Niemedyczne forum zdrowia
28-04-2024, 18:57 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pyszny obiadek dla dzieci i nie tylko.  (Przeczytany 9213 razy)
Emisia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 50
MO: 01-12-2006
Skąd: Italia
Wiadomości: 612

« : 09-04-2008, 10:46 »

Na 4 osoby.
400 gr. miesa mielonego( najlepjej cielece)
1 jajko.,bulka namoczona. 1-2 lyzki stolowe parmezanu, 1-2 lyzki stolowe zmielonej swiezej pietruszki i szczypta soli. Wszystko mieszamy tak samo jak na kotlety mielone. na patelni podsmazamy 1-2 zabki czosnku na oliwie i wkladamy do tego male kotleciki( wielkosci pilki do pingponga) bez panierowania .Lekko podsmazamy i po dodaniu 2 lyzek koncentratu pomidorowego dusimy je na malym ogniu przez 25-30 minut.  Jako dostawke polecam:
5 sredniej wielkosci cukinii
1 duza cebula
Poszatkowana cebulke lekko dusimy na ogniu, dodajemy pokrojone na cienkie plasterki cukinie i dusimy na malum ogniu przez okolo 30 minut. 10 minut przed koncem mozna dodac pokrojony na kosteczke pomidor i zabek czosnku( dobre i bez). Sol do smaku.
Jest to ulubiony obiad moich dzieci( mysle ze zdrowy). Smacznego wszystkim maluchom.Pozdrawiam
Zapisane
Grażyna
« Odpowiedz #1 : 09-04-2008, 19:32 »

Też tak myślę, cukinię robię różnie, w tym, tak jak Ty, Emisiu, może trochę krócej duszę. Uwielbiam do niej koperek.
Kotleciki robię podobnie i też bardzo je lubię. Twoja wersja posiada nieco włoski charakter
Moja wersja
Nie dodaję bułki. Do mięsa dodaję drobniutko posiekaną cebulę, pieprz i sól, łyżkę wody gazowanej, trochę (nie za dużo) koncentratu pomidorowego, szczyptę kurkumy i kminku. Kuleczki można smażyć (oprószone tartą bułką), dusić w jarzynach, a także włożyć do podgotowanej zupy, a po 20' gotowania na niewielkim ogniu dodać przecier ogórkowy i pogotować do miękkości - mamy rewelacyjną zupę ogórkową z wkładką.

Pyszne soczyste śniadanie -
na osobę 1 łodygę selera umyć, oczyścić z włókien, pokroić  na 4, a potem na plasterki, wrzucić do miski z odrobiną soku cytryny.
Umyć cykorię, przeciąć na ćwiartki, wyciąć gorzki głąb i przebarwienia, pokroić w plasterki, wymieszać w misce, dodać szczyptę kurkumy, dwa posiekane jaja na twardo - doprawić tylko sosem vinegret lub majonezem. Obiadowa wersja soczystej sałatki -
zamiast jajka dodać starty na grubych oczkach ogórek zielony, po dodaniu sosu wsypać koperek.
Zapisane
Grazyna
« Odpowiedz #2 : 14-03-2010, 23:54 »

Podciągam wątek. Kotleciki Emisi na pewną zasmakują dzieciom (uwaga na koncentrat pomidorowy).
Co do mojej sałatki, to obecnie sezon na cykorię, a jest to sałatka fajna, bo soczysta. W innej wersji: ogórek kiszony, łodyga selera, cykoria, (opcjonalnie jajka), sos.

Wątek ten odkopałam, gdyż pamiętam, że Emisia ciekawie pisała na temat oliwy, gdzieś jednak ten post zginął.
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #3 : 10-03-2012, 12:23 »

Co zamiast przecieru pomidorowego? Poddajcie jakieś pomysły, proszę.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Metaldaw
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 45
MO: 09.08.2011
Skąd: UK
Wiadomości: 356

Emigrant

« Odpowiedz #4 : 10-03-2012, 12:27 »

Świeże pomidory zmielone w blenderze.
Zapisane

MO, KB, ZZO.
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76

« Odpowiedz #5 : 10-03-2012, 17:22 »

Agnieszko, jeśli unikasz czerwonego barwnika, to zamiast przecieru do klopsików dodaj trochę wody,  wrzuć np. drobno posiekaną cebulkę (niech się rozgotuje na sosik) i koperek, na końcu zaciągnij odrobiną śmietany, ewentualnie dokwaś sokiem z cytryny (niekoniecznie) i masz danie w sosie koperkowym :-)
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #6 : 10-03-2012, 17:30 »

Isiu, zerknij, jeśli możesz do działu kulinarnego - przyklejone. Są tam nowe wątki, które może kiedyś staną się książką kulinarną. Może umieścisz tam swoje przepisy?
Zapisane

Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #7 : 11-03-2012, 01:56 »

Isiu, mój Jaś uczulony jest na wiele alergenów: jajka, czerwone warzywa, nabiał, czekolada, cytrusy. No i gluten.
Niewiele mogę tu smacznych dodatków do mięsa (sosików) wymyśleć. A może mogłabyś coś podpowiedzieć? Jedynie do bitek dodaję kaszy jaglanej i rozgotowuję. A poza tym nie robię gęstych sosów, raczej rosołkiem polewam mięso i ziemniaki.
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 01:58 wysłane przez Agnieszka » Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Isia
Częsty gość
**

Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 56
MO: 29.o1.2011
Skąd: Bydgoszcz
Wiadomości: 76

« Odpowiedz #8 : 11-03-2012, 02:59 »

Rosołek, w którym rozgotujesz nieco cebuli, zmiksujesz i przyprawisz raz koprem, raz szczypiorkiem, raz kawałeczkiem jabłka i majerankiem da przynajmniej kilka wariantów smacznych "sosów". Możesz też spróbować jako zagęszczacza użyć innych warzyw: cukinii, dyni, nawet selera czy brokuła, zależy jakie smaki akceptuje Jaś. Warzywo zawsze dobrze ugotuj i zmiksuj z bazą, czyli mięsnym wywarem. Używaj ziół. Kminek, majeranek, cząber, tymianek, lubczyk, estragon - nie wszystkie naraz, testuj, co do czego najbardziej Tobie i synkowi pasuje.

Czy ta kreseczka zamieniająca l na ł jest aż tak smaczna, że się nią nie dzielisz pisząc msn-wink /Metaldaw
« Ostatnia zmiana: 11-03-2012, 13:43 wysłane przez Metaldaw » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!