Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Dawki MO dla dzieci i niemowląt

Zaczęty przez Piotrb111, 08-06-2007, 09:08

Piotrb111

W książce napisane jest, że niemowlętom podaje się 1/4 dawki a dzieciom 1/2 dawki. Panie Józefie mam w związku z ty pytanie, w jakim wieku dziecku można podawać pełną dawkę? Kiedy dziecko traktować jak dorosłego w piciu MO?

Marcin

Ja zrobiłem tak ? jeśli źle to mam nadzieje że Mistrz mnie poprawi.  

Moja córka ma 6 lat też zastanawiałem się czy dawać jej od razu ? dorosłego. Ale po przemyśleniu zrobiłem tak: zacząłem od 1/5 ? tydzień i nic się nie działo potem ? tydzień i zaczął ją boleć brzuszek wiec wróciłem do mniejszej dawki znów na tydzień ? ból minął a wiec znów ? tydzień i wszystko było ok. następnie podawałem ? ale znów wystąpiły bóle a więc analogicznie zmniejszyłem dawkę do minięcia objawów ? ustąpiły znów tydzień na tej dawce a później już ? i do tej pory ją pije bez żadnych objawów (z olejem z pestek winogron).
Mam nadzieje że to dobra metoda ??

=>  "Dziewięć dziesiątych naszego życia polega na zdrowiu"

Piotrb111

OK. Tylko, że mój synek ma dwa latka i pił tydzień czasu 1/4 a potem 1/2 dawki i tak pije cały czas, i chodzi mi o to kiedy w okolicach jakiego wieku przechodzi się na pełną dawkę?
A co do twojej wypowiedzi, robiłeś prawidłowo.

Mistrz

Przyjmuje się, że waga dorosłego to 80 kg (średnio), dziecka do 40, a niemowlaka do 20.
Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko

Piotrb111

UPS to chyba przesadziłem sądziłem że okres niemowlęcy jest do momentu aż dziecko rozpocznie chodzić tak kiedyś słyszałem od lekarza pediatry. Mój synek 2 letni pije 1/2 dawki a ma ok. 15kg czy może mu to zaszkodzić?

Mistrz

Mogłem napisać "małego dziecka" zamiast "niemowlaka" i byłoby jaśniej. Sorry. Tym niemniej chodzi o dobór dawki MO w stosunku do wagi ciała: mniej więcej - 20, 40 i 80 kg, z naciskiem na mniej więcej.

Piotrb111

Czyli moje kojarzenie się poprawia jeżeli rozróżniam niemowlaka od dziecka, to oznaka zdrowienia. Krótko mówiąc jeżeli nie widać, żeby coś działo się powaznego u niego to mogę podawać mu tę 1/2 dawki?

Mistrz

Piotrb111

Przy okazji rozmowy na temat ilości zapytam o jeszcze jedną rzecz która mnie ciekawi. Czy np. picie MO w dawce 20ml każdego składnika może coś przyspieszyć, czy 10ml to graniczna ilość i spożywanie więcej nie spowoduje większych różnicy bo możliwości gojenia organów są ograniczone, czy też przy większej ilości nastąpiła by jeszcze bardziej gwałtowna reakcja i to mogło by być niebezpieczne bo wzrosła by mocno ilość toksyn w organizmie?

Mistrz

Pisałem już, że zalecane dawki są mniej-więcej. Każdy organizm powinien zareagować swoiście i to jego należy słuchać, a zalecenia traktować jako ogólne.