Niemedyczne forum zdrowia
19-03-2024, 06:46 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Wesprzyj Fundację Biosłone --> kliknij
 
   Strona główna   Pomoc Regulamin Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 2 [3] 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kasza gryczana palona a kasza niepalona  (Przeczytany 139237 razy)
Mistrz
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 05.03.2000 – 2070
Skąd: Hogwart
Wiadomości: 10.596

WWW
« Odpowiedz #40 : 01-09-2009, 22:56 »

Kasza to grubo zmielone zboże, więc w żadnym wypadku nie powinna wykiełkować.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane

Jeśli nie wiesz nic, dasz sobie wmówić wszystko
Grzegorz
« Odpowiedz #41 : 01-09-2009, 23:23 »

Siemię co prawda puszcza kiełki ale pojawia się też pleśń po dwóch dniach - nadaje się takie do użytku ?
Pleśń pojawia i rozwija się tam, gdzie są sprzyjające warunki rozwoju (czyli przy specyficznych warunkach kiełkowania też może wystąpić). Co innego, jakby kupione siemię miało wyczuwalne cechy zapleśnienia, to wtedy się nie nadaje do spożycia.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane
Mr. R
Stały bywalec
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 35
MO: 27.09.2007
Wiadomości: 295

« Odpowiedz #42 : 01-09-2009, 23:38 »

Kasza to grubo zmielone zborze, więc w żadnym wypadku nie powinna wykiełkować.
Aha... do testu zainspirowała mnie rewelacja na temat kiełkowania brązowego ryżu, opisywana ostatnio, w którymś z tematów. W takim razie kasza jest ok smile.
Co do siemienia to zapach ma neutralny, tak że również wszystko w porządku.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane
Antonio
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 53
MO: 31-10-2009
Wiedza:
Skąd: Bergamuty
Wiadomości: 990

« Odpowiedz #43 : 29-11-2009, 23:53 »

Kasza jaglana to obłuszczone proso? Szkoda, że w ogólnodostępnej gastronomii w zasadzie nie istnieje.

Kasza gryczana jest specyficzna, ale czy warto ją jakoś specjalnie przyprawiać? Sama w sobie jest gładka i aromatyczna. Masło dodaje jej uroku.

Szczerze, po tym, jak przestałem jadać słodycze, nabiał i pieczywo, jedzenie zaczęło sprawiać mi radość smile Odkrywam w prostych potrawach ich sedno :-)

Wydaje mi się, że niestety mamy jako naród tępe podniebienia :-) Znowu wróciłem z małej podróży po Polsce i... wszędzie można dostać surówki, ale z cukrem :-) Marchewka --- z cukrem, seler --- z rodzynkami, pseudośmietaną 12% i z cukrem, kapusta --- z kminkiem, marchewką, cytryną i z cukrem. Wydaje się, że bez cukru Polak nie potrafi... :-)
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane

I'm going through changes
Chamomillka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 08-10-2007
Skąd: Śląsk
Wiadomości: 691

« Odpowiedz #44 : 01-12-2009, 09:19 »

Antonio, widzę, że mamy podobne upodobania kulinarne  .
Mnie również najbardziej smakuje kasza gryczana z masełkiem, mniam.
A co do surówek, to już przed trafieniem na nasze forum, nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby dodawać do nich cukier. Zawsze mnie dziwiło, że robi to np. moja teściowa  blink.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane

"Zdrowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym"  Ks. Jan Twardowski
Ernestem
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 46
MO: Nie stosuję.
Skąd: Świętokrzyskie
Wiadomości: 169

WWW
« Odpowiedz #45 : 13-10-2010, 22:44 »

Jeśli ktoś ma problemy z zakupem kaszy niepalonej na targu, to ostatnio w sklepach pojawiła się kasza gryczana biała z firmy Melvit. Oczywiście w foliowych woreczkach, ale wiadomo, że w nich nie gotujemy. Zaznaczam, że jeszcze jej nie próbowałem.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane
Sting
Stały bywalec
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 40
MO: 3.08.10 (Break od 01.10)
Skąd: Warszawa/UK
Wiadomości: 617

« Odpowiedz #46 : 14-10-2010, 11:44 »

Cytat
Wydaje się, że bez cukru Polak nie potrafi...

No właśnie wiele osób ma problem. I wiele osób nie widzi tutaj jakiegokolwiek problemu. Ja natomiast przestawiam się na zdrową kuchnie, ale nie mam pomysłów na dania. Nie mam zielonego pojęcia o jakiejkolwiek kuchni. Przydałby mi się ktoś, kto by mi pokazał te wszystkie sztuczki. Czytanie forum jest czasochłonne a głód komórkowy wzywa i wzywa. Tak wzywa, że człowiek jest leniwy i przez to idzie na łatwiznę. Je przetworzoną żywność, a raczej śmieci. Później cukier jako zachcianka. Mmm pyszne babeczki z czekoladką, całe życie gościły na moim stole. Szkoda było się z nimi rozstawać. Napisałem sobie na lodówce skuteczne hasło z nie za ładnym zdjęciem obrazującym sedno sprawy. Sam je wymyśliłem. smile - Nie jestem śmietnikiem - jem poprawnie.

Szkoda, że Biosłone nie chce wydać dla takich jak ja książki. Coś w stylu nauka o gotowaniu. Byłoby to bardzo korzystne dla początkujących, jak i tych ze złymi nawykami.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:47 wysłane przez Zibi » Zapisane

Pragmatism
K'lara
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
MO: 1.01.2010
Wiedza:
Skąd: Kraków
Wiadomości: 2.264

« Odpowiedz #47 : 14-10-2010, 17:31 »

Coś w stylu nauka o gotowaniu. Byłoby to bardzo korzystne dla początkujących, jak i tych ze złymi nawykami.
Moja córcia, która lubi gotować i piec, ma też swojego bloga kulinarnego, poleca Ci książkę Marka Łebkowskiego: Doskonała kuchnia polska, z cyklu: Szkoła Gotowania Marka Łebkowskiego.
http://www.nokaut.pl/ksiazki/doskonala-kuchnia-polska-szkola-gotowania-marka-lebkowskiego.html
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:48 wysłane przez Zibi » Zapisane

Albert75
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 10.09.2009
Skąd: Wa-wa
Wiadomości: 105

« Odpowiedz #48 : 14-10-2010, 20:40 »

W zasadzie ciężko o dobrą pozycję książkową z użytecznymi przepisami, ja osobiście z taką się nie spotkałem. Oczywiście chodzi mi o kombinacje komponentów dozwolonych w żywieniu, które tu propagujemy. Wydaje mi się, że jak ktoś ma chęci i potrzebę to sporo wskazówek odnajdzie na forum, z kaszą czy bez.
Ja osobiście w kuchni lubię też poeksperymentować i poszukać w smakach czegoś nowego.
« Ostatnia zmiana: 23-11-2011, 16:48 wysłane przez Zibi » Zapisane
pontotitu
« Odpowiedz #49 : 28-01-2011, 20:37 »

Może trochę nie na temat, ale odniosę się do wątku, który dotyczył jaj wiejskich. Wychowałam się na wsi i odkąd pamiętam moja babcia karmi kury warzywami i zbożem (zmielonym na własnej maszynie) i resztkami niezjedzonego pożywienia domowników i te żółtka zawsze były mocno żółte - tak, że pokusiłabym się o stwierdzenie, że prawie pomarańczowe. To taka informacja, żeby nie unikać tych jaj z dobrego źródła tylko dlatego, że wydaje nam się, że ich żółtka są pomarańczowe.
Zapisane
Timbuktu
***

Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 12.02.2010
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 225

Oddajcie mi moje włosy wy złodzieje w fartuszkach!

« Odpowiedz #50 : 06-07-2011, 06:48 »

Jak długo ta kasza niepalona, świeża, może być przechowywana? Kupiłem rok temu 2-3 kilo kaszy jaglanej wraz z składnikami do KB, cały czas przechowywane były w pokoju zwykłym, obok tych nasion, w papierowej torbie. Właśnie zamierzałem wykorzystać kaszy jaglanej do lambasów. Dostałem też inne rodzaje kaszy w prezencie od sprzedawcy. Może sprawdzić to poprzez ich zjedzenie i jak się nie dostanie biegunki, to ok? smile

Na dobrą sprawę jem kaszę jaglaną świeżo kupowaną tyle, że jest to kasza z ubiegłorocznych zbiorów i nic jej się nie dzieje. Wydaje mi się, że co najwyżej może spleśnieć, jeśli jest wilgotna, albo mogą się do niej dobrać jakieś owady. A w tej kaszy nie ma raczej tłuszczu, który mógłby zjełczeć.
« Ostatnia zmiana: 06-07-2011, 18:03 wysłane przez Apollo » Zapisane
Marooned
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
Wiek: 43
MO: 15-03-2011
Wiedza:
Wiadomości: 369

« Odpowiedz #51 : 28-11-2011, 12:07 »

Ja od dłuższego czasu zastąpiłem (na śniadania) pieczywo kasza gryczaną paloną, tylko zastanawiam się nad kwestią płukania - czy to niezbędne? Przecież ewentualne zanieczyszczenia i tak sie wygotują.
Zapisane
Darko
***


Online Online

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #52 : 13-09-2012, 17:29 »

Czy ktoś wie, gdzie w Internecie można kupić kaszę gryczaną nieprażoną całą?
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #53 : 13-09-2012, 22:25 »

Czy chodziło Ci o coś takiego?
]http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=1112&page=[url][/url]
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Darko
***


Online Online

Płeć: Mężczyzna
MO: nie stosuję
Wiadomości: 229

« Odpowiedz #54 : 14-09-2012, 06:57 »

A taniej. Po ile kupujecie?
Zapisane
Agnieszka
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 48
MO: 01.11.2009, DP i KB 01.01.2010
Wiedza:
Skąd: Warszawa
Wiadomości: 690

« Odpowiedz #55 : 14-09-2012, 08:38 »

Ja kupuję u siebie na bazarku za ok. 8 zł za kg.
Zapisane

Aga smile mama Mateuszka (11 l.), Jasia (8 l.) Mareczka (6 l.), Oli (4 l.) i Łukaszka (2 l.)
Lukas123
***


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: 28.08.12 KB:30.08.12
Wiadomości: 117

« Odpowiedz #56 : 14-09-2012, 10:43 »

U mnie za piątaka.
Zapisane
Lilly
***


Offline Offline

Płeć: Kobieta
Wiek: 47
MO: 01.07.2011+ DP+KB
Skąd: Poznań
Wiadomości: 196

« Odpowiedz #57 : 14-09-2012, 14:08 »

www.zielonykarmnik.pl

Mają tam też i inne nasiona.
Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #58 : 21-09-2012, 18:17 »

Zamawialem w obydwu ponizszych zrodlach kasze gryczana niepalona. Dobra jakosc oraz obsluga:

http://www.twardyorzech.pl/
http://www.jawo2008.pl

Dwa zdania i dziesięć błędów. Kali robić...
« Ostatnia zmiana: 21-09-2012, 18:52 wysłane przez Klara27 » Zapisane
Gibbon
*


Offline Offline

Płeć: Mężczyzna
MO: Nie stosuję.
Wiedza:
Wiadomości: 1.370

« Odpowiedz #59 : 22-09-2012, 06:56 »

Jak moznaby sie domyslec - nie mam mozliwosci uzywania polskich liter.
« Ostatnia zmiana: 22-09-2012, 07:16 wysłane przez Gibbon » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2008, Simple Machines
Design by jpacs29 | Mapa strony
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!