Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #260 : 21-08-2009, 21:57 » |
|
S³onecznika jednak lepiej nie suszyæ bezpo¶rednio na s³oñcu, bo to mo¿e byæ za wysoka temperatura. Najlepiej w przewiewnym i ciep³ym miejscu i dobrze roz³o¿yæ na papierze (nie na foli). I nie na gazecie, tylko na papierze niedrukowanym, opakowaniowym.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Mr. R
Sta³y bywalec
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomo¶ci: 295
|
|
« Odpowiedz #261 : 21-08-2009, 22:00 » |
|
Jak odpowiednio spreparowaæ pestki ze ¶wie¿ej dyni ? Umyæ dok³adnie i wysuszyæ tak jak s³onecznik ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #262 : 21-08-2009, 22:04 » |
|
Tak, pestki dyni suszymy tak samo - roz³o¿one w zacienionym, przewiewnym miejscu.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Mr. R
Sta³y bywalec
Offline
P³eæ:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomo¶ci: 295
|
|
« Odpowiedz #263 : 24-08-2009, 11:56 » |
|
Pyta³em dzisiaj zaufanego rolnika na targu o pestki ze ¶wie¿ej dyni. Stwierdzi³, ¿e nasiona z dostêpnych obecnie m³odych dyni s± jeszcze niewyro¶niête, niedojrza³e i takich nie poleca. No w³a¶nie, nie poleca do jedzenia (skubania) ale mo¿e w koktajlu m³ode siê sprawdz± ?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Pewu
Offline
P³eæ:
Wiek: 39
MO: 21.9.2007
Sk±d: Katowice
Wiadomo¶ci: 141
|
|
« Odpowiedz #264 : 26-08-2009, 12:22 » |
|
na razie chyba po prostu trzeba przerzuciæ siê z dyni na s³onecznik, bo dynia któr± aktualnie uda siê zakupiæ albo bêdzie stara, albo bêdzie pochodziæ z importu. Na ka¿dym targu, w ka¿dym warzywniaku który obskoczy³em, powtarzaj± to samo, ¿e trzeba czekaæ Oby niebawem pojawi³o siê mnóstwo ¶wie¿utkich pesteczek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
topcia
|
|
« Odpowiedz #265 : 26-08-2009, 23:28 » |
|
Ludziska Kochane. Czym mo¿na zast±piæ pestki dyni w koktajlu i czy w ogóle mo¿na? NIe mo¿emy ostatnio znale¼æ niezaple¶nia³ych. Zarówno m³ode jak i stare nie nadaj± siê do spo¿ycia.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Vilka
|
|
« Odpowiedz #266 : 27-08-2009, 06:20 » |
|
Ostatnio kupi³am dyniê w Realu no i "bawiê" siê z pestkami
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-08-2009, 08:11 wys³ane przez Vilka »
|
Zapisane
|
|
|
|
Lady
Offline
P³eæ:
MO: 12-12-2007
Sk±d: mazowieckie
Wiadomo¶ci: 374
|
|
« Odpowiedz #267 : 28-08-2009, 18:09 » |
|
Najpyszniejsze koktajle robi Pablo.
|
|
|
Zapisane
|
pozdrawiam Ania
|
|
|
topcia
|
|
« Odpowiedz #268 : 29-08-2009, 22:05 » |
|
Vilka, a czy suszysz je na s³oncu czy w cieniu? S³oñce chyba nie dzia³a dobrze na warto¶æ od¿ywcz±? My suszymy od 2 dni pestki.... ale z dyni tej ma³ej, czerwonej. Czy jest to jaka¶ ró¿nica?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ceo
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
MO: 20.07.2009.
Wiadomo¶ci: 91
|
|
« Odpowiedz #269 : 01-09-2009, 23:48 » |
|
Czy przez np. dodanie do koktajlu oliwy z oliwek (czy innych t³uszczów) mo¿na ochroniæ organizm przed nadmiernym wch³oniêciem cukrów prostych (owoce w koktajlu)? Nie chcê, ¿eby w jaki¶ sposób mi zaszkodzi³y, ¿eby dolegliwo¶ci siê nie nasili³y, a teraz jest u mnie w ogródku sezon na brzoskwinie i szkoda to zmarnowaæ.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gosiek
Offline
P³eæ:
MO: 10.11.2006
Sk±d: Beskidy
Wiadomo¶ci: 243
|
|
« Odpowiedz #270 : 02-09-2009, 09:36 » |
|
Owoc w koktajlu Ci nie zaszkodzi, ale oliwa te¿ nie. Byle wszystkiego z umiarem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stañczyk
|
|
« Odpowiedz #271 : 02-09-2009, 09:56 » |
|
Czy przez np. dodanie do koktajlu oliwy z oliwek (czy innych t³uszczów) mo¿na ochroniæ organizm przed nadmiernym wch³oniêciem cukrów prostych (owoce w koktajlu)? Nie chcê, ¿eby w jaki¶ sposób mi zaszkodzi³y(...)
Wybacz, ale z uporem maniaka forsujesz teoriê o jakim¶ niszczeniu organizmu przez cukry proste. Sk±d to skrzywienie? Jeste¶ by³ym uczestnikiem forum Ener-Med? Tam strasz± takimi rzeczami, ale u nas to nie przejdzie. Piszesz tak¿e, ¿e masz niedowagê i chcia³by¶ przytyæ. Powinno ci zale¿eæ, aby cukry siê szybko wch³ania³y, bo wtedy insulina zadba o wytworzenie siê tkanki t³uszowej.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2009, 09:58 wys³ane przez Stañczyk »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ceo
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
MO: 20.07.2009.
Wiadomo¶ci: 91
|
|
« Odpowiedz #272 : 02-09-2009, 12:33 » |
|
Nie by³em na forum Ener-Medu, ani nie mam cukrzycy. Takie przyzwyczajenie zosta³o mi z poprzedniego etapu walki z kandydoz± (walczê z ni± ju¿ od roku, ale wcze¶niej z wiedzy powiedzmy "internetowo-ksi±¿kowej"). Pytam, bo nie chcia³bym za bardzo dokarmiæ dro¿d¿aka (i ¿eby mu co¶ nie odbi³o) i tym samym zak³óciæ homeostazy. Do zadania pytania natknê³o mnie to: (...) W przypadku nieodpartej ochoty na s³odycze proszê u¿yæ w koktajlu kawa³ka banana i proszê siê nie obawiaæ IG banana, bowiem b³onnik nieprzyswajalny (³uska) oraz b³onnik przyswajalny, t³uszcze (NNKT) oraz dodana ³y¿ka oliwy lub oleju z siemienia lnianego i ewentualnie t³uszcz i bia³ko z zó³tek jaj – doskonale opó¼ni± wch³anianie cukrów i spowoduj± jego wyrównany, bezpieczny poziom w krwi, a koktajl taki przywróci si³ê, witalno¶æ, energiê.(...)
Jak widaæ z samego forum bios³onowego te¿ mo¿na dostaæ "zawrotu g³owy".
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Stañczyk
|
|
« Odpowiedz #273 : 02-09-2009, 12:59 » |
|
Takie przyzwyczajenie zosta³o mi z poprzedniego etapu walki z kandydoz± (walczê z ni± ju¿ od roku, ale wcze¶niej z wiedzy powiedzmy "internetowo-ksi±¿kowej"). Pytam, bo nie chcia³bym za bardzo dokarmiæ dro¿d¿aka (i ¿eby mu co¶ nie odbi³o) i tym samym zak³óciæ homeostazy. Do zadania pytania natknê³o mnie to: (...) W przypadku nieodpartej ochoty na s³odycze proszê u¿yæ w koktajlu kawa³ka banana i proszê siê nie obawiaæ IG banana, bowiem b³onnik nieprzyswajalny (³uska) oraz b³onnik przyswajalny, t³uszcze (NNKT) oraz dodana ³y¿ka oliwy lub oleju z siemienia lnianego i ewentualnie t³uszcz i bia³ko z zó³tek jaj – doskonale opó¼ni± wch³anianie cukrów i spowoduj± jego wyrównany, bezpieczny poziom w krwi, a koktajl taki przywróci si³ê, witalno¶æ, energiê.(...)
Jak widaæ z samego forum bios³onowego te¿ mo¿na dostaæ "zawrotu g³owy". OK, ju¿ jestem w domu. Na tym forum kiedy¶ uwa¿ali¶my, ¿e grzybica jest plag± XX i XXI wieku i rzeczywi¶cie skupiali¶my siê na jej zwalczeniu. Potem nastpi³o zrozumienie, ¿e grzybica jest tylko obrazem ogólnego stanu organizmu i w pewnym sensie wentylem bezpieczeñstwa. Dlatego nie skupiamy siê teraz na walce z grzybic±, ale na umiejêtnym odtuwaniu i karmieniu organizmu, ¿eby grzyb nie mia³ po¿ywki. Oczywi¶cie chodzi nam o to, ¿eby nie mieæ ani dro¿d¿ycy (przerostu dro¿d¿aka) ani grzybicy (grzyba Candida w organizmie). Chcemy to jednak osi±gn±æ na drodze profilaktyki, czyli dbania o zdrowie a nie leczenia, czyli usuwania objawów. Autorzy pisz±cy ksi±¿ki o grzybicach i dro¿d¿ycach jakby tego faktu nie zauwa¿aj± albo specjalnie przemilczaj±. Do tych drugich zalicza siê pewnien "lekarz", który kiedy¶ udziela³ siê na tym forum, ale zrezygnowa³ z niego, bo nowe zrozumienie roli grzyba Candida uderza³o prosto w jego kieszeñ. Na wiecznym zwalczaniu tego grzyba opar³ on swoj± filozofiê zarabiania i hodowania pacjentów, co jak wiadomo jest podstaw± istnienia lekarzy i ich krociowych zysków. Zatem postaraj siê jak najszybiej zapomnieæ o tamtej wiedzy i zastosowac siê do wskazówek z tego forum. Co do cytatu z wypowiedzi Zibiego, to on sam napisa³, ¿e: "Tego typu urozmaicone i wzbogacone o inne sk³adniki koktajle wprowadzi³em raczej z my¶l± o sobie i o tych, którzy ewentualnie chcieli zwiêkszyæ swoj± aktywno¶æ fizyczn± i w miarê zwiêkszania obci±¿enia æwiczeniami fizycznymi, mogli uzupe³niaæ swoje straty energetyczne, (poza tym, zmieni³em pogl±d odno¶nie wykonywania æwiczeñ fizycznych dla niby zdrowia)." Nie pisa³ tego w kontek¶cie dro¿d¿aka.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2009, 13:05 wys³ane przez Rysiek »
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #274 : 02-09-2009, 13:25 » |
|
Jak widaæ z samego forum bios³onowego te¿ mo¿na dostaæ "zawrotu g³owy".
Z forum owszem, tote¿ forum jest raczej miejscem wymiany my¶li, ale podstaw± s± ksi±¿ki. Ja jestem autorem Koktajlu b³onnikowego, wiêc si³± rzeczy mam w tym wzglêdzie najwiêcej do powiedzenia, ale jako¶ moje wypowiedzi s± jakby niewidzialne, bo jakie¶ zbyt proste, albo ma³o medyczne. Doprawdy nie rozumiem, po co do koktajlu dodawaæ t³uszcze albo jajka, a ju¿ o ¿ó³tkach nie wspomnê, bo nie cierpiê takiego marnotrawstwa, by wyrzucaæ porz±dne jedzenie w postaci bia³ka jajek. Oczywi¶cie, ¿e s± wyj±tki, gdy Koktajl b³onnikowy zmodyfikowaæ nale¿y, ale to s± wyj±tki, tym niemniej Koktajl b³onnikowy jako taki prawid³owy jest ten wg mojego autorstwa. Druga sprawa to dokarmianie dro¿d¿aka. Otó¿ nasze forum nie jest idiotyczno-medyczne i nie s³u¿y napêdzaniu klienteli studiu urody, wiêc opieramy siê na wiedzy, a ta ma siê nijak do wiary pacjentów - bezmy¶lnych nabywców leków i us³ug medycznych. W ¶wietle wiedzy, a tak¿e zwyk³ej logiki, zjedzone cukry proste mog± albo zostaæ wch³oniête w jelicie cienkim, albo nie, a wówczas trafi± do jelita grubego, gdzie stan± siê po¿ywk± dro¿d¿aków, wiêc po co ta schizofrenia z blokowaniem wch³aniania cukrów, jak nie po to, ¿eby mieæ co leczyæ? Powtarzam po raz nie wiadomo który, ¿e indeks glikemiczny (IG) zosta³ stworzony przez Montignaca w celu leczenia cukrzycy oraz zwi±zanej z ni± nadwagi. Je¶li kto¶ tych chorób nie ma, to dieta opieraj±ca siê na tych podstawach tylko mu mo¿e zaszkodziæ, a wiêc stanie siê pacjentem. Zastosowanie IG do zwalczania grzybicy, by j± zag³odziæ, grozi zag³odzeniem samego siebie, gdy¿ jest zwyczajnym oszustwem. W innych dziedzinach ¿ycia taki oszustwo by³oby ¶cigane prawem ale w medycynie, póki co, takie przekrêty przechodz± bezkarnie, niestety.
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2009, 15:28 wys³ane przez Gra¿yna »
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Stañczyk
|
|
« Odpowiedz #275 : 02-09-2009, 13:41 » |
|
(...)a ju¿ o ¿ó³tkach nie wspomnê, bo nie cierpiê takiego marnotrawstwa, by wyrzucaæ porz±dne jedzenie w postaci bia³ka jajek. Po co od razu wyrzucaæ? Z bia³ek mo¿na zrobiæ bezy, tylko trzeba je spo¿ywaæ z t³uszczem (najlepiej oliw± z oliwek z najpierwszego t³oczenia Super Hiper Turbo Extra Virgin), bo maja wysoki IG i mog± utuczyæ dro¿d¿aka
|
|
« Ostatnia zmiana: 02-09-2009, 13:47 wys³ane przez Stañczyk »
|
Zapisane
|
|
|
|
Ceo
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
MO: 20.07.2009.
Wiadomo¶ci: 91
|
|
« Odpowiedz #276 : 02-09-2009, 14:04 » |
|
Panie Józefie, czyta³em Pañskie wypowiedzi na temat IG, jak i równie¿ w w±tku o Candidzie i zgadzam siê z nimi. Uwa¿am Pana za cz³owieka "trze¼wo-my¶l±cego". Jednak czasem w nat³oku informacji mo¿na siê pogubiæ. Sam widzê po przeczytaniu kilku w±tków, ¿e powtarza Pan, jak równie¿ inni forumowicze, pewne kwestie ju¿ d³u¿szy czas, a ludzie zdaj± siê tego nie widzieæ, nie rozumieæ. Rozumiem zatem, ¿e mo¿e byæ Pan zdziwiony, sam bym by³. Zapyta³em o to, bo jako¶ dziwnie siê czu³em po tym owocowym koktajlu. Bêd± musia³ trochê go zweryfikowaæ. T³uszcz w koktajlu nie bêdzie dla mnie ze szkod±? Np. gdybym doda³ ¶mietanê, czy ³y¿kê mas³a? Nie w celach ochronnych, tylko spo¿ywczych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mistrz
Offline
P³eæ:
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk±d: Hogwart
Wiadomo¶ci: 10.596
|
|
« Odpowiedz #277 : 02-09-2009, 14:06 » |
|
Koktajl powinien byæ przede wszystkim smaczny.
|
|
|
Zapisane
|
Je¶li nie wiesz nic, dasz sobie wmówiæ wszystko
|
|
|
Ceo
Czêsty go¶æ
Offline
P³eæ:
MO: 20.07.2009.
Wiadomo¶ci: 91
|
|
« Odpowiedz #278 : 02-09-2009, 15:05 » |
|
Ja u¿ywam ¶mietany 30%. My¶lê, ¿e jest dobra. Nasunê³o mi siê znowu pytanie: Dlaczego w DP nie mo¿na mleka?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Olimpia
Offline
P³eæ:
Wiek: 48
MO: MO od 2008 do 2011
Sk±d: Warszawa
Wiadomo¶ci: 391
|
|
« Odpowiedz #279 : 02-09-2009, 16:03 » |
|
szc No w³a¶nie powinien byæ smaczny. Na przyk³ad ja nie mog³em siê przemóc, aby piæ koktajle warzywne mimo, ¿e wielu z was on smakujê i jest on zalecany w I etapie DP. Poprostu odruchy wymiotne i nie da³o rady. Za to owocowe uwielbiam. I w dup... mam dro¿d¿aki. Ja wprost uwielbiam z rana wrzuciæ do blendera ogórka kwaszonego i pomidorka razem ze smietan± i natk± pietruszki oczywi¶cie z nasionami.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|