Niemedyczne forum zdrowia
17-09-2019, 18:49 *
Witamy, Go嗆. Zaloguj si lub zarejestruj.
Czy dotar do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj si podaj帷 nazw u篡tkownika, has這 i d逝go嗆 sesji
Aktualno軼i: Czwarty tom "Zdrowia na w豉sne 篡czenie" --> kliknij
 
   Strona g堯wna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj si Rejestracja  
Strony: [1]   Do do逝
  Drukuj  
Autor W徠ek: Mit br您owego ry簑  (Przeczytany 13453 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.557

WWW
« : 16-01-2009, 14:27 »

Warto przeczyta ten artyku nades豉ny przez Gra篡n: http://www.google.pl/search?q=Wsp%C3%B3%C5%82czesne+badania+na+temat+wp%C5%82ywu+fruktozy+i+cukru+na+zdrowie&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Moj uwag zwr鏂i poni窺zy fragment, kt鏎y cytuj:
Cytat
Norman Swan: Tak si cz瘰to zastanawiam, wiem o tych wszystkich rzeczach na temat przetworzonych produkt闚 i zwi您anym z z nimi  demonicznym przemy郵e spo篡wczym, ale niech mi pan wyt逝maczy zagadk, dlaczego Azjaci s szczupli, lub te byli tradycyjnie szczupli przez wieki jedz帷 przetworzony ry, przecie oni jedz bia造 ry, oni nie lubi ry簑 br您owego i ja wcale nie mam im tego za z貫.
Robert Lustig: Nie ma problemu, mog to 豉two wyja郾i. Sp鎩rzmy na diet Atkinsa: dieta Atkinsa nie ma w璕lowodan闚, ma du穎 t逝szczu i dzia豉. Dieta japo雟ka, du穎 w璕lowodan闚, bez t逝szczu i te dzia豉. Gdy po陰czymy te diety to dostajemy co co si nazywa McDonaldem i co po prostu dzia豉 幢e. Powstaje wi璚 pytanie, co to takiego jest w diecie japo雟kiej, 瞠 pomimo, i spo篡waj oni bia造 ry, to  jest z nimi dobrze? Odpowiedz na to jest prosta: fruktoza, poniewa fruktoza to tak naprawd nie w璕lowodan. Je郵i przyjrzymy si jej metabolizmowi to nasza w徠roba przetwarza fruktoz tak ja t逝szcz: nie powoduje ona wydzielania insuliny, tak jak i t逝szcz. Ona powoduje t de novo lipogenez.
Norman Swan: Produkcje t逝szczu.
Robert Lustig: Produkcj t逝szczu wewn徠rz w徠roby, odk豉danie si t逝szczu w w徠robie, dok豉dnie tak samo, co czyni alkohol, i alkohol jest jak t逝szcz. Tak wi璚 mamy tutaj do czynienia z w璕lowodanem, kt鏎y dzia豉 podobnie jak t逝szcz; je郵i wi璚 nie jeste鄉y na diecie japo雟kiej to co jemy? Chipsy, batoniki, precelki (snackwell), a co oni robi? Oni dodali do nich cukru, bowiem bez niego by造by one niesmaczne; tak wi璚 niskot逝szczowa dieta nie jest diet niskot逝szczow; dieta niskot逝szczowa zawieraj帷a fruktoz jest w rzeczywisto軼i diet wysokot逝szczowa i ten fakt wyja郾ia wszystko. Japo鎍zycy jedz co prawda du穎 bia貫go ry簑, ale oni jeszcze do tego spo篡waj du瞠 ilo軼i b這nnika w postaci warzyw i nie jedz fruktozy.
W diecie japo雟kiej nie by這 fruktozy, ale jest ona w obecnych czasach i to jest w豉郾ie powodem dlaczego liczba dzieci oty造ch w Japonii wzros豉 dwukrotnie w ostatnich dziesi璚iu latach, podczas gdy liczba oty造ch w鈔鏚 doros造ch pozosta豉 bez zmian.
Norman Swan: I jakie s tego powody?
Robert Lustig: Takie, 瞠 doro郵i 篡wi si tradycyjnie, a dzieci tak jak my w Ameryce.
Azjaci s szczupli, lub te byli tradycyjnie szczupli przez wieki jedz帷 przetworzony ry, przecie oni jedz bia造 ry... Ten daj帷y do my郵enia fragment podkre郵i貫m.
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
hajdi
« Odpowiedz #1 : 16-01-2009, 14:39 »

Cytat
W diecie japo雟kiej nie by這 fruktozy, ale jest ona w obecnych czasach
W czym jest obecna ta fruktoza, kt鏎ej ci Japo鎍zycy nie jedz?
Zapisane
Rysiek
*


Online Online

P貫: M篹czyzna
MO: 31-05-2008
Sk康: St康
Wiadomo軼i: 1.810

« Odpowiedz #2 : 16-01-2009, 14:54 »

W chipsach, batonikach, precelkach, bo

Cytat
Oni dodali do nich cukru, bowiem bez niego by造by one niesmaczne
Zapisane

hajdi
« Odpowiedz #3 : 16-01-2009, 15:24 »

To rafinowany cukier zaliczamy do fruktozy?
Zapisane
Rysiek
*


Online Online

P貫: M篹czyzna
MO: 31-05-2008
Sk康: St康
Wiadomo軼i: 1.810

« Odpowiedz #4 : 16-01-2009, 15:36 »

Ale mo瞠 oni w豉郾ie t fruktoz pos這dzili te wafelki, 瞠 niby zdrowiej? Gra篡na pisa豉, 瞠 nawet do pieczywa jest dodawana, wi璚 mo瞠 to w豉郾ie w tym kontek軼ie by這 u篡te s這wo cukier.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2009, 15:39 wys豉ne przez Rysiek » Zapisane

Chamomillka
***


Offline Offline

P貫: Kobieta
MO: 08-10-2007
Sk康: 奸御k
Wiadomo軼i: 692

« Odpowiedz #5 : 16-01-2009, 15:42 »

W s這dyczach obecnie niewiele jest cukru, tylko przewa瘸j w豉郾ie owe s這dziki. Dlatego  wszystkie te wynalazki typu batoniki itp. s tak potwornie s這dkie  confused.
Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
hajdi
« Odpowiedz #6 : 16-01-2009, 16:33 »

OK, przeczyta貫m ca造 artyku i teraz si rozja郾i這.
Ta rafinowana fruktoza, to po prostu jeszcze jeden s這dzik.
Prawda jest taka, 瞠 osoby, kt鏎e unikaj tych 鄉ieci nie maj problemu z sacharozami, fruktozami i innymi aspartamami. Po prostu: 鄉ieci to 鄉ieci.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.557

WWW
« Odpowiedz #7 : 16-01-2009, 17:57 »

Cytat
Mistrz zwr鏂i uwag na ry br您owy i bia造, kt鏎y u Japo鎍zyk闚 wcale nie powoduje oty這軼i
Zwr鏂i貫m uwag na ry br您owy, kt鏎ego Japo鎍zycy nie jedz, tylko my, og逝pieni jakimi teoriami nie z tej ziemi.
Na jeszcze jedna rzecz nale篡 zwr鏂i uwag, a mianowicie 瞠 fruktoza jest po prostu konserwantem i cho熲y z tego wzgl璠u jest 豉dowana gdzie si da.
Cytat
Po prostu: 鄉ieci to 鄉ieci.
I tego nale篡 si trzyma, a nie dywagowa, czy jaki nap鎩 ma za ma這 fruktozy, za du穎 czy w sam raz. A jakie to ma znaczenie, skoro to 鄉ie?

Dodano: 16-01-2009, 20:37
Tu warto gwoli formalno軼i i sprawiedliwo軼i doda, 瞠 fruktoza, tak samo jak glukoza czy sacharoza s ca趾iem porz康nymi cukrami, ale... gdy wyst瘼uj w naturze, g堯wnie w owocach i miodzie. Natomiast gdy s z tych naturalnych produkt闚 ro郵innych wyekstrahowane, czyli wyzbyte z wszystkich innych substancji wyst瘼uj帷ych w naturze - staj si po prostu toksynami pochodzenia naturalnego, tak samo jak wyekstrahowane witaminy, minera造 i pozosta貫 lekarstwa pochodzenia naturalnego, zwane zwodniczo suplementami.
« Ostatnia zmiana: 16-01-2009, 20:37 wys豉ne przez Mistrz » Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Grzegorz
« Odpowiedz #8 : 22-01-2009, 01:23 »

A czy w tym wszystkim nie chodzi o to, 瞠 ry br您owy ma wi璚ej b這nnika i dlatego jest bardziej polecany?
Zapisane
Zbigniew Osiewa豉 (Zibi)
« Odpowiedz #9 : 22-01-2009, 11:27 »

Oczywi軼ie, 瞠 o to chodzi.

W czasie II Wojny 安iatowej, Amerykanie b璠帷y w niewoli u Japo鎍zyk闚, dostawali do jedzenia ry pastewny z du膨 zawarto軼i b這nnika, i prawie na nic nie chorowali. Za Japo鎍zycy jedli ten ry oczyszczony i mieli tendencje do owrzodze 穎陰dka.

Tylko teraz nale篡 sobie zada pytanie, czy ten ry br您owy posiada 逝sk i czy jest napromieniowany? Na dzikim ry簑 - wyra幡ie wida 逝sk, ale kto zagwarantuje, 瞠 wszystkie ziarna z kraj闚 orientalnych nie s konserwowane poprzez napromieniowanie. Czy nie lepiej spo篡wa nasze kasze?
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 15:00 wys豉ne przez Zibi » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.557

WWW
« Odpowiedz #10 : 22-01-2009, 11:39 »

Cytat
czy nie lepiej spo篡wa nasze kasze?
Lepiej! Wci捫 twierdz, 瞠 ry to dziadostwo - jaki by nie by.

Swoje zdanie w tej kwestii przedstawi貫m http://bioslone.pl/forum/index.php?topic=225.new#newtutaj
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 15:01 wys豉ne przez Zibi » Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Grzegorz
« Odpowiedz #11 : 22-01-2009, 21:21 »

Czyli wszystko jasne, a ja te wol kasz smile
Zapisane
gumppek
« Odpowiedz #12 : 19-03-2009, 22:53 »

Oto sk豉d ry簑 i kaszy – gotowanych bez soli
                                            ry, bia造          ry, br您owy   kasza, gryczana
Energia            119 kcal             107 kcal               63 kcal
Bia趾o            2.36 g      2.13 g      2.6 g
T逝szcze         0.28 g      0.57 g      0.51 g
W璕lowodany         25.93 g      22.98 g      13.2 g
Indeks glikemiczny      80      65      54
Tryptofan         0.03 g      0.03 g      0.04 g
Treonina         0.08 g      0.08 g      0.1 g
Izoleucyna         0.12 g      0.1 g      0.13 g
Leucyna                    0.18 g      0.18 g      0.19 g
Lizyna            0.07 g      0.08 g      0.16 g
Metionina         0.07 g      0.05 g      0.05 g
Fenyloalanina         0.12 g      0.12 g      0.1 g
Walina            0.15 g      0.15 g      0.14 g
Kw. t. nasycone                 0.06 g      0.15 g      0.09 g
Kw. t. jednonienasycone              0.07 g      0.16 g      0.17 g
Kw. t. wielonienasycone              0.1 g      0.22 g      0.18 g
B這nnik            0.69 g      4.46 g      1.11 g
Woda            71.43 g      74.32 g      83.69 g
Wap            3.33 mg              9.4 mg      7.37 mg
疾lazo            0.19 mg              0.37 mg              0.65 mg
Magnez                     5.82 mg   32.81 mg   36.02 mg
Fosfor            47.09 mg   70.68 mg   72.11 mg
Potas            31.52 mg   74.29 mg   87.21 mg
S鏚            1.12 mg               2.42 mg   1.3 mg
Cynk            0.73 mg               0.45 mg   0.63 mg
Mied            0.05 mg               0.05 mg   0.07 mg
Mangan                     0.41 mg    0.68 mg   0.36 mg
Selen            3.48 mcg         0.41 mcg
Witamina E         0.11 mg                    0.05 mg
Witamina B1         0.01 mg                0.11 mg   0.07 mg
Witamina B2         0.01 mg                0.01 mg   0.01 mg
Witamina B3         0.19 mg               1.41 mg   0.26 mg
Witamina B5         0.14 mg               0.38 mg   0.07 mg
Witamina B6         0.09 mg               0.14 mg   0.1 mg
Kwas Foliowy         2.8 mcg_DFE   3.88 mcg_DFE   12.89 mcg_DFE

Zaznaczy nale篡, i kasza gryczana nie ma hipotetycznie glutenu, cho jak wyczyta貫m na forach po鈍i璚onych celiakli, Ze cz瘰to jest nim zanieczyszczona. Ale to ju wina pewnie m造narzy. Swoj drog ry br您owy nie jest jednak taki sam jak inny ry br您owy. To samo dotyczy kaszy. Tu istotnym jest gdzie r鏀 i jak by uprawiany. Dotyczy to tak瞠 tatarki.
Ja osobi軼ie jem kasz graczan. O j璚zmiennej i jaglanej opinie s r騜ne. Jedni zachwalaj inni nie polecaj. Ry簑 nie jem lub jem sporadycznie, cho by造 czasy, 瞠 lubi貫m go. I to super niezdrowo z kurczakiem i marchewk. Ale to by這 tak dawno, 瞠 ju nie pami皻am. To by przysmak "studenckiej sto堯wki". Ale wtedy to r騜ne rzeczy smakowa造. Czyli jak to powiedzia  Faure prawda musi by uszminkowana, inaczej nikt w ni nie uwierzy.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.557

WWW
« Odpowiedz #13 : 20-03-2009, 02:09 »

Cytat
Oto sk豉d ry簑 i kaszy – gotowanych bez soli
Co za g逝pek je ry albo kasz bez soli?
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
Mistrz
*


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Sk康: Hogwart
Wiadomo軼i: 10.557

WWW
« Odpowiedz #14 : 20-03-2009, 02:12 »

Cytat
Swoj drog ry br您owy nie jest jednak taki sam jak inny ry br您owy.
Jakie to odkrywcze...
Zapisane

Je郵i nie wiesz nic, dasz sobie wm闚i wszystko
ewabrak
« Odpowiedz #15 : 30-08-2009, 22:42 »

Cytat od: Mistrz
Ja nie mam mo磧iwo軼i sprawdzi si造 kie趾owania ry篡 br您owego, gdy go po prostu nie kupuj, tak samo jak bia貫go, ale gdyby kto chcia si pokusi o eksperyment z kie趾owanie ry簑, to prosz, by podzieli si z nami wynikiem tego eksperymentu.

No wi璚 pokusi豉m si, bo od pewnego czasu mam okropny apetyt na br您owy ry z mas貫m (na kasze zreszt te) i sama by豉m ciekawa co wyjdzie z tego eksperymentu.
Wrzuci豉m do s這ika z wod 10 ziaren ry簑 (firma Sonko) i na drugi dzie dos這wnie wszystkie wykie趾owa造.
Czyli chyba nie jest najgorzej z tym ry瞠m?..
Zapisane
Ceo
Cz瘰ty go嗆
**


Offline Offline

P貫: M篹czyzna
MO: 20.07.2009.
Wiadomo軼i: 91

« Odpowiedz #16 : 31-08-2009, 22:48 »

Czyli wynika z tego, 瞠 ry br您owy nie jest napromieniowany i mo積a go spokojnie je嗆, jako "lepszy" od bia貫go?
Zapisane
Strony: [1]   Do g鏎y
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Dzia豉 na MySQL Dzia豉 na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawid這wy XHTML 1.0! Prawid這wy CSS!