Udana
MO: 01.01.2014
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław
|
|
« Odpowiedz #560 : 08-03-2017, 08:27 » |
|
Natalia patrząc na to, co zafundowałaś swojemu organizmowi przez te 27 lat, to w Twoim wypadku zasada im mniej tym lepiej powinna być priorytetowa! Jeśli zależy Ci na odzyskaniu zdrowia wg. Biosłone to odstaw wszystko, a zacznij od elementarza. MO KB ZZO
|
|
|
|
Nawet najdalsza podróż zaczyna się od pierwszego kroku...
|
|
|
Ruda_Natalia
MO: 16.03.2017
|
|
« Odpowiedz #561 : 08-03-2017, 12:05 » |
|
Udana, czyli uważasz, że te wszystkie oczyszczania Tombakowe itp. były przesadą czy było tego zwyczajnie za dużo? Umysł bulimika tak działa - wszystko albo nic (albo zjem całą pakę chipsów 300 gram, albo nie zjem wcale). Kontrola jest zachwiana, dlatego też sądzę, że moje podejście jest do bani i muszę je zmienić. Dzięki, codziennie czytam elementarz. A składniki na KB, MO i mieszankę są w drodze. Trochę obawiam się diety - nie z tego powodu, że nie dam rady, ale z tego, że po prostu mięsa nie lubię. PS. Dzięki za cudowny awatar. Chciałabym tak wyglądać, haha .
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2017, 15:16 wysłane przez ArtComp »
|
|
|
|
|
Shadow
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław/Radomsko
|
|
« Odpowiedz #562 : 08-03-2017, 12:20 » |
|
Znajdź sposób przyrządzania mięsa tak, aby Ci smakowało. Pamiętaj, że nasz smak się zmienia i głównie to kwestia nawyków a w największej części tego, czy jesteśmy głodni, czy nie. Jak jesteśmy głodni to zwykle sól i pieprz wystarczą jako przyprawy. Kiedyś uwielbiałem kurczaka i chleb, a teraz kompletnie mi nie smakuje. Nawet ten złapany kurczak u rodziców na podwórku. Mięso takie mało tłuste, mało smaczne, jakieś takie puste. Za to usmażona wieprzowina i wołowina jak najbardziej na "tak". Generalnie jak zrobisz się głodna, to zjesz wszystko . Jak nie masz ochoty na mięso, warzywa, surówki itp. to znaczy, że nie jesteś po prostu głodna, bo to z tego organizm czerpie wartości. Jak nie czujesz głodu na tego typu produkty, to po prostu wtedy się nie je. Może masz złe nawyki żywieniowe i organizm jest po prostu przestawiony.
|
|
« Ostatnia zmiana: 08-03-2017, 15:17 wysłane przez ArtComp »
|
|
|
|
|
Piotr
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #563 : 08-03-2017, 15:06 » |
|
Moja aktualna dieta to głównie: warzywa, owoce, dużo kasz, nabiał (uwielbiam pastę budwigową) i oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy itp. Do mięsa nigdy mnie nie ciągnęło (jem, ale bardzo rzadko).
Jeżeli masz problemy z układem oddechowym i jelitami, to musisz całkowicie wyeliminować nabiał. Bez tego nie masz dużych szans, żeby wyjść z chorób.
|
|
|
|
|
|
|
Ruda_Natalia
|
|
« Odpowiedz #564 : 09-03-2017, 11:05 » |
|
Masz rację Shadow. Całkiem zapomniałam, jak kiedyś wcinałam non stop makarony i nie wyobrażałam sobie życia bez nich. Odkąd przestawiłam się na kasze to makarony jem bardzo, bardzo rzadko, prawie wcale. Rzeczywiście kwestia nawyków. Dzięki Piotr, tak właśnie zrobię Dzisiaj zjadłam omlet z 2 jajek na smalcu, sałatę z rzodkiewką i olejem lnianym i wafle ryżowe. Głowa boli mnie niemiłosiernie i trochę mnie mdli. (Jeszcze nie zaczęłam DP, na razie się przygotowuję). A chciałabym was zapytać moi mili, czy można jeść podroby a mianowicie żołądki? Bo wiem, że można wątróbkę i serca. Oraz płatki drożdżowe nieaktywne, można?
|
|
|
|
|
|
|
Udana
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #565 : 09-03-2017, 11:58 » |
|
A chciałabym was zapytać moi mili, czy można jeść podroby a mianowicie żołądki? Bo wiem, że można wątróbkę i serca. Oraz płatki drożdżowe nieaktywne, można? Jaki produkt przyjdzie Ci do głowy będziesz pytać? Nie prościej przeczytac co możesz jeść na danym etapie DP?
|
|
|
|
|
|
|
Ruda_Natalia
|
|
« Odpowiedz #566 : 09-03-2017, 12:23 » |
|
A te forum nie jest od tego, aby pytać? Szczególnie blok dla początkujących? Przeczytałam i tam tego nie ma. Ale przeglądałam dział kulinarny, produkty, które można jeść na DP1 i była mowa o podrobach, ale nikt nie pytał o żołądki - stąd moje pytanie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-03-2017, 16:41 wysłane przez ArtComp »
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #567 : 09-03-2017, 14:31 » |
|
Bardzo sprytnie konstruujesz zdania. Można jeść żołądki, a uprzedzając kolejne pytanie - mogą to być żołądki kacze, kurze, świńskie, królicze i inne spożywane w naszej kulturze.
|
|
|
|
|
|
|
BaMa
MO: 2015-09-05
Miejsce pobytu: Knurów
|
|
« Odpowiedz #568 : 09-03-2017, 15:58 » |
|
W badaniu moczu wyszły u mnie liczne szczawiany wapnia. Czy należy coś zmienić w ZZO, czy to normalna reakcja organizmu na oczyszczanie i nie trzeba na to reagować? Czy ktoś z was miał podobne objawy? Czy moglibyście mi doradzić?
|
|
|
|
|
|
|
Udana
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #569 : 10-03-2017, 08:23 » |
|
Natalio mogę Ci przewrotnie napisać, a czy na jakiejś liście "nie wolno jeść" w DP znalazłaś żołądki? Nie idź tą drogą. No ale w sumie żołądki są zagadkowe jako podroby, bo wiki je omija. https://pl.wikipedia.org/wiki/Podroby BaMa- nie wiem czy ktoś Ci odpowie, już w drugim wątku zadałeś to pytanie. my nie analizujemy ZZO w stosunku do badań biochemicznych tylko do reakcji organizmu.
|
|
|
|
|
|
|
BaMa
|
|
« Odpowiedz #570 : 10-03-2017, 11:29 » |
|
Dzięki UDANA.
Zastanawia mnie tylko czy wielka ilość szczawianów wapnia nie obciąża nadmiernie nerek? Czy organizm za szybko ich nie wydala i nie powstaną z tego kamienie w nerkach? Czy nie jem za dużo białka? Ponoć dużo białka też zwiększa ilość szczawianów w moczu.
|
|
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #571 : 10-03-2017, 12:43 » |
|
Kamienie mogą powstać, znam takie przypadki.
|
|
|
|
|
|
|
BaMa
|
|
« Odpowiedz #572 : 13-03-2017, 08:57 » |
|
Kamienie mogą powstać, znam takie przypadki.
Jem i pije zgodnie z potrzebą organizmu. Ale może pić więcej wody, aby szybciej spływał mocz? Będzie mniejsze stężenie szczawianów?
|
|
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #573 : 13-03-2017, 09:48 » |
|
Jeśli cię to mocno martwi, to pij więcej niskozmineralizowanej wody, ogranicz trochę ilośc białka i zrób kolejne badanie.
|
|
|
|
|
|
|
BaMa
|
|
« Odpowiedz #574 : 13-03-2017, 11:22 » |
|
Jeśli cię to mocno martwi, to pij więcej niskozmineralizowanej wody, ogranicz trochę ilośc białka i zrób kolejne badanie.
Dzięki za poradę. Też myślę o zwiększeniu ilości pitej wody. Białka jem podobnie jak żona, a ona nie ma w moczu szczawianów. Ona więcej pije niż ja, ale ma takie pragnienie zgłaszane przez organizm. Tylko, że wtedy będę pił więcej, niż domaga się moje ciało. Czyżby organizm się mylił i nie pragnie więcej wody? Czy coś może blokować uczucie pragnienia?
|
|
|
|
|
|
|
Shadow
MO: 23.02.2015
Wiedza:
Miejsce pobytu: Wrocław/Radomsko
|
|
« Odpowiedz #575 : 13-03-2017, 11:42 » |
|
Możesz pić delikatnie więcej, np. + 1 litr na cały dzień, do tego co pijesz normalnie. Ważne, żeby nie przesadzić i rozłożyć w czasie. Wg mnie ta ilość szczawianów to chwilowy odbieg od normy. Możliwe, że gdy powtórzysz badania za kilka miesięcy czy pół roku, to będzie już ok.
|
|
|
|
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #576 : 13-03-2017, 12:12 » |
|
Ja prędzej bym przyhamował z miksturą i później zaczął pić mniejszą dawkę. Z tą mądrością organizmu i wsłuchiwaniem się w jego potrzeby jest nieco dziwacznie. Mój domaga się wielkiego, tłustego, słodkiego ciasta, przełożonego takim samym kremem i nasączonego ponczem. I co?
|
|
|
|
|
|
|
Luciano
MO: Listopad 2013
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #577 : 13-03-2017, 12:44 » |
|
Poszukaj gdzie w okolicy spotykają się staruszki, może jakieś kółko różańcowe. Z dużą dozą pewności można założyć, że zaspokoisz tam swoje pragnienie.
A kolega BaMa to czemu te badania porobił?
|
|
|
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
scorupion
|
|
« Odpowiedz #578 : 13-03-2017, 13:03 » |
|
Zawsze myślałem, że ciasta raczej w cukierni, mniejsza o to, złośliwość trafiona jak kulą w płot, ni przypiął, ni przyłatał.
BaMa poruszył ciekawy temat - przeciążenie układów wydalniczych, w tym przypadku nerek, podczas oczyszczania organizmu. Takie przeciążenie może doprowadzić do trwałego uszkodzenie i dlatego zanadto nie powinniśmy kombinować z innymi metodami podczas picia mikstury, a w razie obaw, czy objawów wskazujących na zbyt szybkie oczyszczanie, po prostu przyhamować.
|
|
|
|
|
|
|
Luciano
MO: Listopad 2013
Wiedza:
|
|
« Odpowiedz #579 : 13-03-2017, 13:20 » |
|
Tak tylko się droczę, bo myślę, że z tobą jest tak, że jak coś złego w powietrzy to po kielichu i zgoda. Miał być śmieszek a wyszła złośliwość.
Owszem, należy oczyszczanie przeprowadzać z głową, ale czy to powód by się badać? Efekt będzie taki, że człowiek się tylko zestresuje i w razie paniki sięgnie po leki bądź skorzysta z usług branży medycznej.
|
|
|
|
Lepiej się z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.
|
|
|
|