Zna się ktoś na jabłkach: czy takie czerwone jabłka z własnego sadu, które praktycznie nie zawierają soku, warto jeść? Chyba to jakaś choroba drzewka. Jeszcze jedno pytanie, jak pod skórką jest taki "korek", takie plamki ciemne, co to może być?
Czy są jabłka bez soku? Nie, nie ma. Mogą być tylko odmiany bardziej lub mniej soczyste.
Plamistość podskórna (ciemne plamy pod skórką jabłka) to choroba fizjologiczna (w odróżnieniu od choroby infekcyjnej jabłka) spowodowana niedoborem wapnia.
Choroby fizjologiczne jabłek (plamistość podskórna, plamistość gorzka, szklistość miąższu) są spowodowane : niedoborem wapnia, niedoborem wapnia przy jednoczesnym nadmiarze potasu, złą przemianą cukrów).
Walory smakowe jabłek mogą być inne każdego roku ponieważ jakość i smak owoców zależy od: suszy (niedobór wody), nasłonecznienia, ilości owoców na drzewie, zasobności gleby.