Aktualności:

Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij

Rozważania o polityce.

Zaczęty przez Mistrz, 26-12-2008, 14:36

Mbogdan

CytatPiloci nie mieli pojęcia, że lądują w lesie.
Zaraz po katastrofie były publikowane rozmowy z czarnych skrzynek i było słych

No oczywiście ta największa tragedia wydarzyła się w okresie rządu PO. Ministrem obrony był członek PO, piloci byli żołnierzami, więc część odpowiedzialności spoczywa na PO. Trudno uwierzy w to co było słychać w czarnych skrzynkach, bo były bardzo czytelne ostrzeżenia, że samolot jest zbyt nisko. Kontrolerzy lotniska mówili, jesteś na kursie, chociaż był obraz, który pokazywał, że piloci zboczyli z kursu. 

Nie trzeba raportu liczącego 800 stron, bo w tych dwóch postach jest zawarta cała istota tej największej tragedii.
Nie domagam się żadnej zapłaty, za to, że w czytelny sposób, na podstawie FAKTÓW wyjaśniłem przyczynę tej największej tragedii i kto jest odpowiedzialny.

Mbogdan

CytatPOLITYCZNE ZŁOTO 2.
POPIS to ci sami styropianowcy co  AWS i UW.
W 1997 r objęli władzę po lewicy z kwitnącą gospodarką wzrost PKB 7.5%, a po swoich rządach zostawili totalne dno gospodarcze.
Wprowadzili reformę emerytalną taką, że wszyscy zarabiający poniżej średniej, czyli ? pracowników będzie miało najniższą emeryturę TO jest zasługa styropianowców czyli AWS I UW obecni styropianowcy to POPIS.
Po tych st

Napisałem, że wszyscy zarabiający poniżej średniej, czyli 2/3 pracowników będzie miało najniższą emeryturę. Nie wiem dlaczego ktoś wstawił znak zapytania. Mediana zarobków jest zdecydowanie niższa od średniej, więc wniosek jest oczywisty. Jest wątek o emeryturach, więc zainteresowanych zapraszam do zapoznania się tym tematem, bo od polityków nie usłyszycie PRAWDY.

Mbogdan

CytatW wycieczce wyborczej do  smoleńska było wiadomo już w Warszawie, że nie ma warunków do lądowania, piloci JAKA 24 nie dostali zgody na lądowanie, bo nie było warunków do lądowania. Ta katastrofa to błędy pilotów, ale tych niedouczonych pilotów ktoś zatrudnił, a dobrych pilotów wywalił w latach 2005-2007 i ktoś wydał im polecenie niewykonalne.

Piloci JAKA 24 nie dostali zgody na lądowanie, bo były złe warunki pogodowe (mgła), ale nie posłuchali i wylądowali w tych trudnych warunkach. Byli chwaleni za odwagę i umiejętności, a ja uważam, że powinien sąd wojskowy to osądzić, bo ktoś kto podejmował decyzję odnośnie lądowania TUPOLEWA mógł się sugerować tym, że im się udało to i nam się uda. RIOSYJSKA RULETKA.

Mbogdan

Cytatobalili rząd wybrany w demokratycznych wyborach.
W jakim państwie DEMOKRATYCZNYM rząd jest zmieniany na wiecu??????????????????
TO JEST HAŃBA DLA ZACHODU, że w tym barbarzyństwie uczestniczy!!!!!!!!!!!!!!

Porozumienie mińskie dawało rozwiązanie tego konfliktu.  
Oligarchowie zachodniej ukrainy tego porozumienia nie zrealizowali i dlatego jest to barbarzyństwo.
Młoda lewica zgłosi Tuska i Merkel do pokojowej nagrody Nobla, bo gdyby ich działań nie zniszczyli inni to nie byłoby tego barbarzyństwa na Ukrainie.
POLITYCZNE ZŁOTO 2.
 POPIS to ci sami styropianowcy co  AWS i UW.
W 1997 r objęli władzę po lewicy z kwitnącą gospodarką wzrost PKB 7.5%, a po swoich rządach zostawili totalne dno gospodarcze.

To napisałem na tydzień przed wyborami. Tutaj są przedstawione FAKTY, może nie każdy zna te fakty, więc obecną rzeczywistość ocenia inaczej niż ja.

Mbogdan

Politycy żeby pozyskać jak największą ilość wyborców to muszą pięknie mówić no coś obiecać. 
Pan Tusk obiecał, że nic co jest dane nie zostanie odebrane, a nawet jeszcze dołożą: babciowe, aborcja do 12-tego tygodnia, pan Glapiński będzie wyprowadzony i pod Trybunał Stanu postawiony, kredyt hipoteczny 0%, 600 zł wynajem mieszkania, składka zdrowotna dla przedsiębiorców obniżona, dobrowolny ZUS dla przedsiębiorców, nie będzie podwyższany wiek emerytalny. Poprzedni rząd dał 800 + dodatek do emerytury dla strażaków i sołtysów, darmowe autostrady, już nie wspomnę czeki dla strażaków i garnki dla kół gospodyń wiejskich 14-sta emerytura.
Każdy polityk musi jak największą ilość wyborców obdarować tylko te darowizny, obietnice są robione z Waszych pieniędzy.
Krytykować każdy głupi potrafi, ale sam zaproponować coś lepszego to nie wielu potrafi.
Ja nie jestem politykiem to spróbuję coś zaproponować: przestałbym opowiadać idiotyzmy, że Rosja jest zagrożeniem dla UE, bo jest 10 razy mniejsza gospodarczo od Europy, zagrożenie istnieje tylko jeżeli będzie użyta broń jądrowa, bo w tym temacie Rosja jest 10 razy większa od Europy.

Na pierwszym miejscu postawiłbym gospodarkę, bo wszystko inne jest zależne od rozwoju gospodarczego.
Wszyscy płacą 9% składki zdrowotnej, rolnicy też, wszyscy płacą składkę emerytalną. Tutaj jest potrzebna zmiana, bo składka emerytalne powoduje przy wyższych zarobkach bardzo wysokie emerytury dla bogatych, a głodowe emerytury dla wszystkich zarabiających poniżej średniej..
Wydaje mi się, że Rosja jest potrzebna Europie, bo tanie surowce ma Ameryka i Chiny, więc już na starcie przegrywamy z konkurencją.

Wydaje mi się, że z takim programem nie pozyskałbym wyborców, bo ja mówię, że najpierw trzeba wypracować i puźniej dzielić.

Piotr

Cytat: Mbogdan w 01-12-2024, 16:04

Wydaje mi się, że z takim programem nie pozyskałbym wyborców, bo ja mówię, że najpierw trzeba wypracować i puźniej dzielić.

Taki mniej więcej program ma Konfederacja i z trudem udaje się jej pozyskać 10% głosów w wyborach.

Skorupion

Konfederacja to się nadaje, kury prowadzać.

Mbogdan

CytatNa pierwszym miejscu postawiłbym gospodarkę, bo wszystko inne jest zależne od rozwoju gospodarczego.
Wszyscy płacą 9% składki zdrowotnej, rolnicy też, wszyscy płacą składkę emerytalną. Tutaj jest potrzebna zmiana, bo składka emerytalne powoduje przy wyższych zarobkach bardzo wysokie emerytury dla bogatych, a głodowe emerytury dla wszystkich zarabiających poniżej średniej..
Wydaje mi się, że Rosja jest potrzebna Europie, bo tanie surowce ma Ameryka i Chiny, więc już na starcie przegrywamy z konkurencją.

Konfederacja ma program dla bogatych, więc w jej programie nie będzie 9% składki zdrowotne od wszystkich dochodów.
Danina dla dobrego funkcjonowania Polski powinna być taka sama dla wszystkich bez względu na rodzaj ztrudnienia.

Piotr

Cytat: Mbogdan w 03-12-2024, 15:33
CytatNa pierwszym miejscu postawiłbym gospodarkę, bo wszystko inne jest zależne od rozwoju gospodarczego.

Konfederacja ma program dla bogatych, więc w jej programie nie będzie 9% składki zdrowotne od wszystkich dochodów.
Danina dla dobrego funkcjonowania Polski powinna być taka sama dla wszystkich bez względu na rodzaj ztrudnienia.

Wszyscy po równo, czyli taką samą sumę pieniędzy, to się zgodzę. Natomiast nie widzę powodu, żeby wszyscy płacili tyle samo procent. Składka na leczenie nie powinna być podatkiem. Jak ktoś ma większy dochód, to dlaczego ma płacić więcej na leczenia?

Piotr

Cytat: Skorupion w 03-12-2024, 09:36
Konfederacja to się nadaje, kury prowadzać.

Przyznaj się na kogo głosowałeś w ostatnich wyborach.

Skorupion

Nie głosuję. Od 1945 wszystko jest ustawione, nie ma sensu. Rządzący mają za zadanie znęcać się i gnębić publiczność, nie będę tego legitymizował.
Pod koniec lat 70-tych, kiedy tylko dostałem dowód i mogłem głosować też oczywiście nie poszedłem. Do 21:45 w dniu wyborów, bo o tej godzinie zjawiło się trzech smutnych panów w milicyjnej nysce i mnie zawieźli do lokalu wyborczego. Zrobili błąd jednak, zostali w samochodzie. Pokręciłem się przy urnach i wróciłem. Sprawa miała niespodziewany ciąg dalszy za kilka lat.

Mbogdan

CytatKonfederacja ma program dla bogatych, więc w jej programie nie będzie 9% składki zdrowotne od wszystkich dochodów.

W demokracji rząd sprawuje władzę z woli wyborców, więc powinno być referendum w tej sprawie.
Pan prezes kiedyś powiedział, że cwaniaki wymyślili jak unikać płacenia podatków, czyli FIKCYJNE samozatrudnienie. Ja rozumiem, że każdy chce płacić jak najmniej, ale rolą ustawodawcy jest ograniczyć to cwaniactwo.

Proste rozwiązanie takie same daniny dla Polski niezależnie od formy zatrudnienia.
Jeżeli pracownik pracujący na etacie zarabiający 20 000 zł płaci 1800 zł składki zdrowotne to samozatrudnieni powinni płacić tak samo.
Pewnie wiele osób słyszało, że będzie zniesiona składka zdrowotna od zysku ze sprzedaży środków trwałych.
Dam prosty przykład: zakup samochodu dla przedsiębiorcy jest kosztem uzyskania przychodu i ten wydatek sobie odliczy od podatku, ale po 3-ech latach sprzedaje i nie księguje tego jako zysk.
Pracujący na etacie ma samochód, którym dojeżdża do pracy, ale zakup samochodu nie może odliczyć od podatku i dlatego pracujący na etacie jeżdżą starymi samochodami, a przedsiębiorcy co 3  lata kupują nowy.