Niemedyczne forum zdrowia
25-04-2024, 13:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrzywa na wigor i wzmocnienie ciała i duszy  (Przeczytany 121380 razy)
Denver
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 1.01.2013
Skąd: Łódzkie
Wiadomości: 285

« Odpowiedz #120 : 23-05-2013, 19:40 »

Byłem przedwczoraj w lesie i narwałem fajnej majowej pokrzywy. Przyda się w celu wzmocnienia i uzupełnienia niedoboru żelaza. Ponoć powinno się rwać pokrzywę w pierwszej połowie maja. Ta rwana w drugiej połowie także jest wartościowa, ale nie tak jak ta w pierwszej.
Zapewne ta świeżo rwana ma najwięcej witamin a niżeli susz. Polećcie jakieś swoje sprawdzone przepisy z pokrzywy. Może jakaś nalewka albo coś w tym sensie.
Zapisane
Helusia
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: obecnie nie stosuję
Wiedza:
Skąd: Wielkopolska
Wiadomości: 749

« Odpowiedz #121 : 23-05-2013, 20:55 »

Ja dodaję świeżo zerwanych 5-6 gałązek do KB.
Zapisane

Najcenniejsze, co możesz podarować innym, to mądrość
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #122 : 23-05-2013, 23:36 »

Pokrzywę można dodawać do wszelkich sałatek, surówek (sos z oliwy, octu jabłkowego, ziół, przypraw sprawia, że przestaje być parząca). Bardzo lubię z domową kapustą kiszoną. Dodaję też pokrzywę do jajecznicy, do kaszy jaglanej, gryczanej, do zup. Podobnie stosuję liście mniszka lekarskiego. Mniszek można też przyrządzać podobnie jak szpinak.
« Ostatnia zmiana: 24-05-2013, 12:46 wysłane przez Whena » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #123 : 24-05-2013, 12:52 »

A jak Wy tą pokrzywę jecie - na surowo czy parzycie?
Zapisane
Zosia_
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: nie stosuję ze względu na reakcje
Wiedza:
Wiadomości: 1.049

« Odpowiedz #124 : 24-05-2013, 14:26 »

W sałatkach i surówkach na surowo. Dodana do ciepłych zup, kaszy czy jajecznicy sama się sparzy.
Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #125 : 24-05-2013, 19:57 »

A jak Wy tą pokrzywę jecie - na surowo czy parzycie?
Ja piję herbatki z pokrzywy. Wkładam kilka gałązek do zaparzacza (mam taki: http://www.remis.com.pl/pupup.php?image=5514%200311%20kopia.jpg) i zalewam wrzątkiem. Jeśli chodzi o jedzenie na surowo, uważam, że pokrzywę powinno się najpierw sparzyć.
« Ostatnia zmiana: 24-05-2013, 21:40 wysłane przez Agata » Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Kozaczek
*


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 9.01.2011
Wiedza:
Skąd: Szczecin
Wiadomości: 2.159

« Odpowiedz #126 : 24-05-2013, 20:14 »

Pokrzywę traktuję tak samo jak natkę pietruszki. Siekam i posypuję sałatkę, surówkę. Dodaję także do zup i do jajecznicy.
Dwa grube pęczki teraz suszę na herbatkę.
« Ostatnia zmiana: 24-05-2013, 21:11 wysłane przez Kozaczek » Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #127 : 24-05-2013, 21:23 »

Jeśli chodzi o suszenie, to ja świeżą pokrzywę zanurzam w wrzątku, a następnie rozkładam na ręczniku do wyschnięcia. Tak leży dobę. Później wiążę w pęczki i zawieszam na sznurku przy otwartym oknie. Następnego dnia rozchylam gałązki, aby nie gniły. Przyznam, że jak leżą na ręczniku, to wydziela się z nich bardzo przyjemny aromat. Robię to pierwszy raz i jestem pod wrażeniem.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #128 : 16-06-2013, 18:26 »

Zgłębiając temat pokrzywowy, natknęłam się na niepokojącą informację w Wikipedii:
"Działanie toksyczne na organy wewnętrzne. Działanie drażniące dla nerek mają cystolity zawarte w starszych liściach pokrzyw[20]. Według niektórych źródeł spożywanie surowych, świeżych roślin może też spowodować uszkodzenie wątroby[43]...stare rośliny stają się włókniste, w starszych liściach powstają cystolity szkodliwe dla nerek[20]) " Czy któryś z ekspertów, może się do tego jakoś odnieść? Sprawa nerek jest tu raczej wyjaśniona, ale co w kwestii wątroby?
« Ostatnia zmiana: 16-06-2013, 18:38 wysłane przez Wera » Zapisane
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #129 : 16-06-2013, 18:49 »

Pozostaje płukanie wg Moritza. Najlepiej jednocześnie - pokrzywa, Moritz i NIA.

Proszę nie traktować poważnie tej wypowiedzi. //A.
« Ostatnia zmiana: 18-07-2013, 14:06 wysłane przez Ania‬ » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Kamil
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 2012-07-29
Wiedza:
Wiadomości: 1.280

« Odpowiedz #130 : 16-06-2013, 18:52 »

W sumie to nie niektóre źródła, a dokładnie Bob Flowerdew (niestety nie ma opisów polskich tego autora) w książce Wielka księga warzyw, ziół i owoców. na stronie s. 381-382.
Można książkę wypożyczyć i sprawdzić co dokładnie on o tym napisał msn-wink. Gorzej, jeżeli będzie trzeba kupić, chociaż może sprzedawca udostępni dwie strony dla dwóch zdjęć.
« Ostatnia zmiana: 16-06-2013, 18:57 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane

Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #131 : 16-06-2013, 18:58 »

No tak. Niektóre źródła podają, że płukanie wątroby bez wyżymania jest na nic. A więc konieczna jest do tego dziurka w nodze, no i pokrzywa, żeby było co płukać i wyżymać.
Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #132 : 16-06-2013, 19:05 »

Ok, poczytam o co biega z tym Moritzem smile

Teraz rozumiem sarkazm...smile
« Ostatnia zmiana: 16-06-2013, 19:20 wysłane przez Wera » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #133 : 17-06-2013, 09:03 »

Mimo powyższych wypowiedzi ekspertów, drążę temat dalej, ponieważ chciałabym rozpocząć stosowanie pokrzywy ze względu na zatoksynowanie układu krwionośnego. Chociaż w tym roku młodych pokrzyw to już nie nazrywam. Czy zakupienie roślin w zielarni ma jakiś sens? No i rozumiem, że nie ma zagrożenia uszkodzenia wątroby? Moja wątroba i tak nie jest w najlepszym stanie, o czym świadczą ciągłe wypryski na skórze, no i bóle w jej okolicy.
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #134 : 19-06-2013, 20:28 »

Czy można podratować się np. sokiem z pokrzywy, skoro trochę za późno już na świeżą młodą roślinę?
http://allegro.pl/sok-z-pokrzywy-z-miodem-i-zurawina-500-ml-dermesa-i3315679774.html
« Ostatnia zmiana: 20-06-2013, 14:12 wysłane przez Kamil_Niemcewicz » Zapisane
Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357

« Odpowiedz #135 : 19-06-2013, 21:07 »

Czy można podratować się np.sokiem z pokrzywy, skoro trochę za późno już na świeżą młodą roślinę:

Wcale nie jest za późno. Wystarczy ściąć pokrzywy i będą odrastały nowe, młode rośliny.
Spróbuj też poszukać w miejscach bardzo zacienionych, tam powinny być też jeszcze młode pokrzywy.
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #136 : 19-06-2013, 21:43 »

W takim razie wybiorę się jutro na łowy. Do jakiej wysokości łodygi ścinać? Na logikę, aby wystawał sam pęd, bez żadnych liści. Widzę, Piotrze że już od jakiegoś czasu spożywasz pokrzywę, czy przynosi pożądane efekty?
Zapisane
Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357

« Odpowiedz #137 : 20-06-2013, 13:49 »

Nie wiem jak wysoko trzeba ścinać. Widziałem w jednym miejscu ścięte pokrzywy tuż przy ziemi i potem wyrosły młode, a było to już pod koniec lata.
Pokrzywę spożywam głównie wiosną jako wartościowy dodatek do jedzenia.
Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #138 : 20-06-2013, 20:51 »

Mam pytanko do tych, którzy pokrzywę spożywają/spożywali terapeutycznie. Czy jej stosowanie przyniosło pożądane efekty? Najbardziej interesuje mnie aspekt przeładowanego toksynami układu krwionośnego, o czym pisze na str.1 tego wątku Lacky.
Zapisane
Dusiu70
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 01.09.2011 Niestety nieregularnie
Wiedza:
Skąd: Skątowni
Wiadomości: 937

« Odpowiedz #139 : 07-05-2014, 15:05 »

Przypominam, że możemy już zbierać pokrzywę. Ostatnio dosyć regularnie piłem napar z zapasów zeszłorocznych (jeden kubek termiczny dziennie). Po krótkim czasie obniżyło mi się ciśnienie( z max. 140/90 do 115/75 oraz tętno do 50-60). Ciśnienie nie było jakieś wysokie, ale tętno miałem często około 90 w spoczynku.
Zapisane

(20)Gdzie jest mądry? Gdzie uczony? Gdzie badacz wieku tego? Czyż Bóg nie obrócił w głupstwo mądrości świata? (21) Skoro bowiem świat przez mądrość swoją nie poznał Boga w jego Bożej mądrości, przeto upodobało się Bogu zbawić wierzących przez głupie zwiastowanie. (1Kor)
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!