Agata
Offline
Płeć:
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540
|
|
« Odpowiedz #40 : 24-01-2012, 20:30 » |
|
Piłam takie drożdże w młodości (walczyłam z trądzikiem bez pomocy dermatologów). Pamiętam, że gdziekolwiek nie trafiłam na tę metodę, to zawsze było podkreślone, by "zabijać" drożdże wrzącą wodą. Smak - ohydny.
Może to też zależy od rodzaju drożdży. Ja piłam piekarskie, ale ponoć zdrowsze są piwne. Ale czy piwne też traktuje się wrzątkiem, tego nie wiem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Saxt
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #41 : 24-01-2012, 21:43 » |
|
Właśnie czytam o piwnych. Posiadają o wiele więcej składników odżywczych. Nie wiem tylko czy potraktować je wrzątkiem , czy tylko letnią wodą. Może na forum ktoś zna odpowiedź?
|
|
« Ostatnia zmiana: 25-01-2012, 09:01 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Tomasz
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #42 : 25-01-2012, 21:49 » |
|
Nie wiem tylko czy potraktować je wrzątkiem , czy tylko letnią wodą. Może na forum ktoś zna odpowiedź?
Drożdże piekarnicze można jeść surowe, bowiem kwas żołądkowy niszczy je w zupełności. Co innego, gdy ktoś cierpi na niedokwaśność żołądka lub uczulenie na białko drożdży. Wtedy powinien wystrzegać się drożdży, oczywiście do czasu, kiedy wyleczy te dolegliwości.
http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=441.msg118082#msg118082
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:44 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Saxt
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #43 : 25-01-2012, 23:18 » |
|
Mnie chodzi o drożdże browarniane, suszone.
|
|
« Ostatnia zmiana: 26-01-2012, 09:28 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Tomasz
|
|
|
Saxt
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #44 : 26-01-2012, 22:41 » |
|
Właściwa nazwa to, chyba: drożdże piwowarskie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-01-2012, 08:26 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Tomasz
|
|
|
KaZof
Offline
Płeć:
MO: 13-01-2007, pies: 08-11-2008
Wiadomości: 1.096
|
|
« Odpowiedz #45 : 27-01-2012, 00:53 » |
|
Drożdże piekarnicze, drożdże winiarskie czy gorzelnicze to różne szczepy jednego gatunku drożdży Saccharomyces cerevisiae. Wszystkie te szczepy mają podobną budowę i taki sam metabolizm. Jeśli u osoby chorej wystąpi uczulenie na białko drożdży, to dotyczyć to będzie każdego z tych szczepów. U zdrowego człowieka, właściwe stężenie kwasu solnego w żołądku, unieszkodliwi te organizmy. Zaparzanie drożdży, świeżych czy suszonych, jest więc zbędne. http://forum.bioslone.pl/index.php?topic=441.msg2205#msg2205
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-06-2016, 08:44 wysłane przez ArtComp »
|
Zapisane
|
KaZof, "Wszystko, co mnie nie złamie, wzmocni mnie"
|
|
|
Saxt
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28.08.2010r.
Skąd: Wrocław-Przemyśl- Grochowce
Wiadomości: 109
|
|
« Odpowiedz #46 : 27-01-2012, 11:03 » |
|
Drożdże piwowarskie mają o wiele więcej wartości odżywczych. Nie wiem tylko gdzie je można kupić. W aptekach dostępny jest preparat Lewitan, ale z tego co słyszałem taniej wychodzi kupić takie drożdże sobie gdzieś i takie właśnie stosować.
|
|
« Ostatnia zmiana: 27-01-2012, 11:21 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
Tomasz
|
|
|
Agata
Offline
Płeć:
MO: 09.08.2008
Wiedza:
Wiadomości: 540
|
|
« Odpowiedz #47 : 27-01-2012, 14:11 » |
|
Musisz zapytać tam, gdzie robią piwo. We Wrocławiu w Piwnicy Świdnickiej na pewno mają. Wiem, że po znajomości można było kupić te drożdże, ale czy tak każdemu z ulicy sprzedają, to nie wiem. Kiedyś dawno pracował tam mój kolega i proponował mi te drożdże, ale ja jakoś się nie skusiłam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #48 : 16-08-2012, 21:16 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Marooned
Offline
Płeć:
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369
|
|
« Odpowiedz #49 : 17-08-2012, 12:51 » |
|
A mógłbyś w skrócie napisać, o czym jest ten artykuł dla tych co nie panimaju po angielskiemu?
|
|
« Ostatnia zmiana: 17-08-2012, 16:38 wysłane przez Klara27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #50 : 08-09-2012, 00:21 » |
|
A mógłbyś w skrócie napisać, o czym jest ten artykuł dla tych co nie panimaju po angielskiemu? Przeprowadzono badanie, w którym chorym na kandydozę jamy ustnej podawano jako lek drożdże piekarskie (Saccharomyces cerevisiae). U wszystkich pacjentów choroba cofnęła się po 2-3 dniach, podczas gdy w grupie kontrolnej (placebo) trwała co najmniej 12 dni. Na podobnej zasadzie działa np. Enterol. Zauważyłem również, że służy mi piwo, ale takie prawdziwe, z minibrowaru, z żywymi drożdżami. Piwo ze sklepu służy tylko mojej candidzie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-09-2012, 00:23 wysłane przez Luki27 »
|
Zapisane
|
|
|
|
Denver
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285
|
|
« Odpowiedz #51 : 18-07-2013, 11:52 » |
|
Ja już mam totalny mętlik w głowie, jeśli chodzi o te drożdże. Chciałem tylko zapytać czy na drożdżach piekarniczych mogę upiec sobie chleb gryczany w pierwszym etapie DP? Różne są artykuły na ten temat, wszędzie piszą co innego. Raz, że drożdże piekarnicze zapobiegają rozmnażaniu się grzybów, dwa, że ułatwiają ich rozrost. Po której stronie w końcu leży prawda…
|
|
« Ostatnia zmiana: 18-07-2013, 13:19 wysłane przez Agata »
|
Zapisane
|
|
|
|
Luki27
Offline
Płeć:
MO: maj 2011
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 292
|
|
« Odpowiedz #52 : 18-07-2013, 12:51 » |
|
Zrób taki chleb i zobacz jak się po nim czujesz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Kos
|
|
« Odpowiedz #54 : 30-09-2017, 17:53 » |
|
Chyba najlepszy i najprostszy przepis, na chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej: http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2017/03/chleb-z-kaszy-gryczanej-niepalonej.htmlPiekłem go ostatnio kilka razy i jest naprawdę bardzo smaczny - ba! smakuje lepiej od zwykłego chleba. W dodatku, nie trzeba ciasta wyrabiać rękoma, a po upieczeniu zachowuje świeżość nawet cały tydzień Polecam.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|