1.Jak nazywały się tabletki antykoncepcyjne, które brałaś?
- Microgynon 21
2.Czy ból występuje o każdej porze dnia? Czy występuje np. po wysiłku, po jakimś jedzeniu? Występuje okresowo np. co 36 godzin? Czy brak jakiejkolwiek reguły?
- Miałam już różne teorie ale żadna się nie sprawdziła. Przeważnie ból występuje ok. 4 h po głównym posiłku, ale zdarzał się też ok. 2h po śniadaniu lub w nocy. Nie ma też znaczenia co jadłam i ile.
3.Jak wyglądało twoje odżywianie wcześniej przed występowaniem bólu jak miałaś 20 lat?
- Podstawą pożywienia były węglowodany czyli ziemniaki, makaron, ryż biały, mięso chude, dużo nabiału (mleko, twarożki, sery itp.) i oczywiście słodycze. Warzywa jako surówka do drugiego dania, raczej symbolicznie lub w zupie. Bardzo lubiłam kwaśne owoce.
W dzieciństwie byłam niejadkiem miałam niedowagę, mama nie miała pokarmu więc byłam na mieszankach. Po ciąży bardzo szybko schudłam z 68 kg do 54 kg obecnie ( wzrost 168 cm).
4.Jak leczyłaś tarczyce?
- Jak miałam chyba 10 lat Eltroxin, a później Eferox ale to chyba to samo. Z tego co pamiętam to hormony tarczycy były już w normie jak miałam 15-16 lat. Obecnie kontrola raz w roku..
5.Czym czyścisz zęby i jak często (pastą z fluorem a jeżeli nie to czy wcześniej czyściłaś)? Jaki jest stan twoich zębów?
- Od 3 miesięcy myję zęby pastą bez fluoru (Ajona), wcześniej używałam tylko past z fluorem. Zęby myję rano i wieczorem. Stan zębów określiłabym jako kiepski, prawie wszystkie zęby mam leczone, miesiąc temu wymieniłam ostatni amalgamat.
6.Jak wygląda twój stan psychiczny, czy jesteś nerwowa, czy łatwo się stresujesz?
- Jestem dość nerwowa, bardzo emocjonalnie reaguję na różne sytuacje życiowe zarówno te pozytywne jak i negatywne. Bardzo łatwo można mnie wyprowadzić z równowagi. Na sytuacje stresowe reaguję niekontrolowanym płaczem, dopóki się nie uspokoję nie mogę ?wyksztusić słowa?
7.Jak wygląda twoja kondycja? Łatwo się męczysz, wieczorem jesteś zmęczona?
- Moją kondycję oceniłaby jako dość dobrą. Nie uprawiam żadnego sportu ale dużo spaceruję. Wieczorem raczej nie jestem zmęczona raczej bardzo senna. Od ok. 6 miesięcy śpię w nocy po 6-7 godzin w tym 2-3 razy wstaję do dziecka. Jakbym mogła to spałabym po 12 godzin ? tak było wcześniej.
8.Czy masz uczucie zimna, tak jakby organizm nie trzymała ciepła?
- Tak często jest mi zimno, nawet latem. Teraz w pokoju jest 23oC a ja mam bluzkę z długim rękawem i sweter a i tak ręce i stopy mam zimne. Kiedyś wiązałam to z niskim ciśnieniem ( górne poniżej 100). Jak się zdenerwuję to robi mi się gorąco.
9.Czy robiłaś badania na Helicobacter pylori?
- Tak test był robiony przy gastroskopii we wrześniu i był negatywny.
10.Czy masz problemy z układem pokarmowym po zjedzeniu jakiegoś pokarmu?
- Tylko opisane bóle żołądka ale nie widzę związku z konkretnym pokarmem. Czasem słychać jakieś przelewania i burczenie, ale nie jest to dokuczliwe, przeważnie po produktach wzdymających (groch, fasola, kapusta itp.). Nie mam problemów z wypróżnianiem. Wcześniej jak zjadłam coś podejrzanego to miałam jednorazową biegunkę lub wymioty, a jadłam to co reszta rodziny i tylko ja tak reagowałam.
11.Czy jeżeli zjadłabyś potrawy pikantne lub inne niż jesz czy twój żołądek zareagowałby na to?
- Trudno mi powiedzieć. Czasem jem poza domem i raz żołądek boli a raz nie.
12.Czy masz jakieś objawy, które mogłyby świadczyć o złej pracy wątroby?
- Nie wiem. Z prawej strony nic mnie nie boli, nie mam żadnych plam. Przed operacją usunięcia pęcherzyka miałam podwyższoną bilirubinę ale próby wątrobowe były dobre.
13.Czy występuje różnica pomiędzy spożywanymi tłuszczami i mięsem w okresie dzieciństwa i lat szkolnych a aktualnie?
- W dzieciństwie wszystko co tłuste było bee, pamiętam że nie mogłam przełknąć mięsa lub wędliny jak był widoczny jakiś tłuszczyk od razu mi się cofało. Jak już jadłam mięso czy wędlinę to tylko chude a najlepiej to wcale. Teraz staram się codziennie jeść mięso ale raczej chude do tłustego trudno mi się przekonać. Z tłuszczy używam masła i oliwy z oliwek, do smażenia olej.
14.Czy masz jakiekolwiek oznaki grzybicy zgodne z opisami w książce ekspertów?
- Tak. Test ślinowy wypadł pozytywnie. Mam obłożony język, temperaturę poniżej 36,6, często mam ochotę na coś słodkiego, a jak nie zjem to chodzę podenerwowana, burczenie i przelewanie w jelitach, częste zapalenia pochwy, napięcie przedmiesiączkowe i bolesne miesiączki (tak było przed ciążą teraz jeszcze nie wiem czy tak będzie)
15.Czy bóle były związane zgagami (refluks żołądkowy)? Czy w czasie bólu nie było zgagi?
- Raczej nie są to zgagi. Piekący ból ogranicza się tylko do żołądka. Nie czuję żeby treść żołądkowa cofała się do przełyku i nie odbija mi się kwasem. To są raczej puste odbijania, lub tym co zjadłam np. cebulą.
16.Czy miewasz coś takiego jak wzdęcia, nudności, wymioty?
- Wzdęcia tylko po produktach tzw. wzdymających jak groch, fasola, kapusta, chociaż jak dodam kminek i majeranek to są mniejsze. Nudności nie mam. Wymioty czasem przy bólu żołądka, samym kwasem lub nie strawionym pokarmem.
17.Podaj jakieś składniki (związki chemiczne) farb i pigmentów najczęściej używanych?
-Farba jest wodorozcieńczalna na bazie kopolimeru polioctanu winylu i etylenu. Pigmenty azowe i nieorganiczne żelazowe w postaci wodnej dyspersji.
Dodam jeszcze, że u dzieciństwie często chorowałam na zapalenie krtani prawie zawsze leczone antybiotykami, pamiętam że dostawałam zastrzyki żeby się nie udusić.
Przynajmniej raz w roku, przeważnie latem miałam zapalenie pęcherza.
Jeszcze jest jedna sprawa której nie mogę zrozumieć. W okresie dojrzewania miewałam już podobne bóle żołądka tylko znacznie lżejsze i jak położyłam się na plecach z nogami uniesionymi pod kątem 90o, to ból momentalnie przechodził. Żaden lekarz nie potrafił tego wyjaśnić.