Niemedyczne forum zdrowia
23-04-2024, 21:26 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 40   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Koktajl błonnikowy  (Przeczytany 593878 razy)
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #540 : 30-06-2011, 08:42 »

Ewentualnie dodawać do koktajlu tylko jeden rodzaj ziaren obserwując reakcje.
Zapisane
Pyku85
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 20.07.2010r.
Wiadomości: 18

« Odpowiedz #541 : 28-08-2011, 07:50 »

Mam pytanie do Was, czy do koktajlu błonnikowego, zamiast surowych warzyw, można dodać podgotowane? Ja uwielbiam koktajl z gotowaną pietruszką, do tego trochę pieprzu i soli. Czy jest to jakiś wielki błąd?
« Ostatnia zmiana: 28-08-2011, 09:08 wysłane przez Apollo » Zapisane
Sobol
« Odpowiedz #542 : 28-08-2011, 07:56 »

Nie jest to jakiś wielki błąd.  smile
Zapisane
Pyku85
Początkujący
*

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 20.07.2010r.
Wiadomości: 18

« Odpowiedz #543 : 28-08-2011, 08:19 »

Dzięki bardzo, Sobol.
« Ostatnia zmiana: 28-08-2011, 09:08 wysłane przez Apollo » Zapisane
bosako
« Odpowiedz #544 : 30-08-2011, 12:50 »

Kupiłem dynię i wyłuskałem samorodki - trzeba suszyć pestki czy można się obyć bez tego przy założeniu, że zostaną spożyte w 2-3 dni?
Zapisane
Ciekawy_Świata
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 49
MO: IX-2010
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 38

« Odpowiedz #545 : 03-09-2011, 10:38 »

Jeśli Ci smakują i... przy okazji nie zakleją młynka w trakcie mielenia, to czemu nie. msn-wink
Będziesz miał "kukurbitacynę" na pniu.
« Ostatnia zmiana: 03-09-2011, 10:57 wysłane przez Apollo » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #546 : 27-09-2011, 09:20 »

Cytat
można dodać podgotowane?
Pyku85, gotowane warzywa mają mniej witamin. Jeśli surowe Ci nie szkodzą, to po co je gotować?
Zapisane
scorupion
« Odpowiedz #547 : 14-10-2011, 11:19 »

Po dwóch latach prób, błędów i wypaczeń znalazłem optymalny skład i sposób przyrządzania koktajlu. Mielę cztery podstawowe składniki, zalewam wodą i wypijam. Na robaki nie patrzę.
Zapisane
Amelia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiadomości: 588

« Odpowiedz #548 : 17-10-2011, 11:32 »

Mała porcja owoców lub warzyw też by się przydała. Ważne jednak, by koktajl był płynny, inaczej ciężko go przełknąć.
Zapisane
Eso75
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678

« Odpowiedz #549 : 17-10-2011, 11:58 »

Moim ostatnim odkryciem jest dynia do KB i kapka soku z cytryny. Przy innych warzywnych koktajlach miałam odruch cofania, a picie tego z dynią sprawia mi przyjemność smakową.
Zapisane
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #550 : 26-10-2011, 16:29 »

Eso 75, spróbuj z dynią i jabłkiem plus cynamon. Pycha.

Ja obecnie piję KB z pigwą z własnego ogródka. Mielę ją razem z pestkami; wiem że jest bardzo zasobna w witaminy. Mieszam ją z bananem, jabłkiem plus miód.
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:56 wysłane przez Lilijka » Zapisane

Agata
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #551 : 26-10-2011, 17:55 »

Jakie to szczęście, że ilość kombinacji warzyw i owoców w KB jest prawie nieskończona smile
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Eso75
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678

« Odpowiedz #552 : 27-10-2011, 13:37 »

Agusia, teraz spróbuję, bo skończyłam I etap DP. Doradzono mi z selerem i faktycznie również ma całkiem ciekawy smak - nie mdły. Wcześniej totalnie odrzuciłam KB warzywne, bo próbowałam z marchewką i burakiem - zestaw na pierwszy rzut oka ok - moim zdaniem okropieństwo.
Zapisane
Agusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 55
MO: Maj 2010 i syn 11 lat również
Skąd: Mińsk Mazowiecki
Wiadomości: 121

« Odpowiedz #553 : 27-10-2011, 15:36 »

Eso 75, mnie też warzywne ciężko przechodziły przez gardło.
Jedynie tolerowałam z ogórkiem kiszonym i cebulką, bo taką kompozycję lubię w surówce.
Po tych męczarniach I etapu DP (ja byłam aż 3 razy) odżyjesz, zobaczysz, KB to będzie pyszny deser. Ja robię ze śmietaną i bananem, jabłkiem cynamonem i miodem.
Polecam też z gruszką "konferencją".
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:56 wysłane przez Lilijka » Zapisane

Agata
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #554 : 27-10-2011, 18:23 »

Eso75, teraz na czasie jest dynia. Z doświadczenia wiem, że smakuje super, najlepiej jeśli zestrzesz uprzednio na tarce. Możesz połączyć z jabłkiem.
Zapisane
Lenka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.07.09
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 567

« Odpowiedz #555 : 27-10-2011, 19:46 »

Agusia, teraz spróbuję, bo skończyłam I etap DP. Doradzono mi z selerem i faktycznie również ma całkiem ciekawy smak - nie mdły. Wcześniej totalnie odrzuciłam KB warzywne, bo próbowałam z marchewką i burakiem - zestaw na pierwszy rzut oka ok - moim zdaniem okropieństwo.
Eso, lubię selera. Z jakimi dodatkami go łączyłaś?
Zapisane
Eso75
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 01-05-2007
Wiedza:
Wiadomości: 678

« Odpowiedz #556 : 28-10-2011, 07:22 »

Wero, dynia to naczelne warzywo w moim jadłospisie przez ostatni miesiąc - na surowo, podduszona, w formie zupy i pestek. Dopiero co skończyłam I etap DP i gdyby nie dynia to podejrzewam, że byłby ciężki, a koktajle niepijalne. Piłam cały czas z dynią i niewielką ilością (do smaku) soku z cytryny, teraz do tego dodaję plaster selera. I mi smakuje naprawdę, nie tylko tak, żeby jakoś połknąć. Ważny jest tutaj dodatek cytryny. Co oczywiście nie znaczy, że będzie smaczne dla innych smile.
Zapisane
Bart-ender
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 03.2010
Skąd: Kujawy
Wiadomości: 142

« Odpowiedz #557 : 28-10-2011, 13:40 »

Ja działam tak samo jak z bigosem - wrzucam do miksera to, co mam pod ręką. Najczęściej jest to banan, jabłko i śliwki z kompotu. Ostatnio odkryłem, że mrożone porzeczki (czerwone i czarne) lub jagody nadają niesamowity smak i barwę. Polecam.
« Ostatnia zmiana: 30-10-2011, 07:57 wysłane przez Lilijka » Zapisane

Ci, którzy wiedzą najmniej, są najbardziej posłuszni.
harry
« Odpowiedz #558 : 05-12-2011, 14:13 »

Nie posiadam miksera ani też blendera. Sytuacja moja nie pozwala mi na razie na zakup. Czy zmielenie produktów na kotajl błonnikowy w młynku do kawy oraz wymieszanie 'sproszkowanej' porcji z wodą daleko będzie odbiegać od standardowego koktajlu?

Świadomy jestem tego, że nie zmiksuje owoców czy warzyw w młynku do kawy.

Czy taka forma koktajlu przez miesiąc, dwa ma sens?



Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #559 : 05-12-2011, 14:34 »

Nie posiadam miksera ani też blendera. Sytuacja moja nie pozwala mi na razie na zakup. Czy zmielenie produktów na kotajl błonnikowy w młynku do kawy oraz wymieszanie 'sproszkowanej' porcji z wodą daleko będzie odbiegać od standardowego koktajlu?
Świadomy jestem tego, że nie zmiksuje owoców czy warzyw w młynku do kawy.
Czy taka forma koktajlu przez miesiąc, dwa ma sens?

Tak. Możesz mieszać zmielone nasiona nie tylko z wodą ale też z kwaśnym mlekiem (lub dobrej jakości kefirem sklepowym), serwatką. Możesz do tego dodawać rozgniecione widelcem owoce, lub utarte na tarce warzywa.
Zapisane

Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 40   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!