.
Zapisane

darek
« Odpowiedz #423 : 20-04-2010, 11:09 »

Śmietana to tłuszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, można ją śmiało spożywać, podobnie jak masło. Możesz nawet używać śmietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikać śmietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wyglądu.

Śmietanka poddana jest procesowi fermentacji mlekowej, co prowadzi do zakwaszenia i zagęszczenia produktu. Dostępna komercyjnie śmietana może zawierać dodatkowe substancje zagęszczające jak żelatyna, guma guar, karagen, dodatki o kwaśnym smaku. Umieszczanie składu śmietany na opakowaniach w wielu krajach jest dobrowolne, a w Polsce stosowane jest tylko przez niektórych producentów. Dostępne odmiany śmietany o mniejszej zawartości tłuszczu mogą być wytwarzane przez połączenie śmietany i mleka.

Skąd więc wiadomo co dokładnie zawiera skoro producent tego nie musi podawać. No i trudno mi uwierzyć, jak z czegoś niezdrowego można zrobić coś zdrowego ? A jak to wygląda z maślanką?

« Ostatnia zmiana: 20-04-2010, 22:54 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #424 : 20-04-2010, 11:32 »

Cytat
Skąd więc wiadomo co dokładnie zawiera skoro producent tego nie musi podawać.

Nie wiadomo. Ale kupując produkt z małej, lokalnej mleczarni jest większe prawdopodobieństwo, że nie będzie on zawierał dodatkowych bonusów niż produkt z dużego koncernu mleczarskiego.

W przypadku mleka chodzi głównie o laktozę, w śmietanie ona nie występuje lub występuje w niewielkiej ilości. Podczas ukwaszania mleka, laktoza zostaje przerobiona przez bakterie na kwas mlekowy.
« Ostatnia zmiana: 20-04-2010, 11:41 wysłane przez Rysiek » Zapisane

darek
« Odpowiedz #425 : 19-05-2010, 22:07 »

Czy można pić więcej niż jeden koktajl dziennie? Chcę przestać jeść chleb, a że zdolności kulinarnych i czasu mi ciągle brakuje więc szukam jakiegoś szybkiego zamiennika.
Zapisane
ixnay
« Odpowiedz #426 : 20-05-2010, 04:00 »

Nie tylko można, powinno się. W książce zalecana ilość to 1-3 KB dziennie.
Przy okazji, może ktoś mi odpowie na pytanie. Jak nie mam czasu na więcej niż jeden KB dziennie robie sobie podwójny. Czy to nie za dużo na raz ?
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #427 : 20-05-2010, 08:50 »

Jeśli masz smakę...
Zapisane
Marcin
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: 10-03-2007
Skąd: Kraków
Wiadomości: 578

« Odpowiedz #428 : 20-05-2010, 10:16 »

I nie pękasz w szwach....
Zapisane

arrow  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #429 : 26-05-2010, 07:49 »

Śmietana to tłuszcz uzyskany w procesie ukwaszania mleka, można ją śmiało spożywać, podobnie jak masło. Możesz nawet używać śmietany ze sklepu, pasteryzowanej, bez dodatkowych polepszaczy. Lepiej unikać śmietan homogenizowanych, termizowanych, sterylizowanych z dodatkami gumy guar czy innych polepszaczy smaku i wyglądu.

A jakiej marki śmietany pasteryzowane są dobre/najlepsze (oczywiście poza wiejską)? Jest ich tyle, że zgłupiałam. Czy Piątnica, Wiejska (OSM Głubczyce), OSM Opole Lubelskie są ok?
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 08:44 wysłane przez Szpilka » Zapisane
Kasial_70
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 02-01-2008
Wiadomości: 83

« Odpowiedz #430 : 26-05-2010, 09:43 »

Śmietany Piątnicy są homogenizowane, nawet jeśli tej informacji nie ma na kubeczku. OSM Głubczyce to samo. Opola Lubelskiego nie znam.
Zapisane
Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #431 : 26-05-2010, 09:59 »

Najlepsze wyroby mleczarskie są w Zakładzie Mleczarskim LACPOL w Płońsku, Zakład Mlecz. we Włocławku no i Klimeco.
Zapisane
darek
« Odpowiedz #432 : 26-05-2010, 10:21 »

Ile koktajlu może wypić dziennie 3 letnie dziecko?

A gdzie w Bydgoszczy można kupić dobrą śmietanę (zwykłą jak również 30%)? Szukając w oklicznych sklepach znalazłem jedynie tę z Piątnicy (jak piszecie chociaż nie jest napisane to jest homogenizowana) oraz Zott (jakoś wielkie firmy nie przekonują mnie - brak informacji o homogenizacji więc nie wiem czy jest dobra), reszta niestety z informacją że homogenizowana albo UHT.
Zapisane
Galapagos
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 39
MO: 11.08.2008; 15.01.2013
Skąd: okolice Łodzi
Wiadomości: 426

« Odpowiedz #433 : 26-05-2010, 10:45 »

Racja, na wielu śmietanach nie jest napisane że sa homogenizowane. Teraz tylko pytanie gdzie kupić te dobre....czyli poszukiwania po sklepach.

Produkcja śmietany w Kujawskiej Spółdzielni Mleczarskiej we Włocławku.mp4 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/section?category=wideo&id=gMSIvMlptXA


Nie pisz, proszę, nowego postu pod poprzednim - dopóki masz ikonkę "Edycja" możesz wejść w swój post i dopisać.
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 11:52 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Andrzejkowy
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 84
MO: 01.03.2006
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 257

« Odpowiedz #434 : 26-05-2010, 12:48 »

Czy to nie za dużo na raz ?
To tak jakbyś naraz zjadł śniadanie, obiad i kolację. Umiar musi być zawsze, bo to podstawa zdrowia.
« Ostatnia zmiana: 26-05-2010, 21:28 wysłane przez Lilijka » Zapisane

pozdrowienia andrzejkowy
darek
« Odpowiedz #435 : 26-05-2010, 14:12 »

Ile koktajlu może wypić dziennie 3 letnie dziecko?
Ile zechce, kilka łyżeczek, ale niektóre potrafią wypić więcej.

Mój maluszek pije prawie cały kubek i chce więcej - stąd moje pytanie.

Mieszkam na Bartodziejach - na targowisku niestety śmietany nie widziałem, a jedynie mleko i masło. Poszukam w Zetce.
Zapisane
Emma
« Odpowiedz #436 : 04-06-2010, 07:44 »

Jak widać, temat jest dość trudny, jeśli dotychczas nie ma żadnej wypowiedzi. Ale skoro tak, to chociaż może ktoś podpowiedziałby, jak przyrządzać KB w I etapie DP. Bo jeżeli nie można używać miodu i owoców (nie wiem w takim razie jak z cytryną), a jedynie warzywa, ziarna słonecznika, dyni, ostropestu i siemienia lnianego, to taki koktajl nie jest zbyt smaczny. Może macie jakieś doświadczenia w tym względzie?
« Ostatnia zmiana: 19-07-2010, 11:14 wysłane przez Solan » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #437 : 04-06-2010, 07:57 »

Można dodać do KB słodkich owoców, np. daktyli, rodzynek, fig.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Emma
« Odpowiedz #438 : 04-06-2010, 09:04 »

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że suszone morele też będą w porządku.
Zapisane
Piotrek123
« Odpowiedz #439 : 07-06-2010, 11:43 »

Jeszcze koktajle marchewkowe z suszonymi owocami chyba byłyby smaczne, ale np taki z selerem czy burakami i rodzynki do tego hmm . Trzeba spróbować, a nuż.

A widelec! Nie pisze się "a nóż" (nóż to ostre narzędzie), pisze się a nuż - po to są słowniki, żeby sprawdzać: http://sjp.pwn.pl/szukaj/nu%C5%BC

Do selera i buraka ogórek kiszony. //Grażyna
« Ostatnia zmiana: 07-06-2010, 21:51 wysłane przez Grażyna » Zapisane
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 40   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!