Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 08:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skorupki z jajek dla dzieci  (Przeczytany 11203 razy)
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« : 23-03-2009, 15:16 »

Witam - czy mogę podawać dzieciom zmielone skorupki z jajek, jeżeli tak to w jakiej ilości? Wiem z książek Mistrza, że trzeba je moczyć w srebrze koloidalnym, potem zemleć.
1/4 łyżeczki profilaktycznie, ale czy to jest dawka dla dzieci?


Proszę stosować spacje między wyrazami, oczywiście także po znakach przestankowych, a nie przed. //Grażyna

« Ostatnia zmiana: 23-03-2009, 16:34 wysłane przez Grażyna » Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #1 : 23-03-2009, 16:02 »

Zawsze bierzemy pod uwagę wagę. I tak: do 20 kg - 1/4 zalecanej dawki, do 40 kg - 1/2 zalecanej dawki, do 60 kg - 3/4 zalecanej dawki, powyżej 60 kg - zalecana dawka.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #2 : 23-03-2009, 17:58 »

Dziękuje Mistrzu!
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #3 : 23-03-2009, 22:11 »

Mistrzu- chciałem jeszcze zapytać , jak dlugo można używać srebro koloidalne do moczenia skorupek?
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
Rysiek
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 31-05-2008
Skąd: Stąd
Wiadomości: 1.810

« Odpowiedz #4 : 23-03-2009, 22:22 »

http://mikstura.kei.pl/forum/index.php?topic=2024.msg39655#msg39655
Zapisane

Jerzy
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 57
MO: 12.01.2009
Wiadomości: 150

« Odpowiedz #5 : 23-03-2009, 22:28 »

Dzięki -już wiem.
Zapisane

Koktajl błonnikowy 15.02.2009
tomurbanowicz
« Odpowiedz #6 : 10-09-2009, 11:55 »

A ja mam pytanie odnośnie samego mielenia skorupek.
Gdy spożywam to "zgrzytają" mi w zębach zmielone skorupki (wydają się dość drobno zmielone). Czy należy zmielić je raczej na super pyłek?
(Spożywam je w calach jakoby poznawczych - zainteresował mnie ten temat).
Zapisane
Grzegorz
« Odpowiedz #7 : 16-09-2009, 15:14 »

To trzeba na język nasypać i zapić, nie jeść i rozgryzać, bo nie da się ich zmielić tak, aby nie zgrzytały.
Zapisane
Adi88
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomości: 41

« Odpowiedz #8 : 28-07-2013, 07:25 »

Jak długo można spożywać skorupki jaja? Nie ma to znaczenia z racji tego iż jest to produkt naturalny i jego nadmiar nie zostanie wchłonięty? U mnie trwa to około 2-3 miesiące i jeszcze nie robiłem przerwy.
Zapisane
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #9 : 28-07-2013, 14:14 »

Cytat
Jak długo można spożywać skorupki jaja?
Spożywamy je, gdy mamy próchnicę zębów, łamliwość kości lub osteoporozę. Do czasu poprawy zdrowia.
- http://portal.bioslone.pl/wapn-ze-skorupek-jaj
- http://portal.bioslone.pl/odzywianie/podstawy-wiedzy/substancje-odzywcze/mineraly
Zapisane
Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #10 : 28-07-2013, 20:01 »

A czy do koktajlu wapniowego można umyte i sparzone jajka w całości zalać sokiem z cytryn i odstawić do zmiękczenia na jakiś czas do lodówki?
Zapisane
Asia61
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 63
MO: 06.03.2012 z przerwami na zdrowienie, KB od 01.05.2012, ZZO, bez glutenu!
Wiedza:
Skąd: łódzkie
Wiadomości: 2.360

« Odpowiedz #11 : 29-07-2013, 06:59 »

Spróbuj tak zrobić i opisz nam wyniki eksperymentu.
Zapisane

Zdrowie fizyczne i stan psychiczny człowieka są ze sobą ściśle powiązane.

- Awicenna
Adi88
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 17.08.2011
Wiadomości: 41

« Odpowiedz #12 : 29-07-2013, 13:53 »

A czy do koktajlu wapniowego można umyte i sparzone jajka w całości zalać sokiem z cytryn i odstawić do zmiękczenia na jakiś czas do lodówki?

Nie wiem jak jest odnośnie sparzania, ale:

Cytat
Wysoka temperatura powoduje rozpad przyswajalnego wapnia organicznego na nieprzyswajalny wapń nieorganiczny, więc skorupek nie można gotować.

Cytat
Jako pożywkę Salmonella preferuje potrawy zawierające surowe jaja – majonezy, kremy, lody, a także galaretki, pasztety, pierogi. Skorupki jaj nie są pożywką dla tych ani innych bakterii, więc w zupełności wystarczy dokładnie je umyć.

http://portal.bioslone.pl/wapn-ze-skorupek-jaj

Ja myje pod ciepłą bieżącą wodą i wycieram do sucha tak jak jest podane w linku wyżej.
Zapisane
Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #13 : 29-07-2013, 14:00 »

Tak, ale chciałem je zmiękczyć by przetrzeć przez sitko i wtedy już nie mielić tylko to co przejdzie blenderem potraktować z jakimiś dodatkami.
Zapisane
Osci
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 25.05.2013
Wiadomości: 208

« Odpowiedz #14 : 29-07-2013, 18:20 »

Ja czasem do koktajlu z jabłkiem wrzucam sobie surowe jajka i część skorupki z tego jajka, ładnie się mieli wszystko. Nie trzeba wcześniej mielić w młynku wystarczy w samym blenderze.
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!