Emisia
Offline
Płeć:
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612
|
|
« : 09-04-2008, 10:46 » |
|
Na 4 osoby. 400 gr. miesa mielonego( najlepjej cielece) 1 jajko.,bulka namoczona. 1-2 lyzki stolowe parmezanu, 1-2 lyzki stolowe zmielonej swiezej pietruszki i szczypta soli. Wszystko mieszamy tak samo jak na kotlety mielone. na patelni podsmazamy 1-2 zabki czosnku na oliwie i wkladamy do tego male kotleciki( wielkosci pilki do pingponga) bez panierowania .Lekko podsmazamy i po dodaniu 2 lyzek koncentratu pomidorowego dusimy je na malym ogniu przez 25-30 minut. Jako dostawke polecam: 5 sredniej wielkosci cukinii 1 duza cebula Poszatkowana cebulke lekko dusimy na ogniu, dodajemy pokrojone na cienkie plasterki cukinie i dusimy na malum ogniu przez okolo 30 minut. 10 minut przed koncem mozna dodac pokrojony na kosteczke pomidor i zabek czosnku( dobre i bez). Sol do smaku. Jest to ulubiony obiad moich dzieci( mysle ze zdrowy). Smacznego wszystkim maluchom.Pozdrawiam
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grażyna
|
|
« Odpowiedz #1 : 09-04-2008, 19:32 » |
|
Też tak myślę, cukinię robię różnie, w tym, tak jak Ty, Emisiu, może trochę krócej duszę. Uwielbiam do niej koperek. Kotleciki robię podobnie i też bardzo je lubię. Twoja wersja posiada nieco włoski charakter Moja wersja Nie dodaję bułki. Do mięsa dodaję drobniutko posiekaną cebulę, pieprz i sól, łyżkę wody gazowanej, trochę (nie za dużo) koncentratu pomidorowego, szczyptę kurkumy i kminku. Kuleczki można smażyć (oprószone tartą bułką), dusić w jarzynach, a także włożyć do podgotowanej zupy, a po 20' gotowania na niewielkim ogniu dodać przecier ogórkowy i pogotować do miękkości - mamy rewelacyjną zupę ogórkową z wkładką.
Pyszne soczyste śniadanie - na osobę 1 łodygę selera umyć, oczyścić z włókien, pokroić na 4, a potem na plasterki, wrzucić do miski z odrobiną soku cytryny. Umyć cykorię, przeciąć na ćwiartki, wyciąć gorzki głąb i przebarwienia, pokroić w plasterki, wymieszać w misce, dodać szczyptę kurkumy, dwa posiekane jaja na twardo - doprawić tylko sosem vinegret lub majonezem. Obiadowa wersja soczystej sałatki - zamiast jajka dodać starty na grubych oczkach ogórek zielony, po dodaniu sosu wsypać koperek.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grazyna
|
|
« Odpowiedz #2 : 14-03-2010, 23:54 » |
|
Podciągam wątek. Kotleciki Emisi na pewną zasmakują dzieciom (uwaga na koncentrat pomidorowy). Co do mojej sałatki, to obecnie sezon na cykorię, a jest to sałatka fajna, bo soczysta. W innej wersji: ogórek kiszony, łodyga selera, cykoria, (opcjonalnie jajka), sos.
Wątek ten odkopałam, gdyż pamiętam, że Emisia ciekawie pisała na temat oliwy, gdzieś jednak ten post zginął.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 12:23 » |
|
Co zamiast przecieru pomidorowego? Poddajcie jakieś pomysły, proszę.
|
|
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Metaldaw
Offline
Płeć:
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356
Emigrant
|
|
« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 12:27 » |
|
Świeże pomidory zmielone w blenderze.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 17:22 » |
|
Agnieszko, jeśli unikasz czerwonego barwnika, to zamiast przecieru do klopsików dodaj trochę wody, wrzuć np. drobno posiekaną cebulkę (niech się rozgotuje na sosik) i koperek, na końcu zaciągnij odrobiną śmietany, ewentualnie dokwaś sokiem z cytryny (niekoniecznie) i masz danie w sosie koperkowym :-)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #6 : 10-03-2012, 17:30 » |
|
Isiu, zerknij, jeśli możesz do działu kulinarnego - przyklejone. Są tam nowe wątki, które może kiedyś staną się książką kulinarną. Może umieścisz tam swoje przepisy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Agnieszka
Offline
Płeć:
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690
|
|
« Odpowiedz #7 : 11-03-2012, 01:56 » |
|
Isiu, mój Jaś uczulony jest na wiele alergenów: jajka, czerwone warzywa, nabiał, czekolada, cytrusy. No i gluten. Niewiele mogę tu smacznych dodatków do mięsa (sosików) wymyśleć. A może mogłabyś coś podpowiedzieć? Jedynie do bitek dodaję kaszy jaglanej i rozgotowuję. A poza tym nie robię gęstych sosów, raczej rosołkiem polewam mięso i ziemniaki.
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 01:58 wysłane przez Agnieszka »
|
Zapisane
|
Aga mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
|
|
|
Isia
Częsty gość
Offline
Płeć:
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76
|
|
« Odpowiedz #8 : 11-03-2012, 02:59 » |
|
Roso łek, w którym rozgotujesz nieco cebuli, zmiksujesz i przyprawisz raz koprem, raz szczypiorkiem, raz kawa łeczkiem jab łka i majerankiem da przynajmniej kilka wariantów smacznych "sosów". Możesz też spróbować jako zagęszczacza użyć innych warzyw: cukinii, dyni, nawet selera czy broku ła, zależy jakie smaki akceptuje Jaś. Warzywo zawsze dobrze ugotuj i zmiksuj z bazą, czyli mięsnym wywarem. Używaj zió ł. Kminek, majeranek, cząber, tymianek, lubczyk, estragon - nie wszystkie naraz, testuj, co do czego najbardziej Tobie i synkowi pasuje. Czy ta kreseczka zamieniająca l na ł jest aż tak smaczna, że się nią nie dzielisz pisząc /Metaldaw
|
|
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 13:43 wysłane przez Metaldaw »
|
Zapisane
|
|
|
|
|