Lacky
|
|
« Odpowiedz #20 : 16-05-2009, 22:37 » |
|
Lacky, czy przygotowując sok można dolać wody do pokrzyw ? Możesz tylko po co? Rozcieńcza się przed przygotowaniem koktajlu lub wykorzystaniem do innych celów. Do koktajlu wrzucać zamrożoną kostę soku (i niszczyć blender) czy można ją wcześniej rozmrozić ? To się robi tak, że do szklanki dajesz kostkę soku z pokrzywy i dolewasz letnią wodę. Następnie mieszasz, rozpuszczasz i dolewasz do koktajlu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mr. R
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295
|
|
« Odpowiedz #21 : 17-05-2009, 13:06 » |
|
Możesz tylko po co? Rozcieńcza się przed przygotowaniem koktajlu lub wykorzystaniem do innych celów.
Nie posiadam niestety sokowirówki, pokrzywe mogę jedynie zemleć w blenderze i zamrozić, chyba właśnie z dodatkiem wody będzię lepepiej .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Grzegorz
|
|
« Odpowiedz #22 : 17-05-2009, 13:10 » |
|
Prośba do administratorów/moderatorów. Czy można utworzyć jakiś wątek w często zadawanych pytaniach z terminani, np. okres zbioru młodych pokrzyw, sezon na polskie owoce/warzywa, okres zbioru i suszenia pestek z dyni itp.? Nie każdy jest ogrodnikiem, a łatwiej wtedy iść na targ i poszukiwać tego, co wartościowe i pochodzi z Polski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #23 : 18-05-2009, 09:31 » |
|
Znalazłam takie przepisy - warto wypróbować: Zupa z młodych pokrzyw - 2 duże garście młodych pokrzyw, 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka mąki (np. krupczatki), 1 łyżka masła, 1,5 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać do niej wypłukane, drobno posiekane pokrzywy i utartą marchew, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Zupę przyprawić solą i pieprzem, "uszlachetnić" żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i zakwasić sokiem cytrynowym. Wariant - ziemniaki ugotować osobno i dodać do zupy na koniec.
Zupa pokrzywowa ze słoniną - Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera. Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zżółknie, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
Joker
|
|
« Odpowiedz #24 : 18-05-2009, 14:03 » |
|
Jaką ilość pokrzywy najlepiej jest dodawać do koktajlu? Czy dodajecie same listki czy też łodygi? Jaką ilość pokrzywy powinna być stosowana do parzenia?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Lucy
Offline
Płeć:
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299
|
|
« Odpowiedz #25 : 19-05-2009, 18:30 » |
|
Dziś ugotowałam zupę z pokrzyw.Była pyszna. Domownicy myśleli, że to szczawiowa.Kiedy po obiedzie powiedziałam, że to pokrzywy było ogólne zdumienie.
Do koktailu można dodawać kila listków. Ja zrywam górne pędy. Do parzenia biorę ok. filiżanki rozdrobnionych pokrzyw, zalewam w termosie. Po 15 min. przecedzam. Ponownie wlewam do termosu i popijam po 1/2 filiżanki w ciągu dnia.
|
|
|
Zapisane
|
Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
|
|
|
ida
|
|
« Odpowiedz #26 : 19-05-2009, 18:39 » |
|
Ja dzisiaj ugotowałam botwinkę ze sporym dodatkiem pokrzywy -również była wyśmienita.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Aggula
Offline
Płeć:
Wiek: 46
MO: 28-05-2009
Wiadomości: 465
|
|
« Odpowiedz #27 : 30-06-2009, 09:41 » |
|
A jak się używa pokrzywę w sałatkach? Przepraszam, może moje pytanie komuś wyda się beznadziejne, ale u nas nigdy nie stosowano - więc nie mam pojęcia, a zastanawiam się jak można jeść pokrzywę, która parzy? Czy należy ją najpierw jakoś przygotować, wysuszyć, opłukać, czy stosować świeżą? Zerwałam ostatnio kilka gałązek na działce, ale musiałam umyć i wysuszyć - bo było na niej mnóstwo robali i mrówek. Czy taka też ma wartość? Jak ją spożyć?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zbigniew Osiewała (Zibi)
|
|
« Odpowiedz #28 : 30-06-2009, 12:02 » |
|
Zarówno do sałatek, jak i do koktajli można świeżo zerwaną pokrzywę sparzyć w ten sposób, że do gotującej się wody w garnku wkładamy gałązkę na kilka sekund, a następnie obcinamy miejsce, gdzie trzymaliśmy pokrzywę i odkładamy do wysuszenia na papier (np. szary).
|
|
« Ostatnia zmiana: 09-04-2010, 21:15 wysłane przez Zibi »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #29 : 14-10-2009, 20:19 » |
|
Lacky, chciałabym spróbować kuracji pokrzywą, gdyż moim zdaniem toksyny siedzą w moim układzie krwionośnym i mam depresje/nerwicę do tego bóle okołosercowe na skutek stresu, częste zimno. Slow-mag nieznacznie pomaga. Czy będąc w III etapie DP mogłabym wdrożyć pokrzywę? No i kwestia podstawowa - czy ma sens stosowanie pokrzywy kupionej w zielarni/aptece? Z góry dziękuję za podpowiedź w rozwianiu wątpliwości.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Biedrona
Offline
Płeć:
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978
|
|
« Odpowiedz #30 : 21-10-2009, 00:13 » |
|
A ja mam pytanie odnośnie parzenia pokrzywy. Czy lepiej ją parzyć we wrzątku? Czy może np w temp 80 stopni, aby nie straciła witamin?
|
|
|
Zapisane
|
Biedronka w trzech zielonych listkach
|
|
|
Maciejko
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 15.01.2009 z przerwami
Skąd: Kielce
Wiadomości: 119
|
|
« Odpowiedz #31 : 07-04-2010, 11:00 » |
|
Dzisiaj wypiłem pierwszy w tym roku koktajl z dodatkiem świeżej pokrzywy, którą zauważyłem rano w lesie.
|
|
« Ostatnia zmiana: 07-04-2010, 12:22 wysłane przez Maciejko »
|
Zapisane
|
|
|
|
Wera
|
|
« Odpowiedz #32 : 07-04-2010, 14:40 » |
|
świeżej pokrzywy Już nadaje się do spożycia? Ja również przymierzam się do kuracji "pokrzywowej" ale jestem dopiero w połowie picia mieszanki na moczowe i raczej tego nie pogodzę. A chciałabym spróbować, ze względu na różne "schizy" (fobie, nerwice), które mi nie mijają.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Maciejko
Offline
Płeć:
Wiek: 37
MO: 15.01.2009 z przerwami
Skąd: Kielce
Wiadomości: 119
|
|
« Odpowiedz #33 : 07-04-2010, 17:38 » |
|
Już nadaje się do spożycia? No właśnie sam się zastanawiam, czy już się nadaje. Jest jeszcze bardzo malutka i nieparząca.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #34 : 08-04-2010, 10:46 » |
|
Wypiłem dzisiaj koktajl z pokrzywy i mlecza. Dlaczego nie miałaby się nadawać do spożycia? Młoda pokrzywa jest właśnie najzdrowsza, tak samo jak mlecz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
K'lara
|
|
« Odpowiedz #35 : 08-04-2010, 13:59 » |
|
Wypiłem dzisiaj koktajl z pokrzywy i mlecza. Dlaczego nie miałaby się nadawać do spożycia? Młoda pokrzywa jest właśnie najzdrowsza, tak samo jak mlecz.
Piotrze, jaką ilość pokrzywy dodajesz do koktajlu?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Piotr
Offline
Płeć:
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357
|
|
« Odpowiedz #36 : 08-04-2010, 18:37 » |
|
Piotrze, jaką ilość pokrzywy dodajesz do koktajlu?
Wsypuję bez ugniatania prawie cały mikser Philipsa HR2860. Dolewam trochę wody plus wszystkie ziarna zmielone. Po zmiksowaniu nie wychodzi tego dużo. Około 3/4 szklanki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
LenaG
Stały bywalec
Offline
Płeć:
Wiek: 53
MO: 08-04-2008
Skąd: Łódź
Wiadomości: 184
|
|
« Odpowiedz #37 : 01-05-2010, 14:00 » |
|
Nie mogę odnaleźć nigdzie przepisu na surówkę z pokrzywy. Czy mogę prosić, aby taki przepis ktoś tu podał? A może w ogóle więcej przepisów konkretnych na różne dania z pokrzywy? Z góry dziękuję
|
|
|
Zapisane
|
"Życie polega na wyborach między tym co dobre, a tym co łatwe" "ŻYCIE JEST BARDZO NIEBEZPIECZNYM ZAJĘCIEM. ŚMIERTELNOŚĆ SIĘGA STU PROCENT!"
|
|
|
Zofia
|
|
« Odpowiedz #38 : 01-05-2010, 16:21 » |
|
Pokrzywa może być dodatkiem do wszystkich surówek, sałatek i KB.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Zofia
|
|
« Odpowiedz #39 : 01-05-2010, 16:33 » |
|
Do KB dodaję około 5 listków pokrzywy. Surówki znoszą jej więcej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|