Niemedyczne forum zdrowia
30-04-2024, 15:00 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Chrzan  (Przeczytany 37717 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #20 : 09-03-2009, 12:45 »

Tym niemniej najlepszy, bo najzdrowszy, najsmaczniejszy, także najtańszy jest chrzan w korzeniu. Należy go obrać, a następnie nożem zeskrobywać wiórki w ilości potrzebnej do jednego posiłku. Resztę wstawiamy do lodówki. Uskrobane wiórki wystarczy tylko posolić i za kilka minut już nadają się jako dodatek do potraw - mięsa, jaj na twardo, a także jako dodatek do kanapki. Są wyśmienite, chociaż kręcą w nosie.
« Ostatnia zmiana: 11-03-2009, 01:41 wysłane przez Grażyna » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Piotrb111
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 2007-03-06
Wiedza:
Wiadomości: 569

« Odpowiedz #21 : 10-03-2009, 00:18 »

To dlaczego Pan nie je takiego tylko idzie kupić ten konserwowany? Z wygody?
Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #22 : 10-03-2009, 01:03 »

To dlaczego Pan nie je takiego tylko idzie kupić ten konserwowany? Z wygody?
A co to Pana obchodzi?
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
tomurbanowicz
« Odpowiedz #23 : 31-03-2009, 12:09 »

Tym niemniej najlepszy, bo najzdrowszy, najsmaczniejszy, także najtańszy jest chrzan w korzeniu. Należy go obrać, a następnie nożem zeskrobywać wiórki w ilości potrzebnej do jednego posiłku. Resztę wstawiamy do lodówki.
Dokładnie ja tak robię - będąc na wsi wykopuję sporo korzeni chrzanu i mam na jakiś czas. No i za darmo :]
Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #24 : 31-03-2009, 12:34 »

Ja rowniez zasadzilam w swoim ogrodku juz trzy lata temu chrzan ale nie bardzo wiem kiedy go wykopac. Ktos mi mowil ze im starszy tym lepszy ale w praktyce to naprawde tego nie wiem. Moze mi poradzicie?
Ps. Tomurbanowicz- Czy mozesz mi napisac jak go przygotowujesz? Wiem ze trzeba ścierac, ale nie wiem co dalej? Chodzi mi o dluzsze przechowywanie chrzanu.
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 13:26 wysłane przez Grażyna » Zapisane
tomurbanowicz
« Odpowiedz #25 : 31-03-2009, 12:38 »

Ps. Tomurbanowicz- Czy mozesz mi napisac jak go przygotowujesz? Wiem ze trzeba zcierac, ale nie wiem co dalej?
Ja po utarciu dodaje soku z cytryny z dodatkiem miodu - proporcje "na oko" tak żeby nie był zbyt suchy.
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 12:40 wysłane przez Tomurbanowicz » Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #26 : 31-03-2009, 12:48 »

To na oko mnie martwi. A w jakich proporcjach? Mw pol na pol? I czy zamykasz to w sloikach? Sorry, byc moze elementarne pytania ale z chrzanem mam zero praktyki!
Zapisane
tomurbanowicz
« Odpowiedz #27 : 31-03-2009, 12:50 »

Na przykład na słoiczek taki musztardowy sok ze średniej cytryny mieszam z łyżeczką miodu.
Najlepiej poeksperymentować samemu smile
Zamykam słoiczek i do lodówki - długo takiego słoiczka chrzanu u mnie nie ma smile
« Ostatnia zmiana: 31-03-2009, 12:53 wysłane przez Tomurbanowicz » Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #28 : 31-03-2009, 12:53 »

Ok. Postaram sie. Tylko musze najpierw sprawdzic czy moj juz sie nadaje. I jeszcze jedno: Jak dlugo moge przechowywac taki chrzan?
Zapisane
tomurbanowicz
« Odpowiedz #29 : 31-03-2009, 12:54 »

A czemu ma się nie nadawać? Ja wykopuję pierwszy lepszy jaki spotkam na łące/polu i nie wnikam ile rósł.
A przechowywać... Czy chodzi o ten wykopany czy utarty?
Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #30 : 31-03-2009, 12:57 »

Utarty oczywiscie! Nie pamietam dobrze ale ktos z rodziny mi mowil ze najlepiej jak dojrzewa przez najmniej 5 lat. Ale jutro wykopie (dzisiaj leje u nas) i sprawdze. Dziekuje za rady.
Zapisane
tomurbanowicz
« Odpowiedz #31 : 31-03-2009, 12:58 »

Nie pamietam dobrze ale ktos z rodziny mi mowil ze najlepiej jak dojrzewa przez najmniej 5 lat.
To już chyba onanizm chrzanowy smile
Zapisane
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« Odpowiedz #32 : 31-03-2009, 13:00 »

Ok. Dotarlo!
Zapisane
Strony: 1 [2]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!