Niemedyczne forum zdrowia
29-03-2024, 14:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Siemię lniane spowalnia rozwój raka piersi  (Przeczytany 9605 razy)
MarekS
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 07.08.2008
Skąd: Gdynia
Wiadomości: 108

« : 04-02-2009, 20:35 »

Znalazłem coś takiego:

http://www.primanatura.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=37

Cytat
Badania wykazały, że u kobiet spożywających siemię lniane nastąpiły bardzo znaczące zmiany w następujących wskaźnikach rozwoju nowotworów: wzkaźnika przyrostu komórek nowotworowych - ekspresji antygenu Ki-67 , onkoproteiny C-ERB B2, oraz apoptozy.
Wzkaźnik wzrostu nowotworów Ki-67 zmalał o 34,2 %
Wzkaźnik C-ERB B2 zmalał o 71%
Natomiast apoptoza wzrosła o 30.7%.

U kobiet przyjmujących placebo takiego efektu nie zaobserwowano.

Koktajl z błonnikiem zyskuje na wartości.
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 04-02-2009, 20:38 »

Cytat
Koktajl z błonnikiem zyskuje na wartości.
Ba! Przeszło 30%!
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #2 : 05-02-2009, 06:49 »

O 30 koma 03%.  disgust

Dobrodziejstwa zmielonego siemienia lnianego jeszcze raz:
W Średniowieczu - medycy aplikowali siemię lniane na podobne dolegliwości, zaś sam olej był stosowany jako specyfik antysklerotyczny. Dziś - medycyna akademicka stosuje mielony len w terapiach antyrakowych. Mielonka taka ma następujące dobrodziejstwa:
1. Posiada największe ze wszystkich przebadanych pokarmów ludzkich stężenie omega–3 – kwasów tłuszczowych (aż 57%) i trochę omega–6.
2. Posiada lignany jako substancje antyrakowe działające o 10% lepiej niż lek nowy na raka Tamoxifen ( ok. 20 lat pracy klinicznej i eksperymentalnej, prof. L. Thomson, Nutrition Departament, Toronto University, Kanada); (cokolwiek by to 10% oznaczało) disgust.
3. Wspomaga działanie faktora tolerancji glukozy, gdyż ma chrom organiczny i wspomaga działanie insuliny.
4. Zawiera kilkaset antyutleniaczy (flovonoidy i inne związki organiczne).
5. Posiada na powierzchni łupiny nasiennej śluzy naturalne - powodujące powlekanie przewodu pokarmowego i chroniące ścianki przed nadżerkami.
6. Powoduje obniżenie poziomu cholesterolu „złego", tłuszczu twardego podskórnego - przyspieszającego odtłuszczanie organizmu.
7. Łupina wchłania wodę w ilościach 8-10. krotnych do swojej masy, umożliwiając rozwój odpowiednich bakterii w naszym jelicie, które to bakterie syntetyzują dla nas witaminy z grupy B i lignany - trzymające raka w szachu.
8. Ligniny są sprzymierzeńcem przeciwko rakowi.
9. Produkty te, czyli lignany występują w różnych organizmach ssaczych, są antyrakowe i trzymają komórki rakowe i prerakowe w szachu, i nie pozwalają się im namnożyć, a w konsekwencji - rak się nie rozrasta.
10. Uzłośliwienie raka jest wynikiem wnikania do naszego jądra w komórce toksycznej substancji. Kiedy toksyna dołączy się do onkogenu – może odblokować lub uzłośliwić raka, który zawsze powstaje z jednej komórki.
11. Udowodniono już, że konsumowanie żywności bogatej w ssacze lignany - jak w lignany ze lnu - jest ochroną przed rakiem, powstrzymując angiogenezę (powstawanie nowych tętnic i żył wrastających w raka, który zostaje stymulowany, gdyż ma pożywienie).
12. Lignany wykazują słabą reakcję estrogenową–antyestrogenową; stają się przeciwnikami biologicznych efektów estrogenu, który jest znanym promotorem raka piersi. Równowaga hormonów płciowych ma wielkie znaczenie w prewencji raka u kobiet.
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 13:44 wysłane przez Zibi » Zapisane
Shpeelka
« Odpowiedz #3 : 05-02-2009, 08:28 »

Ja odnośnie tego śluzu na skorupce ziarna. Może ktoś wie.
Dlaczego siemię lniane zmielone ,ale kupione w tej postaci już w sklepie po zalaniu bardzo gęstnieje aż tworzą się tzw. kluchy a to, które mielę  w domu jest rzadkie jak woda po zalaniu  ?
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #4 : 06-02-2009, 00:01 »

Jest podobno dwa razy odtłuszczane, no i bez glutenu, czyli podziałane chemią. I co jest wart taki błonnik, czy on jest żywy, a gdzie kwasy omega w najlepszych proporcjach - jeśli chodzi o oleje?

Czyli znów "plomba-spaw" dla organizmu - jak to w przypadku wyprodukowania skrobi pszennej bezglutenowej...
« Ostatnia zmiana: 17-11-2011, 13:36 wysłane przez Zibi » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!