Niemedyczne forum zdrowia
26-04-2024, 11:25 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Sklep Biosłone --> wejdź
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pokrzywa na wigor i wzmocnienie ciała i duszy  (Przeczytany 121415 razy)
Lacky
« Odpowiedz #20 : 16-05-2009, 22:37 »

Cytat
Lacky, czy przygotowując sok można dolać wody do pokrzyw ?

Możesz tylko po co? Rozcieńcza się przed przygotowaniem koktajlu lub wykorzystaniem do innych celów.

Cytat
Do koktajlu wrzucać zamrożoną kostę soku (i niszczyć blender) czy można ją wcześniej rozmrozić  ?

To się robi tak, że do szklanki dajesz kostkę soku z pokrzywy i dolewasz letnią wodę. Następnie mieszasz, rozpuszczasz i dolewasz do koktajlu.
Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #21 : 17-05-2009, 13:06 »

Cytat


Możesz tylko po co? Rozcieńcza się przed przygotowaniem koktajlu lub wykorzystaniem do innych celów.



Nie posiadam niestety sokowirówki, pokrzywe mogę jedynie zemleć w blenderze i zamrozić, chyba właśnie z dodatkiem wody będzię lepepiej .
Zapisane
Grzegorz
« Odpowiedz #22 : 17-05-2009, 13:10 »

Prośba do administratorów/moderatorów. Czy można utworzyć jakiś wątek w często zadawanych pytaniach z terminani, np. okres zbioru młodych pokrzyw, sezon na polskie owoce/warzywa, okres zbioru i suszenia pestek z dyni itp.? Nie każdy jest ogrodnikiem, a łatwiej wtedy iść na targ i poszukiwać tego, co wartościowe i pochodzi z Polski.
Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #23 : 18-05-2009, 09:31 »

Znalazłam takie przepisy - warto wypróbować:
Zupa z młodych pokrzyw - 2 duże garście młodych pokrzyw, 1 cebula, 1 marchew, 1 łyżka mąki (np. krupczatki), 1 łyżka masła, 1,5 l wywaru z mięsa lub kostki bulionowej, 2-3 ziemniaki, sól, pieprz, 1 żółtko, 2 łyżki śmietany, 1 łyżka soku cytrynowego.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, zasypać mąką i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać do niej wypłukane, drobno posiekane pokrzywy i utartą marchew, wymieszać i zalać wywarem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotować do miękkości. Zupę przyprawić solą i pieprzem, "uszlachetnić" żółtkiem zmieszanym ze śmietaną i zakwasić sokiem cytrynowym. Wariant - ziemniaki ugotować osobno i dodać do zupy na koniec.

Zupa pokrzywowa ze słoniną - Salaterka młodych pokrzyw, 1 łyżka oleju, 2 łyżki mąki, 50 g bekonu, 1,5 l wywaru, sól, pieprz, szklanka kwaśnej śmietany, 50 g żółtego sera.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną słoninę. Gdy zżółknie, posypać ją mąką i ciągle mieszając rumienić Zasmażkę zalać wywarem, dobrze mieszać i gotować. Dodać umyte, drobno posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 10 min. Do zupy wlać śmietanę, przyprawić i podawać posypaną utartym serem
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
Joker
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 17-11-2005
Wiadomości: 436

« Odpowiedz #24 : 18-05-2009, 14:03 »

Jaką ilość pokrzywy najlepiej jest dodawać do koktajlu?
Czy dodajecie same listki czy też łodygi?
Jaką ilość pokrzywy powinna być stosowana do parzenia?


Zapisane
Lucy
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 15-12-2006
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 299

« Odpowiedz #25 : 19-05-2009, 18:30 »

Dziś ugotowałam zupę  z pokrzyw.Była pyszna. Domownicy myśleli, że to szczawiowa.Kiedy po obiedzie powiedziałam, że to pokrzywy  było ogólne zdumienie.

Do koktailu można dodawać kila listków. Ja zrywam górne pędy. Do parzenia biorę ok. filiżanki rozdrobnionych pokrzyw, zalewam w termosie. Po 15 min. przecedzam. Ponownie wlewam do termosu i popijam po 1/2 filiżanki w ciągu dnia.
Zapisane

Wyimaginowane dolegliwości są nieuleczalne.
ida
« Odpowiedz #26 : 19-05-2009, 18:39 »

Ja dzisiaj ugotowałam botwinkę ze sporym dodatkiem pokrzywy -również była wyśmienita.
Zapisane
Aggula
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 46
MO: 28-05-2009
Wiadomości: 465

« Odpowiedz #27 : 30-06-2009, 09:41 »

A jak się używa pokrzywę w sałatkach? Przepraszam, może moje pytanie komuś wyda się beznadziejne, ale u nas nigdy nie stosowano - więc nie mam pojęcia, a zastanawiam się jak można jeść pokrzywę, która parzy? Czy należy ją najpierw jakoś przygotować, wysuszyć, opłukać, czy stosować świeżą? Zerwałam ostatnio kilka gałązek na działce, ale musiałam umyć i wysuszyć - bo było na niej mnóstwo robali i mrówek. Czy taka też ma wartość? Jak ją spożyć?
Zapisane
Zbigniew Osiewała (Zibi)
« Odpowiedz #28 : 30-06-2009, 12:02 »

Zarówno do sałatek, jak i do koktajli można świeżo zerwaną pokrzywę sparzyć w ten sposób, że do gotującej się wody w garnku wkładamy gałązkę na kilka sekund, a następnie obcinamy miejsce, gdzie trzymaliśmy pokrzywę i odkładamy do wysuszenia na papier (np. szary).
« Ostatnia zmiana: 09-04-2010, 21:15 wysłane przez Zibi » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #29 : 14-10-2009, 20:19 »

Lacky, chciałabym spróbować kuracji pokrzywą, gdyż moim zdaniem toksyny siedzą w moim układzie krwionośnym i mam depresje/nerwicę do tego bóle okołosercowe na skutek stresu, częste zimno. Slow-mag nieznacznie pomaga. Czy będąc w III etapie DP mogłabym wdrożyć pokrzywę? No i kwestia podstawowa - czy ma sens stosowanie pokrzywy kupionej w zielarni/aptece? Z góry dziękuję za podpowiedź w rozwianiu wątpliwości.
Zapisane
Biedrona
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 42
MO: 2 lata - przerwa 2 lata - teraz znów :)
Wiadomości: 978

« Odpowiedz #30 : 21-10-2009, 00:13 »

A ja mam pytanie odnośnie parzenia pokrzywy.
Czy lepiej ją parzyć we wrzątku?
Czy może np w temp 80 stopni, aby nie straciła witamin?
Zapisane

Biedronka w trzech zielonych listkach msn-wink
Maciejko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 15.01.2009 z przerwami
Skąd: Kielce
Wiadomości: 119

« Odpowiedz #31 : 07-04-2010, 11:00 »

Dzisiaj wypiłem pierwszy w tym roku koktajl z dodatkiem świeżej pokrzywy, którą zauważyłem rano w lesie.
« Ostatnia zmiana: 07-04-2010, 12:22 wysłane przez Maciejko » Zapisane
Wera
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 03-2008, DP: 2011 przerwa ze względu na uciążliwe objawy
Wiadomości: 1.020

« Odpowiedz #32 : 07-04-2010, 14:40 »

Cytat
świeżej pokrzywy
Już nadaje się do spożycia? Ja również przymierzam się do kuracji "pokrzywowej" ale jestem dopiero w połowie picia mieszanki na moczowe i raczej tego nie pogodzę. A chciałabym spróbować, ze względu na różne "schizy" (fobie, nerwice), które mi nie mijają. 
Zapisane
Maciejko
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 37
MO: 15.01.2009 z przerwami
Skąd: Kielce
Wiadomości: 119

« Odpowiedz #33 : 07-04-2010, 17:38 »

Cytat
Już nadaje się do spożycia?
No właśnie sam się zastanawiam, czy już się nadaje. Jest jeszcze bardzo malutka i nieparząca.
Zapisane
Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357

« Odpowiedz #34 : 08-04-2010, 10:46 »

Wypiłem dzisiaj koktajl z pokrzywy i mlecza. Dlaczego nie miałaby się nadawać do spożycia? Młoda pokrzywa jest właśnie najzdrowsza, tak samo jak mlecz.
Zapisane
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #35 : 08-04-2010, 13:59 »

Wypiłem dzisiaj koktajl z pokrzywy i mlecza. Dlaczego nie miałaby się nadawać do spożycia? Młoda pokrzywa jest właśnie najzdrowsza, tak samo jak mlecz.

Piotrze, jaką ilość pokrzywy dodajesz do koktajlu?
Zapisane

Piotr
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiedza:
Wiadomości: 1.357

« Odpowiedz #36 : 08-04-2010, 18:37 »

Piotrze, jaką ilość pokrzywy dodajesz do koktajlu?

Wsypuję bez ugniatania prawie cały mikser Philipsa HR2860. Dolewam trochę wody plus wszystkie ziarna zmielone. Po zmiksowaniu nie wychodzi tego dużo. Około 3/4 szklanki.
Zapisane
LenaG
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 53
MO: 08-04-2008
Skąd: Łódź
Wiadomości: 184

« Odpowiedz #37 : 01-05-2010, 14:00 »

Nie mogę odnaleźć nigdzie przepisu na surówkę z pokrzywy. Czy mogę prosić, aby taki przepis ktoś tu podał? A może w ogóle więcej przepisów konkretnych na różne dania z pokrzywy?
Z góry dziękuję smile
Zapisane

"Życie polega na wyborach między tym co dobre, a tym co łatwe"
"ŻYCIE JEST BARDZO NIEBEZPIECZNYM ZAJĘCIEM. ŚMIERTELNOŚĆ SIĘGA STU PROCENT!"
Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #38 : 01-05-2010, 16:21 »

Pokrzywa może być dodatkiem do wszystkich surówek, sałatek i KB.
Zapisane
Zofia
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 26.12.2009
Wiadomości: 123

« Odpowiedz #39 : 01-05-2010, 16:33 »

Do KB dodaję około 5 listków pokrzywy. Surówki znoszą jej więcej.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!