Niemedyczne forum zdrowia
24-07-2019, 02:29 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Miód  (Przeczytany 126854 razy)
Terra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Konarzewo, Poznań
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #120 : 02-12-2014, 22:38 »

Jak to jest z podgrzewaniem miodu? Czy jest ono konieczne w procesie produkcyjnym np.zwiększenie płynności ?
W przypadku średnich pasiek, gdy miody magazynowane są w pojemnikach zbiorczych zachodzi konieczność lekkiego podgrzania miodu celem jego uplastycznienia, tak by można było je nałożyć do opakowań detalicznych. Dopuszczalne jest krótkotrwałe podgrzewanie miodu do temperatury nieprzekraczającej 42 stopni Celsjusza, powyżej której enzymy zawarte w miodzie ulegają denaturacji.

Czy są jakieś sposoby, poza wyrobionym smakiem/zapachem na zbadanie lub określenie ile "dodatków" (np. glukozy) dodano do miodu w procesie "produkcji" vel "słoikowania"?
Tak są takie metody badawcze. Są to laboratoryjne analizy metodami chemicznymi, analiza  chromatograficzna i analiza pyłkowa oraz sprawdzenie wymagań organoleptycznych (zapach, smak, barwa, konsystencja). Wszystkie te badania przeprowadza Laboratorium Badania Produktów Pszczelich w Puławach.

Co w ogóle można dodać do miodu by osiągnąć lepszy stosunek jakość/cena patrząc ze strony nieuczciwego sprzedawcy?
Jako uczciwemu sprzedawcy trudno mi spojrzeć z w/w perspektywy.

Jestem amatorem miodu gryczanego i w nim mam "wąską specjalizację smakowo-zapachową" msn-wink - czy można go jakoś szczególnie oszukać?
Nie mam odniesienia do wyników badań Laboratorium Badania Produktów Pszczelich w Puławach, odnośnie składu poszczególnych próbek miodów gryczanych i ich czystości, dlatego nie odpowiem na to pytanie. Osobiście kierowałabym się powonieniem, ponieważ naturalny aromat trudno jest podrobić.

Czy nautralny miód ZAWSZE (prędzej czy później) bedzie krystalizował?
Tak, dojrzały miód naturalny będzie krystalizował. Miód naturalny nie będzie krystalizował, jeśli zostanie przegrzany, czyli ogrzany powyżej temperatury denaturacji białka. Bardzo czysty odmianowo miód akacjowy może krystalizować do 2 lat.

Mam jedną pasiekę sprawdzoną ale tam miodu jest tyle co urodzaj pozwoli (w tym roku podobno ze wzgledu na upały itp. nie było nic na sprzedaż) wiec jestem zmuszony kupować z innych, niesprwadzonych źródeł, stąd powyższe pytania.
Tak, ten rok był wyjątkowy w całej Polsce pod względem przebiegu pogody. Kwiaty nektarowały bardzo słabo lub wcale. Na naszych pasieczyskach w czasie kwitnienia robinii akacjowej kwiaty opadały błyskawicznie. Na południu Polski, na terenach gdzie wybierany jest miód spadziowy, pszczelarze byli zmuszeni do podkarmiania pszczół przez większość sezonu wegetacyjnego. Jeśli nie uczyniliby tego, pszczoły osypałyby się z głodu. Pszczelarze wywożący ule na pasieczyska wrzosowe zazwyczaj pozostawiają swoje rodziny na czas kwitnienia wrzosów. W bardzo wielu przypadkach podczas przyjazdów kontrolnych pszczelarze odnajdywali swoje podopieczne głodne, bez urobku w miodniach. Było to spowodowane niekorzystnym przebiegiem pogody.
Zapisane
Terra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Konarzewo, Poznań
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #121 : 02-12-2014, 22:51 »

Czy prowadzicie sprzedaż wysyłkową? Jeśli tak, to poproszę o namiary.

Tak, prowadzimy sprzedaż wysyłkową produktów pszczelich. Dane adresowe gospodarstwa pszczelarskiego wysyłam w wiadomości prywatnej osobom zainteresowanym, chyba że administratorzy udzielą zgody na ujawnienie.

Udzielamy zgody na ujawnienie

Dane naszej pasieki:

Gospodarstwo Pszczelarskie "Miody Bartkowiaka"

Teresa i Michał Bartkowiak
ul. Dopiewska 19
62-070 Konarzewo
695-667-871

www.miodybartkowiaka.pl

https://www.facebook.com/MiodyBartkowiaka

Krótka prezentacja o naszej pasiece:

http://www.cewe-community.com/naszagaleria/book/11330#pageflip/page/1
Zapisane
Darek
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #122 : 02-12-2014, 23:23 »

Czy są jakieś sposoby, poza wyrobionym smakiem/zapachem na zbadanie lub określenie ile "dodatków" (np. glukozy) dodano do miodu w procesie "produkcji" vel "słoikowania"?
Można przeprowadzić prosty test przelewania miodu do szklanki z chłodną wodą.
Czysty, naturalny miód spływa nieprzerwanym strumieniem, układa się wyraźnie na dnie, rozpuszcza się w wodzie powoli.
Miód z dodatkiem 70% syropu cukrowego nie spływa równo, tworzy zawirowania, szybciej rozpuszcza się w wodzie (zwłaszcza przy zamieszaniu), na dnie układa się nieregularnie, niewyraźnie widoczna jest granica między miodem i wodą.
Czysty syrop cukrowy już w trakcie przelewania rozpuszcza się w wodzie, powstają liczne zawirowania. Na dnie brak granicy między wodą a syropem.
http://www.pasieka.rostkowski.info/pytania.html#cukier
Zapisane
Terra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Konarzewo, Poznań
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #123 : 03-12-2014, 20:56 »

Można przeprowadzić prosty test przelewania miodu do szklanki z chłodną wodą.

Niestety, ta metoda jest zawodna, podobnie jak i inne metody opierające się tylko na badaniu właściwości fizycznych.

Uzupełniłam wiedzę w zakresie fałszowania miodu i mogę powiedzieć, że w warunkach domowych są pewne nieduże możliwości stwierdzenia obcych substancji w miodzie. Badania laboratoryjne są jednak nadal najpewniejszą i równocześnie najdroższą metodą sprawdzenia prawdziwości miodu.

Dla konsumenta miodu niezbędna jest wiedza odnośnie charakterystycznych cech miodu i jego właściwości, jak również świadomość swoich konsumenckich praw do reklamacji produktu i do uzyskania informacji o produkcie.

Temat fałszowania miodu poruszyli w swojej książce "Miód, skład i właściwości biologiczne" Bogdan Kędzia i Elżbieta Hołderna-Kędzia, Warszawa 2008. W rozdziale "Zafałszowania miodu" możemy przeczytać, że:
1. Do zafałszowania miodu używa się różnych produktów, najczęściej syropu cukrowego (bogatego w sacharozę), wody, skrobi, melasy, syropu ziemniaczanego oraz miodu sztucznego.

2. Zafałszowanie miodu wykrywa się:
-organoleptycznie (dodatek syropu ziemniaczanego, sacharozy powoduje wyczuwalny landrynkowy smak, jest to ocena orientacyjna),
-analitycznie (badania chemiczne, analiza pyłkowa), najbardziej przydatne do wykrywania zafałszowań,
-serologicznie (metoda immunochemiczna).

Wykaz niedozwolonych dodatków do miodu i metod wykrywania, sporządzony na podstawie Internetu oraz książki „Produkty pszczele i przetwory miodowe” M. Wojtacki:

- skrobia i mąka: reakcja indykatorowa z kilkoma kroplami jodyny- mieszanina zabarwia się na niebiesko lub czarno.

- kreda: reakcja z kilkoma kroplami octu, następuje intensywne wydzielanie dwutlenku węgla i spienienie mieszaniny,

- żelatyna: do 5 ml roztworu wodnego miodu w proporcji 1:2 dodaje się 5-10 kropli 5% roztworu taniny. Powstanie białych kłaczków świadczy o obecności żelatyny. Pojawienie się słabego zmętnienia ocenia się jako negatywną reakcję na żelatynę.

- sacharoza: domowe sposoby wykrywania tego typu domieszek są mylące.

- syrop skrobiowy przygotowany na zimno: do jednej części miodu wymieszanego z 2-3 częściami wody destylowanej należy dodać ¼ objętości spirytusu etylowego i potrząsnąć. Powstanie płyn o barwie mlecznobiałej. Po odstaniu wytrąca się półpłynna przezroczysta, klejąca masa (dekstryna). Jeżeli miód jest niezafałszowany, to roztwór pozostaje przezroczysty. Jedynie w miejscach stykania się warstwy miodu i spirytusu wytworzy się ledwo zauważalne zmętnienie, znikające przy zamieszaniu.

- miód przegrzany: powstaje w wyniku ogrzewania miodu w temperaturze ponad 42°C w celu zapobieżenia krystalizacji, roztopienia skrystalizowanego produktu lub zahamowania fermentacji. Do stwierdzenia podczas analizy laboratoryjnej, jednak domowym sposobem można w przybliżeniu określić po kolorze i zapachu. Miód ma ciemną barwę i słaby  aromat. Przy mocniejszym nagrzewaniu powstaje posmak karmelu. Po przekroczeniu temperatury 60 °C miód traci zdolność do krystalizacji.

- miód powstały w wyniku karmienia pszczół syropem z cukru: wykryć go można tylko w trakcie badania laboratoryjnego. Przechowywany, cukrowy miód kwaśnieje, fermentuje.

- sztucznie inwertowany cukier - nigdy nie krystalizuje, brak aromatu miodu naturalnego. Obecność inwertu można wykryć jedynie laboratoryjnie.

-miód sfermentowany - na ściankach naczynia widoczne są pęcherzyki gazu (wydzielający się dwutlenek węgla). Miód może wykipieć ze słoika. Ma lekki aromat alkoholu, później lekko kwaśny. Miód, który fermentuje, został wybrany z zawartością ponad 20% wody. Taki miód określamy jako niedojrzały, nieodparowany przez pszczoły w ulu. Zawartość wody sprawdzamy refraktometrem. Starym pszczelarskim sposobem sprawdzania stopnia dojrzałości miodu jest obserwacja patoki, wylewającej się prosto z miodarki. Jeśli wylewający się strumień formuje na powierzchni wiadra stożek, miód jest dojrzały.
Zapisane
Darek
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 26

« Odpowiedz #124 : 04-12-2014, 10:30 »

Można przeprowadzić prosty test przelewania miodu do szklanki z chłodną wodą.
Niestety, ta metoda jest zawodna, podobnie jak i inne metody opierające się tylko na badaniu właściwości fizycznych.
Zdjęcia na tej stronie http://www.pasieka.rostkowski.info/pytania.html#cukier mówią zupełnie co innego.
Dla mnie ocena organoleptyczna plus ewentualny test z wodą jest wystarczający aby ocenić jakość miodu.
Zapisane
Terra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Konarzewo, Poznań
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #125 : 07-12-2014, 14:50 »

Rozmyślając nad naszą dyskusją, doszłam do wniosku, że pytanie "Jak odróżnić prawdziwy miód" i poznanie metod fałszowania można potraktować na jeszcze jeden sposób.

Kiedy idziemy do sklepu kupić kurze jaja, oglądamy opakowanie bardzo uważnie, szukając oznaczeń, które pomogą nam sprawdzić czy kura była z wolnego wybiegu, hodowli ekologicznej czy może z chowu ściółkowego czy chowu klatkowego. Niektórzy z nas kupują jaja od swoich znajomych rolników, a niektórzy sami hodują kury.

Z miodem jest inaczej. Na słoiku brakuje oznaczenia, czy pszczelarz jest uczciwym człowiekiem, czy ma etykę zawodową. Kupujemy miód na straganach, a czasami z przydrożnego stolika, albo ze sprawdzonej przez znajomych lub krewnych pasieki. Często takie słoiki są bez etykiet. Pszczelarz pozostaje dla nas anonimowy. Nie znamy ani jego pasieki, ani jego podejścia do pracy, przyrody i pszczół.

Kiedy byłam dziewczynką jeździłam do ciotki na wieś do lasu. Wieczorem chodziliśmy z białą kanką z rysunkiem niebieskiej łaciatej krowy po mleko. We wsi było słychać buczenie dojarek. Wchodziliśmy do obory, gdzie naturalnie pachniało krowami. Głaskaliśmy je. Pod powałą latały jaskółki, które miały tam liczne gniazda.  Mogliśmy patrzeć jak mleko spływa do dużej metalowej kany, a czasami mogliśmy zobaczyć jak gospodyni sama doi krowę. Wiedzieliśmy gdzie krowy się pasą. Podczas spacerów czasami chodziliśmy je zobaczyć i pogłaskać, przy okazji dać pęk trawy albo mniszka. Nie przepadałam za mlekiem, piłam je z oporami, ale te krowy były dla mnie wspaniałe. Uwielbiałam je.

Pytania o prawdziwość miodu są w gruncie rzeczy sygnałem potrzeby, która dotyczy nie tylko miodu, ale całego spożywanego jedzenia. Jest to potrzeba autentyczności, która zaprasza do kontaktu nie z miodem, słoikiem, etykietą, metodami badawczymi potwierdzającymi fałszerstwo czy prawdziwość. Jest zaproszeniem do kontaktu z człowiekiem, z pszczelarzem, gospodarzem, rolnikiem, ogrodnikiem i poznania go i odwiedzenia pasieki, pola czy ogrodu.

To dlatego pokazując Wam dane naszej pasieki, wkleiłam również link do naszej foto-książki. Nie chodziło mi o głosy w konkursie książki miesiąca czy roku i wygranie aparatu fotograficznego, gdyż mamy sprzęt fotograficzny, jesteśmy fotografami przyrody. Chodziło mi o pokazanie Wam naszej pasieki i wartości, którymi kierujemy się w pracy z pszczołami. 

Kupując miód i każdy inny produkt, obcujecie z człowiekiem, który ten produkt stworzył, wyhodował, ugotował czy upiekł, z jego wartościami, wiedzą i doświadczeniem. Dlatego, kiedy kupujecie miód, zachęcam Was do poznania tego pszczelarza. Jeśli wolicie kupować w sklepie z różnych powodów, to jest OK. Jednak poznając człowieka i jego gospodarstwo, pasieczyska, poznając historię miodu, macie możliwość nabyć wiedzę, jakiej nie przeczytacie w książkach ani w Internecie.
Zapisane
Nieboraczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 41
MO: 07.07.2011- kwiecień 2012
Wiedza:
Wiadomości: 721

« Odpowiedz #126 : 07-12-2014, 15:05 »

Z Gdańska do Konarzewa daleko....Zostaje komputer.
Zapisane

Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 470

« Odpowiedz #127 : 07-12-2014, 16:04 »

Terra, pięknie napisane, wzruszył mnie do łez opis stajni z krowami, jaskółkami i specyficznym zapachem. Tak było i szkoda, że już tak nigdy nie będzie.
Miałam takiego pana Miodka, który latami przywoził miód w każdy czwartek na osiedlowe targowisko.
Wszyscy znali jego miody i kupowali, rzepakowy, wrzosowy. Miody były pyszne, prawdziwe a pan miodek znajomy i wydawało się uczciwy. Każdemu opowiadał o swojej pasiece. Niestety po wyrobieniu sobie dobrej opinii, zaczął kupować  miód chiński i pakować do swoich słoików i tak nas nabijał przez jakiś czas w butelkę.
Ja w tym roku pojechałam w specjalne miejsce w Alpach do bardzo, bardzo bio pasieki, zakupiłam miody, szczęśliwa. Właśnie mamy grudzień a miód jak był płynny tak dalej jest niezmieniony a więc podgrzany. Cena tylko była zawrotna.
Chciałabym zapytać co sądzisz o miodach z rododendronów. We Włoszech sprzedawane i często mieszane w miodzie z alpejskich kwiatów a czytałam, że toksyczne.
Zapisane
Terra
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję
Skąd: Konarzewo, Poznań
Wiadomości: 9

WWW
« Odpowiedz #128 : 08-12-2014, 21:31 »

Ja w tym roku pojechałam w specjalne miejsce w Alpach do bardzo, bardzo bio pasieki, zakupiłam miody, szczęśliwa. Właśnie mamy grudzień a miód jak był płynny tak dalej jest niezmieniony a więc podgrzany. Cena tylko była zawrotna.
W kwestii miodu, który nie spełnia Twoich oczekiwań jako konsumentki, należy zwrócić się do producenta, przesłać mu e-mailem zdjęcie i domagać się zwrotu kosztów lub zaproponować inny sposób zadośćuczynienia. Jest to normalne egzekwowanie praw konsumenckich i wykazywanie aktywnej postawy.

Chciałabym zapytać co sądzisz o miodach z rododendronów. We Włoszech sprzedawane i często mieszane w miodzie z alpejskich kwiatów a czytałam, że toksyczne.
Miód z dużą zawartością nektaru z różaneczników jest toksyczny ze względu na zawartość grajanotoksyny i innych toksyn (acetyloandromedol, rodotoksyna). Substancje te powodują różne efekty chorobowe: arytmia serca, bradykardia, blok przedsionkowo-komorowy. Objawy pojawiają się już po spożyciu 1-2 łyżek skażonych toksynami. Pojawiają się nagle i mijają zazwyczaj po 24 godzinach. Przypadki zatruć rzadko są śmiertelne. Toksyny są szybko usuwane z ustroju człowieka. Wzmianki w literaturze donoszą, że właściwości trujące ma jedynie miód świeżo pozyskany (patoka), a po skrystalizowaniu staje się nieszkodliwy. Miód uzyskany z nektaru różaneczników kwitnących w Polsce nie ma właściwości toksycznych. ("Miód. Skład i właściwości biologiczne" Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna-Kędzia).
Miody z nektarów z domieszką nektaru z różanecznika będą miały wtedy szczególnie toksyczne działanie, kiedy stężenie toksyn będzie duże. W przypadku dużej pasieki, w której pszczoły oblatują znaczny areał pożytków, niebezpieczeństwo zatrucia będzie małe, ponieważ toksyna uzyska małe stężenie w miodzie. Większe ryzyko pojawia się w przypadku pasiek małych, składających się z paru uli.
Zapisane
Dużagosia
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: marzec 2010 przerwa od 14.12.2014, powrót do MO 08.2016
Wiedza:
Skąd: Wrocław
Wiadomości: 470

« Odpowiedz #129 : 08-12-2014, 22:44 »

Terra. pięknie dziękuję za wyjaśnienie. Miałam problemy z arytmią serca, do dziś nie wiem dlaczego, na szczęście przeszło. Może właśnie najadłam się takiego miodu.
Zapisane
Strony: 1 ... 5 6 [7]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!